Löpning Träning 132 inlägg 9277 visningar

Gå ner i vikt !

Isabell
1988 • Västerås
#1
21 april 2011 - 14:05
Gilla
Nu är jag väldigt trött på att vara överviktig.
Jag äter rätt men har inte "rört på mig"
Jag har nu börjat med att gå ut och gå en runda i skogen ca 4-5 gånger/vecka.
Men har ni nå mer tips jag kan göra för att gå ner i vikt ?
Nån slags träning eller nått ?
/ isabell
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Fox32
1982 • STHLM
#21
23 april 2011 kl 12:39
Gilla
Fast det är en sanning med modifikation Johnny. Man hittade exempelvis en del fett på kroppen på de "utsvultna" i koncentrationslägren. Trots att de var helt utmärglade. Nu drar vi det till det extrema, men världen är inte så enkel att man kan träna 14ggr per dag och äta två knäckemackor så går man ner i vikt och mår prima. Muskelvävnad är fortfarande bättre energi för kroppen än fett. Därför kommer muskler förtvina vid svält. Man kommer tappa fett ocksa, men musklerna förtvinar...
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#22
23 april 2011 kl 14:18
Gilla
Johnny bråttom har rätt. Det är en myt att man skulle gå in i någon form av "svält-läge" om man äter för lite. Att förbränningen minskar beror på att man går ned i vikt.
Givetvis fanns det lite fett på fångarna, någon fettprocent har man alltid.

Att man ska äta var x'de timme är även det en myt.
Att man MÅSTE äta frukost är även det en myt.
Att man inte får äta efter klockan xx på kvällen är även det en myt.

Kcal IN - Kcal UT. PUNKT.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#23
23 april 2011 kl 19:39
Gilla
hahaha, shit, alla ni som håller på med Kcal in, kcal ut, att ni orkar. Att människan skall hålla på och lägga flera timmar på att räkna kcal, det är ju helt j-vla sjukt, snacka om att man är ute och cyklar. Det är så fel och jag förstår inte hur vi hamnat där. Det är omöjligt och kan bara inte vara så att vi skall lägga så mycket energi åt maten och väga den hit och dit. Ät riktig mat, mycket smör, grädde och inga förbannade tillsatser och träna det man vill, hur svårt skall det vara.

Jag kan hålla med om alla myter men att säga kcal in och ut är ett riktmärke, det är så enkelt, så enkelt fungerar inte kroppen. Ni som verkligen tror det ger ett sundare liv att hålla på att räkna kcal, lycka till. ;)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#24
23 april 2011 kl 21:24
Gilla
Niklas//
Jag tror du har missuppfattat något ganska totalt. Snacka om att vara ute och cykla...
KcalIN-KcalUT handlar inte om att räkna eller att väga. Det är den teoretiska formeln för hur man går ned i vikt.
Med andra ord. blir summan av ekvationen större än noll spelar det inge som helst roll VAD du äter, NÄR du äter det, HUR du tränar, VAD du tränar osv. INGENTING annat än just formeln spelar någon roll om du vill gå ned i vikt.
Hur du uppnår att ekvationen blir mindre än noll är helt upp till dig. Även jag anser det vara onödigt att väga/räkna m.m.
Jo
2000 • Göteborg
#25
23 april 2011 kl 21:32
Gilla
Niklas: Jag väger aldrig min mat, har inte ens en hushållsvåg hemma ;-) Jag skulle själv aldrig orka eller vilja hålla på med det eller räkna kalorier hit eller dit. MEN om ngn går ned i vikt så är jag helt övertygad om att det beror på ett kaloriunderskott via mat (el upptaget) el träning eller en kombination av dem. Jag tror knappast att alla här som har den åsikten som jag har sitter och räknar kalorier!!? Jag äter allt men inte jämt. Personligen anser jag inte att det finns ngt att vara rädd för i matsammanhang så länge vi är måttliga och så länge du känner att du mår bra av det du äter. T ex så älskar jag sushi och det är massor av kolhydrater i det och när de tillagar riset så tillsätter de socker. Jag älskar smör och grädde också. Jag unnar mig "onyttiga" saker som godis, kakor, en pizza osv. Jag har ALDRIG varit överviktig - inte ens när jag var gravid...Mitt råd till dig Isabell, trådstartaren, är att hitta en livsstil och matvanor som du kan hålla HELA livet utan att gå upp i vikt. När du ska gå ned behöver du bara följa det men i mindre portioner och lite extra motion. Detta tror jag är det enda som håller. Vad som funkar för dig och din kropp och din livsstil kan endast du avgöra. Är du osäker på om du klarar detta själv och utan stöd eller rådgivning så gå till en dietist. Lycka till! :-)
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#26
24 april 2011 kl 00:08 Redigerad 24 april 2011 kl 00:10
Gilla
Som sagt Niklas du är ute o cyklar. Har aldrig ens funderat på att räkna kcal eller väga mat. F.ö hänvisar jag till Per eftersom han har rätt.
Fox32
1982 • STHLM
#27
24 april 2011 kl 00:28
Gilla
Det finns bevisat att kroppen vid viktnedgång ställer ner metabolismen med ca 10% (i vissa sällsynta fall upp till 20%) vid viktnedgång. Detta är väl vad man i folkmun kallar "sparlåga" Det tillsammans med att över 40% av tillfrågade underskattar sitt kaloriintag precis som Jonny säger. Man måste alltså räkna med de 10-15% i sin uträkning för att få rätt nettominskning av kalorier.

