Löpning Övrigt 52 inlägg 3764 visningar

Konstruktivt om hundrädsla

Notna
1982 • Nyköping
#1
27 januari 2011 - 22:12 (Redigerad 27 januari 2011 - 22:18)
Gilla
Innan jag började springa i höstas tyckte jag väl inte att hundar var så särskilt trevliga, men jag var inte rädd för dom. Efter att ha sprungit i ett halvår är jag det. Trots att jag i övrigt tycker om att springa har jag nu börjat dra mig allt mer för att göra det, och när jag väl gör det kan jag inte tänka på annat än om det ska komma en lös hund efter nästa kruva.

En aspekt av det hela är förstås att bli biten. Men även om man inte blir det så är det obehagligt och ett ofrivilligt avbrott i löpningen att bli påhoppad av en hund eller behöva stanna för en hund som springer mot en. Många hundägare tycks resonera "den vill ju bara hälsa", som om det skulle vara något som man som löpare förväntas acceptera.

Att skälla ut hundägaren kanske är trevligt för stunden, men förändrar knappast ens hundägaren ifråga (som ju genom sitt beteende redan visat att han/hon inte bryr sig om sina medmänniskor) eller än mindre några av alla de andra oansvariga hundägare som finns.

Kort sagt: Det finns inget att göra åt problemet. Hundägare kommer inte börja koppla sina hundar eller ha tillräckligt bra disciplin på de som går lösa. Att tro något annat bara naivt och frustrationsframkallande.

Samtidigt vill jag ju kunna jogga utan att vara rädd eller bli rasande på hundägare.

Så vad ska jag göra?
Jag vill gärna ha konstruktiva förslag.



(Som det är nu verkar det bästa vara att jag helt enkelt förlikar mig med tanken på att jag, om jag fortsätter springa 2-3 gånger i veckan, kommer att bli påhoppad ett flertal gånger och sannolikt också biten någon gång.)
< < < 1 2 3 > > >
1963 • Linköping
#21
30 januari 2011 kl 21:11 Redigerad 30 januari 2011 kl 21:17
Gilla
Det borde nog vara lag på att hundar alltid ska hållas kopplade utom på inhägnat område man har full kontroll på, typ rastgårdar för hundar eller andra områden där oskyldiga inte kan drabbas.

Jag är inte överdrivet hundrädd men har blivit biten ett par gånger av hundar som varit okopplade, bl.a. av en grannes hundar. Två små bjäbbisar körde in sina tänder i mina ben så att det blödde. Granntanten sa "fy på er! Mattes älsklingar är stygga, inte bita!" eller liknande. Hon hade 3 okopplade hundar, 2 av 3 bet så jag hade väl tur att en av älsklingarna inte var stygg... Inte ett ord till ursäkt och inte ens en fråga om hur det gick för mig. Hade lust att polisanmäla henne men man vill inte bråka för mycket med grannarna.

Jag försöker mest ignorera hundar och tänker att om de biter så händer det och trots att det redan hänt mig några gånger så överdriver jag inte risken. Jag tänker mig även olika sätt att sparka, slå, köra in fingrarna i ögonen på hunden eller vad som helst för att bli av med den om den är aggressiv. Någon som vet hur man på säkraste sätt oskadliggör en hund som hugger? Alltså utan att utöva mer våld än vad som är nödvändigt. Lite grand som att kvinnor lär sig självförsvar mot våldtäktsmän men i detta fall mot aggressiva hundar...

OBS att jag absolut inte är hundhatare men gillar heller inte direkt hundar. Tycker bl.a. att hundar stinker men det kanske är en vanesak. Jag förstår att många älskar sina hundar men ogillar hur respektlösa många ägare är och tror att alla gillar deras små okopplade älsklingar som "bara vill hälsa".
Lina L
1982 • Boden
#22
31 januari 2011 kl 12:13
Gilla
jag förstår problemet med lösa hundar helt och hållet även om jag inte själv är hundrädd. Här i staden där jag bor har de flesta sina hundar lösa efter motionsspåren vilket gör mig förbannad för de flyger på mina hundar när jag springer förbi.

