Löpning Kost & Näring 55 inlägg 6646 visningar

Äta direkt efter träning....

1983 • Skärholmen
#1
2 maj 2010 - 15:53 (Redigerad 2 maj 2010 - 16:51)
Gilla
Jag har alltid undrat då jag precis kommer hem efter en löparrunda. Brukar jag stretcha och dricka vatten. Sedan en dusch. Efter det en fil med müsli eller försöka snabbt fixa en Keldasoppa med pasta då det går snabbt att fixa. Men hur bör jag göra efter jag precis stigit innanför dörren. Bör jag ha massa bananer, mjölk, nötter och äta direkt innan streching eller duschen? Berätta gärna. Har alltid undrat men just nu är det fil eller snabbt laga någon maträtt.

Även kan man äta precis när man kommit ur sängen och man vill ta sitt löppass innan frokusten? Tänkte på då jag ibland kommer ha sena jobbtider vill man löpträna på morgonen innan man äter frokust. Även om någon vill svara på hur länge man ska vänta med springa efter man ätit?

Berätta gärna!
< < < 1 2 3 > > >
Walker67
1947 • Växjö
#41
4 maj 2010 kl 20:29 Redigerad 4 maj 2010 kl 20:30
Gilla
Det "idiotiska" kommer härifrån:
På min näthinna finns följande sinnebild; Det var ett intervju av en skidstjärna, han hade precis krängt av sig sin svettiga tröja och bytt mot en torr (jättebra) och under intervjun trycker han i sig en banan och dricker nån dryck och får då frågan varför och svarar att det är viktigt för återhämtningen. Det "idotiska" var att han inte ens hann genomföra intervjun först utan måste kränga i sig mat så fort som möjligt efter målgång.

Men det handlar väl om vad man har för inställning till mat. För mig är söndagsmiddagen efter ett långpass helgen höjdpunkt, som inte får förstöras med småätande före. Ibland tar jag en liten snaps, öl till maten och avslutar med kaffe och tex ostkaka med glass el grädde. Efteråt mår man som en prins och man riktigt känner hur maten gjort nytta. Under perioder, då man inte kunnat träna, har jag inte haft samma matupplevelse som efter ett rejält träningspass. Det är medaljens framsida, som jag absolut inte vill förstöra med mat före.
Johan
1978 • Stockholm
#42
4 maj 2010 kl 20:35
Gilla
CocaCola och banan, direkt efter träning. Sen en god middag.
1975 • Hässelby
#43
5 maj 2010 kl 09:12
Gilla
Det kanske är jag som är extremt stor i maten då, trots mina dryga 150 cm över marken. Men jag har inga problem att äta en rejäl söndagsmiddag med mat, vin, efterrätt och hela konkarongen trots att jag har fått i mig en smörgås och ett glas mjölk någon timme tidigare.

Men det är klart, är man inte alls hungrig eller till och med mår illa efter träningen så är det kanske inte någon bra idé för oss motionärer att tvinga i oss mat. Då förtar det ju nöjet av träningen om man vet att man efteråt måste göra något som man tycker så pass illa om som att äta när man inte är hungrig.

K-G: Min kära far brukar liksom du alltid hävda att det var enklare förr, men i min fars fall tror jag att det beror på att han längtar tillbaka till tiden före glasfiberstavens intåg på stavhoppsarenan. Han lärde sig aldrig tekniken med den nya staven och gick raskt från att vara en av de bästa till att bli rejält frånhoppad. Och för det hjälpte ju inga återhämtningsmål i världen ;-). Så det kanske var enklare förr?
1960 • Torslanda
#44
5 maj 2010 kl 14:29
Gilla
Varför dricka lätt eller mini mjölk efter träning.
Det är i stort sett stardard mjölk som är utspädd med vatten.
Alla vi som springer eller utför annan hård fysisk aktivitet.
Behöver fett som i sin tur skapar enerig som kroppen förbränner.
Så länge som man man lever ett aktivt liv behöver man aldrig vara orolig för fett. Det är viktigt att mat och dryck smakar gott. Det skall vara en belöning efter dagens pass. Länge leve standard mjölk, gamal hedelig grädde o smör.
1963 • Bromma
#45
5 maj 2010 kl 15:23
Gilla
Konstigt vatten i så fall för det är EXAKT samma näringsinnehåll, bortsett från fettet. Om du Lars inte har problem med att äta grädde o smör så är det väl trevligt för dej! Men det finns andra som tränar hårt o ändå inte får till sin kaloribalans, då kanske det är lämpligt att ta nåt som har 30ggr mindre fett? Vi är olika.
1960 • Torslanda
#46
5 maj 2010 kl 15:51
Gilla
Så länge man förbrukar mer kalarolier än vad man intar så går man minus.
Då är det inget problem. Det finns ingen anledning till att äta fett fri mat och dryck så länge man lever ett aktivt liv. Det bästa för kroppen är att förbruka energin. Än att dra ner på fett och kolhydrater. Vi är fortfarande grott mäniskor i botten. Men fungerar inte detta så har jag full förstålse att man måste tänka på kosten också. Men det som är viktigt är om man är överviktig är att man man ändra sin kost och ökar sina motions vanor i långsam takt efter sina egna förut sättning och tänker långsiktigt. Att gå ner 4 kilo på en vecka med hjälp av kemiska prepparat. Det tror jag inte på. Att dricka ett glas standard mjölk eller Oboy efter dagens pass smakar gott och passar mig.
1963 • Bromma
#47
5 maj 2010 kl 16:44
Gilla
Ja, och en Oboy gjord på minimjölk passar andra, som mej tex... Vi är olika som sagt.
#48
5 maj 2010 kl 16:45
Detta inlägg har raderats
Walker67
1947 • Växjö
#49
6 maj 2010 kl 00:05
Gilla
Johanna: Vad gjorde din far för resultat med bambustav ? Själv började jag med en lång björkslana, som var väldigt skön att hoppa med, då det var lite svikt i den. Med den hoppade jag 2.90 som 15 åring. Året efter hade den torkat och brast i första hoppet och jag slog bakhuvudet i marken. Då sa far att jag måste skaffa mig en riktig stav. Jag skickade efter en bambustav, men den var inte alls lika skön att hoppa med, tog iaf 3.10 med den. Men min snabbhet var för dålig (13.2 på 100 m) så jag la ner planerna att bli lika bra som Bob Gutowski, Cornius Warmedam eller favoriten J D Martin.(60-tal)