Vi kan göra ett litet räkneexempel.

Säg att du har ett basbehov av ca 2800Kcal/dag. Du bestämmer dig för att gå ner i vikt och drar ner ditt intag med 500Kcal. Ditt basala energibehov sjunker nu till ca 2520 (10%) Då får du ett faktiskt nettounderskott på ca 220Kcal. Väger vi sedan in att du tillhör de över 40% som feluppskattar och äter en banan och ett äpple eller dricker en kaffe latte mer än du tror så ligger du på netto 0 och går således inte ner i vikt. Om man har ett basbehov på 2800Kcal per dag så borde man alltså äta ca 2020Kcal/dag vid viktnedgång, Det är dessutom bara i början, för går du ner 5-10kg så sjunker ditt basbehov och du måste ytterligare sänka antalet Kcal/dag för att behålla takten och inte hamna på en sk. "platå"

Att man går ner mer i vikt ju färre kalorier man stoppar i sig stämmer, men jag tror inte att man mår så bra om man ligger på ett för stort underskott. Dessutom så gör ett för stort underskott att man blir trött och seg vilket i sin tur resulterar att man rör sig allmänt mindre och får alltså ett lägre basalt energibehov. osv osv.

Därför hävdar jag fortfarande att en sund nivå under kontrollerade former är framgångsreceptet när det kommer till viktnedgång. framförallt måste man ha koll på ekvationen som Per säger! =)

Joanna: Vad är det egentligen du vill ha sagt med din post? Att du är lyckligt lottad med en aptit som motsvarar ditt energibehov givet aktivitetsmängd? Ja det är ju bra för dig.

När är en "Pizza ibland"? Ibland för dig kanske är en gång i månaden, Ibland för TS kanske är en gång i veckan, eller två? Hur stor är en "mindre portion"? För dig kanske 350Kcal för TS kanske 600Kcal. Är man överviktig och det vore så enkelt som att bara plocka in lite flera "ibland" och mindre portioner så skulle vi ju inte ha ett problem. Är man överviktig och vill gå ner i vikt så måste man först skapa kontroll över nuläget så att man har något att utgå ifrån..

1969 • Göteborg
#28
24 april 2011 kl 01:22
Gilla
Visst gäller energiprincipen -- att energi inte kan skapas eller förstöras -- vilket innebär att den energi vi tillför kroppen minus den energi vi avger stannar kvar i kroppen. Enkelt eller hur? Det är det nog ingen som ifrågasätter (och vill man riktigt skriva folk på näsan: energi mäts i civiliserade länder i joule [J]).