Jag har alltid mina hundar kopplade när jag springer bland folk och senast för 4 veckor sen fick jag nita en karelare som flög på och högg min unghund. Idioter finns det gott om.

Den enda lösning jag har på Notnas problem är att jag brukar gapa åt ägarna att hålla i/ta fast hunden/hundarna när jag passerar. Funkar iofs bara ibland...
Häxan Sur-Tant
1955 • Sollentuna
#23
4 februari 2011 kl 17:28
Gilla
JAG ÄLSKAR HUNDAR! ( ... men jag älskar inte alla hundägare!).
Att en hund gör ungrepp mot en (främmande) människa med avsikten att bita/skada är mycket mycket ovanligt! Hundar som gör utfall mot andra hundar är dock betydligt vanligare. ... och alla dessa skällande flamsande "hoppa på människor hundar" finns ju överallt.

Då jag springer utan min hanhund är jag glad lugn och trygg.
Springer jag med hund får jag vara vaksam så att jag hinner fånga in/stoppa anländande arga utmanande bestar (för att undvika hundskagsmål och en vet nota på minst 2000 kr).

Jag har levt med hundar hela mitt vuxna liv. Jag har "sugit tag" i en och annan framspringande stöddig Rottis ... som vill komma fram till oss och bråka.
Jag har (trots detta) ALDRIG blivit biten eller "hotad" av en enda hund! Kan bero på att jag själv är totalr orädd och faktiskt älskar även dessa galna hundar ...(men jag är flyförbannad på hundägaren och undrar (skriiiker)... är detta ditt djur!?)

Det är hundägarens uppgift att ta hand om sin hund och att lära den vett och etikett. Enligt mig för hundens eget bästa!
Hundar skall vara lösa lydiga och därmed lyckliga.

Kom ihåg att dessa ouppfostrade flamsiga skällande hundar du kanske möter i spåret till 99% är helt ofarliga (kommer INTE att fysiskt skada dig).
Och att lösa hundar är lugnare/mindre stressade och därmed mindre benägna till utfall än de kopplade. I koppel gör hundar (terrier och tyska brukshundar) utfall! Sällan då de är lösa.

MEN vid hundmötet i spåret: Ta ut svängen sakta in andas lugnt (slappna av!) och prata trevligt till hundägaren:
- Såå söta hundar du har ... Hej hunden!...
Då blir "stämningen " avspänd och hundarna lugnare och risken för ungrepp minimeras.

VIKTIGT:
Hundar känner av vad du tänker!!!
Är du rädd blir du ARG och utstrålar (luktar?) HOT och aggressivitet.
Många hundar bli rädda (skäller) ett fåtal kan bli arga och går till "försvar".

KBT/Fobiträning är, vad jag förstår, snabbt och effektivt ...
Under tiden (det tar att spara ihop pengar till KBT) köper du fina nya skor och springer på VÄGEN i lugn och ro.
Lycka till!
Häxan Sur-Tant
1955 • Sollentuna
#24
4 februari 2011 kl 18:16
Gilla
JAG ÄLSKAR HUNDAR! (... men inte alla hundägare).
Att en hund gör ett angrepp mot en främmande mäniska med avsikten att skada/bita är mycket mycket ovanligt!

Att hundar söker upp andra hundar för att leka är vanligt. Att hundar söker upp varandra i avsikt att SLÅSS (med varandra) är tyvärr lika vanligt.
...så har vi alla dessa flamsiga ouppfostrade "hoppa på människor hundar" som finns överallt ...

När jag är ute och springer ensam, utan min hanhund, är jag lugn och trygg .
Då han är med på löparrundan måste jag vara vaksam ... så att jag hinner stoppa eller "fånga in" en framrusande arg best ... (för att undvika slagsmål och en vet nota på minst 2000 kr).

