Löpning Kost & Näring 34 inlägg 42301 visningar

Bra mat/snacks när man är sugen?

Jimmy P
1974 • Göteborg
#1
9 februari 2010 - 15:45
Gilla
Jag håller nu på med ett ryck till gällande vikten.

Från 106 kg till 90 kg gick det ganska fort.

Nu har jag stått still i nästan 1 år och bestämt mig för ett ryck till.

Har ökat träningdosen med alternativträning utöver löppassen; bla till följd av lite problem med ett knä.

Jag har även tagit tag i maten men har problem med sockersuget då jag är en riktig gottegris. Börjar jag äta godis kan jag inte sluta :)

Min lösning är således äta vad jag vill på lördagar och inget onyttigt de övriga dagarna.

De övriga dagarna kan suget bli riktigt stort och då tar jag gärna russin och på kvällen kan jag göra en frukttallrik.

Nu till min fråga:

Har ni några bra tips på vad jag kan äta för snacks när jag blir sugen på kvällen som är nyttig och går i linje med min önskan att gå ner ytterligare i vikt?
< < < 1 2 > > >
1973 • Kungsängen
#21
17 maj 2010 kl 16:04
Gilla
Här kommer lite info om sötningsmedel som kanske kan vara av intresse. Tror inte alls att det är bra att äta någonting som är kemiskt framställt.

"Frågan om sötningsmedel är kontroversiell. Cyklamat förbjöds på grund av att det kunde vara cancerframkallande. Aspartam har misstänkts orsaka en rad olika symtom, från tumörer till allergier. Dessutom har en holländsk studie visat att försökspersoner som druckit lightdrycker, sötade med aspartam, blivit hungriga och oroliga. Resultatet blev att man åt mera och därför hade lättare att gå upp i vikt. Sackarin, slutligen, har i stora doser visat sig kunna orsaka cancer i urinblåsan hos råttor. Olika forskningsresultat har försvarats, diskuterats och ifrågasatts. Bland annat är den holländska studien ifrågasatt. Den ökade hungern, menar kritikerna, skulle mycket väl kunna orsakas av att lightdrycker inte innehåller några kalorier och att försökspersonerna därför kände sig hungriga. Det anses också vara svårt att utvärdera studier som påstår att aspartam ökar hungern. Godkända inom vissa gränser För att vi ska hålla konsumtionen av sötningsmedel inom rimliga gränser finns därför gränsvärden, ADI-värden (Acceptabla Dagliga Intag), för samtliga syntetiska sötningsmedel. Så länge man inte överskrider ADI-värdet betraktar Livsmedelsverket de godkända syntetiska sötningsmedlen som acceptabla. Man har dock en restriktiv syn på tillsatser i barnmat. Det är också noga reglerat vilka sötningsmedel som får användas i olika livsmedel och i vilka mängder. För att överskrida ADI-värdet krävs att man får i sig mycket stora mängder. När det gäller aspartam, exempelvis, kan en person på 60 kg dricka 4 liter lightläsk om dagen och ändå hålla sig under gränsen. Ett undantag är cyklamat. Där finns det risk för att barndiabetiker mellan 0 och 5 år kan få i sig för stora mängder. Samma risk finns om man själv sötar saft och sylt med cyklamat."

Vissa av studierna ovan är ju ifrågasatta, men jag är av den åsikten att om man nu inte kan arbeta bort sitt sötsug, så är det bättre att äta något som är sötat med äkta socker.
Linus Jonsson
1986 • Halmstad
#22
17 maj 2010 kl 19:24
Gilla
Roland: Hur *** kan du säga att: "cola zero=att du blir fetare". Det är tekniskt omöjligt att bli "fetare" av något som i princip inte innehåller någon energi över huvudtaget.
Vad folk väljer att äta eller dricka utöver denna cola zero är en helt annan femma. Men att påstå något sådant är väldigt missvisande.
Linus Jonsson
1986 • Halmstad
1971 • Södra Sandby
#24
18 maj 2010 kl 10:09
Gilla
Håller med Pia...

" men jag är av den åsikten att om man nu inte kan arbeta bort sitt sötsug, så är det bättre att äta något som är sötat med äkta socker"

Tror även att om man äter något med äkta socker så behöver man inte lika mycket för att bli av med sötsuget som när man stoppar i sig alla möjliga konstlade produkter....
Oldboy
1952 • Danderyd
#25
18 maj 2010 kl 10:20
Gilla
Om sötningsmedel: Självklart är det inte den obetydliga energin i sötningsmedel som ger fetma. Det är påverkan på insulinnivåerna och dopaminproduktionen som i sin tur gör att man äter mera än man annars skulle ha gjort. Det är rätt väl klarlagt enligt min uppfattning. Har ingen källa, men googla på GI och Fredrik Paulun osv så kan ni säkert hitta källor.

