Löpning Avancerad träning 7 inlägg 1898 visningar

prestationsångest

1993 • lysekil
#1
24 april 2010 - 13:13
Gilla
När jag tränar själv så kan jag aldrig köra ett långsamt pass. jag känner att jag måste ta ut mig hela tiden. visserligen kanske det är bra ibland. men jag får ångest innan pass ibland, för att det kommer bli jobbigt.
detta är dock särskilt innan tävlingar.
nu börjar jag lämna klockan hemma för att slippa jämföra tider efter nästan ett halvårs skador.

detta är när jag tränar själv, inte med någon annan.

någon mer som kan känna något liknande?

Andreas Hultin
1974 • Västerås
#2
24 april 2010 kl 13:28
Gilla
Japp. Jag känner igen mig i det du skriver...även om jag inte kör så hårt att jag mår illa...

Men om jag tar mina två senaste pass (jag försöker hålla mig till Szalkais program för Marathon):
Igår skulle jag köra ett lugnt 10km-pass, med en tid på 52-55 minuter runt ett hyfsat kuperat spår bakom huset..... Det blev en tid på 43:34.....inte det snabbaste jag gjort, men det snabbaste på det spåret.....
Idag skulle jag verkligen försöka köra lugnt, ett pass på 28 km med en måltid på 5:10/km.....det var lönlöst direkt från början.....jag gasade på och körde det på 4:45 istället....

Jag håller med om att det blir så när man kör ensam, och tyvärr så bidrar löpklockan snarare till att jag springer snabbare än vad som var planen.....
Sofia edlund
1990 • luleå
#3
24 april 2010 kl 17:19
Gilla
ta och försök stunta i klockan och bara gå ut för att njuta, jag menar varför tränar ni? det går inte att bara titta på klockan man går tillslut in i väggen. Försök att träna för att det är kul och hitta glädjen :D
Valter Johansson
1962 • Umeå
#4
24 april 2010 kl 18:30
Gilla
Att som Andreas ha svårt att hålla sig till det förutbestämda lägre tempot handlar väl mer om att många av oss tycker att är roligare att springa snabbt än långsamt åtminstone så länge vi håller oss inom vår egen trygghetszon.

Du, Emil skriver på din sida att du springer för skojs skull men det rimmar illa med att du har ångest inför träningspass! Det innebär ju att du inte bara vill springa snabbt utan också att du utmanar din trygghetszon.

Om du är tävlingsinriktad är det inte så konstigt att vilja få ut maximalt av din förmåga och i ditt fall är du beredd på att träna riktigt hårt. Naturligtvis känner du då ångest inför smärtan som den hårda träningen kommer att ge.
För din del gäller det väl att lära dig att du även behöver lugnare träning och att då lämna klockan hemma är nog nödvändigt. Kanske du skulle skaffa pulsklocka och förprogrammera lämpliga pulsnivåer för vissa träningar.

Då du löptränar relativt lite (eftersom du tränar annat) blir det säkert så att du känner att du vill ha kvalitativa löppass. Du kanske ska höra med tränare i din löparklubb hur du bör lägga upp din träning med tanke på övrig träning och att du haft skador på slutet.

Tror du att dina skador kommer från löpning eller innebandy/fotboll ? Du kanske behöver rehabilitera dig bättre innan du springer eller spelar innebandy/fotboll.
Försök träffa en bra sjukgymnast om du inte har tillgång till en via dina klubbar
Att förebygga skador är det viktigaste du gör för att kunna prestera och må bra!
Walker67
1947 • Växjö
#5
25 april 2010 kl 01:02 Redigerad 25 april 2010 kl 01:05
Gilla
Att lämna klockan hemma löser inte problemet med att köra för hårt, snarare tvärtom. Det är bättre att lära sig att köra lugnt vissa pass och sen blåsa på på andra tex testlopp. Att ha kontrollpunkter utefter banan är bra, då ser man hur man ligger till och kan justera tempot. Är man så gammal som du Andreas borde det inte vara något problem.

Det tar tid att lära sig träna och är man 17 år som du Emil är det inte konstigt om det kan kännas olustigt ibland, en del försvinner när du blir mer van. Men även som äldre och van kan man "syta" för ett träningspass. I mitt fall är det backträning inför skidsäsongen som är det värsta passen, 2 min i 45 gr lutning, den sista tredjedelen är självplågeri. Ett tips är att om man känner ångerst inför passet, bestämma att ta färre upprepningar tex 5 ist för 10. Sen när man kört 5 kan man ev plussa på en eller två st. Det är bättre att köra 5 st i hårt tempo än 10 i segdragningstempo.

Kvällen före en stor tävling spec på lång distans, känner jag nästan alltid ångest. Så var det i början och det har inte försvunnit. Men när man väl är på plats tävlingsdagen är all ångest som bortblåst och man känner bara tillförsikt förutom minuterna före start, då det kan pirra lite. Även storstjärnor i löpning känner ångest inför viktiga tävlingar har jag läst om. (tex Grete Waitz).

Andreas, du borde skaffa en gubbe som jag som träningskompis. Jag är seg i början och då skulle du tvingas hålla igen och komma in i en lugnare träningsrytm, vore kanske inte helt fel.
1993 • lysekil
#6
25 april 2010 kl 15:03
Gilla
min sida e väl lite dåligt uppdaterad då jag inte spelar fotboll längre..
och varför jag kör hårt kan ha något att göra med att jag varit skadad under ganska lång tid och då vill jag väl känna fart nu när jag kommer igång. men flåsety finns ju inte. överhuvudtaget.
som tur e har jag en jämn löparkompis som jag nu t våren och sommarn kommer köra de flesta passen med och DÅ kan jag klara av att köra de där lugnare passen. men även hårdare.

men det är ju tråkligt när man tappar lusten för något som jag alltid älskat bara för att jag inte kan kontrollera mig på träningar haha:)
Valter Johansson
1962 • Umeå
#7
25 april 2010 kl 16:35
Gilla
Efter ditt sista inlägg tolkar jag det som om du vill nå ikapp din tidigare nivå som just nu känns lite avlägset och då är det ju extra viktigt att tillåta dig att bygga upp såväl senor, leder och kondition med lite långsammare löpning för att under sommaren kunna träna de mer kvalitativa passen.

Jag tar tillbaka det jag skrev om klockan! Du undviker kanske att sträva efter nya rekord genom att lämna den hemma men du kommer ju ändå att ha svårt att hålla rätt tempo för just den träning du bestämmer dig för. Jag håller med Walker67 att det är bättre att ha kontrollpunkter efter banan för att kunna korrigera tempot beroende på vilken fart du förutbestämt att hålla. Alternativt att använda en pulsklocka som ju kan programmeras till att ge signaler när du springer i högre intensitet än du tänkt.

Nervositet inför tävlingar är ju normalt och till en viss nivå är det bara positivt.
Om det är så att du har tävlingar nu när din form är dålig och har ångest inför de måste du ställa om dina kortsiktiga mål och erkänna din nuvarande nivå. Du kanske ställer krav utifrån dina tidigare lopp och därmed känner ångest inför att inte infria dina förväntningar.
Se saker och ting i ett längre perspektiv helt enkelt och om du vill ha mål att jobba emot så ställ de mer långsiktigt istället med stor inriktning på att undvika skador.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.