Lars: Du är 50 nu, om så där 5-10 år kan magkulan börja komma smygande liksom hos min kompis, om du fortsätter med standardmjölken. Själv la jag på mig ett par kg upp mot 60 år utan att ändra på matvanorna nämnvärt- det är lurigt när hg smyger sig på. Är egentligen lite för "fet" för löpning med mina 79 kg på 1.77, iaf känner jag mig det ibland. Om jag inte druckit lättmjölk + mellan till gröt o matlagning, hade jag varit ännu fetare, säkert en bra bit över 80 kg och liknat ett "fetto".
1960 • Torslanda
#50
6 maj 2010 kl 17:29 Redigerad 6 maj 2010 kl 23:40
Gilla
Svar till Walker67.Jag har en tendens till kula. Men genom att träna hållar jag den borta. Genom att träna så ökar ämnes omsättning och vikten ökar inte. Tycker inte det finns någon anledning hålla sig till light produkter så länge man kör på 2-3ggr i veckan. Tror till och med att det skadligt om man inte får tillräckligt med fett och kolhydrater. Hjärnan behöver sitt och själen. Man kan behöva belöna sig själv utan att ha dåligt samvete så länge man tränar. Grädd glass är gott och riktigt smör på mackan. Undviker dock Cola. Jag gillar också punk rock. Kanske är jag lite udda.

Walker; vad landade i när du hoppade stavhopp med björkslana.
Hamnade du på skumgummi matta eller i en sand grop.
Walker67
1947 • Växjö
#51
6 maj 2010 kl 18:11
Gilla
Lars: Egentligen är vi på samma linje, när det gäller fett. Jag tror inte lightprodukter är nyttigt, använder Bregott till smörgås och smör att steka i. Jag äter bara riktig grädde, ingen kostgjord på veg.fett eller i sprayförpackning. En viss mängd fett behöver vi varje dag, annars mår inte maskineriet riktigt bra. Min idé med att välja bort standardmjölk är att då kan jag använda riktigt smör el bregott för att få i mig fettet dvs det fettet som tagits bort i lättmjölk o mellanmjölk. Sen tycker jag inte om varken standard el mellanmjölk som måltidsdryck, känns för tjock och mäktig, därför lättmjölk. Tycker mini är en lightprodukt, väl tunn i smaken.
Om du tycker du är udda, så är du inte ensam, tvärtom finns det många profiler inom långlöpningen var och en med sin egenhet (inkl mig själv). Du är mao i gott sällskap, men det kan vi öppna en annan tråd för.

Ang stavhoppet. Jag landade i en sandgrop, vilket började kännas tufft, när jag kom upp på 3 m-nivån. Testade någon gång på idrottsplats, men blev inte vän med plåtgropen för stavisättningen, tyckte staven gled iväg i sidled. Vår idrottsplats ute på landet(5 syskon mfl) var en "hals" av en åker, där vi hade fotbollsmål, tennisplan, grop för höjd, stav, längd o tresteg, kulring för "stenstötning" fast de var mest jag som körde friidrott.På grusvägen utanför huset genomfördes olika löpgrenar 60m-800m +110 m häck. Det var tider det......
1960 • Torslanda
#52
7 maj 2010 kl 03:04
Gilla
Tror inte det är standard mjölk som är boven till att man blir tjock.
2% mer fett är inte mycket.
Men det kan vara en vana att alltid dricka lätt mjölk och därför kan man tycka att standard mjölken smakar grädde.

Det är typ Billys pizza och många andra halv fabrikat som man skall passa sig för.
Cokos fett som finns i bland annat kakor blir man aldrig av med.
Lägger sig runt midjan resten av livet.
När det gäller dryck, är det ÖL man skall undvika i stora mängder efter som den innehåller många kolhydrater.
De flesta energi o sport drycker innehåller också för mycket socker
Så vad skall man dricka!
Walker67 du har många goa historier om hur det gick till förr.
Du skulle ha ett museum med din björkslana och bamburör.
För övrigt gillar jag den spontan idrott som du höll på med.
#53
7 maj 2010 kl 08:07 Redigerad 7 maj 2010 kl 08:08
Detta inlägg har raderats
1974 • Göteborg
#54
7 maj 2010 kl 09:47
Gilla
Det finns en del veteranfriidrottare på friidrottsforum.se samt gruppen Veteranfriidrottare på facebook.
#55
7 maj 2010 kl 10:13
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.