Löpning Skador & Rehab 32 inlägg 2357 visningar

Kort fråga om benhinnor

Viktoria
1974 • Stockholm
#1
4 augusti 2010 - 16:56
Gilla
Hej,
Jag har känningar i benhinnorna, speciellt om jag kör back- eller intervallpass. Emellan passen har jag inte direkt ont, men det ömmar om man klämmer.
Undrar om det då är benhinneinflammation eller bara begynnande sådan?
Har läst massor här om benhinnor och hittat massa bra övningar och tips men fattade inte riktigt hur man vet att det verkligen är så illa att man ska vila helt.
< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#21
28 augusti 2010 kl 00:52
Gilla
Jakob, som jag uppfattar det så känns det ömt på själva kanten av benet, den bakre/inre kanten och jag tror man brukar säga "5-15cm ovanför fotknölen" men det sista är jag osäker på. Gör det ont där om du trycker med ett finger så har du antingen en begynnande eller en utvecklad benhinneinflammation.
Prova att stretcha, t ex sittande på knä med baken mot hälarna, luta dig lätt bakåt med rak rygg och känn hur det stramar på framsidan av underbenen.
Eller fråga Viktoria som startade tråden, hon har ju en massa tips och övningar ;-)
1992 • Falun
#22
28 augusti 2010 kl 12:14
Gilla
Jag tror jag gör så att jag vilar en vecka nu, tänkte ju springa testloppet nästa söndag. Kommer köra low-inpactkonditionsövningar som cykling och rullskidor istället. Ska vara noga med att stretcha samt behandla med is på det ömma området.

Det är så jäkla frustrerande att det är så här, men å andra sidan kan det säkert bli stressfraktur om man inte lugnar ner sig så...
Viktoria
1974 • Stockholm
#23
28 augusti 2010 kl 18:35
Gilla
Jag har faktiskt masat mig till en sjukgymnast för att få råd och tips, har tid hos en som ska vara riktigt bra på måndag, då ska han analysera mitt löpsteg och hela baletten.
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#24
28 augusti 2010 kl 19:14 Redigerad 28 augusti 2010 kl 19:15
Gilla
Det här verkar vara en allmän frågetråd om benhinnor.. =) så jag slänger väl iväg en fråga.

Är det någon annan som efter en benhinneinflammation fått "bubblor" längs med benet? Läste någonstans att det är ärrvävnad från inflammationen, men har inte hittat så mycket information om det. Någon som vet mer? Ska man kanske sitta och försöka trycka bort dem?

1967 • vårgårda
#25
28 augusti 2010 kl 22:28
Gilla
Benhinnor e ett jävla skit, som skall tas på allvar. Kompis till mej som tävla på landslagsnivå i en kampsport var till slut tvungen att helt lägga av med sin sport pga att han sprang trots att det gjorde ont... macho idiots =)

Kör mjuka underlag på distanspassen, men bara om det inte gör ont. Kör andra pass som cykel lr sim så får hjärtat sitt ändå...muskulärt vinner du inget om du löper när det gör ont, för då måste du till slut ta en längre vila pga skada. pain is gain e bullshit för smarta killar med scarf på huvet =)
Lennart
1971 • Vallentuna
#26
29 augusti 2010 kl 00:06 Redigerad 29 augusti 2010 kl 00:11
Gilla
Jakob!
Jag citerar först dig "Enligt de flesta jag pratat med så gör det ont därför att någon muskel i smalbenet är spänd och när det blir rörelse så "slår" den mot benet"

Detta är exakt denna besrivning min naprapat har gett mig och jag befinner mig mitt i en behandling mot "benhinneinflammation" och vad jag har lärt mig så är det vi i vardagstal kallar för "benhinneinflammation" ingen inflammation utan bör mer beskrivas som "irriterade benhinnor". Detta på grund av att muskeln i smalbenet nöter mot benhinnan när man springer (precis som du skrev). Detta gör att benhinnan blir irriterad vilket gör ont. Vidare (enligt min naprapat) är det så klart onödigt att äta antiinflammatoriskt eftersom det inte är en inflammation. Enligt min naprapat kan man knappt gå om man har en "riktig benhinneinflammation" och en "riktig benhinneinflammation" är mycket ovanligt.

