Löpning Träning 298 inlägg 13076 visningar

Barfotatråden 2011

Robin
2008 • Götet
#1
23 mars 2011 - 16:31
Gilla
Hur går det för er med barfotalöpningen iår?

Debuterade idag med 1.5mil i blandad terräng och grusig asfalt, fick pröva på att springa på is, var blötare än jag trodde, men var inte så kallt med 10° i luften. Dags att sopa bort gruset nu, vintern är över, våren är här!

Helt underbart att få springa barfota i Sverige igen! VFF bra men barfota bäst!
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
1980 • Stockholm
4 juni 2011 kl 17:51
Gilla
HEJ! Även jag har läst Born to run och är jättepeppad på att prova. Har även läst igenom er tråd med stort intresse. Idag var jag i en lekpark med min son och lekte, då passade jag på att sparka av mig skorna och springa lite med honom. Jättehärlig känsla! Men hade rätt känsliga fotsulor som inte gått barfota utomhus sen jag var barn...

Därför vill jag nog vänta med hardcore barfota, men vill prova VFF eller andra tunna skor. Jag har ett par sådana där "Kinaskor" hemma, ni vet de där som barn ofta hade på 70-80-talen. Svarta tygskor med hård tunn plastsula. Vad tror ni, kan det vara något att testa sin första km i?
Vill ju gärna testa innan jag köper VFF för 1500 kr :-)
1985 • Göteborg
4 juni 2011 kl 21:22
Gilla
Imån 5:e juni kl 14 vid Linné-platsen!
Får se vart folk är sugna på att springa, skuggan kanske?
Synes där :)
1980 • Stockholm
5 juni 2011 kl 09:07
Gilla
hej igen barfotafolket :)

idag premiärsprang jag med barfotateknik. Dock i skor, de tunnaste jag kunde hitta hemma, bara en tunn gummisula helt utan dämpning. Jag försökte hela tiden tänka att jag skulle springa som om jag var utan skor. Dvs ingen hälisättning.
Det blev ca 2 km och jag fick världens AHA-upplevelse! OJ vad vaderna kändes! AHA - man springer alltså med vaderna, inte låren...

Ska bli intressant att se hur mycket träningsvärk jag får av detta. Brukar inte få träningsvärk ens av att springa milen. Men nu... TVÅ ynka km som sagt. Återkommer.
Robin
2008 • Götet
5 juni 2011 kl 10:41
Gilla
josefin: blir fint imorgon bitti när du ska gå upp ur sängen! :)
http://www.nyheterna.se/1.2164306/2011/06/04/barnfotter_mar_bast_utan_skor
1980 • Stockholm
6 juni 2011 kl 09:13
Gilla
Hej... Robin, du hade rätt. Jag kan knappt gå, eller jag går som på styltor! Jäklar vad ont det gör! Så här mycket träningsvärk har jag inte haft på år och dar. haha! galet. Av 2 km.

Ni som gått över till barfota, hur var invänjningen? Ska man springa i sina vanliga skor varannan gång kanske? Göra några speciella övningar (håhävning?). Hjälp en liten barfotanovis :-)
1975 • Avesta
6 juni 2011 kl 09:42
Gilla
Någon som provat new balance minimus trail?

Vart lite sugen att prova.
Robin
2008 • Götet
6 juni 2011 kl 10:35
Gilla
Josefin:
Så går det när man gått 25år i gips. ;)

Nu är det värsta, nästa gång kan du springa 50% längre med 50% mindre träningsvärk typ. Räkna med spända vader första månaden i VFF, men sedan försvinner det sakta men säket, mina vader var knappt trötta efter göteborgsvarvet iår.

