Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 841 visningar

Ont före eller efter?

1973 • Norrköping
#1
26 augusti 2011 - 18:51
Gilla
Hej,
Jag har en kort fråga: Jag har ont i ett knä och ett lår när jag _börjar_ springa, men har inte ont alls när jag är klar (uppvärmd och utpumpad). Då måste väl det vara ett tecken på att det är helt ok att springa på? Man ska ju lyssna på kroppen, men här verkar det ju som att den mår som bäst efter att ha blivit rastad?
1966 • Karlstad
#2
27 augusti 2011 kl 08:14 Redigerad 27 augusti 2011 kl 08:16
Gilla
Det är nog lite svårt att ge ett rätt svar.
En gammal duktig idrottsläkare sa till mig (problem med en vad) att det inte är farligt om det känns under träningspasset eftersom den smärtan signalerar till kroppen att det ska repareras, men det får inte göra ont efteråt och absolut inte dagen efter. Jag följde det rådet i kombination med sunt förnuft där jag bytte löpstil för att undvika det onda. Fokus blev alltså inte prestation utan att fortsätta träna.
Å andra sidan vet jag av erfarenhet att t.ex tävlingshästar kan ha en lätt stelhet/hälta vid uppvärmning som ger med sig - man värmer ur hältan - men att det bara är en signal om att en riktig hälta är på väg. Ur den synpunkten är det alltså inte positivt att värma ur det som känns.

Jag skulle fortsätta träna men försöka komma på vad det är du känner och varför, åtgärda symptomen istället för att dölja dom.
Och kom ihåg att "det enda som ska vila är benbrott". :-)

edit: När jag tittade i din dagbok ser det ut som att du har ökat mängd hastigt och tränar många dagar i sträck utan paus.
En start kan ju vara att inte öka för fort i mängd och springa varannan dag så att kroppen får tid att reparera. Jag skulle hellre springa 15 km varannan dag än 5 km varje dag.
1973 • Norrköping
#3
28 augusti 2011 kl 10:47
Gilla
Ok, tack för svaret! Jag har liksom tänkt att mitt lunkande 5 km/dag borde vara mer skonsamt än att springa längre rundor mer sällan, Men jag kanske har fel? Jag tar ju inte ut mig varje dag direkt, utan tänker att jag ska vänja kroppen vid belastning succesivt och förhoppningsvis springa längre och eventuellt lite snabbare framöver.

Men sen har du ju rätt i att man kan värma en häst ur hältan, och att det onda då kan dyka upp lite varstans efter ett tag.

Hmm... jag får hålla koll helt enkelt, och inte bara förtränga hela saken, som var min ursprungliga plan :)
Tackar!/
1952 • Varberg
#4
28 augusti 2011 kl 11:08
Gilla
@Anna: Tycker det låter godartat om det blir bättre under och efter löpning. Har haft samma fenomen många gånger. Du kan ju prova att stretcha lårets muskler om du inte redan gör det.
5 km/dag i lugnt tempo tycker jag är helt Ok om du tycker att det passar dig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.