Löpning Träning 15 inlägg 5318 visningar

Problem med håll

David Delhur
1982 • Göteborg
#1
15 mars 2011 - 20:51
Gilla
Har ett stort problem med håll. Är inte allt för dåligt tränad och gör 10 km på 50-55 min utan större problem. På sista tiden har jag dock plågats av håll. Det kommer vid olika tillfällen allt från efter 2 km till 8 km. Jag vet att det inte beror på hur jag äter. Öppnar jag för hårt? Känner att det kommer även opm jag känner mig hur pigg som helst.. Har dock en teori eftersom det kommit sista tiden när det varit väldigt kallt ute, c:a -10 till 0 grader. Kan jag vara för tunnt klädd? Påverkar kylan håll?
/David
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#2
16 mars 2011 kl 06:37
Gilla
Har du ökat farten på träningarna sista tiden? Det är lättare att få håll om man tränar hårdare...
Du säger att det inte har att göra med hur du äter, hur kan du vara säker på det? Hur långt innan äter du? För mig har alltid detta varit den viktigaste anledningen till håll.
1969 • Stockholm
#3
16 mars 2011 kl 08:00
Gilla
Jag har alltid fått tillbaka hållet efter ett längre träningsuppehåll (som det blivit massor av under åren), då jag kommer i form är det som bortblåst. Men jag gissar att du varit igång hela tiden David? Hur jag äter spelar ingen som helst roll, det har jag vant mig vid för länge sen, alltifrån tom mage till mat o potatis med löparskorna på funkar nu (i rimligt tempo alltså). däremot är det väldigt typiskt att det dyker upp (i de perioderna det gör det) vid tempoändringar, både ökning och minskning, då kommer det som ett brev på posten, kan det vara nåt? Kör du jämt tempo på löprundorna eller? Jag tror att det här går att träna bort också, köra lite fartlek då och då och sen om det blir någon bättring.
1975 • Hässelby
#4
16 mars 2011 kl 08:11
Gilla
Jag drabbas då och då av perioder med håll. Först trodde jag att det var maten men det har även inträffat när magen har varit helt tom.

Min senaste teori är att jag får håll när jag har druckit för lite.

1971 • Stockholm
#5
16 mars 2011 kl 16:56
Gilla
Har du provat att synka andningen så att du andas ut när du sätter i vänster fot? Jag får ofta känningar av håll när jag råkar andas ut ett tag vid isättning höger fot - aldrig, tror jag, vid vänster-synkning.

Min personliga teori kring håll är att det hänger ihop med hypoxi, syrebrist i diafragma eller strukturer kring diafragma (för det kan verkligen bli kraftig smärta) - och där är cirkulationen mer lättstörd kring levern och portasystemet, på höger sida. Men det är förstås nästan bara spekulationer...
Petter Nilsson
1979 • Märsta
#6
16 mars 2011 kl 18:18
Gilla
Menar du att din andningsfrekvens är exakt halva din stegfrekvens?
Tor
1975 • Göteborg
#7
16 mars 2011 kl 18:53
Gilla
Jag tror inte på Fredriks teori om att det spelar någon roll vilken fot man sätter ner när man påbörjar utandningen. Jag sätter ner fötterna c:a 6 gånger under ett andetag. Möjligtvis håller teorin om man bara tar ett steg per andetag men då ser nog löpningen ganska konstig ut. ;-)

Men jag har läst om teorin tidigare och har testat dom gånger jag har fått håll och det funkade faktiskt! Sedan testade jag att göra precis tvärtom. Jag satte alltså ner höger fot och det funkade precis lika bra. Min teori är det handlar om att andas djupt och rytmiskt. Vilken fot som nuddar marken exakt när man påbörjar andningen spelar inte någon roll eftersom den andra foten träffar marken någon tiondel senare och då pågår utandningen i samma utsträckning som steget innan.
David Delhur
1982 • Göteborg
#8
17 mars 2011 kl 23:14
Gilla
Tack för alla tips, mycket intressant läsning. Det kan vara ökad frekvens i träningen eftersom jag har en förmåga att vilja öka efter ett tag och kanske tar i lite för mycket. Det är dock så frustrerande för jag känner att jag skulle orka springa fortare utan problem men så helt plötsligt kommer en klump på högersidan. Sprang mycket innan jul och hade inga problem men sedan jag tog upp det igen i början av februari fram till nu har det varit ett ständigt problem. Skall testa utandning på vänsterfot och ha tålamod genom att ta det lite lugnare ett tag. Maten är jag säker på att det inte är för att jag provat allt (äta innan, långtid innan, efter, osv)
Mona M
1971 • Östersund
#9
18 mars 2011 kl 11:31
Gilla
Jag har haft stora problem med håll under en längre tid.
Jag har testat att dricka, att inte dricka, att äta och inte äta, träna på morgonen, träna på kvällen you name it.
Så för bara några veckor sen upptäckte jag att jag kan djupandas bort ett håll.