Jag har levt tillsammans med hundar i hela mitt vuxna liv. Jag har från och till "sugit tag i " arga Rottisar/Terriers som önskat en "pratstund" med mina schäferpojkar (som inte heller snälla mot alla hundar ...). Jag har (trots detta) ALDRIG blivit biten eller "hotad" av en enda hund! Kanske beror det på att jag är totalt orädd utan älskar även dessa arga bestar.
Jag är dock flyförbannad på hundägaren som tillåter sin hund att springa fram till oss: - Är detta djur ditt?!

En hundägare är skyldig att ta hand om sin hund och att lära den vett och etikett.
Hundar skall få vara lösa LYDIGA och därmed ... lyckliga.
Hundar springer INTE fram till människor hundar eller andra djur.
Hur enkelt som helst. STOPP!

Lösa hundar är lugnare och mindre stressade än kopplade hundar.
Vissa hundar (terriers tyska brukshundar) kan göra utfall då de går kopplade.
Mycket sällan då de är lösa och fria.
En lös hund är därför OFARLIGARE än en kopplad hund.

MEN vid hundmöten: Sväng av, sakta ner, ta ett lugnt djupt andetag och prata trevligt med hundägaren: -Sååå söta hundar ni har ... HEJ Hunden, så fin du är ...!
Då blir stämningen avslappnad och risken för hundangrepp minimeras.

VIKTIGT!
Hundar känner vad du tänker!
Om du är hundrädd blir du "arg" och strålar (luktar?) HOT och aggressivitet. Hunden blir rädd (skäller/morrar), eller går till försvar, delvis går till angrepp.
Kom ihåg: VAR SNÄLL!

KBT/fobiträning är, vad jag förstår, mycket snabbt och effektivt sätt att bli av med "rädslor". Under tiden, du sparar pengar till KBT, springer du lätt och tryggt på vägen bredvid bilarna.

Lycka till!
1983 • >
#25
17 februari 2011 kl 05:33 Redigerad 17 februari 2011 kl 05:37
Gilla
De flesta verkar bara vilja ventilera/gnälla när det kommer till hundtrådar...

Henrik har redan givit dig bra svar.
1-4: När en hund är ointresserad är det bara att svara med samma medicin och springa vidare.
5&7: Om hunden vill hälsa/leka så visa först att du inte är intresserad. Om den tillhör de ouppfostrade hundar som hoppar upp mot en så kan man, beroende på storlek, sätta upp knäet mellan sig själv och hunden. Spring inte från en hund som "jagar" dig.
6&8: Du kan bara stanna, möta upp hunden utan att söka ögonkontakt och börja kommunicera med ägaren. Du upplever antagligen hundar som aggressiva utan att de behöver vara det. Man ska aldrig springa eller skrika runt hundar.

Jag har bara blivit biten av vallhundar eller gnabbande småhundar. Stora aggressiva hundar blir sällan långlivade, och deras aggresivitet beror oftast på sjukdom, smärta eller provokation. En gång lurpassade en räv på mig, men den vågade inte fullfölja attacken. :)

Lite statistik:
Det finns ca 800 000 hundar i Sverige.
Ca 600 hundbett rapporteras årligen. Men oroa dig inte, 400 av de drabbade är barn.
Det misshandlas nästan 90 000 människor varje år. Hah, det är säkert en lika stor risk att hundägaren själv eller en förbipasserande pensionär attackerar dig.

Jag tycker att det är högtid för dig att åtminstone göra ett försök att bli av med din irrationella hundrädsla. Med tanke på hur mycket energi du måste lägga ner på att vara rädd, så känns det som det rimligaste alternativet.
1975 • Hässelby
#26
17 februari 2011 kl 11:44 Redigerad 17 februari 2011 kl 11:43
Gilla
Det har kommit flera bra tips. En viktig sak att tänka på är att hundar vanligen undviker konflikter. De som springer fram mot folk eller i kopplet hoppar efter folk är oftast unga flamsiga hundar som ser allt de möter som en källa till lek.