Ibland kanske lite djupfrysta räkor kan vara gott att knapra på, ha en burk i frysen. Men drick bara vatten för att släcka den törst som kan bli resultatet.
Ät frukt i stället för att dricka juice. Ta vatten i stället för lättöl till lunchen för det mesta (är det stekt salt sill till lunch vill jag inte förmena någon en lättöl), det blir mindre enrgi in.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#26
18 maj 2010 kl 14:03
Gilla
Det är egentligen ganska enkelt.
Ät INGENTING som är onyttigt så går du ner i vikt.

Jag vet inte om ni tycker Cola Zero klassas som nyttigt...
1985 • Göteborg
#27
18 maj 2010 kl 14:18
Gilla
Borde inte popcorn (sådana från plastpåse, alltså inte mico-pop) poppade utan olja eller annat fett vara OK i jämförelse med andra snacks?
Linus Jonsson
1986 • Halmstad
#28
18 maj 2010 kl 14:57
Gilla
Jag har mycket svårt att tänka mig att något sötningsmedel som du får i dej från tex. light-läsk skulle påverka insulinnivåerna, då energin är i princip obefintlig. Det är i alla fall bevisat att aspartam INTE påverkar insulinutsöndringen, vågar dock inte säga med 100% att tex. Sukralos inte gör det, men jag har mycket svårt att tänka mig det, i alla fall i några större utsträckningar.

Am J Clin Nutr. 2005 Nov;82(5):1011-6. Functional magnetic resonance imaging of human hypothalamic responses to sweet taste and calories.

"Evidence exists that beverages do not trigger appropriate anticipatory physiologic responses, such as cephalic phase insulin release. Therefore, it is of interest to elucidate the food properties necessary for triggering adaptive responses. Previously, we found a prolonged dose-dependent decrease in the hypothalamic functional magnetic resonance imaging signal after ingestion of a glucose solution. OBJECTIVES: The aims of the present study were to measure the effects of sweet taste and energy content on the hypothalamic response to glucose ingestion and to measure the concomitant changes in blood glucose and insulin concentrations. DESIGN: Five healthy, normal-weight men participated in a randomized crossover design trial. The subjects were scanned 4 times for 37 min on separate days with functional magnetic resonance imaging. After 7 min, they ingested 1 of the following 4 stimuli (300 mL of each): water (control), a glucose solution, an aspartame (sweet taste) solution, or a maltodextrin (nonsweet carbohydrate) solution. RESULTS: Glucose ingestion resulted in a prolonged and significant signal decrease in the upper hypothalamus (P < 0.05). Water, aspartame, and maltodextrin had no such effect. Glucose and maltodextrin ingestions resulted in similar increases in blood glucose and insulin concentrations. However, only glucose triggered an early rise in insulin concentrations. Aspartame did not trigger any insulin response."

Aspartamethe sweet-tasting dipeptidedoes not affect the pancreatic insulin-secreting function

Sadovnikova NV, Fedotov VP, Aleshina LV, Shvachkin IuP, Girin SK.

The action of a synthetic dipeptide aspartam (150 to 180 times as sweet as glucose) on pancreatic insulin-secretory function of rats was studied in vivo and in vitro. The drug was given orally while drinking (300 mg/kg body weight) or was added to the incubation medium of cultivated pancreatic cells (20 mM). It was shown that insulin content in the rat blood serum remained unchanged 10 and 35 minutes after aspartam administration. The drug did not exert any stimulating effect upon insulin secretion following the addition to the pancreatic cell culture medium. It is concluded that aspartam exhibits no direct or mediated action on pancreatic insulin-secretory function.

J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1985 Oct;31(5):533-40. Effects of aspartame on diabetic rats and diabetic patients.



The effects of aspartame (L-aspartyl-L-phenylalanine methyl ester) on plasma glucose and insulin levels were investigated in diabetic rats and patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus. The oral administration of 0.45 mg aspartame per 100g body weight, which is equivalent to 150 mg of glucose in sweetness, to streptozotocin-induced diabetic rats had no effect on the plasma glucose or insulin levels. Also, 225 mg oral aspartame loading, which is equivalent to 75 g of glucose in sweetness, to patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus did not increase plasma glucose or insulin levels, although 75 g of oral glucose loading increased plasma glucose and insulin levels in diabetic patients as expected. Aspartame ingestion for three days at a dose of 24-48 mg per day and the intake of snacks flavored with 240 mg of aspartame also did not increase fasting plasma glucose levels. These results suggest that acute administration of aspartame has no influence on plasma glucose or insulin levels in diabetic rats and patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus.

