Löpning Övrigt 45 inlägg 20233 visningar

Hundar att springa med

Ellinor Boväng
1989 • Sollefteå
#1
9 augusti 2010 - 14:16
Gilla
Hej allihopa!

Det är så att jag är väldigt sugen på att skaffa hund, en medelstor, sällskaplig (men inte för krävande) sådan.

Och en stor faktor är också att jag vill kunna ha med mig hunden ut på springturer. Då undrar jag om det är någon här som vet vilka hundraser som kanske passa in på allt detta eller åtminstone springdelen? (:

Tack på förhand
MVH
Ellinor
< < < 1 2 3 > > >
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#21
9 augusti 2010 kl 23:24
Gilla
Jag har en border collie. Han verkligen älskar att följa med ut och springa. Han skulle kunna höra på kilometers avstånd när jag tar fram löparkopplet och frågar om han ska med ut och springa (nu överdrev jag förståss lite grann). Border collie är medelstora, men de är förståss också krävande. De behöver både mycket rörelse och mycket arbete med hjärnan. Men när jag och Laban varit ute på en löprunda ligger i alla fall han och sover ett par timmar :) Glöm inte stretchen efter bara. Springer hunden i koppel brevid kan det bli en ganska monotom gång för dem. Laban är inte jätteförtjust i att stretcha men det hjälper :)
Ellinor Boväng
1989 • Sollefteå
#22
10 augusti 2010 kl 00:54
Gilla
Chris: haha ja de är lite skillnad på storleken..men jag tänkte mer att helst inte mindre än Russell och helst inte större än Chow :P
För jag tänkte om man har en för liten hund så kanske den ändå inte orkar med att springa mina rundor...

Jag började med att välja ut de hundar jag tyckte var fina, sedan började jag läsa lite om dem, men jag behöver lite fördjupning.
Fick snabbt veta att Russell (som jag varit inne på väldigt länge att jag ville ha) är väldigt rastlösa av sig, eller hur man bäst förklarar det :P

Så nej jag går inte enbart efter utseende för det är vore ju idiotiskt.
Men sen vill jag inte utesluta utseendet heller, det är därför jag försöker att hitta en hund som har både personligheten jag söker efter och var jag tycker är ett fint yttre (:

Jenny
1979 • mölndal
#23
10 augusti 2010 kl 07:38
Gilla
Gurra: försökte joggposta dej men lyckades inte-vilken kennel kommer din hund ifrån?
Jenny
1979 • mölndal
#24
10 augusti 2010 kl 07:40
Gilla
Ellinor: grand danois har vi en hane och han väger 80 kg men tikarna brukar ligga runt 50. Rätt stora alltså men oj vad trevliga. Och superlugna! Efter ett löp pass ligger han däckad resten av dan =) Kan varmt rekommendera denna ras och du behöver aldrig vara rädd när du är ute och springer på kvällarna =)
susanna mäntykangas
1975 • Dalarna
#25
10 augusti 2010 kl 13:09
Gilla
Hej Ellinor. Har haft samojed o sprungit med, (skidor på vintern) funkade jättebra. Polarhundar kräver mer fysisk aktivitet men i gengäld mindre "hjärngympa". Varmt på sommaren dock och kan vara lite för stora. Även haft schäfer men han hade alldeles för långa kliv, lagomt tempo för honom när jag cycklade i ganska högt tempo. Gick bra när han kunde vara lös, men det är inte alltid möjligt. Så hellre en liten än en stor hund är mitt råd, eller mellanstl. Själv funderar jag på storpudel, en liten tik helst...
Ava
1958 • Lindome
#26
10 augusti 2010 kl 14:17
Gilla
Har haft schäfer och det var en härlig hund att springa med - han blev trött av att tvingas hålla mitt (långsamma) tempo men älskade att vara med ute.

När döttrarna ville ha "egen" hund köpte vi en "barnschäfer" - en västgötaspets. Hur bra som helst att springa med förutsatt att man inte är snabb (det är jag inte), hon har dessutom just ingen jaktlust, kommer 100% på inkallning så länge on vet att vi har godis med och får därför i stort sett alltid vara lös, bara när jag vill koppla av och inte hålla 100% koll som jag kopplar upp. Inte särskilt snabb men hänger iaf med upp till 20 km utan problem.

Tror att i stort sett alla raser går bra att springa med (t.o.m. engelsk bulldog om man får tag i ett riktigt sunt exemplar) men många hundar måste "läras" att springa och man får ha lite tålamod. Svärmors lilla yorkshireterrier/chihuahua/shih tzu-blandning tyckte det var förskräckligt första gångerna (särskilt att vara i skogen - han gillade asfalt han!) men nu tycker han det är lika kul som mina hundar alltid gjort.
Lotta Olsson
1959 • Svallet
#27
10 augusti 2010 kl 20:50
Gilla
Jag har sprungit mycket med jakthundar - min fars och min brors. Den strävhåriga taxfröken Maja var inte snabb men otroligt uthållig och envis. Dom är kända för att kunna bli borta ett dygn eller mer om dom följer "rätt" byte och komma hem blodiga... Hon hade väl en del idéer om att tvärnita om något vid vägkanten luktade väldigt gott men var kul att springa med. Egensinnig men motiverad och entusiastisk.