Oavsett vad för hundtyp som man möter så kan man använda sig av hundens egna lugnande signaler för att visa sitt ointresse för hundar man möter. När okända hundar möter varandra så vill de visa att de är vänligt inställda och ontresserade genom att böja ner huvudet, titta bort och röra sig i en båge från den de möter. Samma lugnande signaler kan man se hos hundar som har hittat på hyss (t.ex. inte kommit på inkallning) och som är på väg mot sin ilskna och i ansiktet högröda husse/matte som ropar "Hit!". Det ser ofta lite roligt ut eftersom hunden inte kommer springande rakt mot husse/matte, utan att de tar en liten omväg där de rör sig i en båge. Många hundägare tolkar det som om hunden ytterligare vill "jävlas" genom att inte komma direkt trots att hunden i själva verket genom lugnande signaler försöker att blidka sin arga husse/matte.

Nu blev det en lång utläggning, men kontentan är följande: Hundar försöker att undvika konfrontation. Visa att du har samma inställning. Sänk och vrid bort huvudet (men du kan snegla på hunden) och rör dig lite bort från hunden i en båge.

1961 • Alingsås
#27
17 februari 2011 kl 13:30
Gilla
Det kan ju vara så att jag inte vill leka med hunden och det tycks inte en del ägare förstå. HÅLL dom kopplade . Jag vill inte sänka farten pga av vissa hundägare inte bryr sig. Det är ungefär som rökare som inte bryr sig om man står i samma busskur.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#28
17 februari 2011 kl 18:45 Redigerad 17 februari 2011 kl 18:47
Gilla
Jag älskar hundar, har hund själv och har aldrig varit rädd eller i råkat illa ut någon gång, innan 2010. Jag blev förra året attackerad fyra gånger, dock ej biten mer än i foten (blev några bitmärken i skon bara) och kändes inte särskilt mycket. Jag måste dock säga att vissa hundägare är rätt blåsta, det verkar nästan vara mer blåsta än folk i allmänhet. Tre av tillfällena har skett vid stadens mest frekventerade motionsspår. Vid det sista tillfället när en blandras (troligtvis schäfer och nåt mer...) högg i luften precis framför mig så det small om käkarna blev jag lite förvånad när jag dessutom fick en rejäl utskällning av ägaren för att jag hade mage att springa förbi hans hund på motionsspåret.

Jag har inte blivit rädd utan bara förbannad faktiskt. Om någon hundrädd råkat ut för samma sak, tycker jag att det är ett rejält övergrepp. Det borde finnas djurpoliser som bötfäller idiotiska ägare som inte tar ansvar för sina hundar, för att inte tala om alla idioter som inte plockar upp hundskiten efter sig. På cykelbanan nära där jag bor och brukar köra intervaller är det cirka 3-5 hundskitar per kvadratmeter efter att snön smält, antingen är de idioter som inte plockar upp eller är de idioter som tror att frusen hundskit försvinner av sig självt. Det blir inga intervaller där på ett tag.

Jag håller för övrigt också med dig Stefan.
1963 • Linköping
#29
17 februari 2011 kl 19:20
Gilla
moonpoint

"Ca 600 hundbett rapporteras årligen"

Det inser ju vem som helst att det måste vara en försumbart liten andel av alla som blir hundbitna, de flesta rapporterar helt enkelt inte.
1975 • Hässelby
#30
17 februari 2011 kl 20:59 Redigerad 17 februari 2011 kl 21:07
Gilla
Stefan: Jag talar bara om för trådstartaren varför en kopplad hund kan hoppa efter en människa när man springer förbi - att det sällan är aggressivitet. Är man hundrädd, som trådstartaren är, så kan det vara bra information. Rätt var det är så kanske trådstartaren möter en lös hund - där hundar får vara lösa. Det kan då vara bra att veta - om man liksom trådstartaren är hundrädd - hur man passerar för att minimera risken att hunden tar kontakt. För ibland kan man som människa bjuda in till kontakt utan att man avser det. Eftersom det finns så många hundar i Sverige så kan det ju vara vettigt att känna till lite om hur hundar fungerar - vilket också tycks vara det som trådskaparen är ute efter.

1983 • >
#31
18 februari 2011 kl 04:01
Gilla
Självklart, det är endast hundbett som är farliga nog att de drabbade sökt vård.

