Löpning Skador & Rehab 109 inlägg 15613 visningar

Brusten plantarfascia

1952 • Varberg
#1
7 mars 2011 - 10:08
Gilla
För 7 veckor sedan ådrog jag mig en bristning i plantarfascian. Skriver för att delge mina erfarenheter hittills samt för att ta del av andras.
Skadetillfället kändes som att få en kniv in i foten underifrån så det var uppenbart att något brast. Undersökte så gott jag kunde, men kunde inte finna tecken på stressfraktur och har fått diagnosen verifierad av specialist i idrottsmedicin.
Köpte akut en träningscykel. Kan ju inte ersätta löpningen, men det bästa man kan göra och det känns som att konditionen håller sig någorlunda. Tränar foten med crabwalk, tåövningar och massage. Medveten om att det blir långvarig rehab, men hittills har det väl snarast blivit sämre så det är tidvis svårt att gå. Provat att tejpa foten och ska imorgon ta avtryck för inlägg vilket lär kunna ha bra effekt. Just nu känns försök att komma igång med löpning avlägset, men planen är att göra det och det kommer förstås att göra ont.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1973 • Åkersberga
#41
29 april 2011 kl 22:00
Gilla
Fasen vad värdelöst det är att vara skadad :-(

Köpte två olika typer av inlägg till skorna för några dagar sedan, får se om de gör någon skillnad. Skönt att ha dem i skorna men det onda känns ändå.

Tränade inte på en vecka och blev inte bättre. Sprang 6 km i går lugnt samt 2 km lugnt i dag. Har fortfarande ont i hälen :-(

Dock landar jag inte på hälen när jag springer så det gör inte mer ont vid löpning än vid vanligt stå och gå!

Vet inte om jag ska söka profshjälp? Var får man tag i en bra ortoped i Täby/Kista/Stockholm?

Jag gör mina tåhävningar, stretchningsövningar, andra Plantar Fasciit-övningar, masserar mm. Föresten; dessa toe crawl - hur exakt gör man dem? Jag hinnade inga på nätet.
1952 • Varberg
#42
30 april 2011 kl 10:02
Gilla
@Marika: Om det är plantarfasciit får du räkna med att det tar tid och tålamod. De inlägg jag använder är formgjutna. Väldämpade skor.
Toecrawl: Stå rakt upp och ned (gärna på en plastmatta eller liknande) och dra dig framåt med bara tårna. Stärker fotens muskler. En meter är tufft i början.
Typiskt för plantarfasciit är att det är värst på morgonen.
Jag fick min bristning i januari. Sprang för första gången sedan dess två dagar i rad nu vilket gick bra. Kan inte köra max ännu och spurtförbud gäller.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#43
2 maj 2011 kl 21:06
Gilla
Har lagt ned löpningen i väntan på att bli smärtfri. Stötvågsbehandlingen har gjort mig smärtfri så att jag kan gå utan smärta. Löpning funkar tyvärr inte. Men smärtan avtar succesivt för att nån dag komma tbx tillfälligt. Men det är bara att bita ihop och kämpa på. Lyxproblem egentligen. Men visst är det jäkligt trist
1952 • Varberg
#44
3 maj 2011 kl 08:48
Gilla
@Rickard: Har du formgjutna inlägg? Att använda dessa både till vardags och vid löpning har haft stor betydelse såvitt jag kan bedöma.
1962 • Sundsvall
#45
3 maj 2011 kl 10:59
Gilla
Hej Alla som har problem med plantarfaciit här kommer ett tips på en hemsida kolla speciellt fliken injuries där finns en video om plantar skador och hur man kan träna för att bli bättre.
http://sock-doc.com/
1973 • Åkersberga
#46
3 maj 2011 kl 22:07
Gilla
Anders: jag har bara skummat den sidan om sock-doc men han verkar ge tvärtom-rekomendationer!?! Inte stretscha, inte ha extra stöd utan gå barfota mm? Vem skjutton ska man tro på???????
Richard Blank
1978 • Alingsås
#47
3 maj 2011 kl 23:07
Gilla
Jag har haft Plantar Fasciit sedan innan jul och provat en massa.
Att stretcha fungerar inte för mig. Det blir bara värre.
Jag har använt formgjutna sulor i flera månader. Men det har inte blivit bättre för det. Har faktiskt slutat helt med sulorna nu och tycker nu att det gör mindre ont i fötterna när jag inte har dom.
Det som fungerar för mig är att tejpa fötterna (dom dagar det känns som värst) och att ge fötterna så mycket omväxling som möjligt (att byta skor så ofta som möjligt flera gånger om dagen).
Annars tyckte jag att sock-doc.com stämde väldigt bra på hur det är för mig.
Tack för länken Anders!
1962 • Sundsvall
#48
4 maj 2011 kl 08:33
Gilla
Hej.
Bra att länken väcker vissa tankar tänker själv försöka anama lite av det han rekommenderar mera bafota och fot träning för att stärka fötterna sen håller jag med honom att man inte ska ge sig på det onda utan orsaken till det vilken det nu är.
Brembe
1967 • karlshamn
#49
4 maj 2011 kl 14:39
Gilla
Fantastiskt intressanta kunskaper..tar till mig av dem och är djupt tacksam..!
1973 • Åkersberga
#50
6 maj 2011 kl 14:35
Gilla
Nu har jag varit hos Åke Snällström på Roslagskliniken. www.roslagskliniken.se
Han gav min häl elbehandling. HERREJÄVLAR vad ont det gjorde!!! Det glömde ni att berätta här på forumet! Två minuters nästintill outhärdlig smärta.

