Löpning Avancerad träning 35 inlägg 1866 visningar

Vad och hur stretchar ni?

Christian Davidsson
1961 • Dalby
#1
24 mars 2010 - 05:45
Gilla
Vad har ni som löper mycket, för stretchingprogram före och efter och vilka övningar tycker ni ska ingå i den absoluta nödvändigheten? Är det främst statisk eller dynamisk stretch? Blir det även mer eller mindre viktigt i förhållande till träningsmängden?
< < < 1 2 > > >
1962 • Torslanda
#21
26 mars 2010 kl 14:05
Gilla
Jäpp före löpning
1965 • Borås
#22
26 mars 2010 kl 14:52
Gilla
Gustaf...

Det stämmer att jag inte springer så mycket numera (men jag hoppas på att komma upp på långa distanser igen i år).

Förr så sprang jag däremot längre, har sprungit en del halvmaraton, några millopp osv och hade träningspass på 10-15 km ibland. Innan dess så höll jag på med orientering i många år.

Vet inte exakt vad jag hade för tempo på den tiden, använde sällan tidtagning när jag tränade. Vet att jag var klart under timmen på milen när jag tävlade på den distansen, låg nog mellan 45-50 m som bäst. Så det var väl rätt maxat antar jag, i alla fall för mig.

Men jag har inget större minne av att jag stretchade då heller. Kanske på sin höjd vaderna eftersom de alltid har haft en tendens att bli lite stela en stund efter träningen (det släpper dock efter ett par timmar).

När jag var 13-14 så där så höll jag på med friidrott, sprang alltså banlöpning. Det var mest längre distanser då (ej sprint). Minns mycket väl att vi värmde upp noga men jag har inga som helst minnen av att vi gjorde något efter träningen. Fast det är ju ca 30 år sedan nu så jag kan ju ha förträngt det.

Kan det inte vara så att stretching är en vanesak? Har man en gång i tiden vant kroppen med att stretcha efter träning/tävling så protesterar kroppen då när man inte gör det. Har man däremot aldrig stretchat eller bara gjort det i liten skala så kanske kroppen är van vid det nu och musklerna har inget behov av att få sig en omgång efter ett träningspass.

Man kan ju vänja kroppen med så mycket annat så varför inte detta?
Christian Davidsson
1961 • Dalby
#23
26 mars 2010 kl 20:10
Gilla
För de som inte stretchar alls eller inte i princip alls, undrar jag om det går att göra en koppling till att man känner sig generellt avspänd i kroppen, eller som person?

Det har väl hänt att jag hoppat över stretch pga tidsnöd, men jag brukar få ta igen det desto mer senare... Alternativet till stretch för mig, skulle vara någon form av enklare töjningsrörelse, så att musklerna inte kryper ihop sas. En sak är ju att få lite ont eller träningsvärk, en annan sak är om musklerna blir korta och stela, då är det inte lika kul ju...

Alla förslag är välkomna om ni har någon favorit att framhålla :-)
Christian Davidsson
1961 • Dalby
#24
26 mars 2010 kl 20:53
Gilla
Den här killen är grym! http://gettoyourcore.com/hip-turn-lunge
Johan Rudberg
1968 • SÄFFLE
#25
26 mars 2010 kl 21:37
Gilla
stretcade för nåt år sedan och hade ont här och där mest hela tiden, men slutade helt med detta och har aldrig ont eller stelhet nu mer.
stretscade statiskt efter passen, kanske bar mej dumt åt ? vet inte men finner ingen anledning att stretsha så länge jag når ned till golvet.
1982 • Luleå
#26
27 mars 2010 kl 08:10
Gilla
Jag håller på med yoga och är (jämfört med "den stora massan") väldigt mjuk. Jag brukar köra typ framsidan av låren, vaderna, typ lite "smått och gott" i benen och höfterna efter jogging.

Det jag reagerar på är att så många säger att stretching inte ger något och bara gör ont och liknande. Jo, 2 minuter efter att ha sprungit en mil är ju kanske inte det mysigaste..

