Löpning Kost & Näring 40 inlägg 3953 visningar

Kreatin?

1972 • Sollentuna
#1
1 april 2010 - 08:29 (Redigerad 1 april 2010 - 08:29)
Gilla
Svår fråga kanske men kan någon säga att/om det funkar?
< < < 1 2 > > >
Karl W
1987 • Göteborg
#2
1 april 2010 kl 09:50
Gilla
Kreatin är ett av få kosttillskott som faktiskt fungerar när det gäller styrketräning och antagligen även explosiv löpträning. Effekten för löpare (som siktar på längre distanser) tror jag inte är lika känt.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#3
1 april 2010 kl 12:11
Gilla
För styrketräning fungerar det...Men för löpning vet jag inte,och jag antar att det är det du menar här? Men jag upplevde att jag drog på mig en del vätska ock kanske därför jag upplevde högre tryck i musklerna...Starkare blev jag iaf!
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#4
1 april 2010 kl 13:19
Gilla
för långlöpare fungerar det inte lika bra. Effekten på korta explosiva distanser, typ 100 meter är det jättebra för, men på längre distanser använder kroppen energi på annat sätt och kan därför inte dra nytta av det. Plus att det dessutom binder vätska vilket ger oss lite större och även faktiskt lite starkare muskler, men det gör oss bara långsammare. Det försämrar alltså mer än vad det hjälper!
1972 • Sollentuna
#5
1 april 2010 kl 14:46
Gilla
Det var väl dumt att jag köpte det då :-D

Jag tittade lite här http://sv.wikipedia.org/wiki/Kreatin_%28kosttillskott%29 (allt kanske inte är sant) men jag har hört/läst att Kreatinet hjälper till att transportera bort mjölksyra snabbare vilket för mig uppfattas som bra. Jag har fått uppfattningen att det kan hjälpa till att orka men som några är inne på, det kanske är vid snabba/korta tillfällen inte för mig som nu ligger och springer mellan 2-5 Km och sikar på att till hösten springa 10km

Nä, jag är ingen kemist och jag har inga kunskaper om detta... och jag vet att mat är det bästa tillskottet annars. Ja ja då har ag lärt mig något
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#6
1 april 2010 kl 15:14
Gilla
Ja precis det är för kortare sträckor. Kroppens eget kreatin räcker för att omsätta energi i 80 meter, och därför är det i princip nödvändigt att äta tillskott om man vill bli bra på typ 100 meter. Men det har ju som sagt nackdelen för långlöpare att man samlar på sig vatten och att man blir tyngre. Men det är ju knappast skadligt att prova. Du kanske kan ha någon nytta av det i alla fall. Jag lärde mig detta på en föreläsning idag, så jag är heller ingen expert, men vår lärare, som även skrivit en bok om kroppens fysiologi, och således borde veta vad han pratar om, var väldigt tydlig med att det var rätt dåligt för långlöpare att äta det i alla fall....
1972 • Sollentuna
#7
1 april 2010 kl 15:23 Redigerad 1 april 2010 kl 15:27
Gilla
@Maria F,
Jag tvivlar inte på någons kunskap! Sen är det upp till mig att bedöma om det är värt för mig. Är det marginaler på 20m så, ja då är det säkert inget för mig.
Jag får testa burken och se om jag upplever någon skillnad, jag tror mig komma göra det, jag ser mig inte som en långlöpare (vad är en långlöpare?) så jag tror den kan ha effekt på mig. men som sagt, det är vad jag tror :-)

Jag har sett firmor som saluför detta preparat att dem som löper över 3 km, ja då är det kanske inget att ha men tolkningen blir ju, de som ligger under kanske drar fördel av det. Nu säger jag inte att firmor/företag alltid kommer med sanningen men det är farligt att komma med osanning och för att behålla sin trovärdighet så bör man vara säker på sin sak. Då får jag tro på dem lika väl som jag skulle tror på din föreläsare. :-)

Jag är intresserad av alla infallsvinklar, hur ALLA som har erfarenhet av det ser på detta preparat i löpningssyfte.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#8
1 april 2010 kl 16:05
Gilla
Ja klart det är intressant att testa, och är man ingen elitidrottare så kanske det heller inte spelar någon roll om man går upp ett eller annat kg, det har man ju ofta något extra ändå, fast av helt andra anledningar ;)

Skriv gärna hur det går och om du märker någon skillnad!!
1965 • Alingsås
#9
1 april 2010 kl 21:52
Gilla
MAn blir tjock och får dålig matsmältning. Förstår inte vitsen av sätta i sig typ 24 fläskkotletter. Lagligt eller inte, så känns det aningen sjukt. Att springa är liksomt det enklaste och mest sinistra man kan göra. Jag vill inte ha något extra. Möjligen en stadig räkmacka.
1972 • Sollentuna
#10
1 april 2010 kl 22:20
Gilla
@Dennis,
Ja du har en poäng! Vet inte vad jag ska svara... :-/

@Maria
Jo man har ju något för mycket, det är mest för att kanske hjälpa orken. Vet inte om det funkar... men men, jag får tro lite med :-D
Karl W
1987 • Göteborg
#11
2 april 2010 kl 08:05
Gilla
Kreatin är ett säkert kosttillskott. Man blir inte tjock, får inte dålig matsmältning och det finns inga vetenskapliga bevis att kreatin ger dåliga sidoeffekter på varken kort eller lång sikt.