Han sa i alla fall att det var ett "tidigt stadium" och att två behandlingar borde räcka.

Så nu hoppas jag verkligen att hälen blir bättre efter att ha genomlidigt detta! Jag vill ju ut och springa igen!
1979 • Stockholm
#51
9 maj 2011 kl 22:00
Gilla
Jag är nästan symptomfri nu. Plågades av denna hemska åkomma i ungefär två år. Det som var vändningen för mig var när jag kastade inläggen i sopkorgen och bytte till minimalistiska skor. Gick så mycket barfota som möjligt också. Jag blev faktiskt mycket förvånad då detta stred mot gängse rekommendationer. Kände mig rätt lurad också... Jag kände mig mycket bättre redan efter ett par veckor. Så här i efterhand känns det logiskt att man måste bygga upp fotens muskulatur genom att börja använda dem.
1952 • Varberg
#52
10 maj 2011 kl 09:17
Gilla
@Erik: Kan nog variera hur skadan ser ut över tid och hur den ser ut hos olika personer. Framförallt hur mycket av problemet som utgörs av skadad hälkudde. För egen del känner jag att inläggen ännu så länge är bra (gäller ju att de är välgjorda också) och att maxdämpade skor också är bra. Den typen av skor är ju också snällare mot knälederna.
Vi är överens om att fotens muskler behöver tränas, Crabwalk, tåhävningar och andra tåövningar har jag känt varit bra för detta. Kan nu bitvis springa för fullt under ett lopp (ingen spurt) och ligger på c:a 95 % totalt.
1979 • Stockholm
#53
10 maj 2011 kl 17:30
Gilla
@Tage Ja det verkar ju så och det är intressant. Vi är som sagt överens om att fötterna behöver tränas. Min "metod" är kanske lite mer drastisk och den passar säkert inte alla.

Har följt tråden, kul att det går så bra med rehab för dig, det har ju gått relativt fort!
#54
10 maj 2011 kl 19:03
Detta inlägg har raderats
1973 • Åkersberga
#55
11 maj 2011 kl 13:27
Gilla
Jag var på min andra stötvågsbehandling i går. Jag hade inte blivit så bra som han hade hoppas av den första, han sa att det berodde på att jag hade gått så pass fel att jag hade låsningar i rygg och var olika lång i höger och vänster sida. Han korrigerade det så nu känner jag mig helt manglad i ryggen!