Om känner att din konditionsträning blir lidande kör lite med vanliga skorna alternativt hitta någon annan träningsform under övergångsperiod. Vandra i skogen i VFF är bra träning också, belastar inte vaderna lika mycket och går man brant uppför blir det ofta hyfsad konditionsträning.
1960 • Södermalm
6 juni 2011 kl 10:38
Gilla
Josefin, det låter som om du har spänt dig för att undvika hälisättning. Då överbelastar man vaderna och det är inte alls bra. Den väsentliga skillnaden med ett barfota steg är att man tar kortare steg och landar närmare kroppen. Att landa närmare kroppen minskar automatiskt belastningen på hälen och vaderna får jobba lite mer. Lite träningsvärk är naturligt, men om det blir så mycket efter bara två kilometer, då låter det som att du har sprungit med spända vader. Löpsteget ska vara så avslappnat som möjligt. Bekymra dig inte om hälen. Vänta tills träningsvärken har gått över och prova igen.

En risk med att gå över tvärt till att springa barfota eller i tunna skor är att fötterna kan bli överbelastade. Det är massor av muskler och senor i fötterna som har varit överbeskyddade i många år. De blir överbelastade om man springer ofta på det sättet när man är ovan, och det kan leda till ganska allvarliga skador. Därför tycker jag det är bättre att variera med sina vanliga skor, så fötterna får återhämta sig några dagar innan nästa "barfota" pass.

Ava
1958 • Lindome
6 juni 2011 kl 11:31 Redigerad 6 juni 2011 kl 11:33
Gilla
Josefin: testa gärna att springa en kort bit (typ en km) barfota på asfalt och koncentrera dig då bara på att springa så bekvämt som möjligt, inte på någon särskild landning, den fixar dina ben och dina fötter alldeles utmärkt utan att du behöver tänka på det. Gå också gärna i superplatta och tunna skor, personligen tror jag att det stärker fötter och vader.
Själv brukar jag springa sisådär 1,5 km barfota på asfalt under sommarhalvåret när jag känner för det, springa upp till 6 km ungefär i mina VFF (på band eller i skogen), promenera i VFF och i allt övrigt mest gå i platta skor utan något som helst stöd (Vivo Barefoot). Löpningen synnerligen oregelbundet, i perioder flera gånger i veckan och dessemellan kan det gå en eller två månader mellan gångerna (men däremot har jag ju alltid mina platta vardagsskor).
Jag har aldrig haft träningsvärk i vaderna av "barfota"-löpning och körde ingen speciell övergång (men är iofs väldigt långsam)...
1980 • Stockholm
6 juni 2011 kl 17:10
Gilla
Tack för era svar!
Det är mycket möjligt att jag tänkte för mycket på hur jag sprang och spände nog vaderna alldeles för mycket. Jag eftersträvar förstås att kunna springa helt naturligt, men har man sprungit i häldämpade skor hela livet så blir det kanske lätt så här.
Tror jag ska varva med mina vanliga skor, men kanske även då tänka mer på att inte slå i hälen så där vansinnigt hårt. Har haft lite problem med knät och gissar att fel löpteknik är boven.

Jag bor i stockholms innerstad och känner mig väldigt tveksam till att springa helt barfota på asfalten här, men om en månad ska vi ner till Småland och då ska jag testa skolöst.

