Löpning Träning 5 inlägg 2069 visningar

Hur intervalltränar man?

1982 • Mölndal
#1
2 augusti 2011 - 19:47
Gilla
Jag började springa för 2 månader sedan och springer mellan 4 och 5 km när jag är ute. Hastigheten är lite olika, 6 min/km om jag springer lite längre, annars är det mellan 5:15 och 5:30 (vanligen).

Testade intervall och sprang ganska snabbt (inte riktigt max) i någon minut, sen blev det promenad i flera minuter tills pulsen gått ner och jag orkar springa igen. Kändes jättebra, men vet inte alls om detta är bra träning eller inte. Någon som vet hur man ska/kan göra i början? Vad är kort intervall och lång intervall? Vilken hastighet ska man hålla och kan man träna intervall på olika sätt?
Filip
1981 • Umeå
#2
2 augusti 2011 kl 21:21 Redigerad 2 augusti 2011 kl 21:23
Gilla
Du kan läsa mer här. http://aktivtraning.se/lopning/loptraning/intervalltraning-ar-bast

Jag tror du gör rätt. Det är bra träning. Det finns några olika varianter. Just nu kör jag fyra stycken 1 km intervaller med 2-3 minuters vila mellan varje. Tempot är högt men inte så att jag drar på mig för mycket mjölksyra. Springer 5 km på ca 25 minuter. Intervallerna i 4,25 tempo. Kör du korta intervaller, som du beskriver, bör du antagligen ha kortare vila än flera minuter. Inte minst eftersom det annars tar väldigt lång tid om du ska komma upp i några kilometer totalt.
Ronnie
1973 • Stockholm
#3
2 augusti 2011 kl 21:40
Gilla
Det finns nästan oändligt många sätt att variera intervaller och jag tycker att det är bra att du har hittat något som känns bra. Utgå ifrån det och testa sedan andra varianter om det känns bra. Det är definitivt bra för din träning med alla sorters intervaller men om du vill få ut ännu mer av träningen kan du ju korta ner vilan, öka farten eller jogga under vilan.
Jag vet inte om det finns några allmängiltiga definitioner av intervaller men kort intervall kan vara exempelvis 1 minut löpning 15 sek vila och lång intervall kan vara 4 minuter löpning 1 minut vila.
Det finns hur mycket som helst om det här på nätet, exempelvis här http://bergo-triathlon.blogspot.com/2008/09/olika-typer-av-intervalltrning.html

Ultraintervaller är en annan variant som du kan läsa om här på Jogg om du vill inspireras av lite mer extrema löpare. En mil var tredje timme i 24 timmar, totalt 8 mil på ett dygn :) Galet men häftigt att det finns de som klarar det.
1982 • Mölndal
#4
2 augusti 2011 kl 23:20
Gilla
Tack för bra tips.
När jag sprang hade jag inget direkt upplägg utan soprang bara på tills jag kände att jag inte orkade mer. Det kan ju vara så att om jag bara får upp konditionen lite så kommer hjärtat orka pumpa mer och återhämtningen kommer snabbare.

Kollade länkarna ni skickade med och de var jättebra. Nästa gång blir det planering och tidtagarur med ut i spåret!
Tusen tack!
1970 • Grödinge
#5
5 augusti 2011 kl 11:12
Gilla
Tackar även jag för dessa tips då jag tillhör den grupp som tog semester på riktigt i över en månad. Innan så har jag bara joggat på utan några andra krav än att öka längd och tid. Mitt mål nu är ½-maran i sept och jag känner mig lite stressad och la mig i hårdträning den här veckan igen.
Inser att intervall träning är det enda som snabbt kan få upp prestationen lagom tills det är dags.
Så den här informationen var precis det jag behövde ha och jag tackar även för dom bra länkarna som var korta & bra.
Ser nu fram emot lite olika varianter av intervallpass som jag måste prova. Hängde på en kompis i onsdags som tränar för att komma under 1:30 på halv-maran, vilket var lååångt över min nuvarande nivå!

Tack än sista gång!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.