Men hur och i vilken form energin lämnar kroppen verkar inte vara helt klarlagt. Man kan tänka sig att man i vissa fall skiter och pissar ut näringsämnen som kroppen inte hunnit/velat bearbeta. Äter man t.ex. ett överflöd av fet mat blir avföringen gulaktig: färgat av fett som inte kroppen hunnit ta till sig.

Vidare kan det väl tänkas att kroppens ämnesomsättning och därmed förknippade verkningsgrad varierar med bränslet och ansträngningen: en högre eller lägre andel blir värme beroende på kostsammansättningen och de egna reserverna. Restprodukterna lär variera likaså: exempelvis luktar träningskläderna av ammoniak efter långa pass. Så icke efter kortare löpsträckor.

I korthet: man kan inte stödja sig på energiprincipen om man anser att andelen av den tillförda energi i födan som omvandlas till mekanisk energi alltid är densamma (vi kan väl vara överens om att den mesta energin i födan omvandlas till värme i vår ineffektiva kropp).

Sedan lär ju aptiten också variera med bränslet. Fett och protein mättar bättre än kolhydrater. Men det är en annan historia.
Jo
2000 • Göteborg
#29
24 april 2011 kl 06:22
Gilla
Fox 32: Det är ju det rådet jag ger också. Gå till en dietist om du är osäker istället för till ett forum där alla uppenbarligen har lika många olika åsikter. Det skapar bara förvirring. Och det jag ville belysa var att eftersom näringslära och framförallt biokemi är så komplicerat ( t ex så kan vi ändra hormonerna i kroppen beroende på vad vi äter vilket påverkar vad/hur mycket vi tar upp av energin och vissa näringsämnen) så måste vi alla hitta vad som just passar oss. Ang om detta med en pizza och att unna sig saker så menar jag på att om du märker att två pizzor i veckan och en påse godis får dig att gå upp i vikt. Varför inte dra ned det till just max en gång i månaden el ät det två gånger/mån men bara en halv! Godis kan du avstå helt om du vill eller ta en mindre mängd av. Jag vet att många inte klarar förbud och kanske vill ha kvar sådant här i sitt liv. Då gäller det att hitta en balans som de kan tänka sig att fortsätta med och som är livslångt. Detta tyckte jag inte borde vara så svårt att förstå som läsare av mitt inlägg. Poängen var givetvis inte att framhäva mig själv som du verkar tro utan att påvisa att vi ALLA är OLIKA. Och det får vi respektera.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#30
24 april 2011 kl 09:38
Gilla
Vara ute och cykla är bra har jag hört, bränner man inte mer då ;) Ja vi tycker då verkligen olika och visst, man kan gömma sig bakom formler och studier osv. Men efter Joannas inlägg så känns det ganska bevisat att den formeln inte går att tillämpa på henne då hon antagligen under perioder får i sig mycket mer kcal än vad hon "borde" kunna göra sig av med. Kroppen är komplex och dessutom fungerar vi väldigt olika och fettförbränningen kan variera mycket från person till person. Jag tror kosten måste variera från person till person för att passa med kroppen.

Jag gillar inte när man ger rådet till någon som vill gå ner i vikt att äta färre kcal än vad man gör sig av med och får det att låta som att man kan äta vad som helst.

Joanna: Bra att söka experthjälp men hehe, bara för att argumentera emot, vet att du gillar det ;) så tycker jag inte trådstartaren skall uppsöka en dietist utan en fristående kostrådgivare. Inte ta hjälp av någon som är kopplad till livsmedelsverket, då kan det gå illa, haha.
Jo
2000 • Göteborg
#31
24 april 2011 kl 11:12
Gilla
Niklas: Jag fullkomligt älskar att få mothugg från dig här på forumet ;-) En dietist är en universitetsutbildning på 3 år minst och fristående precis som läkarlinjen, fysiklinjen, ingengörsprogram osv! En licentierad kostrådgivare kan du kalla dig efter 10 dagars heltidsstudier, vilket jag tycker är lite lustigt. Detta alltså kontra dietistens fleråriga utbildning. Sedan om ngt företag som en viss dietist el kostrådgivare råkar jobba hos väljer att följa ngt kommersiellt är en helt annan sak.