MEN! Att köra ett yogapass på en timme eller två är ju VÄRLDENS HÄRLIGASTE UPPLEVELSE! De första 10-15 minuterna brukar mest vara att fokusera och bli varm (bland annat med yoga-övningen Christian postade ovanför), men efter det så är det ju i praktiken ett enda långt stretchingpass.. Och efteråt känner man sig heeeeelt underbar i kroppen, allt är löst, utdraget, stelhet är borta, man är full av endorfiner (nej, inte samma sak som efter jogging) och ja... Det är skönt :)

Jag tycker yoga och jogging komplementerar varandra väldigt bra, och skulle rekommendera alla att prova! För mig har yogan ändrat både min kropp och mitt liv och löst upp knutar jag inte ens visste att jag hade! :)
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#27
27 mars 2010 kl 10:13
Gilla
Det här med stretching verkar ju uppenbarligen vara väldigt individuellt vad man tycker om det, och det spelar ju ingen roll, så länge man själv är nöjd... men jag vill bara höja ett varnande finger igen, att OM man är väldigt rörlig och mjuk, så är det till slut inte musklerna man stretchar ut, utan ligament, ibland ledkapseln, och det kan ge problem!

Även om det inte märks att man har gjort det nu, utan bara känner sig smidig, så kan man senare i livet få jätteproblem, om man slutar att träna, musklerna blir mindre/svagare och inte kan ge samma stöd länge. För då har ju stödet som ligamenten ska ge försvunnit och även musklerna. Det är vanligt hos gymnaster som stretchar ryggen mycket osv....

bara ett till litet inlägg i diskussionen =)
1985 • Göteborg
#28
27 mars 2010 kl 10:44
Gilla
.Christian: Jag stretchar statiskt. Tre övningar blir det alltid: utsidan av benet (för att motverka löparknä) sen spagat med 1) överkroppen liggandes mot frambenet 2) bakbenet "uppvikt"

Jag tror väldigt mycket på stretching och tror inte att det motverkar explosivitet. När jag höll på med gymnastik stretchade man fanatiskt och var ändå grymt explosiv... Att jag numera inte är speciellt explosiv har nog mest att göra med att jag inte tränar den typen av träning
Kjell-Otto Ojanen
1966 • Moholm
#29
27 mars 2010 kl 13:36 Redigerad 27 mars 2010 kl 13:38
Gilla
Jag läste vad en sjukgymnast som heter Hans Lund skrev.
Hans forskning visar att en utsträckning av musklerna inte hjälper mot träningsvärk och det har bevisats i andra studier i välden.
Och han säger att flera undersökningar visar att dom minst smidiga löparna springer mest ekonomiskt. Förklaringen till detta är att stela muskler är bättre på att lagra energi under landningen i ett löpsteg och denna energi kan sedan återanvändas i nästföljande löpsteg.

Och vidare skriver han om stretching efter träning.
Att det inte heller verkar löna sig att stretcha direkt efter löpträningen.
Han skriver att stretcha efter till exempel ett maraton kan förvärra de skador som uppstår i muskelaturen under den hårda belastningen.

Orsaken är att du bildligt talat drar i en trasig gummisnodd när de trötta musklerna utsätts för stretching.

Boken som jag läste heter Löparens nya handbok
Valter Johansson
1962 • Umeå
#30
27 mars 2010 kl 15:55
Gilla
Det har ju i många år kommit fram negativ forskning mot stretching men samtidigt rekommenderas ju ofta stretching fortfarande av sjukgymnaster o.dyl. Men om det beror på praktiska erfarenheter eller vad de läst sig till känns osäkert. Att ökad rörlighet minskar risk för skador är ju en sak men om stretching är rätt väg att öka rörligheten är ju en annan.

Jag tror liksom Erik på yoga o.dyl även om jag personligen tycker det är alldeles för tråkigt. Jag tränade dock ett tag (även numera sporadiskt) bodybalance och tyckte att det gav betydligt bättre rörlighet än den statiska stretchingen jag gjorde/gör kontinuerligt. (det innehåller ju både statisk och dynamisk rörlighet)

Marias inlägg om att gymnaster som stretchar mycket ändå är explosivt starka beror ju naturligtvis på deras träning som ju är extremt inriktad på explosiv styrka och bålstyrka. Jag är väldigt imponerad av deras fysik.

