Löpning Tävlingar & Motionslopp / göteborgsvarvet 15 inlägg 1293 visningar

Vätskebälte??

Peter Gripenberg
1968 • Västerlanda
#1
17 maj 2010 - 22:24
Gilla
Hej,

Jag ska springa varvet för första gången nu på lördag. Jag ser verkligen fram emot det och har som mål att klara det på under två timmar. Vad jag funderar på är om jag ska ha på mig mitt vätskebälte eller inte. Hur är det egentligen vid kontrollerna? Är det rörigt och mycket kö och så? Förlorar man tid på att springa till borden och ta vätska? Jag startar i grupp 14.

Jag funderar också på att köpa mig det där "enervit vavpaketet" för att hålla uppe energinivån. Jag gör av med så fruktansvärt mycket energi när jag springer. Sprang mitt långpass för en vecka sedan (18 km) och var vrålhungrig när jag kom i mål. Ändå så hade jag ätit ordentligt innan... Vet att vissa klarar av att springa direkt på morgonen med endast ett par koppa kaffe i sig men det hade aldrig funkat för mig. Jag hade kolapsat efter tre, fyra km...
Anders Westman
1973 • Hestra
#2
17 maj 2010 kl 22:33
Gilla
Hej Peter! Kul att läsa ditt inlägg. Jag ska springa med mitt vätskebälte på lördag och jag undrar om inte det är bra att försöka hålla sig till samma grejer som när man tränar?
1983 • Göteborg
#3
17 maj 2010 kl 22:42
Gilla
Startade i grupp 12 förra året och tycker inte det var några större problem vid vätskekontrollerna.
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#4
18 maj 2010 kl 10:27
Gilla
Är det något Göteborgsvarvet gödslar med så är det antalet vätskekontroller. Det finns 11 vätskekontroller i år, så det känns onödigt att du skall släpa omkring på ett bälte för den sakens skull. Lite rörigt kan det bli vird kontrollerna men inga direkta köer utan det är mest att undvika att ingående och utgående löpare krockar. Klart det tar nån sekund extra men inte så att du bör känna att du förlorar tid. Brukar själv tycka det är bra att ta en bit fram eftersom många svänger in direkt till första borden.

Ett klassiskt och gott råd är att inte börja exprimentera när det nu blir tävling. Har du testat enervit förut kan du gott köpa ett varvspaket från dem. Har du aldrig kört med enervit är det inte att rekommendera eftersom alla reagerar olika och en del har magar som inte tycker om vissa energivarianter. Försök ladda ordentligt innan istället isåfall. Är du osäker på sportdryck kan du ju ta någon mun vid 15 kilometer eller så och testa och sen dricka mer framöver om det känns okej, det som är dumt är ju att stjälpa i sig en hel mugg redan vid första vätskekontrollen om det sen visar sig att magen inte vill ha det...
Kent Kullander
1970 • Linköping
#5
18 maj 2010 kl 10:45
Gilla
Hej Peter.

Har precis samma "problem" som du med att göra av med mycket energi när jag springer. Gjorde mitt premiärvarv förra året och körde med vätskebälte då. Kan inte annat än rekommendera det! Dels för att du vet vad - och hur mycket - du får i dig, men även den fördelen att inte tappa tempo/rytm vid drickastationerna som faktiskt är riktigt röriga. Dessutom är det en skön känsla att bara glida förbi alla som stångas runt borden :-)

Ett annat tips: se till att småäta och dricka till ca 1,5 timme innan start. Inget tungt, bara så´nt som ger energi och får dig att må bra/avslappnad. Viktigt även att fylla på efteråt med ny energi ............... och du .......... lycka till!
Peter Gripenberg
1968 • Västerlanda
#6
18 maj 2010 kl 11:05
Gilla
Daniel: Jodå, jag är van vid enervit. Kör med enervit G på mina pass så varvpaketet bör inte bli några problem för magen. Men tack för råden. Ja, hur ska jag göra...? Bälte eller inte? Hmmm. Det verkar ju finnas både för och nackdelar. Men det känns bra det du skriver Kent, att bara glida förbi alla vid borden :)

Börjas kännas i hela kroppen nu att något är på gång! :) Lycka till ni andra också! Detta ska bli riktigt roligt!
1981 • Göteborg
#7
18 maj 2010 kl 11:39
Gilla
Peter :

Fördelar : Att du har kontroll på när du vill ha vätska, kan bli en bra trygghet.
kan bara springa förbi vätskestationerna.

Nackdelar: Kanske mer jobbigt att springa med vätskebälte.

Tror det kan vara svårt att råda vad som är bäst, så jag rek att lyssna på din egen känsla.

