Löpning Kläder, Skor & Prylar 641 inlägg 17017 visningar

Five fingers

Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#1
15 februari 2010 - 20:49
Gilla
Hurra för Vibram Five fingers!!!

För dig som tvekat säger jag bara; Tveka no moore!
Underbar löpkänsla med helt sjuk träningsvärk i vaderna. Det tar med andra ord...
Och vad läckert när man känner underlaget! Aldrig mera tunga, otympliga löpskor.
Jag är Frälst!
http://www.vibramfivefingers.it/eng/default.aspx
< < < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > > >
1956 • Lund
19 augusti 2010 kl 21:57
Gilla
Tack, Andreas
Robin
2008 • Götet
20 augusti 2010 kl 00:16
Gilla
"R

Var hittar du bra strumpor till VFF?"

de verkar slutsålda lite överallt. alternativet är att köpa injini från utomlands, ställen som säljer vff brukar ha dem.

"R - Sprang du i vanliga KSO nu i vintras? Gick det bra även längre pass?"

jepp. långa och långa pass, sprang oftast runt 45-90min i KSO+strumpor oavsett temperatur, var väl -18 som värst. tyckte man fick väldigt bra grepp även när det var is, genom att man kan böja tårna nedåt kan man borra ner dem i snön och på så vis får man fäste i sidled så balansen blir bättre, men mycket viftande med armar blev det. var lite läskigt när skorna blev blöta första gångerna, trodde man skulle frysa av fötterna, men kroppen anpassar sig och det blir nästan varmare när de är blöt med någon våtdräktseffekt i skon.

har provsprungit mina bikila nu, gillar dem skarpt.

mina personliga favoriter:
bikila rosa för tjejer - så sjukt snygga, alla tjejer köp dem!
speed svart - riktigt stiliga, bästa vardagsskon
bikila blå för killar - ljusa och häftiga, avatar!
kso: funkar till allt
trek: bra att ha de gånger man ska grisa ner sig, vandra långt eller springa på riktigt ojämna underlag.
Pär W
1967 • Skellefteå
20 augusti 2010 kl 08:00
Gilla
Tacksam för fler synpunkter på KSO vs Bikila. Sitter i valet och kvalet. Eller måste det bli bägge? Tänkte mest för asfaltsbruk. I skogen ska jag ha KSO trek. Känns lite saftigt att köpa 3 par på en gång dock.

KSO:n har tunnare sula har jag förstått. Säkert OK på korta rundor men om man tänker sig långpass på asfalt 2-3 mil så kanske Bikila är mer lämpligt. Vad säger ni med erfarenhet av bägge?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
20 augusti 2010 kl 08:17
Gilla
Har fått ett par KSO i fel storlek, någon som är intresserad? (stlk 40 - svarta)
1985 • Göteborg
20 augusti 2010 kl 08:21
Gilla
Pär: Det gäller att se VFF som man ser på jeans- varför nöjja sej med ett par? Olika par för olika tillfällen :)

Jag har själv både Bikila o KSO. Med Bikila kan jag springa snabbt och överallt, i och med att sulan är tjockare och man inte känner vassa småstenar och dylikt. Det är ju dock på gott och ont som man "får mindre känsel". I KSO springer jag inte lika fort, men det blir ju mer barfota känsla vilket kan vara härligt för ett kortare pass i skogen eller på ängar.

Dessutom torkar Bikila långsammare, så ska jag springa 2 pass/dag blir det bikila på morgonen o KSO på eftermiddagen :)

Min syrra som normalt springer i KSO provade mina Bikila i helgen. Hon gillade att man kunde springa på "elaka" underlag utan problem, men påpekade även att löpningen blir mer "sensorisk" (hennes uttryck) med KSO eftersom man känner mer....

Vet inte om det hjälpte dej nåt eller om det mest blev en massa svammel....

PS. Bikilan är sjukt snygg :)!
Pär W
1967 • Skellefteå
20 augusti 2010 kl 09:47
Gilla
"Vet inte om det hjälpte dej nåt eller om det mest blev en massa svammel...".

Svammel vet jag inte, frågan var ganska ospecifikt ställd. Ska försöka vara tydligare:

Med mina nuvarande KSO Flow trek har jag märkt att om jag springer långt särskilt på asfalt kan jag bli lite "trött"i fötterna. Antar att det är strukturer som ledkapslar och småmuskler i foten som blir ansträngda. Detta har iofs blivit bättre allteftersom, jag har ca 75 VFF-mil nu. Jag kan tänka mig att den här tröttheten blir lite mindre av med Bikilan som tycks vara något mer uppbyggd under med lite mer stöd (jämfört med KSO:n som tycks för lite mer hardcore "nära-barfota-löpare" med sin 4 mm sula). Jag kan tro att det kan ta lång tid att bygga en riktigt stark fot, 75 mil är nog lite i det sammanhanget, så kanske Bikilan kan vara lämplig som ett "övergångsobjekt" på vägen till att bli en sann nära-barfotalöpare.

Ja vete f-n om frågan egentligen blev tydligare. Mer synpunkter bara, för eller emot önskas!

