Löpning Träning 73 inlägg 10344 visningar

Vilken tid på dygnet bränner man mest?

1970 • Lerum
#1
7 juni 2011 - 10:50 (Redigerad 7 juni 2011 - 10:50)
Gilla
Hej,
Min fråga:
Förbränner man mer/bättre en viss tid på dygnet? Morgon/middag/eftermiddag/kväll?
Mina förhållanden:
Jag löptränar 3-4 dagar i veckan mellan 7-15 km per tillfälle och alltid tidigt på morgonen. Jobbar dagtid mån-fre och äter "normalt" inget kostfreak. Mitt främsta syfte är att hålla vikten så jag inte lägger på mig. Jag har ingen övervikt men ett eller två kilo på magen kan jag tänka mig få bort vilket jag inte får och funderar då på om löpning under annan tid på dygnet är bättre eller om det inte spelar någon roll?
Jag vet att ändrade kostvanor kan påverka så innan ni påpekar det sä gäller endast frågan om NÄR på dygnet man bränner mest eller om inte spelar någon roll.
Tacksam för respons :)

Arvid
< < < 1 2 3 4 > > >
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#41
8 juni 2011 kl 11:30
Gilla
Claes

Lyssna på Jacob, han vet bättre än både du och jag.
Emil Westin
1991 • Linköping
#42
8 juni 2011 kl 12:11
Gilla
Jag håller med om det där med kalori in - ut. Men det svarar inte på frågan: vilken tid på dygnet bränner man mest?

Har också hört/läst att man har lättare för att göra sig av med energi på morgonen.
1968 • Borlänge
#43
8 juni 2011 kl 12:23
Gilla
Emil - det är din aktivitet som avgör när du förbrukar energi, inte tid på dygnet.
1976 • Sollentuna
#44
8 juni 2011 kl 12:28
Gilla
Kalori in - ut är alla överens om, men det svarar som sagt inte på de flesta frågor som poppar upp. Onödigt att ens tjafsa om det mer. Det är ungefär som att gång på gång med hets vräka ur sig att 1 + 1 = 2... Vi kommer ingen vart på det viset.

Per, jag håller inte med Jacob.

Energimängden som förbrukas under ett pass torde vara densamma oavsett när på dygnet det genomförs, naturligtvis förutsatt att intensiteten är samma (summan av utfört arbete). Skillnaden hävdar jag ligger i vart kroppen plockar energi ifrån. Vill man öka andelen fett i energikällan tränar man med låga insulinnivåer, tex innan frukost.
Johnny Kinnunen
1963 • Göteborg
#45
8 juni 2011 kl 12:51
Gilla
Tror TS nästan ångrar sin fråga? ;-P
Jag gissar att många här på forumet har läst något skrivet av Fredrik Paulún?
Då vet ni oxo att det gäller att hålla isär vissa saker. Ex.fettreducering kontra kroppsviktminskning.
Jag tycker Arvid ställer en litet svår fråga eftersom den kommer med ett krav på att ej blanda in kost etc..när jag GISSAR att han
vill minska FETTET runt midjan utan att tappa för mycket av sin muskelmassa samt att hålla en hyffsad kontinuerligt vikt? Samtidigt vill han kunna fortsätta träna på morgonen då han känner sig pigg/effektiv?

Hoppas du inte blir sur på mig Arvid när jag frågar om/hur du äter FÖRE du joggar/springer på morgonen? :-D



1968 • Hishult
#46
8 juni 2011 kl 13:57
Gilla
Jacob...har du inte läst trådskaparens fråga?
Läs Claes inlägg #44, det var exakt det jag menade med mitt inlägg. Kanske jag skrev otydligt eller så fattade du helt enkelt inte ....;)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#47
8 juni 2011 kl 13:59
Gilla
Att man skulle förbränna mer innan frukost är en myt som slagits hål på ett flertal gånger.