Min brors blandrasspets ( 50% finnspets, 25% labrador, 25% schäfer, ungefär...)är officiellt fågelhund, men egentligen en förvuxen knähund utan uppfostran ;-) Hon är otroligt intelligent och blir allt roligare att springa med, fast hon börjar nu få bättre kondis än mej, så de sista passen har varit tuffa. Även om hon också kan nita inför något viltspår, någon buske som luktar särskilt gott eller kasta sig efter och skälla ut någon ekorre, så blir hon alltmer fokuserad på att springa. Och hon älskar det, skulle helst springa 1 mil om dagen men det pallar jag själv inte än...

Om man har en bra relation till sin hund så vill den samarbeta med dig och göra dig glad och nöjd, så jag tror att de flesta hundar går att springa med. De allra minsta skulle jag dock vara rädd att trampa på och de lurvigaste passar inte att springa i terräng med...
Mattias Jonsson
1981 • Lidköping
#28
10 augusti 2010 kl 22:05
Gilla
Jag har en Boxer som är med ute lite då o då o han springer mer än gärna o helst lite fortare än mig. Se till att rasta hunden innan löpturen annars får du en del oönskade stopp
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#29
10 augusti 2010 kl 22:27
Gilla
Vår hund har en startsträcka på ett par hundra meter där hon gör ifrån sig, sedan äre bara springa.
Kristin Egestål
1971 • Ljungskile
#30
10 augusti 2010 kl 23:43
Gilla
Hej!
Jag har en dvärgschnauzer som älskar att hänga med på springturerna! Fördelen med den rasen är att den inte har speciellt mycket jakt i sig. I skogen kan jag springa med honom lös utan att han bryr sig om vilda djur. Han hänger iaf lätt med på turer upp mot milen. Hemma i huset är han jättelugn och inte alls skällig. Schnauzern har den fördelen att de inte har terrierkaraktär (om man nu inte gillar det förstås!) Jag har haft två stora blandraser förut, en labrador/schäfer och en bordercollie/collie, men från och med nu kommer det nog att bli svårt att tänka sig någon annan sort än schnauzern! :-) En annan fördel är ju att de inte fäller heller, men de behöver trimmas då och då.

Lycka till i ditt hundval!
Anna Rasmussen
1985 • Karlskoga
#31
11 augusti 2010 kl 10:59
Gilla
Jag springer Cani-cross med mina Faraohundar och det fungerar utmärkt.

Faraohund är en hetsjakthund som dock används till sällskap idag. Mycket glad och vänlig ras. Rasen har INGA kända rassjukdomar, billig att försäkra och lever länge. Det är en motionsälskande ras som väldigt gärna följer med ut och rör på sig med sin ägare. Den håller sig ung och pigg högt upp i åldrarna.

Var någon som skrev här att man ska undvika en hund med jaktlust. Tycker det är raka motsatsen. Vill man ha lite drag i hunden när man springer så är jakte ett måste för att den ska vilja kämpa på. Inte så kul att behöva släpa hunden i koppel efter eller att den bara stannar och inte vill gå.

Men mycket beror också på HUR du tänker springa. Jag kör då Cani-cross, vilket är en sport som innebär att du har hunden kopplad i en dragsele och lina, vilket sedan är fäst vid ett midjebälte på föraren. Sedan springer man så och hunden ger draghjälp frammåt. Mycket roligt och man behöver inte vara orolig att hunden sätter efter vilt eller stör andra joggare, man har kollen samtidigt som man har friheten när man springer! Det går också att tävla i Cani-cross om man skulle vara intresserad av detta.

Men jag tycker det låter som faraohund kan vara något för dig.