Men i andra fall så har folk uppenbarligen inte drabbats av någon allvarlig skada, förutom att de eventuellt fått en förhöjd rädsla gentemot hundar.

Dessutom så kan jag tycka att även 1000 hundbett mot vuxna skulle te sig som en liten summa med nästan en miljon hundar i Sverige.

Du förespråkar att alla hundar bör hållas kopplade?
Men du vågar inte ens konfrontera din granne...
Hur tror du att hundägarna ska bli bättre på din ort?
Lena M
1961 • Norrtälje
#32
18 februari 2011 kl 11:14
Gilla
Johanna, jag tycker din information är jättebra. När jag hade hundfobi trodde jag att alla hundar skulle spirnga fram till mig och hoppa upp på mig (för att hälsa, men syftet hade ju ingen betydelse för mig). När jag sedan botade min fobi började jag läsa på. Jag läste alla böcker jag hittade om hundpsykologi osv, tittar på alla program på tv där man arbetar med problemhundar. På så sätt lär jag mig känna igen hundarnas beteende, en kunskap som gör att det är lättare att hålla rädslan ifrån sig.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#33
18 februari 2011 kl 12:16
Gilla
Lena, bra strategi. Klokt tänkt och jag är övertygad om att du är på rätt spår.
Själv tror jag orsaken till att jag aldrig blivit attackerad är att jag är hundvan, inte det minsta rädd och därmed kan kasta en blick på hunden, konstatera att den inte är aggressiv och avslappnat springa vidare.
Det där med avslappnat är viktigt. Om man spänner sig springer man stelare och det uppfattar en hund som kaxighet eller hotande. Att försöka springa mjukt och avslappnat är alltså ett gott råd även om jag har försåelse för att det inte är så lätt att efterleva alla gånger.

Off topic:
Det vanligaste skälet till att någon i Sverige söker vård pga tamdjur är att en person blivit biten av sin egen katt.
Lena M
1961 • Norrtälje
#34
18 februari 2011 kl 13:21
Gilla
Du har helt rätt Carl - som hundrädd vet man att just det faktum att man är rädd och osäker gör även hunden rädd och osäker! Det blir en ond cirkel.

Min fobi är helt botad, men osäkerheten finns ju kvar, eftersom jag helt saknar vana att umgås med djur. Bästa sättet är ju att träna genom att umgås med hundar så mycket man kan - men nu upptäcker jag plötsligt att inte en enda hund är ett dugg intresserad av mig, så det blir få tillfällen att träna!
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#35
18 februari 2011 kl 14:42
Gilla
Off topic el ej Carl, så känner åtminstone jag ingen som haft problem med aggressiva katter i motionsspåret...det finns inte heller så många trådar om det här på jogg. Däremot verkar hundar faktiskt vara ett problem för många människor åtminstone om man ska döma efter alla trådar som finns här på jogg och på funbeat t ex. Jag har inte sett någon tråd om att "katträdda" mår dåligt på joggingturen.

Självklart håller också jag med om att det är bra att veta hur hundar fungerar. Samtidigt är jag tveksam till om det är så att de som inte har hund eller rent av är rädda för hundar är de som skall ta hänsyn. Personligen tycker jag att det är hund- och kattägare och t ex rökare som ska ta hänsyn till alla andra.

Det kanske t o m är så att man skulle ha betydligt hårdare ersättningar för drabbade. Om jag kan stämma en hundägare och få hundratusen för ett hundbett så är det kanske en bra morot för hundägare att hålla koll på sin hund bättre.