Om du förbränner fett eller glykogendepåer under passet spelar ingen roll för din totala fettförbränning sett över dagen.
1976 • Sollentuna
#48
8 juni 2011 kl 15:45
Gilla
Men snälla Per, det gör det visst. Nu hittar du bara på! Ge dig...
Trallala
1964 • fd
#49
8 juni 2011 kl 16:21 Redigerad 8 juni 2011 kl 16:22
Gilla
Problemet är att folk rent allmänt, och flera här i diskussionen, tror att fettförbränning innebär mindre fett på magen. Man kan springa runt med världens högsta fettförbränning och bara bli fetare och fetare, Allt handlar om balansen mellan fettförbränning och fettinlagring som i sin tur är beroende av kaloribalansen.

Så Claes och Agneta -> Ni pratar om oväsentligheter. Arvid frågar om när man förbränner mest, altså gör av med flest kalorier vilket är väldigt tydligt när han skriver att han är intresserad av att bli av med lite fett från magen. Svaret på denna fråga är att det inte spelar någon roll när på dygnet man tränar.

Han undrar inte när fettförbränningen är som högst. Svaret på den frågan är i princip oväsentlig när det handlar om att hamna på kaloriunderskott och gå ner i vikt.
Johnny Kinnunen
1963 • Göteborg
#50
8 juni 2011 kl 18:17
Gilla
Agneta S och Claes W- Jag TROR vi tre i alla fall är hyffsat överens.. :-)

Hoppas TS blivit något klokare av svaren men oxo att han återkommer med hur han resonerar runt formuleringen "Jag har ingen övervikt men ett eller två kilo på magen kan jag tänka mig få bort vilket jag inte får och funderar då på om löpning under annan tid på dygnet är bättre eller om det inte spelar någon roll?"..
Så vitt jag förstått har det aldrig gått att bevisa att det är möjligt PUNKBRÄNNA fett (dvs minska fettmängden enbart lokalt på kroppen).

Jag hävdar bestämt (med referens till bl.a F.Paulún) att OM TS´s alla övriga variabler (träningsmängd, intensitet, matvanor etc etc) är identiska så spelar det ABSOLUT roll om han joggar på morgonen FÖRE intag av ENERGI och under förutsättning att han ej ätit något under ca 8timmar. Då kommer han minska totala fettmängden på kroppen och då han gissningsvis har "mest fett runt midjan" lär denna del av kroppen relativt sett minska mest i fett..
Ungefär så .. :-)
1968 • Borlänge
#51
8 juni 2011 kl 19:27
Gilla
Ok Johnny, du menar alltså att kroppen är mindre effektiv (förbrukar mer energi) bara för att det är morgon - låter mycket konstigt tycker jag och om det, mot all förmodan, skulle finnas någon sådan effekt så måste den vara försumbar ur ett fettminskningsperspektiv!
Johnny Kinnunen
1963 • Göteborg
#52
9 juni 2011 kl 11:13
Gilla
Nej Anders, det menar jag inte. Jag menar att andelen energi som kommer från fettet ÖKAR jämfört med andelen som tas från glykogen/kolhydrat depåer. Detta är så självklart att det bara är att ställa sig frågan vartifrån vi människor tar energi från när vi inte "ätit" under några dygn och våra primära energidepåer är helt tömda?

Jag upprepar mig gärna:
Man förbränner mer fett relativt sett när man motionerar UTAN eller med mycket LÅGA glykogendepåer jmf med att ha välfyllda glykogendepåer.
ALLA ANDRA varabler ska vara likvärdiga..
Det har alltså ex inget att göra med morgonträning, men då de FLESTA av oss på morgonen har relativt låga/tömda glykogendepåer är det ett "bra" tillfälle att testa detta före intag av energi...




Mikael
1986 • Borås
#53
9 juni 2011 kl 11:36
Gilla
Johnny>> Om man förbränner mer fett på morgonen borde det väl betyda att du förbränner mindre andel av de kcal du äter under dagen. Vart tar överskottet av dessa vägen menar du?


Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#54
9 juni 2011 kl 13:01
Gilla
Johnny
Kroppen jämnar ut detta sett över hela dagen, alltså spelar det ingen som helst roll.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#55
9 juni 2011 kl 13:07
Gilla
"Det är dock inget magiskt med morgonpromenader: orkar eller vill du inte gå innan frukost förbränner du precis lika mycket energi vid ett senare tillfälle, även om andelen fett kommer att vara något lägre, men detta är inte avgörande i det långa loppet, utan det är energi in minus energi ut som gäller. Det jämnar ut sig. Fettförbränningen över dygnet blir likvärdig oavsett substratförbrukning (mest fett eller mest kolhydrat) under själva aktiviteten, och ingen form av träning ökar fettförbränningen jämfört med en vilodag, vid matchat energiintag. Energi in minus energi ut, och det är ett eventuellt energiunderskott och dess storlek som påverkar fettbalansen, oavsett hur energiunderskottet åstadkommes."

Taget från: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=26881

Skrivet av en som kan sina saker.

Trallala
1964 • fd
#56
9 juni 2011 kl 14:14
Gilla
Johnny -> Missade du helt mitt inlägg ovanför din näst sista kommentar? För du gör exakt det felet som jag påpekar där.

Här har du samma information som Per gav i sitt förra inlägg med referenser och ett par praktiska exempel. http://traningslara.se/fettforbranning-traningsintensitet-morgonpromenader-och-viktnedgang/
Johnny Kinnunen
1963 • Göteborg
#57
9 juni 2011 kl 14:18
Gilla
Mikael- jag förstår just nu inte riktigt hur du menar med din fråga men jag ska försöka återkomma om du inte hinner före med ett förtydligande.

Per- tack för länken, det var intressant läsning. Lite nytt men annars sånt jag visste. Dock det lilla nya gav mig lite huvudbry..måste kolla upp detta närmare :-)
Men jag vill oxo saxa ett avnsitt ur den texten för att ge till TS: "Är du mån om att förbruka så mycket fett under själva aktiviteten som möjligt är högre tempo än promenad bättre; en maximal fettförbränning kontra kolyhydratförbränning under själva aktiviteten nås vid en intensitet på 60-65% av VO2max på fastande mage, dvs 75% av maxpuls, för tränade individer. Motsvarande siffror för otränade är 47-52% av Vo2max."
Kanske kan TS testa att jogga på fastande mage under sina morgonrundor för att se om han blir av med de xra kg runt midjan som han tycker sig ha svårt bli av med :-)
1976 • Sollentuna
#58
9 juni 2011 kl 14:27
Gilla
Från länken ovan:

"När du tränar på fastande mage kommer du att förbränna mer fett under själva aktiviteten."

Bra. Precis vad jag har försökt skriva. Men med en bättre förklaring till varför.

"Det finns ingen studie som tittat direkt på detta men det känns inte som någon chansning att säga att även detta troligen kommer kompenseras över dygnet."

Ingen studie? Men ingen chansning heller? Låter olikt dig Jacob ;)

"Fettförbränningszoner, morgonpromenader och fastande träning är alla saker som har någon form av grund inom fysiologin."

"Rent teoretiskt finns där möjliga fördelar med de olika sakerna men det finns ännu inga belägg för att det ger någon praktiskt skillnad."

Bevis finns varken för eller emot alltså. Vad tjafsar vi om egentligen?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#59
9 juni 2011 kl 14:41
Gilla
"När du tränar på fastande mage kommer du att förbränna mer fett under själva aktiviteten."

Ja, UNDER SJÄLVA AKTIVITETEN. Under resten av dagen kommer den vara lägre. Alltså jämnar det ut sig.
" Fettförbränningen över dygnet blir likvärdig oavsett substratförbrukning"
1976 • Sollentuna
#60
9 juni 2011 kl 14:59
Gilla
Och vad var frågan Per?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.