Det skulle vara intressant att veta hur en gymnast eller dansare skulle påverkas om de inte stretchade. Finns det någon tränare eller utövare någonsin som "vågat" träna annorlunda?
Det är ju ändå fakta att rörliga personer oftare söker sig till sporter där rörlighet är extra viktig. Dessutom ger ju träningen i sig bra rörlighetsövningar.

Trots allt stretchar jag ändå efter träning. Både av gammal vana men också för att jag ofta blir stel i höftböjarna som i sin tur gav problem i ljumskarna som var ett stort problem för mig när jag spelade fotboll/innebandy i yngre år. Jag tycker att stretchingen ger en tillfällig lindring men tycker inte att den leder till tillräckligt stor rörelseförbättring.

Nu stretchar ju gymnaster o.dyl betydligt längre och oftare än vad jag gör (även om jag under en period stretchade 3-4ggr/dag för att ge det en ärlig chans) och det kräver kanske flerminutersstretch av varje muskel för att ge resultat medan tex ett yogapass håller på ungefär en timma och tycker man att det är roligt så blir det ju längre tids rörlighetsträning.

Jag har ju också vid några tillfällen stretchat "för hårt" vilket lett till skador och ofrivilligt avbrott från träning men det är ju misstag som man lär sig av. Ska man stretcha så ska man göra det lugnt och länge så att muskeln tröttas ut och därmed slappnar av. Först då kan man tänja ut längre. När längre stretchpass inte gav synbart resultat för mig stretchar jag numera relativt kortvarigt och lägger hellre tid på dynamiska övningar

1943 • Täby
#31
27 mars 2010 kl 17:06
Gilla
Jag stretchar aldrig.

Men jag borde kanske börja göra det efter löppassen. Det tycker åtminstone världens bäste 80-årige medeldistansare, Earl Fee.
http://petemagill.blogspot.com/search/label/Earl%20Fee%20Blog
Micke S
1980 • Stockholm
#32
27 mars 2010 kl 18:30
Gilla
Jag stretchar ibland på morgonen, ibland några timmar efter träning aldrig i direkt före eller efter, möjligtvis att jag kör lite lätta töjningar efter uppvärmning om jag ska springa intervaller eller dylikt. Har prövat på att sluta stretcha men jag tycker inte om känslan som kommer av att ha "korta/stela" muskler.

Framsida-, baksida-, utsida-, insida lår. Sätesmuskeln, vader och ibland även ryggen är vad jag stretchar

Christian Davidsson
1961 • Dalby
#33
29 mars 2010 kl 16:56
Gilla
Henry K

Tack för länken! Via denna sida kom jag även vidare till denna video som tar upp lite av allt efter träning: http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=18221

Tack alla ni som delat med er. Nu jag massa nytt tankematerial...

/Christian D
Oldboy
1952 • Danderyd
#34
29 mars 2010 kl 17:55
Gilla
Det måste ju finnas nån anledning till att stretch, eller töjning, är en av de vanligaste åtgärderna vid diverse löparskador. Det kan alltså inte vara bara dåligt.
Före löpning är det nog, för de flesta, inte bra med statisk stretchning. Däremot dynamisk uppvärmning, som mjukar upp och ökar rörelseomfånget för vissa rörelser (oklart för mig vilka), tror jag kan ge positiva effekter före löpning, det gör jag ibland. Mest benpendling.

Efter löpning stretchar jag alltid vader(inre och yttre muskeln) och quadriceps, annars blir jag stel. Borde börja med hamstrings också...

Jag tror inte Hans Lunds undersökning har facit. Bl a tror jag att den individuella skillnaden är stor, för en del är det bra och för andra inte bra helt enkelt.

Gör det som känns bra! Men statisk stretch före löpning kan de flesta stryka från schemat.
1974 • Upplands Väsby
#35
29 mars 2010 kl 22:12
Gilla
Själv har jag hållit på en hel del med taekwondo, och då stretchas det ju fanatiskt, särskilt benen, både före och efter. Min erfarenhet är nog att explosiviteten minskar markant vid stretchning före ett pass, trots allt. Men att helt avstå från stretchning inom kampsport verkar omöjligt, åtminstone om sparkar ingår. Däremot tokstretchar man inte inför tävling, just pga explosiviteten.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.