Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 7973 visningar

Supinera och springa i pronerande skor

1974 • SURTE
#1
28 april 2011 - 13:41 (Redigerad 28 april 2011 - 13:41)
Gilla
Hej

Jag har tidigare haft ett par Asics Gel Cumulus 10 som är för neutrala eller lätt supinerande löpsteg. Jag har idag funnit ett par Asics Gel Kayano 17 billigt på XXL Sport och Fritid och köpte dessa på vinst och förlust. De kändes väldigt bra när jag provade dem i butiken. När jag nu läser om skorna på internet visar de sig att Kayano är för lätt pronerande alternativt överpronerande löpare.

Kan detta skapa några problem för mig i löpningen? Bör jag inte köra på dessa skor och byta till ett par neutrala/supinerande skor?

Tacksam för hjälp
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#2
28 april 2011 kl 13:53
Gilla
Talar nu helt utan vetenskapliga bevis och endast av egen erfarenhet:
Låt någon titta på hur dina fotisättningar är när du springer (löpband enklast?) så att du inte vinklar fötterna/fotlederna. Ser det bra ut borde det väl funka antar jag.
1968 • Kapp
#3
28 april 2011 kl 14:16
Gilla
Hej! Jag supinerar lite enl löplabbet, köpte ett par Asics kommer inte ihåg model men det stod duo max på sulan på dom,fick efter en stund början på löpar knä på bägge benen,börja kolla upp skorna och fick då veta av Asics norge att det inte bra för mig att ha duo max sula om man supinera, hur som helst så fick jag nya skor å efter det har jag inte haft något som helst problem.
1959 • Saltsjö-Boo
#4
28 april 2011 kl 15:00
Gilla
Jag supinerar och har faktiskt trivts bäst hittills i en sko för lätt pronation, Asics 1120. Ett par Asics Landreth, som borde vara rätt för mig, har däremot gett mig smärtproblem i vristerna.
Min tolkning är att jag är "immun" mot pronationskilen eftersom jag har höga fotvalv och faktiskt inte pronerar. Dessa skor låter mig supinera som jag vill och påverkar inte mitt steg. Däremot är pronationskilens extravikt lite onödig.
De breda hälarna på Landreth vill hindra mig från att supinera, men vrider istället vristen på ett olämpligt sätt vid fotisättningen, vilket orsakade smärtor (detta fixades med lite skokirurgi).

Ja, det verkar alltså ironiskt nog som att man ska undvika skor som kan påverka ens steg...
John Edberg
1979 • Jönköping
#5
28 april 2011 kl 15:10
Gilla
Det forskningen vet om löparskor pågår för närvarande en stor förändring. Det finns inga bevis för att högteknologiska skor med mängder av dämpning här och där, skulle vara till vår fördel, snarare tvärtom. Att titta på en människas fot och avgöra vilket pronationsskydd som behövs är bara ett sätt att tjäna löjligt mycket pengar på skor som inte behövs. Att ordinera löpare efter denna vetskap är samma sak som att säga att 80 procent av världens befolkning lider av missbildad anatomi.

Dämpning behövs under uppbyggnaden av fötterna och underbenet när man som nybörjare springer på hårda underlag som asfalt. Jag har själv använt Kayano för många år sedan och de gjorde inget annat än att orsaka skador. Alla människor har ett unikt löpsteg som inte skall ändras med en sko. Idag springer jag med lättviktsskor, Fivefingers eller helst barfota.

Läs gärna mer här:
http://pulstagning.blogg.se/2011/march/vilken-loparsko-skall-jag-valja.html
1974 • SURTE
#6
29 april 2011 kl 07:57
Gilla
Tack för alla svar. Jag skall ta mig en funderare. Troligtvis lämnar jag tillbaka skorna för att säkerställa att jag inte får några problem. Bättre att köra på den typen jag har nu då jag vet att den fungerar för mig.

M Extreme
1971 • Vallentuna
#7
29 april 2011 kl 08:26
Gilla
Hej, Har nyligen lagt lite tid på det där då jag supinerar själv.
Du skall inte springa i skor med pronationskil.
Du skall sikta på neutrala som brukar benämnas "cushioned".
På den här sidan finns massor av info om bra neutrala skor och även rekommendationer för supinerare: http://www.cushionrunningshoes.com/supination-running-shoes/
Det är ofta svårt annars att hitta info för supinerare, vi är inte så många, under 5%.
Hur mycket dämpning du behöver beror sedan dels på vikt, hur mycket du supinerar och hur "tungt" ditt steg är. Sanningen är att i många skor ligger gel-kuddar och dyligt på "fel" ställen och vi kan ofta använda enklare skor utan allt fluff fluff.
1969 • Stockholm
#8
29 april 2011 kl 10:44
Gilla
John: nej det finns inga bevis för att "högteknologiska skor" (vad är det förresten?) skulle förebygga skador, men inte heller om tvärtom (den passussen brukar läggas till av de som tycker om att ifrågasätta de skorna vi sprungit i under ca 30 år). Att tjäna löjligt mycket pengar på skor som inte behövs är ju förstås dumt, nu när det visar sig att man kan ta ännu mer betalt för skor som är bara en "gummistrumpa". Att säga att man blir skadad av tjocka skor med pronationsstöd är dessutom som att säga att det borde finnas ett rätt rejält gäng skadade hobbylöpare därute, för det är ju ungefär vad vi haft att välja på i ca 30 år som sagt.

Jag tycker det är helt rätt att ifrågasätta "tjockskorna" och testa nya vägar som barfota osv. men tycker inte man ska sprida en massa myter i samma andetag.
1974 • Upplands Väsby
#9
29 april 2011 kl 12:01
Gilla
Håller med dig Thomas, det finns fundamentalister i båda lägren... Man får oftast väldigt selektiv, lösryckt info utifrån enstaka fall.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.