Löpning Träning 101 inlägg 7363 visningar

Hur ska jag bära mig åt för att vinna ?

Racha
1993 • ramlösa
#1
4 februari 2011 - 23:52 (Redigerad 5 februari 2011 - 00:12)
Gilla
Det är såhär att jag ska tävla löpning mot min systers pojkvän. Min motståndare har spelat fotboll på elit nivå vid min ålder ( 21 nu) jag kan tippa på att han ligger runt 80- 85 kg. vad jag har hört.
och tränar inte alls fotboll idag och har inte tränat någonting överhuvudtaget sen 2 år tillbaka. Han har nu bestämt att börja löpträna.

( hans träningsmotivaton för att ta tag i träningen igen är att ha någon typ av tävling framför sig)

Han anser att han kan vinna över mig som har löptränat i 2,2 års tid hans analys är : jag är för klen

Min syster + pappa säger : att jag lätt kommer ta honom eftersom de påstår att en person med högre kroppsfett har svårare att löpträna förren de hunnit gå ner i normal% , att jag har lättare som tränat löpning, vunnit alla löptävlingar i skolan så långt tbk jag kan minnas osv.

sträckan ligger på 8- 9 km, tävlingen : 20 mars

Så min fråga är hur ska jag klå den här mannen ?
jag tänkte börja öka i styrka ( träna mkt och äta mer), sen tänkte jag träna sträckan genom att springa halva sedan öka med en killometer tills varje gång jag känner mig säker ökar jag ytligare med en km till.

Tycker ni iden är bra ? ni som är mer på lästa kanske har mer vetenskapliga svar ?. Helt enkelt hur ska jag bära mig åt för att vinna :) ?

träning, kost, teknik, kolhydratsuppladning innan tävlingen, allt kan ni skriva bara det handlar om att jag SKA vinna.

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#2
5 februari 2011 kl 00:42
Gilla
Ska jag vara ärlig tror jag att du kommer att få det svårt att vinna.
Även om han inte tränat på 2 år så står sig en fotbollsspelare på elitnivås kondition ganska högt.
Att döma av dina stats här på sidan så behöver du troligtvis förbättra dig ganska kraftigt om du ska ha en chans.

Märk väl att allt detta är sagt utan att ha en aning om vem han är.
1961 • Linköping
#3
5 februari 2011 kl 01:07
Gilla
Försök med intervallträning en gång i veckan + back träning en gång i veckan, försök hitta not som passar dig! Jag hade en kompis som var nästan tio minuter snabbare på milen, starkare, men även tyngre! Efter bara några månader så slog jag honom! Lycka till!
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#4
5 februari 2011 kl 11:03
Gilla
eftersom han tränat fotboll på elitnivå för bara 2 år sedan blir det tufft. Han gör sannolikt 8 km under 38 min utan problem. Med nästan två månader på sig tror jag han kan göra 8 km på ca 32 - 34 min, kanske ännu fortare!

Så vill du slå honom skall du ner till dessa tider!
1967 • Lund
#5
5 februari 2011 kl 11:13
Gilla
HaHa, rolig grej. Lite mental hjälp: Jag är fystränare för hockeyspelare. lagets huvudtränare har varit spelare på elitnivå och han påstår att lagspelare är av naturen lata. Alla bra fystränare har han plockat från individuella idrotter (friidrottare osv). Många av de jag tränar är riktigt lata och tunga i löpning, trots att de kan vara vindsnabba på is. Nu har ju iofs fotbollsspelare fördelen att de springer även i sitt idrottsutövande, men min uppfattning om fotbollsspelare är att de inte är överdrivet imponerande som löpare.

Det är löpning ni ska tävla i, varför ska du då gå upp i vikt eller muskelvolym? Du har ju en fördel om du slipper förfytta så många kilo. Jag skulle också satsa på mycket intervallträning och tempopass. Kanske några längre pass på 10-15 km för att sedan tycka att 8 km är futtigt. Lycka till!
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#6
5 februari 2011 kl 11:30
Gilla
Richard/
Nja, inte lata kanske, men man gör minsta möjliga. Detta är ju ganska smart i en lagsport som fotboll eller hockey eftersom det vore dumt att göra slut på energi på onödiga saker.

Fotbollsspelare är ofta riktigt vassa i spåret, dock lite beroende på vilken position de har.
#7
5 februari 2011 kl 11:44 Redigerad 5 februari 2011 kl 11:44
Detta inlägg har raderats
Graeme
1982 • Sundsvall
#8
5 februari 2011 kl 12:01
Gilla
Don't put on any weight it wont make you faster.
Get into a structured routine until the race.
Build into some sort of interval structure, but start with fartlek. Over small rolling terrain ie: golf course, and don't run these as fast as possibe. Just a nice solid pace.
Then build into structured workouts such as 800/1km reps once a week. 6 weeks out include 2x session.
Then taper a small amount the week of the race to freshen up.
2 weeks before should be your biggest week training if you can.