Men det är nog som du säger, ett par för varje tillfälle är nog det bästa.
1985 • Göteborg
20 augusti 2010 kl 09:59
Gilla
Är Trek-varianten något att investeri inför vintern sen? Om man kör strumpor+kängruläder borde det väl vara lika varmt som vanliga löpardojjs?

(förutsätter nu då att det blir en normal Gbg-vinter, dvs inte kallar än säg -5 och oftast runt 0:an och smågruggigt! :) )
Pär W
1967 • Skellefteå
20 augusti 2010 kl 11:58
Gilla
"Är Trek-varianten något att investeri inför vintern sen? Om man kör strumpor+kängruläder borde det väl vara lika varmt som vanliga löpardojjs?"

Ja du Karin det kan säkert fungera. Jag har kört barfota i Flow Trek i -12 men där går min gräns (den går där tårna domnar). Men då inställer sig nästa fråga: ska man köpa med eller utan utrymme för en tåstrumpa? För i de jag köpte var det omöjligt att få i tåstrumpor i vart fall när de var nya. Nu kanske det går, de tycks ju ha töjt ut sig en del. Men jag förmodar att om man går upp i storlek för att rymma tåstrumpor så blir de väl antagligen sladdriga och sitter inte som ett extra skinn när man vill vara barfota i dem när det är varmt. Ja ja vilka problem man har...
1985 • Göteborg
20 augusti 2010 kl 12:27
Gilla
Pär:
I-landsproblem är oxå problem, ingenting att trivialiser :)

En möjlig strategi är att köpa ett par Trek i en större storlek och bara se dom som vinterskor att använda med strumpor? Sedan har man Bikila och KSO för dagar när det är tillträckligt varmt att köra stumplöst!

Hur är förresten flow-varianten? Om man kollade på hemsidan verkar det vara den som är den varmaste varianten. Det är kanske den man ska ha på vintern istället?
Mattias
1974 • Borås
20 augusti 2010 kl 13:40 Redigerad 20 augusti 2010 kl 13:44
Gilla
Jag köpte ett par VFF igår, sprang tre kilometer och trodde jag skulle ha träningsvärk idag. Men det kändes ingenting. Jag har kört tåhävningar under sommaren och jag tror att jag har ett löpsteg där jag landar med foten under kroppen, alltså inte hälen först. Kanske att vaderna redan har hyggliga förutsättningar för VFF :)

Det gick fint att köra ett pass i mina vanliga skor idag, och i morgon eller på söndag blir det en ny runda i VFF, ska testa fyra km då.

Det blev ett par Speed, tänkte först beställa ett par Bikila, men var inne på Friluftsfabriken i Borås och dom hade ett par Speed i min storlek. När man läser vad folk tycker om att springa i dom olika modellerna så verkar alla sorter fungera för dom flesta så jag slog till.

Det är ett par mm kvar framför stortån, det går nog i ett par strumpor, kan vara skönt till vintern. Om det absolut inte känns ok att springa i dom så degraderas dom till vardagsskor och ett par andra VFF får insförskaffas.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
20 augusti 2010 kl 14:20
Gilla
Hej,

Jag har som längst sprungit 21 km på grusväg i mina Sprint.
Då blev trampdynorna ganska ömma, tror att asfalt är att föredra även om det är hårdare än grus om man har FF.
Är själv väldigt sugen på KSO Trek, den sulan gör nog att man tål lite mer, men man vill ju samtidigt inte tappa känslan.
Har precis fått Injinji strumpor från USA, dem är väldigt tunna och med dem behöver man ingen skillnad i storlek jämfört med nakna fötter.
Pär W
1967 • Skellefteå
20 augusti 2010 kl 15:06
Gilla
"Hur är förresten flow-varianten? Om man kollade på hemsidan verkar det vara den som är den varmaste varianten. Det är kanske den man ska ha på vintern istället?"

Karin: Tja den är helt OK (vi talar alltså om KSO Flow Trek, jag tror det finns en tunnare modell som bara heter Flow). Det ser ut som att det är samma sula som på KSO Trek så greppet är kanon. Sedan så minskar väl halkrisken i om det att man springer i VFF överhuvudtaget (jämfört med tjockskor alltså, med VFF tvingas man ju småtrippa på framfötterna med små steg).Om dom blir så mycket varmare jämfört med någon annan modell vet jag inte riktigt, neoprenet kanske isolerar lite mer. Den ena i mitt par har hållit dåligt av oklar anledning men nu har Northsport lovat att jag ska få ett nytt par, heder åt dom.

Blir dom blöta så blir dom inte så kalla, det kanske är det som är den största fördelen med neopren (dykardräktsmaterial). På mig har dom suttit som handen i handsken, inga skavsår alls vilket jag aldrig varit med om förr, har väl inte standard-fötter.

"Har precis fått Injinji strumpor från USA, dem är väldigt tunna och med dem behöver man ingen skillnad i storlek jämfört med nakna fötter."