Cell Signal. 1998 Nov;10(10):727-33. Effects of artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in rat pancreatic islets.

Beta-L-glucose pentaacetate, but not alpha-D-galactose pentaacetate, was recently reported to taste bitter and to stimulate insulin release. This finding led, in the present study, to the investigation of the effects of both bitter and non-bitter artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in isolated rat pancreatic islets. Sodium saccharin (1.0-10.0 mM), sodium cyclamate (5.0-10.0 mM), stevioside (1.0 mM) and acesulfame-K (1.0-15.0 mM), all of which display a bitter taste, augmented insulin release from islets incubated in the presence of 7.0 mM D-glucose. In contrast, aspartame (1.0-10.0 mM), which is devoid of bitter taste, failed to affect insulin secretion. A positive secretory response to acesulfame-K was still observed when the extracellular K+ concentration was adjusted to
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#29
18 maj 2010 kl 17:53
Gilla
Läste något om Cola Light. Cola Light är den största bluff genom alla tider. Sötningsmedel är 1000 gånger mer beroendeframkallande än vanligt socker i diverse olika läskedrycker.

Jag pratade med en dietist om just Cola light. Hon hade 40 års vana och har abetar med mat och dryck, hälsa i många år. Jobbar idag på sjukhus som just dietist. Utanför hennes kontor fanns ett bord i storlek med ett vanligt matbord. Många drycker fanns representerade och framför varje dryck fanns det antalet sockerbitar som drycken innehåller. Vanlig Cola låg längst fram så klart. Nyfiken som jag är frågade jag henne varför inte Cola Light fanns med. Då svarade hon att med tanke på att det innehåller aspartam/sucralose så hade inte sockerbitarna fått plats på matbordet.

Lightdryck, lightprodukter osv osv. Det är bara skit. Innehåller det inte sötningsmedel så innehåller det en hög med andra kemikalier för att lura oss komsumenter till att bli just det. Beroende. Mitt tips till dig som startade tråden. Jag var en gång i samma skor som du. Jag vägde 104 kg och nu efter totalt 10 månaders konditionsträning väger jag 79. Allting går bara man ger sig fan på att klara av det. Jag har ätit vanlig husmanskost (Utan äckliga lightprodukter) och det har gått hur bra som helst.

Du ville ha tips på bra snacks. Exempelvis, cashewnötter, salta cashewnötter, hasselnötter. Härligt gott och i viss mån dämpar det suger också.
Ha en underbar dag och kämpa vidare. Du kan bara du vill. Det kommer gå skitbra!!

/ Mvh Senad
Linus Jonsson
1986 • Halmstad
#30
18 maj 2010 kl 18:38
Gilla
"Nyfiken som jag är frågade jag henne varför inte Cola Light fanns med. Då svarade hon att med tanke på att det innehåller aspartam/sucralose så hade inte sockerbitarna fått plats på matbordet."
Med tanke på att aspartsam är ett typ av protein var det oerhört dumt sagt. Den enda likhet som finns mellan socker och aspartsam är att båda är söta i smaken, men det är INTE socker.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#31
18 maj 2010 kl 18:46 Redigerad 18 maj 2010 kl 18:47
Gilla
Ser att du läst på wikipedia... :)
Linus Jonsson
1986 • Halmstad
#32
18 maj 2010 kl 18:50
Gilla
Nej, vi läser fysiologi i skolan nu och man lär sig ett och annat där. Tro det eller ej :)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#33
18 maj 2010 kl 18:52
Gilla
Vad kul att se att skolväsendet gör någon nytta. Mig veterligen skrev jag inget om att aspartam/sucralose är socker utan sötningsmedel.
Åsa
1983 • Fagersta
#34
18 maj 2010 kl 19:58
Gilla
Bästa knepet är nog att sluta småäta, kroppen vänjer sig vid normala måltider. Det där med mellanmål kan bli en vanesak och skapa problem.
Tänk tillbaka i tiden, inte hade de tillgång till att små äta förut. Man åt när de fanns mat. Vi har överflöd av mat och borde inte gå och äta hela tiden. Ett sug kan vara rop på nån brist. Kolla upp dina värden.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.