Min naprapats behandling mot mina "irriterade benhinnor" (vilket verkar vara det alla går omkring och har) är::

1. Trycka bort muskel som nöter mot benhinnan.
2. Mjuka upp musklerna i vaden.

I dagsläget befinner jag mig någonstans mellan pkt 1 och 2 ovan. Det gör inte ont när jag trycker på benet längre eftersom naparapaten har tryckt bort muskeln (muskeln ligger alltså inte och slår på benet längre). Dock är muskeln fortfarande stel (vädligt stel), det känner jag när jag trycker på den och nu skall vi mjuka upp den (hoppas jag).

Nästa behandling är på måndag vilket är den tredje behandlingen på två veckor. Min rekommendation är att söka upp en naprapat (duktig sådan) så fixar han/hon till det här.

Med tanke på att jag har tränat mellan behandlingarna har jag fått ett anmärkningsvär bra resultat hittills och jag är mycket imponerad över naprapatens kunskap och arbetsinsatts!!!

MVH
http://milen-sub40.blogspot.com/
1978 • Gävle
#27
29 augusti 2010 kl 09:43
Gilla
Hej Lennart!

Jag vet inte om det var på din blogg jag först läste om att trycka bort musklerna från benet, men jag tror i alla fall det är det som gjort att mina benhinnor nästan inte känns längre. Jag har fått samma problem som du samtidigt som du och följt din blogg med stort intresse (även innan iofs).
Tidigt insåg jag att vaderna var en del av problemet eftersom de är konstant ömma och stumma. Jag har ökat belastningen mycket på dem detta år pga ändrad löpteknik och högre fart.
Min senaste upptäckt är att excentriska tåhävningar med BÖJDA ben ger en helt annan effekt än de med raka ben. Jag har inte förstått att det fanns två sorter förrän nu. Hoppas att de böjda kan komma åt problemet bättre eftersom det framförallt är nederdelen av vaden som är öm. De raka har inte haft nån effekt.
1992 • Falun
#28
29 augusti 2010 kl 10:19
Gilla
Killen jag var och snackade med på Fysiocentret här i Falun sa att det, precis som Lennart säger, irriterar benhinnorna. Det man kan göra är att man tejpar så att muskeln ligger stadigt mot benet för att minska nötandet.

Det andra sättet var köra kyla/värme-behandling ett tag för att få igång blodcirkulation och så försöka mjuka upp det. Man håller alltså ett ispaket mot det ömma området i en viss tid och sedan byter man till en varm vetekudde(eller något annat som passar)
Lennart
1971 • Vallentuna
#29
29 augusti 2010 kl 16:16
Gilla
Linus:
Känns bra att det finns andra med liknande/samma upplevelser kring det här. Var inne och tittade lite i din träningsdagbok och såg att du också tränar samtidigt som du verkar bli lite bättre. Hoppas att det går bra för dig och att du kommer till start på SH.

Jag skall börja med tåhävningar. Skall träffa naprapaten i morgon, han kanske kan visa några bra övningar.

Jakob:
Behandlade de dig på något vis på Fysiocentret eller sa de att du skulle vila, tejpa och kyl/värme behandla? Ska du göra det själv?
1992 • Falun
#30
29 augusti 2010 kl 18:28
Gilla
Jag fick rådet att byta underlag, köra lite mer lowinpact-träning samt att köra en kyla/värme. Om jag absolut kände att jag måste springa så var det bra att tejpa. Killen som jag pratade med hade tydligen lidit av det under en längre tid men tejpat benen inför varje pass för att klara igenom det, när han testade kyla/värme försvann det efter någon vecka.
Lennart
1971 • Vallentuna
#31
29 augusti 2010 kl 19:23
Gilla
Jakob,
Kanske skall gå till en naprapat och få en "second opinion".

Hmm, jag är ingen expert eller så kunnig på idrottsskador men av allt jag hört om benhinnor så har jag inte hört det som de har sagt till dig. Har bara en känsla av att det skall behandlas av experter också.
Viktoria
1974 • Stockholm
#32
30 augusti 2010 kl 12:44
Gilla
Tänkte kort berätta vad sjukgymnasten sade imorse. Efter att ha fått gå/springa mm så konstaterar han att jag pga svaga muskler i rumpan vinklar benen inåt vilket leder till att underbenen försöker kompensera. Lösning på problemet: rumpmuskelträning + stretch varje dag. Få se om det hjälper. Under tiden kan jag fortsätta springa som jag har gjort, dvs med minst en, gärna två dagars vila emellan. Och givetvis lyssna på kroppen, blir det sämre får jag dra ner ytterligare. Otroligt kunnig och grundlig sjukgymnast som jag nu ska träffa några gånger till jag fått ordning på detta!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.