Jag är skiträdd för ormar. Om alla ormägare rastade sina ormar på samma motionsslinga som jag springer på hade jag varit en smula irriterad. Man måste som djurägare ta hänsyn!
Ava
1958 • Lindome
#36
18 februari 2011 kl 20:49
Gilla
Det kanske rent av skulle räcka att de som blir bitna faktiskt polisanmäler? Själv har jag aldrig råkat ut för något men jag tycker alltid att det är lika förvånande att de som blir bitna (ibland tydligen riktigt ordentligt) ändå inte polisanmäler?
I min värld har den som råkat ut för ett hundbett skyldighet att polisanmäla - om inte annat så kan man förhoppningsvis förhindra att det upprepas. Gjorde alla så skulle det kanske inte finnas någon anledning att fundera på hur man ska bete sig vid hundmöte...
1975 • Hässelby
#37
19 februari 2011 kl 09:05
Gilla
Ava: Att polisanmäla ägare till hundar som biter eller nafsar hjälper inte om man själv vid mötet har gjort något väldigt galet (t.ex. i full fart ha passerat tätt intill en kopplad hund). Hundägarens skyldighet sträcker sig till att ha sådan tillsyn att man man kan förebygga att de orsakar skador eller avsevärda oangelägenheter, men "med hänsyn till hundens natur". Passerar man på ett mycket olämpligt sätt så kan vilken snäll hund som helst bita om den känner sig trängd och upplever ett behov av att försvara sig. Det finns med andra ord ändå anledning att fundera på hur man ska bete sig vid hundmöten eftersom inte lagstiftaren inte anser att en hund ska vara en robot. Genom att inte förbjuda hundar som husdjur har lagstiftaren gjort bedömningen att hundar har en plats i samhället och genom formuleringen av lagens formulering även ansett att det finns skäl att ta hänsyn till hundars natur.

Därmed inte sagt att det inte är ett problem att hundar biter löpare. Det tycks faktiskt vara ett väldigt stort problem har jag insett sedan jag blev medlem på Jogg.se. Ett av skälen är givetvis att många hundägare struntar i att socialisera sina hundar och vänja dem vid folk som rör sig olika fort, löpare, cyklister, skidåkare osv, utan tror att hunden ska klara av det utan träning. Det är oansvarigt! Men ett annat skäl är också att mötande inte känner till hur hundar beter sig och vad som kan uppfattas som skrämmande för en hund. Även om man skulle vara av den uppfattningen att man tycker att det är hundägarens problem om en hund blir skrämd så kan det för sin egen säkerhets skull vara bra att känna till det, på samma sätt som det - trots att man är ointresserad av lastbilar och bussar - bör känna till var ett sådant fordon har sina döda vinklar.

Jag tycker att trådstartaren ställer en mycket bra och viktig fråga, som både hundägare och dem som möter hundar borde fundera över (fast då utifrån lite olika perspektiv).

Ava
1958 • Lindome
#38
19 februari 2011 kl 20:05 Redigerad 19 februari 2011 kl 20:06
Gilla
Johanna: Så är det faktiskt inte - som hundägare har du ALLTID ett strikt ansvar för vad din hund hittar på, antingen du har varit försumlig eller inte. Det är möjligt att det kan jämkas om hunden uppenbarligen haft MYCKET goda skäl för att värja sig men som hundägare är du fortfarande skyldig. Det är, om inte annat, ett mycket gott skäl för att inte binda sin hund utanför en affär - om hunden hugger den som försöker stjäla den får du som hundägare betala skadestånd (och, om lagen tillämpas strikt, kommer dessutom hunden att avlivas).
Annat är det med hästar minsann. Hästen är ett nyttodjur och i princip aldrig skyldig - inte ens om den hoppar ur hagen och rakt på en bil behöver hästägaren betala - bilisten får stå för skadorna på både bil och häst...
Min nästa hund kanske borde bli en shetlandsponny? ;-)
Larry_A
1971 • Göteborg
#39
19 februari 2011 kl 20:26
Gilla
Springer alltid med pepparspray i fickan. Biter bra i hundögon som kommer för nära!
1975 • Hässelby
#40
20 februari 2011 kl 07:58 Redigerad 20 februari 2011 kl 08:00
Gilla
Ava: Men man måste skilja mellan ansvar för tillsyn (portalparagrafen i Lagen om tillsyn över hundar och katter) och skadeståndsansvar (§19). Det är skadeståndsansvaret som är strikt.

En hund som biter kommer bara avlivas om den efter diverse tester bedöms som farlig.

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.