Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 3082 visningar

Vilken knäskada har jag?

1983 • Jönköping
#1
19 januari 2012 - 14:38
Gilla
Suck, efter en vecka med stretching och styrketräning trodde jag att smärtan i knät skulle vara borta. Men icke. Efter två kilometer började det göra ont igen, och det blev bara värre. Symptomen är:

- Smärtan sitter på utsida eller snett nedanför knäskålen.
- Ingen smärta när jag inte springer.
- Gör mest ont i nedförsbackar eller på plant underlag.

Jag har utprovade skor men anar att felet är lite för våldsam intervallträning vid ett par tillfällen. Om någon har en aning om vad det är för knäskada och har tips på stretch/övningar som hjälper skulle jag vara mycket tacksam!

Magnus Lilja
1976 • Västerås
#2
19 januari 2012 kl 14:38
Gilla
Löparknä
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#3
19 januari 2012 kl 15:03
Gilla
Låter som ITBS, dvs iliotibial band syndrom. Du behöver stretcha senan på utsidan av låret som löper från höften ner till knät.
1983 • Jönköping
#4
19 januari 2012 kl 15:17
Gilla
Ja, jag har misstänkt att det kan vara löparknä eller ITBS som verkar vara samma sak. Det som talar emot är att smärtan inte sitter direkt på utsidan av knät utan snett nedanför, samt att jag inte känner någon smärta upp mot låret och höften. Det blir nog en del balansplatta och gummiband framöver. Tack för inputen!
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#5
19 januari 2012 kl 15:19
Gilla
Har man ITBS känner man ingen smärta upp mot låret, tror jag. Det är ju senan som trycker på slemsäcken på utsidan av knät. Så det blir nog mer en lokal smärta skulle jag tro.
Tom Sjögren
1973 • Gnosjö
#6
19 januari 2012 kl 16:02
Gilla
Våldsamma intervaller ägnade jag mig också ett pass åt, en solig vårdag för ett par år sedan. Lagom försoffad och ringrostig drabbades jag över kraftigt övermod efter 5kms löpning och övergick från ganska slitsamt 6min-tempo till fartlek där "farten" var på absolut MAX!? (- någon viskade i mitt öra, att nu har du chansen att bli världsmastare på 100m och dum som jag va gick jag på det!)
Gjorde 3-4 ruscher varpå en illavarslande känsla kom smygande på utsidan av knät. Trodde givetvis efter att ha sökt runt på nätet en hel del att det var löparknä, sjukgymnast höll också på den teorin. Magnetröntgen drygt ett år senare (bortkastad tid) visade dock på bristning i biceps femoris. Är bättre i dag men ej återställd helt, blir nog inte det heller!?

Två ting har jag lärt mig på resan;
1. Sök professionell hjälp direkt vid besvär. Många svar går att googla sig fram till, men inre skador på kroppen? Nja, det håller inte riktigt!?
2. Springa fort är bra/kul men det behöver INTE vara på max (Går att ta ut sig duktigt ändå, och utvecklas som löpare/motionär, om lusten faller på!

/Lycka till!
1970 • Stockholm
#7
19 januari 2012 kl 18:19 Redigerad 19 januari 2012 kl 18:19
Gilla
Har precis samma problem. Smärta på utsidan nedanför knäskålen och som sträcker sig ner en bit mot fotleden. Smärtan debuterar efter ung 3-4 km. Har märkt att det spelar stor roll vilken fart jag håller. I riktigt lugna tempon kan jag komma tillbaka efter 8-9 km löpning utan större känning men så fort jag trycker på lite så kommer smärtan. En skillnad mot ditt problem Olle är att hos mig så kan den sitta i och mola i ett par dagar efter turen. Har gått hos sjukgymnast i några månader och testat olika sorters styrketräning och stretchning men hittills utan egentlig effekt. Det som har funkat bäst är att massera utsidan av smalbenet ganska kraftigt både innan och efter passet (använt ormsalva). Nu ska jag, på en apotekares inrådan, precis köra igång en kur med inflammationshämmande tabletter plus salva. Får se om det hjälper.
Christian
1980 • Gävle
#8
19 januari 2012 kl 23:01
Gilla
Kör ni den här stretchen? Tredje bilden: http://www.stadsmaran.nu/2009/info/stretching_runner.pdf Körde den varje dag när jag hade problem samtidigt som jag vilade från löpningen. Har ej haft problem sedan dess.
1983 • Västerås
#9
20 januari 2012 kl 10:08
Gilla
Jag har också haft problem med löparknä sedan ultraintervallerna 12 nov 2011. Har stretchat, löpt i vatten, gått hos naprapat flera gånger, köpt en foam roller och rullat på och nu går jag på inflammationshämmande och har även tid tid för magnetröntgen. Misstänker att något inte står rätt till då knäskålen sitter som fastlimmad. Nu kommer jag ca 2km innan det börjar kännas på utsidan av knäet så visst är det en seg skada att bli av med. Ortopeden tycker att kortison får bli nästa sätt att angripa det på.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#10
20 januari 2012 kl 10:22
Gilla
Jag drog själv på mig något löparknäliknande när jag startade upp efter ett uppehåll i December, för mig verkade problemet främst vara korta kvadriceps och höftböjare, framsidan alltså. Det verkar vara ovanligare, men nämns ibland som en orsak till löparknä. Daglig stretch av dom samt massage med Votarengel tog hand om problemet. Sen sägs ju styrketräning av gluteus medius förebygga löparknä också.
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#11
20 januari 2012 kl 14:46
Gilla
Fick exakt samma problem som dig efter Göteborgsvarvet 2011, efter några km smög smärtan fram och kort därefter gjorde det så ont att de var helt omöjligt att springa vidare.