Vad jag egentligen vill säga är att oavsett energi in - energi ut så är att gå ned i vikt ett svårt pussel att lägga rent praktiskt. Att när det väl gäller veta hur mycket energi (och vilken) just du själv behöver (oavsett syfte) är svårt. I denna djungel av olika dieter som LCHF, GI, VLCD osv så menar jag på att du kanske inte måste välja. Testa dig fram. Ät det du äter idag men minska på allt/volymen och rör på dig mer. Allt som är en förändring, om den är tillräckligt stor, från det som orsaskat viktuppgång bör ge en minskning i vikt. Sedan om det för dig innebär att gå från 2 pizzor till en eller från godis varje dag till bara lite endast på lördagar. Vad som är minst lika viktigt ibland är att också komma till botten med varför man kanske äter som man gör. Många vet jag känsloäter oavsett om det är för att de är ledsna och deprimerade till att de är uttråkade osv. Kanske man behöver coaching mentalt lika mycket som teori och siffror hit och dit....
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#32
24 april 2011 kl 11:16
Gilla
#29 Jesper//
"Du menar då Per att ett äpple som har ca 300 kcal är samma som 40 gram marabou?"
Ja innehåller de samma kalorimängd är det helt klart samma. FAKTA

"Viktväktarnas program ( som jag har sett fungera på flera personer ) talar om att det är helt ok att äta hur mkt frukt och sallad man vill. Det är "poängfritt"."
Detta är svammel, äter du 100 äpplen om dagen utöver dina tilldelade "poäng" så kan jag lova dig att du går upp i vikt.
Att VV säger att något är poängfritt betyder INGENTING!
Du kan säkert gå ner i vikt med deras program, men deras teori att man kan äta hur mycket frukt som helst utan att lägga på sig ett gram är huvudlöst, felaktigt och rent löjeväckande.

Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#33
24 april 2011 kl 11:17
Gilla
#32 Niklas//
"då hon antagligen under perioder får i sig mycket mer kcal än vad hon "borde" kunna göra sig av med"
Med andra ord så går hon i så fall upp i vikt. Hade hon gjort av med de kalorierna hon stoppade i sig hade hon gått ned. Att du kan säga emot detta är en gåta.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#34
24 april 2011 kl 11:45
Gilla
Fo32: Det är inte så dramatiskt att gå 15 gånger i veckan, springa fyra och träna stödjande styrketräning typ tåhävningar, situps, plankan, armhävningar, pelikanen för höftböjare och såna övningar som kan göras var som helst när som helst.

Det gäller att hitta en formel. En sådan formel är att dela in veckan i halvtimmar. Det blir rätt så många vakna halvtimmar att träna på.

Att gå är bra för det klarar i stort sett all, det krävs inga förberedelser eller någon direkt utrustning, bara att gå. Förbränner fett bra.

Att springa snabbt efter sina egna förutsättningar tar ingen tid alls nästan, ett intervallpass kan gå på en kvart plus uppvärmning och nerjogg men är otroligt effektivt för kondition och för att höja förbränningen även när man inte springer.

Och visst är det viktigt vad man äter. Men att bli en kaloriräknarslav kostar nog mer än det smakar.

Den som vill gå ner måste börja röra sig mycket, använda kroppen till det den är till för alltså. sova ordentligt och ha bra koll på vad hon/han äter.