1956 • Falköping
#32
21 augusti 2010 kl 21:25
Gilla
Hej Anna.
Var kan jag hitta ett sånt midjebälte att springa med?
Har försökt fästa ett rullkoppel i vätskebältet men det hoppar så och funkar inte bra.
Har en blandras(50%dvärgpincher,25%pudel,25% papillon).
Liten men pigg till tusen.
Hej :-)
Ola Nilsson
1947 • Strömstad
#33
21 augusti 2010 kl 22:45
Gilla
Hej
Jag har en irländsk terrier. Fantastisk trevlig hund att springa med. Men eftersom jag inte är prestationsfixerad utan springer därför att det är kul så låter jag honom vara hund och nosa runt (samt lyfta på benet) ibland. Han älskar att springa med husse och är min bästa löparkompis.Han är lite över fem år och vi har nog sprungit ca 500 mil by nowl
Ola som bor i Strömstad
Mia Lachmann
1971 • Mellbystrand
#34
21 augusti 2010 kl 22:55
Gilla
Jag är inne på Kristins inlägg. Har också en dvärgschnauzer som alltid sprang lös med mej på rundorna. Dessutom har vi haft både haft mycket annat kul (spår, lydnad mm) och mys i soffan. Nu är han dock nio år och jag vet inte om det är åldern eller hans ryggproblem som gjort honom bekväm... För springa vill han inte längre.
Lycka till med ditt hundval!
1953 • Södertälje
#35
22 augusti 2010 kl 22:20
Gilla
Japansk Spets. Tål att springa men kräver inte mycket motion! Min har bara sprungit med mig sporadiskt men har lätt klarat 7km. Det är en av de absolut friskaste raserna. Kan ha lite problem med att umgås med barn så det bör man träna den på. Tål kyla och värme. Fäller. Ja, det var väl det väsentligaste.
1982 • Gnesta
#36
23 augusti 2010 kl 09:19
Gilla
Jag springer med 3st Basenjis uthålligheten finns. Och man kan springa i valfritt tempo dom bara följer med..grejjar lätt 2 mil utan problem. Ett + för rasen e att den inte skäller skönt när man bor i lägenhet, och grymt barnvänlig!
Fredrik N
1964 • Enskede
#37
23 augusti 2010 kl 09:33
Gilla
I det senaste numret av den amerikanska upplagan av Runner´s World kan man läsa om att springa med hundar.
Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#38
23 augusti 2010 kl 10:22
Gilla
Jag tycker inte man ska snöa in på jaktlust eller inte jaktlust, det man behöver för att en hund ska vara "springvillig" är snarare arbetslust eller "motor". Jag har en engelsk springer spaniel som gärna springer efter en hare om han får chansen , man springa med mig - nej tack. Han saknar helt enkelt "motorn" och det har jag sett även i andra sammanhang. Så om man ska titta på den rasen (som rekommenderas i ett av inläggen) så ska man kolla på vad uppfödarna avlar på. Såna hundar som BARA har utställningsmeriter passar jag mig noga för.

Vi har i familjen även en "riktig" jakthund i form av en wachtelhund som jag istället har med mig när jag springer. Där kan man snacka om motor - han älskar att jobba, oavsett vad det handlar om. OK, får han välja så går väl jakten först, men om det inte är ett alternativ så går det bra med andra "jobb" också. Husse, som är den som jagar i familjen, är väl inte direkt missnöjd med att ha hunden vältränad till jaktsäsongen utan att behöva anstränga sig själv, heller... ;-)

Det finns många hundar som funkar att springa med, fundera hellre på vad du ska göra med hunden "i övrigt" än bara att springandet ska funka. Hur ser vardagen ut, vilka andra aktiviteter (lydnad, spår, sök etc) är du intresserad av. De flesta hundar behöver något "mer" än bara promenader/löprundor. Är man inte beredd att göra "annat" än att springa så ska man passa sig noga för utpräglade vallhundar (t.ex. Border collie som någon nämnde), jakthundsraser (brukar man inte få köpa om det inte finns en jägare i familjen) och vissa terriers. De kräver "mer" i sin vardag vad gäller arbete/aktivering... Vilket ALLA hundar mår bra av, även de mer utpräglade sällskapsraserna.

Ang Chow Chow så hade en klasskamrat till mig en sådan när jag gick på gymnasiet. Det var väl inte precis den aktivaste hund jag mött... Nu ska man inte döma en hel ras efter ett enda exemplar men eftersom den ursprungligen avlades fram som tempelväktare (eller något ditåt) så är det ju inte direkt "springa" den har gjort historiskt.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#39
23 augusti 2010 kl 10:31 Redigerad 23 augusti 2010 kl 10:32
Gilla
Ellinor: "För jag tänkte om man har en för liten hund så kanske den ändå inte orkar med att springa mina rundor... "
Det beror ju lite på hur långa dina rundor är, hur liten din hund är, och hur vältränad den är...
Min dvärgpinscher (ca 4 kg) kutar utan problem en halvmil med mig, och skulle jag träna henne mer skulle hon lätt orka längre.
Pinscher (dvärg och mellan) har ju också löjligt lite pälsvård, är pigga och glada, men rätt krävande, de vill ha mycket träning, både fysiskt och psykiskt.
Kanonhund!
1956 • Falköping
#40
23 augusti 2010 kl 14:31
Gilla
Jag har tränat upp vår"dvärgpincher"(50%,25%pudel,25%papillon) så han klarar lätt 10-15km i 5 mintempo.
Med lite stopp då och då förstås.
Han var även med på en pilgrimsvandring 30 km en dag och han var definitivt piggast av oss.
Kan någon tipsa om midjebälte med rullkoppel som funkar bra att springa med?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.