Löpning Kläder, Skor & Prylar 641 inlägg 16976 visningar

Five fingers

Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#1
15 februari 2010 - 20:49
Gilla
Hurra för Vibram Five fingers!!!

För dig som tvekat säger jag bara; Tveka no moore!
Underbar löpkänsla med helt sjuk träningsvärk i vaderna. Det tar med andra ord...
Och vad läckert när man känner underlaget! Aldrig mera tunga, otympliga löpskor.
Jag är Frälst!
http://www.vibramfivefingers.it/eng/default.aspx
< < < 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 > > >
Robin
2008 • Götet
18 november 2010 kl 00:04
Gilla
Jag har trek, kso, bikila och speed.

Trek är lite tjockare vilket känns lite i knäna, lite mer åt vanliga-sko-hållet. Känns som jag springer långsammare i dem. Väldigt bra grepp i dem, uppskattas nu när det är höst. Materialet känns helt klart tåligast och smuts syns inte lika tydligt på den svarta färgen. Jag är nöjd med dem och kommer nog använda dem rätt mycket under vintern, men tycker inte man ska ha dem som enda VFF för löpning...
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
18 november 2010 kl 06:49
Gilla
Ok,
Hur blir dem när man tvättar dem? Låter ju lite skumt att tvätta skinn.
Carina Jonasson
1984 • Åmål
18 november 2010 kl 12:09
Gilla
Fem fingrar små...
1967 • trollhättan
18 november 2010 kl 12:46
Gilla
Jag åker ner till Monte Carlo i morgon för att delta i No Finish Line 8 Dagars och har med mig i min packning ett par Vibram FiveFingers. Skall bli kul att testa, men det är med blandade känslor då det känns lite ovant att ha dem på fötterna hehe.
Vem vet, kanske blir jag helt såld, eller så kastar jag dem långt åt h-e :) Nä, då får min far skicka tillbaka dem till sin rättmätige ägare hihi.
1985 • Göteborg
18 november 2010 kl 15:25
Gilla
Micke- fårskinnsvantar går ju att tvätta i maskin, så jag skulle kunna tänka mej att det funkar bra med kängru-skinn oxå!
Maria Finnved
1986 • Mjölby
18 november 2010 kl 23:44
Gilla
Har nu fått förklarat att min smärta i foten vid löpning beror på stressfraktur. Fick den när jag sprang med VFF. Vill verkligen inte låta negativ här, men v a r f ö r s i k t i g a, när ni börjar!!!!!! 1,5 -2 km var i mitt fall alldeles för långt tydligen!
1960 • Södermalm
19 november 2010 kl 20:17 Redigerad 19 november 2010 kl 20:20
Gilla
Maria, jag är säker på att den viktigaste orsaken till ditt problem var att du sprang på tårna. Då får man extremt hög belastning på framfoten (och vaden). Det normala är att landa med hela foten mot marken. Det går bra att landa så att framfoten nuddar marken först, men det är inte viktigt.

Det viktiga är att ta korta steg så att man landar med foten nära kroppen, för då är vaderna med och dämpar så att inte hela stöten hamnar på knät. Ordet framfotslöpning är väldigt vilseledande.

EDIT: men du har rätt i att det är viktigt att inte överdosera på fivefingers i början. Fötterna är inte vana vid belastningen, och en nackdel med fivefingers jämfört med barfota är att man lätt överdoserar.
Carina Jonasson
1984 • Åmål
19 november 2010 kl 22:13
Gilla
Att de fem små fingrarna fortsätter vara vid liv...
Robin
2008 • Götet
20 november 2010 kl 03:02
Gilla
"... en nackdel med fivefingers jämfört med barfota är att man lätt överdoserar."

fast problemet är ju inte fivefingers, problemet är att vanliga skor har förslappat ens fötter. ungefär som att man skulle varna folk att ta bort gips från ett benbrott för att de kan skada sig. eller att varna folk från att sluta röka för att man kan må dåligt när man slutar.

håller helt klart med att man ska ta det lugnt vid övergången. börja gå lite barfota, börja hoppa runt lite, känna sig fram. sedan börja korta distanser och känna hur det känns. göra ungefär som man gjort om man tog bort gipset från en bruten fot.
Carina Jonasson
1984 • Åmål
20 november 2010 kl 03:07 Redigerad 20 november 2010 kl 03:07
Gilla
R: Springer du i Fivefingers själv, R?
Jag har aldrig provat, men vem vet 2011...
Maria Finnved
1986 • Mjölby
20 november 2010 kl 07:43
Gilla
Klas: Kanske du har rätt, men de flesta i detta forum brukar ju lovorda dem just för att "man inte KAN göra fel"? Jag har sprungit på ett sätt jag inte gjorde tidigare, alltså innebär det en grymt högre skaderisk bara det, men samtidigt har jag sprungit på ett sätt som känns väldigt bra och väldigt naturligt, och som jag sedan fortsatt med fast i vanliga skor(vilket ledde till en belastning av frakturen och inflammation och skit men det är en annan historia :)). Att landa med hela foten/t om hälen först i VFF tyckte jag var hemskt! När jag testade...?
Tor
1975 • Göteborg
20 november 2010 kl 11:05
Gilla
R:
"fast problemet är ju inte fivefingers, problemet är att vanliga skor har förslappat ens fötter. "
Det jag tror Klas menar är att five fingers skyddar trampdynorna så effektivt att man lätt springer för mycket. Springer man helt barfota på t.ex. asfalt klarar man inte mer än någon kilometer innan fotsulorna säger ifrån.
1960 • Södermalm
20 november 2010 kl 12:53
Gilla
Maria, jag skulle tro att du tog för långa steg. Har du kollat din stegfrekvens? Om man tar korta steg, dvs studsar mindre, så är det absolut inget problem att landa med hela foten i marken. Det är normalt om man springer avslappnat. Det är absolut inte fel att landa med med framfoten först, men det är inte viktigt, och det är helt fel att undvika att hälen går i marken. Då springer man inte avslappnat, och vi är inte konstruerade för att klara det.

