Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 8419 visningar

Vätskebälte med skvalp?

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
6 juni 2016 - 09:53
Gilla
Provade en av mina reafyndade hyllvärmare igår, ett par år gammalt Nathan vätskebälte. Snarlikt dagens Trail Mix, http://www.nathansports.com/hydration/hydration-belts/trail-mix
men med 3 flaskor (2 bak, 1 fram) och en packficka som har storlek "innan smartphones" så den gick inte att använda för min lur.
Framflaskans fäste klippte jag bort, det kändes bara i vägen för armarna på min kropp. Fyllde de två kvarvarande flaskorna ända upp för att minimera skvalpet.
Nu ut! Efter några km skulle jag provdricka en slurk, men efter det började ju Skvalpet med stort S. Grr! (Det var ingen bra spring-dag redan _innan_ detta... men det blev ju inte bättre!)

Ni som har liknande system med hårda småflaskor, blir ni inte galna på ljudet från en inte toppfylld flaska, eller vänjer man sig?

Tycker mig ändå se liknande system som mitt, av olika märken, även på typ Löplabbet, så det kan ju inte vara helt ovanligt?
Mjuka flaskor ser jag som svårare att ha i bälten, att enkelt få i och ur. De verkar mest sitta på västar/i anpassad drickhöjd på framsidan kroppen, så man bara böjer huvudet/klämmer i sig?
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#2
6 juni 2016 kl 10:05
Gilla
Jag har ett Nathan Trail Mix 4: http://www.nathansports.com/hydration/hydration-belts/trail-mix-4

Tycker det funkar hur bra som helst och har aldrig störts av något skvalpande. Det enda jag noterat i bland är att mina nycklar rasslar men jag brukar linda in dem i en platspåse så hålls de stilla.

Eftersom du skriver att du toppfyllde dina flaskor för att "minimera skvalpet" känns det lite som att du bestämt dig redan innan för att det skulle skvalpa och att detta skulle vara störande.

Jag föreslår att du helt enkelt försöker låta bli att tänka på ljudet så kommer det nog gå bra ska du se. :)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
6 juni 2016 kl 11:59
Gilla
Haha, ja, jag misstänkte absolut att det skulle skvalpa när vätskevolymen minskade, som typ när man haft en 10 liters vattendunk i ryggsäcken för att köra en styrketräningspromenad i skogen, då är det viktigt att vara fulltankad! Samma med när man kör vätskeblåsa i cykelryggan och hojar i skogen, kluck är inget jag vill ha, så blåsan för tömmas på överskottsluftvolymen. Så det var erfarenhetsbaserat!

Mina Nathan-flaskor är dessutom "race cap" tror jag det heter, som på flytande honung och andra små såsflaskor, öppnar på tryck. Så det blev en del småskvätt på vaderna emellanåt. Och så kändes de lite kalla mot kroppen/njurtrakten, även om vattnet var typ rumstempererat.

Sådär, nu tog jag nästan allt gnäll på en gång, inte illa va? Kanske är småflaskor hårda inte min lösning. Får väl ge dem nån chans till innan jag bestämmer mig! :)
1965 • Täby
#4
6 juni 2016 kl 14:19
Gilla
Jag använder Perfekta. Inte lika flashigt som en del andra, men jag gillar storleken på flaskorna. Jag drar en flaska varje gång jag dricker, allra oftast. Det finns i olika varianter, med plast för olika många flask. Det är väldigt sällan som jag har med mer än fyra flask.

En Perfekta flask rymmer 1.7 dl, och mitt Nathan (som jag inte gillar, bla pga skvalp) rymmer 2.2 dl. Låter inte som så stor skillnad, kanske. Sen upplever jag nog att det skvalpar mindre i en halvfull perfekta än Nathan, men det kanske är inbillning...

Rygga gillar jag inte alls, dels för att jag inte vet hur mycket jag har druckit, och dels för att det blir så vidrigt varmt på ryggen.
Karin E
1962 • Sävedalen
#5
6 juni 2016 kl 15:15
Gilla
Jag använder också Perfekta och är nöjd med det. Jag gör som Tibor, dricker hela flaskan på en gång. Blir lagom! Vill absolut inte ha något som skvalpar. Jag har i och för sig inte testat något annat, men det beror ju på att jag inte känt något behov av det.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#6
7 juni 2016 kl 09:28
Gilla
Har också ett liknande det du länkar till, fast med 2 flaskor bak och en fram och race-cap. Så det kanske är samma. Jag störst inte av att flaskorna skvalpar "ljudmässigt". Men ibland stänker de över lite. Skönt när det är stekande sol, mindre skönt när det är kallt. Men, jag upplever att det gör stor skillnad för skvalpande att hitta rätt position för bältet. Prova att flytta det upp eller ner på kroppen och se om du hittar ett bättre läge! Ang. telefon har jag hängt på en egen väska för mobil på bältet, som klarar lite större lurar.

1985 • Tyresö
#7
7 juni 2016 kl 09:33
Gilla
Inte så mycket att göra med de flaskorna förutom att vänja sig tror jag..

Jag har gått över på ryggsäck med vätskeblåsa. Bara att suga ur luften innan så slipper man "klucket".

(En som jag sprang nära på maran ett tag hade inte förstått att suga ur luften innan, måste ha blivit galen med 4 mils skvalpande.. )..

1988 • Göteborg
#8
7 juni 2016 kl 10:41
Gilla
Jag köpte ett vätskebälte på Stadium för 75 kr förra veckan. Flaskorna är små, ca 10 - 15 cl om jag får gissa, och det är fyra stycken. Jag dricker hela flaskan när jag fyller på, så då blir det inget skvalp =)
1967 • Torslanda
#9
7 juni 2016 kl 12:08
Gilla
Jag köpte ett par mjuka flaskor till min UD väst om 5 dl vardera. Rena himmelriket. När jag inte har dem i västen så har jag dem antingen i handen eller stoppar ner dem i någon av de tre fickorna jag har på min löpartröja. Älskar dessa tröjor med fickor bak för övrigt. Mjuka flaskor funkar nästan som en blåsa på det sättet att ingen luft kommer in när du suger/ trycker ut vätska. Inget kluck, du ser hur mycket du dricker, du kan lätt fylla på under gång etc. Olsagbart måste jag säga som nyfrälst inom flaskområdet, körde blåsa innan. https://ultimatedirection.com/body-bottle/ De känns sköna att hålla i handen när man springer med även om det blir lite tungt för armarna. Här i värmen är det rätt skönt att frysa in dem innan och låta dem kyla ryggen tills man skall dricka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.