Ser ut att bli klart ( sol ) 15 grader ( uselt väder enligt mig :-)
1956 • PARTILLE
#8
18 maj 2010 kl 12:22
Gilla
Jag tycker det känns som en klar overkill att släpa på ett vätskebälte under Göteborgsvarvet. Som någon skrev så finns det hur många vätskestationer som helst. Man förlorar inte så mycket på att ta ett par muggar och dricka gående. Ni kommer få vätska så Ni klarar Er och mer därtill. Varför då dessa vätskebälten? De kommer mer till pass när man springer ensam på en egen långpanna. Men tävling? Näe! Jag blir även ganska full i skratt när jag se folk komma på ett 10 km lopp med vätskebälte. Eventuellt kan man har med sig en eller två påsar gel, som man kan ta den första när man kommit av Göta Älvbron i samband med den vätskekontrollen.
Måns Montell
1979 • Gävle
#9
18 maj 2010 kl 13:15
Gilla
Skulle aldrig ha vätskebälte på mig på en löpartävling, framförallt inte i Göteborg med alla vätskestationer. Huvudskälet för mig är att ett vätskebälte med två flaskor, totalt 4,5 dl vätska, står min löpning. Inte att det är tungt, ett halvt extrakilo är av mindre betydelse, men det stör min löparrytm. Är det någon mer som känner av detta, märker på en gång att det med vätskebälte går lite långsammare?
Peter Gripenberg
1968 • Västerlanda
#10
19 maj 2010 kl 11:04
Gilla
Nu har jag bestämt mig. Det blir utan bälte... Jag ska sikta in mig på dom sista borden vid kontrollerna och klämma ihop muggen så den får en lite pip så det blir lätt att dricka. Jag köper vavetpaketet från enervit och så ska jag bara ha roligt :) Lycka till alla!!
1956 • PARTILLE
#11
19 maj 2010 kl 12:17
Gilla
Ett mycket klokt beslut Peter. Däremot undrar jag när svenska storarrangörer skall sluta upp med muggar och använda flaskor istället. Som exempelvis i Paris.
1981 • Göteborg
#12
19 maj 2010 kl 12:34
Gilla
Peter tycker att du tog rätt beslut. Tycker att Stefan har helt rätt, jag försökte vara mer diplomatisk:-)

Måns :
Tiden blir klart sämre med extra vikt på kroppen.
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#13
19 maj 2010 kl 13:28
Gilla
Bra beslut tycker jag med. Du kommer ha alla möjligheter att få i dig vätska

Stefan>Flaskor vore fint, men jag antar det beror på vilka som sponsrar. I paris är det ju en vattentillverkare, Vitell, så det är ju inte så underligt. Underligare att de nästan inte har någo sportdryck i Paris (och nästan inga toaletter innan start, fast det är en annan diskussion)
1970 • Linköping
#14
19 maj 2010 kl 13:44
Gilla
Vätskebälte eller inte är bara psykologiskt. Om man är van vid bälte och känner sig trygg med det ska man självklart ha det. Sen får allafall jag med jämna mellanrum "rätta till det" för det sitter inte optimalt på kroppen, kan vara lite störande, å andra sidan har man ju något att göra då en halvmara kan va rätt tråkigt psykologiskt. Tycker det är trångt vid borden och varför ska man sabba en bra rythm med att stanna upp och trängs?? Man tappar säkert 30 sekunder totalt och jag tappar hellre i så fall dom sekunderna på slutet för att jag blir trött än att ödsla dom vid drickakontrollerna.

Jag hade inte bälte när jag sprang i Göteborg men ska ha det nu i Broloppet.

Måns!
Jag tror inte alls att tiden blir sämre för att man har ett bälte med två flaskor.
Det enda som avgör tiden är träningsmängden, hur många timmar sömn natten innan och det viktigaste: dagsformen

/ Lycka till i Göteborg
Kalle
1956 • PARTILLE
#15
19 maj 2010 kl 14:57
Gilla
Micke: Du var mer diplomatisk. Men jag var ganska osvensk och gick rakt på :-) Men slutet gott och allting gott.
Daniel: De två gånger jag sprungit där 2006 och 2008 fick vi Gatorade i flaskor också. Men det borde ju resas en liten debatt om flaskor i stället för muggar på storlopp. Men håller med en annan diskussion, var inte meningen att kapa tråden med detta :-)
Karl: Under broloppet är faktiskt vätskebälte eller vätskerygga, som jag personligen föredrar framför bältet, mycket mer befogat. Det är inte lika många kontroller som på GV.Det är väl ca 6 km mellan kontrollen på högrbron och den som kommer nere vid Sibbarps camping. dessutom serveras "bara" vatten på Pepparholmen och på högrbron. Kan vara lite knepigt om det blir riktigt varmt. Lite klent tycker jag. Då skall jag ha med mig en flarra i näven
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.