Löpning Träning 7 inlägg 3885 visningar

Erfarenheter av Inov 8 280

Johan Andrén
1975 • Sävar
#1
7 oktober 2010 - 14:34
Gilla
Jag har aldrig tidigare haft speciella skor för terränglöpning eller vinterlöpning, tänkte dock att nu när vintern börjar närma sig och mina lunaracer börjar kännas halkiga på berghällar och leriga stigar att jag skulle köpa just en sån sko.
Valet föll på ett par inov 8 oroc 280...alltså en variant med ståldubbar i, min uppfattning såhär långt är att skon erbjuder väldigt fin löpkänsla, jag springer mest på framfoten och trivs inte i skor med uppbyggd häl, såna skor får mig att känna mig som plattfotad eftersom jag då landar på hela foten, inov-skon landar man naturligt på framfoten med och man har då kvar lite luft mellan hälen och marken.
Men jag upplever också att skon har en brist, en brist som man märker av på dåliga stigar/vägar, problemet är att jag känner att dubbarna (eller om det är klackarna som dubbarna sitter på) trycks upp under foten, det blir riktigt obekvämt efter några kilometer på dåligt underlag.
Är detta typiskt för denna typ av skor? Fler som upplevt samma sak?
1992 • Örebro
#2
7 oktober 2010 kl 19:41
Gilla
Som orienterare springer jag i stort sett alla mina orienteringspass i oroc. Tycker det är en fantastisk sko både i terrängen och på stig/väg. Jag skulle dock inte träna rena löppass på väg med den då den är menad att användas som just orienteringssko. För vinterlöpning på halt underlag skulle jag rekommendera Icebug (ex Pytho) eller någon annan löparsko avsedd för hala underlag.
Johan Andrén
1975 • Sävar
#3
8 oktober 2010 kl 07:26
Gilla
Som det är nu så använder jag den inte vid väglöpning, jag tycker om att springa i skogen och på stigar och använder den nog ungefär till det som den är avsedd för.
Men det är klart att i vinter blir det ju väglöpning eftersom jag bor i Umeå, en del av landet där snön vanligtvis ligger meterdjup :) Svårt att springa i skogen då, möjligtvis kan man springa efter skoterleder en del.
Tänkte du att den skulle vara för hård att springa i efter väg eller?
1992 • Örebro
#4
8 oktober 2010 kl 08:57
Gilla
OK, jag uppfattade som att du hade problem med skorna bara när du sprang på väg, fel av mig.
Traditionella orienteringsskor är aldrig bra att springa mycket i på hårt underlag med p.g.a metalldubbarna. Väldigt många äldre orienterare har problem med så kallad "gubbvad" p.g.a detta. Vet dock inte hur det är med de dynamiska dubbarna på o-rocserien.
Annars tänkte jag mest på komforten, personligen tycker jag inte att det är skönt att springa med metalldubb på väg för länge. Däremot har jag aldrig upplevt problemet du nämner.
Vill du ha exakt samma sko utan dubb så är Inov-8 X-talon 212 ett självklart val, särskilt som du liksom jag mest springer på framfoten. Jätteskön på väg och stig! Lite vansklig på hala berghällar kanske men annars förvånansvärt bra grepp.
1965 • Alingsås
#5
8 oktober 2010 kl 10:01
Gilla
Inov-8 X-talon är suveräna. De ger förvånansvärt mycket dämpning även på hårt underlag. En mycket bra terrängsko.
Johan Andrén
1975 • Sävar
#6
17 oktober 2010 kl 10:03
Gilla
Kan ge en första rapport efter att ha testat skon på snö och istäckta skogsstigar och berghällar....mycket bra grepp! Visst halkar man till lite nån gång då och då men det är inte mycket, känns som att man vågar slappna av på ett annat sätt än vad man gör i en "vanlig" sko där det blir lätt att man springer och spänner sig lite då man vet att det är halt. Detta blir nog en bra sko i vinter då jag även har planer att springa en del efter skoterleder....våga vägra väg :)
Daniel Andersson
1943 • Umeå
#7
17 oktober 2010 kl 16:56
Gilla
Jag använder Inov-8 Oroc 280 i vanlig orientering och Oroc-8 Mudroc 290 på sprint eller när jag vet att det är mycket stig.
Mudroc ger precis som X-Talon förvånandsvärt bra dämpning, men är ju lite halare på klippor och berghällar.
Har också ett par Icebug Pytho som mest kommer till användning vintertid på isiga cykelvägar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.