Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 750 visningar

Löparknä!!!

1969 • Ulricehamn
#1
26 juni 2010 - 12:13
Gilla
Jag älskar att vara ute och springa men sen en tid tillbaka har jag fått ont i mitt högra knä när jag är ute och springer. Jag försöker stretcha som man ska och gör annat som cykling och inlines men så fort jag börjar springa så tar det inte mer än någon kilometer innan det gör ont. Är det någon här som kan ge mig något gott råd på vad man bör göra kan det vara så att mina skor är utslitna. Hoppas på positivt svar.
Hälsningar Niklas
Magnus Klingberg
1966 • Örebro
#2
26 juni 2010 kl 12:41
Gilla
Ont på utsidan av knät? Bara när du springer? Eller när du ex. går i trappor?
1969 • Ulricehamn
#3
26 juni 2010 kl 13:16
Gilla
Nu efter löpningen får jag även ont när jag går i trappor. Jag har ont på utsidan nedanför knät.
1973 • Nyköping
#4
26 juni 2010 kl 21:38
Gilla
Det är alltid svårt att uttala sig om andras skadebekymmer, men jag gör ett försök. Jag fick motsvarande problem för knappt ett år sedan. Jag gick till botten med i princip allt på direkten - specialgjutna sulor, nya skor, undersökning av kiropraktor/sjukgymnast/naprapat + givetvis vila initialt. Sedan fick jag rådet att stretcha ITB-senan och framsidan av mina lår. Jag har varit ganska slö med stretchingen, men kan nu springa utan känningar. Eftersom jag gjorde allt på en gång så är det svårt att veta vad det var som hjälpte, men det viktigaste är ju att kunna springa. Så, en del saker från min historia kanske kan hjälpa även dig. Lycka till.
Magnus Klingberg
1966 • Örebro
#5
26 juni 2010 kl 23:32
Gilla
Ok, då vet jag. Jag hade liknande bekymmer, ont, ont och det blev bara värre ju mer jag sprang. Mitt tips är följande: Stretcha "rumpan" dvs. sitt och lägg din höger fot över ditt vänstra ben så högt upp du kan (ditt knä ska peka upp i luften) dra ditt ben mot din bröstkorg. Det kommer att strama rejält ovanför/i baken. Växla mellan höger och vänster ben, håll i ca. 20 sek per ben innan du byter, gunga INTE, håll bara så det känns där bak. Träna mycket lätt, jogga i ett par km, sen sätter du dig framför TV´n eller nåt annat du gillar att titta på - och stretcha minst lika länge som du tränat (jag kunde sitta i 30-40 min, och det gav mig resultat)
Lycka till! Hoppas det blir bättre.
1970 • Nyköping
#6
26 juni 2010 kl 23:35
Gilla
Jag började på allvar löpträna i januari 2009, efter ca 2 månader fick jag med största sannolikhet det som kallas löparknä. Smärtan kom efter ca 1,5-2 km och det gick ej att fortsätta springa. Jag höll upp med löpningen helt under 1 månad, sedan började jag löpa korta sträckor om ca 600-800 meter x 4-5 rep. I maj förra året var besvären borta, för mig berodde förmodligen besvären på att jag innan inte sprang något och plötsligt fick benen 9 mil på 2 månader.

En övning jag lärt mig är att sitta på en stol och lägga upp benet med besvären på det andra och pressa ner knät mot golvet.

Jag kände även som du ibland av knät i trappor.
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#7
26 juni 2010 kl 23:59
Gilla
Övningen för ITB har jag gjort med en vanlig pet-flaska (så stor som möjligt) fylld till bredden med vatten så den blir så hård som möjligt. http://www.youcanbefit.com/ROLLER.pdf
Tycker det funkat ganska bra på mig.

Annars har jag kört samma stretch som Martin, sitta på stol varianten, och sen rak i ryggen luta sig framåt tills det sträcker om det inte tar av att bara pressa ner knäet.
1973 • Göteborg
#8
27 juni 2010 kl 12:10
Gilla
Jag fick löparknä efter mitt första Lidingölopp. Jag köpte "Stora stretchboken" som har ett stretchprogram för att åtgärda just löparknä. Använde stretchprogrammet i ett par veckor så var problemen borta.
1979 • Tullinge
#9
27 juni 2010 kl 19:13
Gilla
vanlig rehab tid på löparknä är 4-6 veckor enligt egen erfarenhet (har haft löparknä 2 ggr) och enligt internetmedicin, rehab som består utav stretch och åter stretch och styrketräning när så knät tillåter . börja försiktigt att löpa efter detta. Extremt tråkigt med löparknä, men det är för det mesta tålamod, och långsam ökning av mängd, fart och backe. framförallt backe ska undvikas vid löparknä, för snabb ökning av backträning är vanlig orsak till löparknä.
jonas jacobsson
1972 • stockholm
#10
27 juni 2010 kl 19:27
Gilla
Fick löparknä och provade stretch, styrketräning men inget hjälpte, kunde inte löpa på över ett år. Sökte på nätet och beslutade mig för tryckvågsbehandling, funkade kanon, slår sönder det som varit inflammerat och löser upp den spända ITB-senan. Kan inte exakt fysionomin och metoden bakom men fungerade jättebra på mig. värt att kolla upp om inget annat går bra. Skickar med länk till olika tryckvågsbehandlare i Sverige. Jag gick till Athletica i Stockholm. Ägaren där har varit med på OS som idrottsläkare, borde borga för att det inte är humbug:)

Lycka till!
http://www.ergomove.no/index.php?cat=klinikker_sverige&lang=se
1975 • Boxholm
#11
28 juni 2010 kl 08:19
Gilla
När jag får ont på utsidan nedanför knät så är det baksida lår som behöver stretchas. Om du tittar på en anatomiplansch så ser du att biceps femoris har sitt nedre fäste nedanför knät.
http://en.wikipedia.org/wiki/Biceps_femoris_muscle
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.