Of course this is all a bit to hard because you only have 6 weeks.
1981 • Linköping
#9
5 februari 2011 kl 12:36
Gilla
Märkligt att så många kan svara utan att ha ett humm om Lillys nuvarande förmåga? Att hon sprungit i två år säger ju ingenting, jag vet många som sprungit massor i två år och ändå inte kommer under timmen på milen. Om det är så Lilly så tror jag att du är körd ;-) Vad gör du på 8-9km nu? Hur brukar du träna?
Mitt bästa tips är att träna MED någon (så som nån sa) och gärna någon som är bättre.
Varför tänker du bara springa hälften inledningsvis? Om du tränat löpning i över två år så torde ju inte orken vara nåt problem?
Racha
1993 • ramlösa
#10
5 februari 2011 kl 13:12
Gilla
karin hälften alltså börja på 4,5 km sen utöka till 5,5 sedan 6,6 sedan 7,7 osv tills jag kommit till den punkten att jag klarar av hela sträckan med så bra tid som möjligt. Jag menar varför springa hela 9 km och sen vara död innan jag hunnit springa de sista 2 km till mål. Sen så har han inte tränat fotboll sen ha var 18 - 19 han slutade däremot träna helt med träning för två år sen ;) vilket bestod av att spinna då och då.

jag tränar hela veckan med 1 hel vilodag.
vissa dagar tränar jag 2 gånger per dag. morgon innan skolan ( hinner därför inte springa så långt ) och kväll :)

när jag inte springer så simmar jag, blir en slags vila från löpningen men för att hålla igång.

saken är att jag har varit skadad och inte tränat på ett tag.

träna med någon annan bättre låter jätte bra, men alla jag har sprungit med är alltid sämre än mig.
jag brukar springa med min granne ( jätte sällan )
han är jätte stor och muskulös och tränar på gym men vill ni veta så som du säger Richard han är LAT som bara den , han ger upp jätte lätt och han ser verkligen stark ut.

okej jag ska jag inte lägga på mig i vikt ? har faktiskt hört att löpare som går ner i vikt får extrema kickar (runnershigh) och kan springa hur mycket som helst trots att de egentligen inte har den kraften. Jag brukar känna så när jag tappat lite i vikt. Men jag tänkte inte lägga på mig vikt så, utan träna ben på gymmet för att stärka dem ? eller är det helt onödigt ?

men som en av er säger träna uppförsbackar ska jag göra.
jag tror faktiskt jag har en god chans ;)
Racha
1993 • ramlösa
#11
5 februari 2011 kl 13:20
Gilla
dessutom ska jag nog träna lite längre som ni säger såhär 10 - 12 km så att 8 blir super enkelt.
Graeme
1982 • Sundsvall
#12
5 februari 2011 kl 13:21 Redigerad 5 februari 2011 kl 13:23
Gilla
The thing is you have only got 6 weeks to find some good form. You are not going to benefit much from going to the gym to increase strength in this short time. Also lift weights is going to hold back your running for now, because you muscles are going to need to recover after each session. Unless you have been already using the gym regularly.


You are better just overcompensating with a big block of training for 3 weeks, then rest. overcompensating can only be used 1-2 times a year because of the stress it puts on yourself. Of course with a big block of training comes the risk of injuries as well.


Karen someone whom trains for 2 years and can't break 60mins, they need to look back on there training, because they are doing something wrong, or typically just jogging each day with no structure, no rest weeks,no offseason etc...
Racha
1993 • ramlösa
#13
5 februari 2011 kl 13:28
Gilla
jag tycker jag har bra form saken är att jag behöver träna längre sträckor istället för att träna som jag brukade göra flera gånger per dag. istället ska jag lägga ner mer tid på träningen och hålla mig till det. okej då ska jag strunta i gymmet och styrkan. och satsa på löpningen :)
Mr. B
1963 • Hemma
#14
5 februari 2011 kl 13:49
Gilla
Ska man se det lite sakligt och trist så är största problemet att det bara är en dryg månad kvar. Det går inte att göra underverk - den som springer bäst nu kommer nog att vinna i mars.

Att välja en motståndare "på måfå" ger sällan en intressant tävling. Jag gissar att minst 90% av alla löpare är betydligt sämre eller betydligt bättre än mig (eller dig). Hittar man däremot en jämnbördig motståndare blir tävlingen nog mycket roligare.
1984 • Torslanda
#15
5 februari 2011 kl 16:48
Gilla
Det låter på dig, Lilly, som att du skulle tävla mot nån tjockis, men 80 kg är inte så jävla mycket. Tänk på att han är ung, har idrottsbakgrund. Det är ganska rimligt att tro att han fixar 5 min/km åtminstone => 8 km på 40 min. Däromkring bör du ligga för att ha en chans. Det är ganska mycket fortare än den träning du registrerat här på jogg.se.
Åsa
1983 • Fagersta
#16
5 februari 2011 kl 17:04
Gilla
Intressanta svar..

Lilly: Vad gör du på 5km nu? Alt. 10km?
Killen du ska tävla emot, ta reda på vad han kan göra på 5km alt 10km.

Kroppsmassan spelar inte alltid roll, hur fort eller sakta man springer.
Racha
1993 • ramlösa
#17
5 februari 2011 kl 20:12
Gilla
jag bad om tips inget hej jag tror du kan ge upp svar..

anders när ja gymmar på ett löpband så är inte målet farten eller distansen, jag skriver upp det jag löpt. eftersom jag oftas spinnar och gör annat där. men däremot när jag springer ute så finns det en skillnad.
och en annan sak, nej verkligen inte att jag tänker så om folk " att det är nån tjockis jag ska tävla med " så håll dig till ämnet är du snäll !
och vad vet ni om min idrottsbakgrund ? nej inget så håll er till tipsen eller så skriv inget alls.





1983 • Göteborg
#18
5 februari 2011 kl 20:26
Gilla
Att veta hur snabbt du springer i dagsläget är inte irrelevant för att kunna ge dig användbara tips.
Racha
1993 • ramlösa
#19
5 februari 2011 kl 20:27
Gilla
ja det är ju bra att jag har koll på hur snabbt killen springer ;)
#20
5 februari 2011 kl 20:35
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.