Jag andas in djupt genom näsan och ut genom munnen.
Djupa lugna andetag.
Fungerar varje gång och tar aldrig längre än 1-2 minuter innan det är helt borta.
Dessutom kan jag nu mota Olle i grin bara genom att tänka på hur jag andas.
anna rr
1971 • Bromma
#10
18 mars 2011 kl 18:02
Gilla
Har också haft problem med håll och detta hjälpte mig iallafall:

-När du börjar passet - spänn core-partiet med fokus på magen, håll (ha ha) spänningen ett par kilometer eller efter ork (f.ö. väldigt bra core-träning, stabilitet). Spänner över magsäcken s a s.
-Ät precis innan du sticker ut, bara ngt litet
-Prova att äta en kur Stomacin - finns på hälsokosten. Grymt bra!
- Andas som ovan skrivare skrev
Lycka till!
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#11
18 mars 2011 kl 20:15
Gilla
Finns igentligen tillräckligt med huskurer i den här tråden men här är en till. Minimera det vertikala studsandet. Kringstudsande inre organ kan vara boven.
1984 • Kristianstad
#12
19 mars 2011 kl 15:19
Gilla
Jag håller med Mona Macknow! har förbättrat mina tider / kondition rätt mycket på senaste tiden och har då ibland märkt av håll när jag springer, kommer oftast efter 6-7 km...då hjälper det alltid (för mig) att få bättre koll på andningen, lugnare andning gör alltid att hållet släpper!

Samtidigt så blir jag alltid extra trött under dom första 3 km innan jag "kommer igång så att säga", men håller jag bara koll på andningen såfort jag övervunnit tröttheten så får jag inte håll på hela rundan, har tänkt på detta dom senaste 2 veckorna (6 pass) och det funkar varje gång!

så mitt tips är också att kontrollera din andning!

MVH
Johan
Elvira Gunnarsson
1994 • Vretstorp
#13
20 mars 2011 kl 11:32
Gilla
Jag får håll om jag inte ätit på länge, t.ex. bara ätit lunch och sedan springer efter skolan. Att ta en banan 1 h innan gör att jag numera slipper håll!
Johan K
1980 • Borås
#14
20 mars 2011 kl 17:56 Redigerad 20 mars 2011 kl 18:03
Gilla
Själv får jag bara håll när jag kör riktigt hårt och detta om jag ätit något, eller druckit för mycket på upp till 3h innan. Även under lopp får jag lätt håll om jag dricker för mycket på en gång.

Så mitt recept är tvärt om mot Elvira att inte äta för nära innan lopp eller hårda pass och drick gärna ofta under passet, men i små portioner.
Samuel H
1979 • Järfälla
#15
20 mars 2011 kl 22:41
Gilla
Är det precis under revbenen du har ont? Jag tror i så fall att du har ETAP (side stitch). Det finns en del att läsa om det, till exempel det här:
http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/side-stitches.html

Jag har själv en hel del problem med det vid löpning och simning, men jag blir hela tiden bättre på att hantera det. Jag tror Lars träffar mitt i prick när han tipsar om minskade vertikala rörelser. Det är nåt jag tänker på mycket när jag springer, men jag lyckas inte tillräckligt bra för att det ska räcka med det. Dessutom får jag fruktansvärt ont ibland när jag simmar och då är det något så litet som vridningarna som uppstår vid crawl som orsakar det, så det behövs inte så där värst mycket.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.