Lät ju lovande, Micke. Frågan är om de värmer något när de är så tunna. Håller med dig om att trampdynorna kan ömma efter längre sträckor men det har jag tolkat som svaga fötter under uppbyggnad.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
14 september 2010 kl 20:25
Gilla
Hittade lite råd till nybörjare som vill prova barfotaskor, http://www.expressen.se/halsa/1.2133975/lakare-skeptisk-till-barfotasko
Andreas
Onsala
14 september 2010 kl 22:53
Gilla
Som vanligt kommer tidningar som expressen/aftonbladet bara med skitartiklar... En skeptisk idrottsläkare. Känns självklart att man tar det varsamt när man börjar springa i barfotaskor.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
15 september 2010 kl 08:11
Gilla
Intressant med att han "tror" att man går sönder, och att man "kan" få problem med knä och vrister..
Pär W
1967 • Skellefteå
15 september 2010 kl 08:49 Redigerad 15 september 2010 kl 09:31
Gilla
Det där är f ö doktorn som behandlade Zlatans knäskada 2008. Kan förstås ligga en del i det han säger :"vi som har vant oss vid skor med mjuka sulor och speciella stötdämpande funktioner, om vi då plötsligt ska börja springa nästan barfota tror jag vi går sönder". Det låter ju inte särskilt långsökt.

Men hans rekommendation "en sko med bra stötdämpning och stabil hälkappa till den som tänker börja att motionera" skulle jag vilja syna. Har han något stöd för att säga så kan man fråga sig. Om jag skulle BÖRJA löpa idag från läget att inte ha löpt på 20 år så skulle jag börja försiktigt i fivefingers hellre än att börja försiktigt i "tjockskor". Detta ganska mycket baserat på hur jag själv upplever skillnaden (det känns som om löpningen flyter lättare, fortare och smidigare och jag får betydligt mer sällan ont någonstans, aldrig känt av knäna överhuvudtaget sedan jag bytte från konventionella dojjor). Men jag kan inte heller luta mig mot någon studie. Tror knappast att någon ännu studerat skadefrekvens hos folk som börjar löpa som vuxna i vanliga löpardojjor vs "nära-barfota-skor".
Allt handlar ju inte bara om att förebygga skador heller, själva ett-med-naturen-känslan har då stor betydelse också för min del, att tyst och indian-likt snabbt tassa fram i skogen slår det mesta.

EDIT: Lite bättre svenska + lite tillägg
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
15 september 2010 kl 20:55
Gilla
Han är ju ortopedläkare, och idrottsläkare, säkert mycket kunnig.
Jag tror ju att skador får vi hur vi än bär oss åt, eftersom vi oftast vill träna mer, och hårdare än våra kroppar tål av, och hur ska man kunna veta säkert var gränserna går för kroppens vävnadstålighet.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
15 september 2010 kl 21:31 Redigerad 15 september 2010 kl 21:54
Gilla
Tror det var samma läkare sa till Jonas Colting att han skulle dö om han försökte sig på att genomföra alla svenska klassiker inom 24 h...man ska nog ta det han säger med en nypa salt ;)

Sen är det rätt solklart han inte gillar FF. Han lever ju på att folk skadar sig i skor som han tycker dom ska använda.

Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
16 september 2010 kl 21:14 Redigerad 16 september 2010 kl 21:41
Gilla
Han har nog inte tid med vanliga små-joggare, han tar emot och behandlar idrottsmän från andra länder också. Jag är övertygad om att han menar väl med det han säger, och tänker man till lite, är det väl inte svårt att förstå att det finns en hel del risker med sådan löpning, om det är långdistans löpning man siktar på, och träningsmängder på 10 - 20 mil i veckan. Det finns fler än han som varnar för framfotslöpning vid långdistansträning, varje gång man sätter i framfoten måste vadmuskeln arbeta exentriskt för att bromsa upp fotisättningen, och det blir en enorm påfrestning för vadmuskeln om träningen pågår länge. Den här typen utav träning är avsedd för kortdistanslöpare i första hand.
1985 • Malmö
17 oktober 2010 kl 15:57
Gilla
Är det fortfarande liv i denna tråden? Jag är ny här på jogg.se, och tänkte se om man kan få lite hjälp från med erfarna... Jag har lidit av mer eller mindre kroniska benhinneinflammationer så länge jag kan minnas. Har lagt åtskilliga tusen kronor på prontionsskor och inlägg, käkat lådvis med diclofenak utan att det hjälpt mer än för stunden. Nu har jag tröttnat. Efter Jonas Coltings föreläsning " Den nakna löparen" och "Born to run" har jag bestämt mig. Nu blir det minimalistiskt för hela slanten. Köpte ett par VFF treksport i går, och invigde dem idag. Kom in för tre kvart sedan och har redan ont i vaderna, Undrar om det blir lätt att komma ur sängen i morgon...

Någon annan som gjort övergången till VFF med benhinneinflammation? Erfarenheter? Jag har en tendens att ta allt för långa steg, och därmed inte landa med foten under kroppen. vilket ju är det optimala. Tips på teknikövningar?

Känslan i Vibrams är skithäftig! Man känner sig som en urmänniska på flykt undan rovdjuren... Folk glor, men det får de gärna göra...

Tack på förhand!

Oscar
< < < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.