Och så håller jag med Niklas, det är bra att vara ute och cykla emellanåt. Mycket bättre än att tro att man har den absoluta sanningen att presentera för världen. Det som fungerar för en del fungerar inte alls för andra. Alla har sina unika förutsättningar.
1986 • Amsterdam
#35
24 april 2011 kl 20:07
Gilla
Det här med vikten är för många en stress och hets, speciellt nu innan sommaren. Precis som alkohol kan bli en drog så kan mat det också. Så du kan ställa dig samma frågor som missbrukare (inte sagt att du är en, men det kan bli enklare att tänka såhär och vända på steken). Hindrar mat och vikt dig på något sätt? Känner du dig hämmad? Undviker du vissa sociala situationer? Obalans? Jag tror det är viktigt att tänka på varför du vill gå ner i vikt, och om det är för din egen skull eller andras. Skrev om viktnedgång på min blogg (vurm.blogspot.com) häromdagen om du är intresserad att läsa. Annars håller jag med Christian, fundera på det här med mål och om vikten är relaterad. Gör det som får dig att må bra och känna harmoni!
Fox32
1982 • STHLM
#36
25 april 2011 kl 18:58 Redigerad 25 april 2011 kl 18:59
Gilla
@Johan Kanmert, Det går säkerligen att dela in dygnet i halvtimmar eller kvartar osv, men jag tror fortfarande att man som "nybörjare" tar sig vatten över huvudet om man tycker att ditt upplägg är en lagom nivå. Vi får heller inte glömma den psykologiska faktorn. Har man ett satt mål att springa 25km / Vecka och bara klarar/orkar 15 så ser man sig som misslyckad och dålig, Man tappar suget och ger upp till slut. Om man däremot sätter målet på 10km och springer 15 så har man helt plötsligt gjort ett fantastiskt resultat på 150% mot mål. Därifrån kan man sedan successivt öka sina mål och i den bästa av värld komma upp i de mängder träning som du föreslår. Jag vill dit, TS vill nog dit, du kanske är där. Men det är inget man gör i en liten handvändning. Speciellt inte om man har familj och jobb.

Är det träna man vill göra hela dygnet så kan man ju utbilda sig till PT eller Gymnastiklärare...
Michael Andersson
1969 • Södertälje
#37
25 april 2011 kl 20:04
Gilla
Angående kalorier in och kalorier ut så tror jag inte det är så enkelt. Min sambo och jag äter ungefär lika mycket mat, jag tar väl någon/något potatis, pasta, ris mer. Hon avslutar någon/några kvällar i veckan med en skål popcorn. Hon väger runt 55 kilo och är 161 cm lång, jag väger 100 kilo och är 190 cm lång. Jag tränar betydligt mer än vad hon gör, jag cyklar till och från jobbet hon åker bil. Om det nu är så enketl med kalorier in och kalorier ut så borde jag vara normal viktig och inte min sambo.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#38
25 april 2011 kl 20:44
Gilla
Michael//

Har ni på allvar räknat kalorierna ni tar in varje dag? Antagligen inte.
Dessutom spelar givetvis generna in då det handlar om kalorier ut.
Michael Andersson
1969 • Södertälje
#39
26 april 2011 kl 07:48
Gilla
@Per
Jag har räknat kalorier genom att mata in vad jag äter och sedan få fram hur många kcal jag har ätit, matade även in hur mycket jag rörde på mig. Jag har även gjort en ordentlig viktresa. Från 118 till 92 och nu upp till 100. Jag vet varför jag gått från 92 till 100, så när jag ska ner till 92 igen så vet jag vad jag ska göra.

Jag är av den uppfattningen att det inte är så lätt med kalorier in och kalorier ut. För mig är det väldigt viktigt vad jag äter, äter jag tex smörgåsar så går jag upp i vikt. Om det beror på att jag då äter kolhydrater som binder vatten vilket medför att jag går upp i vikt. Äter jag LCHF liknande kost så går jag ner i vikt, det kan ju bero på att jag inte äter kolhydrater och därmed inte binder vatten. min uppfattning är INTE vetenskaplig. Bara delar med mig om mina funderingar och hur min kropp verkar fungera.

Michael
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#40
26 april 2011 kl 12:20
Gilla
Michael//
Jag tvivlar inte en sekund på att dina observationer och empiri stämmer. Att du går ned med LCHF och upp av smörgåsar beror dock enbart på att du fått i dig färre/fler kalorier alternativt att du gjort av med fler/färre kalorier.
Oavsett om det är protein, kolhydrater eller fett kalorierna kommer ifrån så bildar de fett om de inte förbränns.

Med andra ord
Förbrukar du 2500kcal per dag så går du ned i vikt om du äter 2000kcal, även om samtliga kommer från sockerbitar.
Förbrukar du 2500kcal per dag så går du upp i vikt om du äter 3000kcal, även om samtliga kommer från frukt.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.