Robin: hela 31 år faktiskt ;)
1988 • Linköping
6 juni 2011 kl 23:30
Gilla
Har kikat runt lite nu på nätet om barfotalöpning/ löpning med fivefingers och man är ju lie sugen på att testa. Kanske borde införskaffa ett par fivefingers, eller vad säger ni? Vilken modell rekomenderar ni för en nybörjare?
Oldboy
1952 • Danderyd
7 juni 2011 kl 01:17
Gilla
Josefin, du kan alltid köra lite excentriska tåhävningar för att stärka vadmusklerna. Och stretcha ordentligt efter barfotapassen, både yttre och inte vadmuskeln (Soleus), den inre stretchar man med lätt böjt knä.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
7 juni 2011 kl 11:38
Gilla
Marcus, jag har mina KSO allround. Dvs i båten, på promenaden, till affären, jag så gott som alltid. Springer gör jag i Bikila. Till en början sprang jag också i mina KSO men det blir en go doft efter ett tag i dem och då är det inte så käck att ta på samma par för ett besök hos grannen :-) Tycker Bikila är skönare att springa i. Lite mer skydd i sulan som gör att de passar mig bättre på grovkorninga grusvägar. KSO funkar också bra att springa i så KSO är kanske det bästa valet för ett par "instegs" VFF om du även tänk ha dem till annant än löpning. Förövrigt kan jag rekommendera att ha dem så mkt som möjligt så du stärker fötterna innan du ger dig ut på för långa löpturer
1988 • Linköping
7 juni 2011 kl 13:02
Gilla
Mats: Ok,tack för tipsen. Men med min budget så kan jag inte införskaffa två modeller direkt. Om jag ska skaffa en av modellerna, som jag både kan börja gå i och stegvis öka längd och börja springa i, är det Bikila jag borde köra då?
1974 • Segeltorp
7 juni 2011 kl 13:11
Gilla
Jag upplever att hård terränglöpning (backigt, mycket rötter o sten) förbättrar mitt löpsteg drastiskt. Jag ökar då frekvensen mycket samt tar korta trippande steg. Efter att jag började med detta för ett par år sedan har jag inte längre några vadproblem när jag springer i mina VFF, kan springa upp till 10-12 km i dem emellanåt. Annars springer jag allt i lätta tävlingsskor. Teränglöpningen var jag dock tvungen att börja med väldigt lugnt pga just träningsvärk i vaderna, men nu finns det inget skönare än 15 km hård terräng :-) Det har lärt mig av med överdriven hälisättning även under marathon, även om jag mot slutet av marorna faller tillbaka till hälarna mot slutet när jag inte orkar upprätthålla steget längre.
Fredrik Jönsson
1979 • Åsbro
7 juni 2011 kl 13:14
Gilla
Hej alla barfotalöpare :)

Är hyffsat ny både på forumet och att ta mig ur soffan och ut i spåret.
Har kollat massa på löpteknik och "hur man ska springa" då jag inte rört mig på 10 år och behöver alla tips som finns.

Har dock kommit igång med träningen och det känns helt underbart att komma ut och köra 8-10 km (för 1 månad sedan kom jag inte runt 3km ens)

Var ute med dottern idag i barnvagnen och testade att gå barfota, kändes ju fantastiskt trots att det var blött och småregnade. Så jag gick ca 1km barfota för att sedan få så mycket spring i bena att jag var tvungen att testa en liten bit löpning, barfota och med barnvagnen framför ;)

Resultatet var 1km barfotalöpning på asfalt i hyffsat uppförslut med barnvagn i 6min/km tempo och det kändes underbart lätt, helt galet att man varit rädd för att testat detta.
Asfalten känns ju inte ens när man springer, bara flyter fram och njuter av varje steg.
Jag hade kunnat fortsätta men har ju läst alla varningar om att ta det lugnt i början så jag satte på mig mina skor och gick ca 8km till.

Då jag är så pass ovan löpare undrar jag om det är större skaderisk för mig att börja varva min träning med ett par barfota pass i veckan?
Tänkte mig mest någon eller några km för att vänja fötter och ben.

(Fötterna känns precis som vanligt ännu iaf, ca 3 timmar efter avslutad gång/BFlöpning :) )
Tackar för massa inspiration och ett underbart forum, ni alla är en stor inspirationskälla för en fd soffliggare :D
Fredrik Jönsson
1979 • Åsbro
7 juni 2011 kl 13:22
Gilla
Pär W
1967 • Skellefteå
7 juni 2011 kl 18:21
Gilla
Någon med erfarenhet av skele-toes?
Möjligt att dessa redan avhandlats längre upp i tråden men det tycks ju kunna vara ett prisvärt alternativ till VFF. Påstås att de inte är ämnade för löpning, lite svårt att förstå varför inte det skulle kunna gå, vill minnas att det var likadant med VFF, den var från början menad för att man skulle kunna gå med "barfota-känsla" på båtdäck etc utan att halka men folk sprang i dem ändå
http://utanstrumporochskor.blogspot.com/2011/01/fila-skeletoes.html
1984 • Göteborg
7 juni 2011 kl 18:51
Gilla
Pär, de ser ju onekligen konkurrenskraftiga ut med tanke på priset. Jag undrar vad de väger och vad det är för typ av kvalite på sulan.
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.