Stretch i alla ära, det som hjälpte bäst var vila helt enkelt. Kört en del motionscykel istället och la löpningen åt sidan några månader.

Nu kör jag på med löpning igen och det funkar bra (än så länge). Har börjat med ordentlig uppvärmning och stretch innan jag börjar springa, detta slarvade jag med innan. Undviker asfalt för tillfället dessutom.
1975 • kristinehamn
#12
20 januari 2012 kl 17:18
Gilla
är det större risk för löparknä om man bara springer på asfalt än om man bara springer sågspåns stig och terräng?

sorry om jag kapade tråden lite:)
Christian
1980 • Gävle
#13
20 januari 2012 kl 19:28
Gilla
Asfalt är väl allmänt påfrestande för knän, hinnor mm. Det är ett hårt underlag. Även om man gör precis som man själv vill, så anser jag att det är dumt att springa på asfalt om man har tillgång till mjukare underlag...
Sofia Thysell "The Angel"
1979 • göteborg
#14
30 januari 2012 kl 19:13
Gilla
Tack Christian för länken!!!
Marina Janserius
1971 • Uppsala
#15
30 januari 2012 kl 20:02
Gilla
Ytterligare ett tillägg är att stärka den inre bålstabiliteten.
erik
1973 • johanneshov
#16
31 januari 2012 kl 00:16
Gilla
Har postat detta tidigare, så jag klistrar in:
------------------------------------
Löparknä går ganska fort bort med stretching och vila, om det inte gått för långt.

mitt tips:
1) Gör rullövningen i denna video varje dag: http://www.youtube.com/watch?v=c9aJtO0VCqw (har du ingen skumrulle, finns det ofta på gym - tex mitt friskis&svettis har)

2) Gör även denna övning varje dag: http://www.youtube.com/watch?v=mlYM3KWwrGY

3) Ät Voltaren för att få ner inflammationen.
4) Och så vilar du!!

Ingen tokträning, då blir det värre.
På detta vis kurerade jag mig själv från löparknä på en dryg vecka.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#17
31 januari 2012 kl 12:33
Gilla
Hej!

Jag har både fått och gett många tips kring löparknä på detta forum. De tips jag har fått har absolut hjälpt mig att bli fri från denna plåga.

Jag har bla rullat över en petflaska, strechat och tränat styrka. Det fungerar kanon.

Problemet är ju dock större än så. Grundproblemet är knappast att du kört ett hårt intervallpass, men sannolikt var det den utlösande faktorn.

Efter att du blivit av med skadan gäller det ju att inte få tillbaka skadan...eller någon annan ny skada för den delen. Så vad tror du grundproblemet är? Många brukar gissa på följande:

Fel skor
För mycket löpning på asfalt
För mycket löpning i väggrenen
För snabb ökning av träningsdos/intensitet
För kort sena
Osv

Sannolikt beror din skada på något av ovanstående och kan således undvikas framöver. Det är ju bara att arbeta bort skadan och sedan undvika grundorsaken.

För min egen del önskar jag att jag hade fått ett annat tips och samtidigt varit varit mottaglig för det. Jag kan mycket väl ha fått tipsen en ej varit mottaglig.

Löpning är mycket enformigt och bedrivs på tok för ofta km efter km på platta underlag i klumpiga skor. Som komplement till landsvägs- och slinglöpningen bör träningen inkludera helt annan typ av träning/löpning. Smidighetsträning och löpning i obanad backig terräng tror jag skulle hjälpa många, inklusive mig.

Nu sitter jag här med tredje eller fjärde skadan i följd och kör "rehab". Först var det löparknä, sedan bristning i vaden och nu problem med baksida lår...därimellan diverse småproblem. Detta trots att jag strechat ordenligt (sannolikt för mycket) och kört hyfsat med bålstyrka.

Efter att ha läst en Coltingbok (syns väll ganska tydligt var jag hämtat inspiration ifrån) så inser jag att min kropp inte är riktigt gjord för enformig belastning på landsvägar. Kroppen behöver variation och framför all kanske för sådana som mig, som kör bil till mitt kontorsjobb och den "enda" fysiska aktivet jag utövar är direkt träning.

Själv önskar jag att jag fått ovanstående tips tidigare så jag kanske kunde undvikit de flesta av de skador jag dragits med det senaste året.

Nu är jag ingen expert i ämnet, men jag kommer iallafall testa mer obanat och mer smidighetsträning så fort kroppen tillåter detta. Förhoppningsvis kan jag fortsätta löpa, både mer, längre och snabbare när jag hittad en metod som håller i längden.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.