Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 987 visningar

träning med wetvwst

1963 • Halmstad
#1
23 november 2011 - 19:09 (Redigerad 23 november 2011 - 19:10)
Gilla
Hej alla
Jag har fått besvär med inflammation runt piriformismuskeln och därför fått domningar i baksidan av låret. Är en inbiten motonslöpare och fick besked av sjukgymnasten att inte springa på en månad. Han rekommenderade träning med wetvest, att jogga i vattnet. Som väl är har jag tillgång till detta på gymmet där jag tränar. Är det någon som har efarenhet av sådan "löpning"? Tacksam för allt. Har redan abstinens, efter 2 dagar.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#2
24 november 2011 kl 15:24
Gilla
Jag har själv kört en gång i veckan nu i höst då jag har haft en stressfraktur. Väldigt bra träning, kan bli nog så jobbigt. Tror det funkar bra med Piriformis-problem men gå ut försiktigt i början.
Johan Thornberg
1980 • Köpenhamn
#3
24 november 2011 kl 16:30
Gilla
Jag körde mycket wetvest under en längre skadeperiod för några år sedan och kör fortfarande i vatten en gång i veckan. Tycker att det är fantastiskt bra träning även om det är fruktansvärt trist jämfört med riktig löpning. Fördelen är ju att man håller igång och att själva rörelsen ligger ganska nära vanlig löpning. Kan för egen del säga att min bästa säsong baserades på väldigt mycket vattenträning.
Kör på bara! Det är tråkigt men det funkar! Lycka till.
1969 • Åkersberga
#4
24 november 2011 kl 16:56
Gilla
Du får även motstånd åt alla håll så att säga, jag fick syra på ställen jag inte trodde fanns. Kanonbra träning. Lycka till!
1978 • Göteborg
#5
24 november 2011 kl 17:51
Gilla
Jag sprang med wetwest ett par gånger i veckan under förra vintern, under en skadeperiod. För min del tyckte jag det var dödstrist så länge jag "bara var ute och trampade". Enda sättet för mig att klara av längre perioder än 10 minuter var att köra intervallträning av olika slag. 1 minut stenhård löpning följt av 1 minuts lugn löpning osv. Då kunde jag koncentrera mig på smärtan i träningen snarare än det tråkiga i sättet att träna.

Tänk på att trycket som vattnet skapar gör att bloder flyter snabbare genom kroppen, det gör att pulsen blir lägre än i luft. Det är ytterligare en anledning till att köra lite hårdare än om du springer som vanligt.

I mitt badhus hade de två varianter av wet west. En som var en riktig väst, och en som bara var ett bälte. Bältet ger lite sämre stabilitet än västen, och är säkert att föredra pga att du tvingas aktivera fler muskler.

/Martin
Fredrik N
1967 • Täby
#6
24 november 2011 kl 18:01 Redigerad 25 november 2011 kl 10:31
Gilla
Tränar med flytbälte varje vecka sedan en tid tillbaka pga skada. Köpte ett utmärkt sådant för en spottstyver på http://swimshop.klubbensport.se/Avdelinger/Swimshopse/Flythj%C3%A4lpmedel.aspx.

Ett bra träningsprogram finns på http://pfitzinger.com/labreports/water.shtml Följ det så får du variation.

För mig har det gått bra även att springa kontinuerligt upp emot 90 minuter som mest. Annars är det bästa nog att köra intervaller eftersom det annars är svårt att få ut tillräcklig träningseffekt av dessa pass. Jag tycker nu att det är rätt kul med vattenlöpning. Kommer att fortsätta med det som ett bra och skonsamt komplement till vanlig löpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.