Om någon säger att man inte kan springa fel i fivefingers vet de inte vad de pratar om. Ett vanligt fel är att man generaliserar utifrån sina egna erfarenheter.

R, jag håller förstås med om ditt svar till mig. Men vi vänder oss ju till en publik som har skämt bort sina fötter med stödjande skor, och då ska man veta att ytskyddet i fivefingers har nackelen att man lätt överdoserar.

Om man tror att man ska springa på tårna, så får man dock samma problem om man springer barfota.

Jag vet en kille som fick en riktig fraktur i framfoten och var tvungen att gipsa och gå med kryckor ett par månader. Det kan drabba även dig, R, så var vaksam på smärtsignaler. Han hade ändå bra teknik, och hade sprungit i racing flats ett år, men övergången till fivefingers blev för tvärt med den träningsdos han hade.
Robin
2008 • Götet
20 november 2010 kl 13:27
Gilla
"R: Springer du i Fivefingers själv, R? "

jepp, springer 95% av mina pass i VFF, sprang stockholm marathon i dem. är helt såld på skon, den räddade mig från löparknä och gav mig min löparkärlek tillbaka!

"Det jag tror Klas menar är att five fingers skyddar trampdynorna så effektivt att man lätt springer för mycket. Springer man helt barfota på t.ex. asfalt klarar man inte mer än någon kilometer innan fotsulorna säger ifrån."

håller med 100%. brukar rekommendera helt barfota under övergången just pga detta och brukar varna för att göra övergången i bikila just pga detta.

"Jag vet en kille som fick en riktig fraktur i framfoten och var tvungen att gipsa och gå med kryckor ett par månader. Det kan drabba även dig, R, så var vaksam på smärtsignaler. Han hade ändå bra teknik, och hade sprungit i racing flats ett år, men övergången till fivefingers blev för tvärt med den träningsdos han hade."

mm, det är största faran att folk inte inser hur skadade deras fötter har blivit av trånga höga skor och gör övergången för snabbt. men man ska vara noga med att påpeka att detta inte är ett argument emot VFF, det är ett argument emot vanliga skor.
1960 • Södermalm
20 november 2010 kl 14:02
Gilla
R: " men man ska vara noga med att påpeka att detta inte är ett argument emot VFF, det är ett argument emot vanliga skor."

Håller med. Det är ett argument emot tvärt övergång. Och de flesta måste nog komplettera med fotgymnastik på annat sätt än att springa. Eftersom fötterna har varit inlåsta i många år, så kan det ta lång lång tid att träna upp muskulaturen. Längre tid än efter en gipsning. Jag har fortfarande inte full funktion i fötterna trots att jag har hållit på ett par år.
1959 • Jönköping
20 november 2010 kl 15:38
Gilla
Jag måste nog säga att det är en konstig debatt om VFF och skador!
Om man springer barfota, VFF eller tunna skor med en löpteknik med hög "kadens" på framfoten eller hela foten så måste man vänja sig försiktigt, det har inte med skorna att göra.

Jag började med tekniken i Januari och vaderna tog ordentligt med stryk,
kompressionsstrumpor blev räddningen och efter ett tag var det inga problem.

VFF har jag använt varje dag sen April, till vardags och springer i dom 1 gång i veckan.
Största problemet har nog var att gå i dom, där måste man ändra tekniken rejält från hälisättning till nåt annat.

Största påfrestningarna med VFF har nog varit på Friskis gympapass, där märks det hur mycket man använder fötterna, vaderna det tog nog 3 månader innan man kunde köra på för fullt.

Slutsats: Om det finns nån, ta det lugnt, känn efter, använd dom inte bara att springa i, ta på dom när ni går ut så vänjer sig kroppen.
1960 • Södermalm
20 november 2010 kl 15:46
Gilla
Håkan, det har också med skorna att göra.

Du har rätt i att man måste undvika överdosering även om man bara förbättrar sin löpteknik. Men att springa barfota eller i helt minimalistiska skor ställer ännu högre krav på fötterna. Racing flats ställer högre krav på fötterna än stabilitetsskor. Och minimalistiska skor eller barfota ställer ytterligare krav på fötterna. På gott och ont.
20 november 2010 kl 16:55
Detta inlägg har raderats
Ted Doe
1984 • Göteborg
26 november 2010 kl 22:59 Redigerad 26 november 2010 kl 23:05
Gilla
Tja alla!
Hur gör ni med era VFF nu i vinter? Jag var ute på en längre runda (1,5 tim) och och kände att mina fotleder blev stela efter jag hade pulsat runt i snön. Har funderat på om man kan ha något värmande/skyddande material över lederna för att motverka att det blir så kallt? Funderade på att klippa sönder en strumpa kanske, men då finns ju risken att det blir blött? Nån som har nån idé?
1960 • Södermalm
26 november 2010 kl 23:17
Gilla
Jag använder Inov-8's "gaiters", en sorts damasker. Hade dem sedan tidigare. http://www.inov-8.com/Products-Detail.asp?PG=PG7&P=5050973025&L=26

de kommer med gummiband som man ska dra i mönstret på skon, men på VFF fäster jag istället kardborrebandet runt spännbandet som VFF har.

På mina Trek Tex gick inte det, så jag har dragit ett snöre som jag kan kan fästa kardborrebandet på

Jag skulle tro att en avklippt raggsocka hjälper lika bra, om man kan pilla ned den under spännbandet på VFF så den inte åker upp
< < < 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.