Själva stötvågsbehandlingen var även denna gång smärtsam. Dock inte lika illa som förra gången. Jag ska tillbaka om en vecka och får elbehandling. Till dess skulle jag "gå så lite som möjligt"! Hur skjutton gör man det med jobb, små barn, trädgård och tre stora hundar???

Han sa att det främst var min hälkudde som var skadad.

@Tage: vad menar du med att "hur mkt av problemet som utgörs av skadad hälkudde"??? Tar hälkudden kortare eller längre tid att läka än Plantar Fasciit?
1952 • Varberg
#56
11 maj 2011 kl 16:28
Gilla
@Erik: Ja, jag är jätteglad över utvecklingen nu. Kan både springa i hyfsat tempo och spela golf. Worstcase scenario tidigare kändes som att det skulle bli att mata duvorna :-)
@Marika: Vad jag förstår så läker inte hälkudden i vanlig bemärkelse. Bra dämpning i skorna och formgjutna inlägg lindrar och ev kan man tejpa den också (som en hästsko runt). Däremot kan inflammationen lägga sig. Hur mycket av problemet som beror på det ena eller andra är nog svårt att bedöma. Att träna fotstyrkan tror jag starkt på och det är ju positivt i sig.
1973 • Åkersberga
#57
19 maj 2011 kl 13:01
Gilla
Jag har fått två st stötvågsbehandlingar samt en "vanlig" elbehandling.

Jag har inte ont när jag går men kan efter en längre stunds sittande känna att hälen inte är helt 100 när jag börjar gå igen.

Kirprakorn vill att jag går på fler elbehandlingar (gärna två i veckan) men jag känner mig lite snål; varje behandling kostar 550:- och jag har redan lagt ner 1700:- på behandlingar. Jag vet inte ens om de gör nytta - jag kanske hade mått så här även utan behandlingarna!?!

Ni som har fått stötvågs- och elbehandlingar: hur många gånger har ni gått?
1952 • Varberg
#58
19 maj 2011 kl 13:15
Gilla
@Marika: Ja, det är frågan - gör det någon nytta? Mitt rehabupplägg har fungerat bra hittills, men det var ju en bristning. Vi får höra vad de som genomgått liknande behandlingar säger.
Jag skulle satsa på liknande - fotträning och vara noga med vilka skor man använder + ev formgjutna inlägg.
Brembe
1967 • karlshamn
#59
27 maj 2011 kl 10:13
Gilla
Jag har liknande känningar i min ena fot som jag stukat vid ett par tillfällen senast för 2 år sedan, men vad jag kommer ihåg uppstod det onda första gången för många år sedan när det var poppis att gå med billiga morgontofflor ifrån China (foppa-tofflor är mkt mjukare) Jag använder jättesköna löparskor Nike Equalon med iläggsula när jag springer och den biten funkar väldigt/hyfsat bra, men att bara gå en runda på stan gör att det ömmar och jag hittar ej några bra skor för att ta mig fram till fots, Ecco-sandaler funkar inte heller..däremot Ecco kängor på vintern funkar..Jag tror på det där med att träna upp fotstyrkan..! tränar lite varje dag med hjälp av tips från tidigare i ämnet..!
1952 • Varberg
#60
27 maj 2011 kl 10:29 Redigerad 27 maj 2011 kl 10:31
Gilla
@Jonas: Jag använder sedan några år löparskor både på stan och på golfbanan. Dåliga skor har förstört många fötter och då är det inte bara plantarfasciit och hälkuddeproblem. Hallux valgus och Mortons neuralgi är exempel på andra skador. Det nuvarande platta, tunna modet när det gäller vardagsskor är t ex inte bra för fötterna.
Min egen rehab går jättebra. Kan springa på 95 % och fotträningen har blivit ett naturligt tillägg.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.