Kreatin är å andra sidan ett kosttillskott som faktiskt fungerar om man vill öka i fettfri muskelmassa vid explosiva aktiviteter. Det finns begränsat med stöd som visar att kreatin har en positiv effekt på aeroba aktiviteter. Det är också oklart om kreatin har lika positiv effekt på elitidrottare som på motionärer.
1962 • Torslanda
#12
2 april 2010 kl 08:50
Gilla
_Vad är syftet för dig att ta detta tillskott?
Snabbare, mer muskler, annat?

Kan förstå att man tar tillskott om man inte får i sig något viktigt på annat sätt, eller man tränar seriöst för att vinna en tävling.

men som motionär där man tränar för att bli frisk och må bra...
Vad är syftet då???
Erik
1976 • Stockholm
#13
2 april 2010 kl 09:44
Gilla
Som vanlig motionär finns inget syfte att ta detta. Folk har redan svarat ovan, men i princip är det väl så att om du kör maxstyrketräning och klarar 5,5 lyft i en maskin (innan du är totalt slut) kanske du kan göra 6 om du har tagit kreatin. Om du springer allt vad du har klarar du att hålla maxfart i 10 sekunder (ja mycket längre än så klarar inte en människa att hålla maximal hastighet) istället för 9 sekunder, typ.
Carro Janeros
1984 • Malmö
#14
2 april 2010 kl 20:32
Gilla
Fanns en bra artikel om kreatin i nyaste Body. Läs den vett jag!

Jag själv är helt övertygad om (dock bar amin sanning) om att de flesta hårt tränande människorna behöver tillsätta kreatin. Det finns ju naturligt i kroppen men vid hård träning så bryts det ner mer än vad man klarar av att producera själv. Och kreatin är inte bara för att bygga muskelmassa utan hjälper oxå till otroligt bra vid återhämtning och en återhämtning kan förbättras med upp till 20% me hjälp av kreatin.

Det var som sagt min sanning, de finns säkert otroligt många fler...
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#15
3 april 2010 kl 00:01
Gilla
Det är inte Kreatinet i sig man behöver, utan Kreatinfosfat. Det är alltså fosfaten som är det viktiga, och det behövs vid snabb explosiv träning... men det finns säkert fler studier som inte jag har läst...
Anders Ohlson
1966 • Töcksfors
#16
3 april 2010 kl 08:50
Gilla
På den utmärkta sidan traninslara.se finns det en del bra artiklar om kreatin. Mitt råd är: släng skiten i soporna ! Glad Påsk !
1972 • Sollentuna
#17
3 april 2010 kl 11:49
Gilla
@Anders
Då slänger vi skiten i sopporna... det var verkligen ett givande svar!!! NOT!!

Många hänvisar till artiklar/studier men det väl väl alla att det beror på vem som gjort studien. JAG tror det är svårt att tror att detta säljs om det inte funkade för ALLA kan väl inte bli "lurade" eller är det så att denna miljardindustri lurar oss alla med dessa preparat? Inte bara Kreatin.

Vart intressant det här... ja ja, jag äter min burk eller slänger den i sopporna för jag tror observera tror det finns lika många svar på detta som det finns frågor. Jag kan sålla lite, läsa mellan raderna så jag gjort mitt val.

Tack för alla inputs!
Karl W
1987 • Göteborg
#18
3 april 2010 kl 16:30
Gilla
Hmm.

Forskningen är faktiskt ganska entydig. Ett kanontips ovan, gå in på träningslära.se och läs, de har nämligen översatt / sammanfattat och gjort artiklar om kreatin förståeliga för vanligt folk. Slutsatsen, som Anders drar, att man ska slänga kreatinet i soptunnan tycker jag inte alls är i linje med vad som går att läsa på traningslara.se
http://traningslara.se/blogg/kreatin-ett-av-fa-tillskott-som-ger-nagot/
http://traningslara.se/blogg/kreatin-och-uthallighet/
Anders Ohlson
1966 • Töcksfors
#19
4 april 2010 kl 09:01
Gilla
Slutsatsen att slänga skiten i soptunnan, den drar jag pga av kreatinets eventuella positiva effekter är muskel uppbyggande och möjligen kan det gynna en elitidrottande sprinter. Framför allt grundar jag mitt råd att slänga kreatinet i tunnan, på att jag är övertygad om att alla dessa kost tillskott, svindyra pulsklockor och annan löjlig utrustning som vi vanliga motionärer lägger massor av pengar på, är helt onödiga. Det finns inga genvägar om man vill springa fortare. Det kommer alltid att göra ont om man vill bli en bättre och snabbare löpare
Samuel H
1979 • Järfälla
#20
4 april 2010 kl 13:00
Gilla
Anders:

Du skriver att han ska slänga kreatinet bland annat beroende på att du är övertygad om att pulsklockor är onödiga. Det sambandet får du gärna utveckla.

Vad mer faller under kategorin "löjlig utrustning"?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.