Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 6300 visningar

Erfarenhet av Borrelia

1965 • Sundbyberg
#1
13 februari 2012 - 17:14
Gilla
Började känna mig oerhört trött på passen i början av november 2011 och fick ont i muskelfästen och leder. Trodde det var någon vanlig infektion och tog det lugnt under några veckor men det blev bara sämre. Strax innan Jul gick jag till läkaren då jag fått riktigt ont i höger höft och muskelfästet i rumpan, så pass att jag haltade ordentligt när jag gick. Efter en veckas väntan på provsvar så konstaterades det borrelia. Kändes skönt att veta var det var och påbörjade en 10 dagars kåvepenin kur. En vecka efter avslutad kur mådde jag ungefär lika dåligt som innan och fick då en 10 dagars Doxyferm kur.
Den är nu avslutad sedan 2 veckor men jag är fortfarande långt i från bra även om jag helt klart är bättre. Gjorde Hässelbyloppet i oktober på 47,02 men nu kan jag knappt komma under 6 min/km när jag springer 5km. Skall det ta så här lång tid? Är det någon som har egna erfarenheter? Det är kanske bara jag som är otålig men jag hade hoppats på att det skulle gå lite fortare. Har fortfarande ont i höft och muskelfästen men inte så mycket att jag haltar. Vore skönt att höra andras erfarenheter av detta så man vet lite mer vad man har att vänta
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#2
13 februari 2012 kl 17:32
Gilla
Hade Borrelia en sommar för 3-4 år sedan. Jag hade tur, vad jag förstått, och upptäckte det tidigt, efter ca 2 veckor efter ett fästingbett (vilket jag haft flera gånger tidigare, då jag är uppvuxen i skogen) som jag inte reflekterade något mer över.
Det hela artade sig genom att jag nästan exakt vid samma klockslag på kvällarna upplevde att jag frös något vansinnigt, ungefär som lättare feber och kände mig trött och hade lite ont i kroppen. Efter ca en vecka med detta gick jag iväg och de konstaterade snabbt Borrelia och jag fick penicillin. Detta hjälpte i mitt fall och jag blev efter detta "frisk".

Vad jag vet så finns det olika typer/utveckling av borrelia och inte bara en sort. Hoppas du kryar på dig fort och snart!!
1952 • Varberg
#3
14 februari 2012 kl 10:03
Gilla
Borrelia är mycket lömsk och kan ge mycket olika symptom. Ju tidigare man behandlas, ju bättre chans att man blir helt frisk. Därför är det viktigt att man kollar genom kroppen och tar bort eventuella fästingar skonsamt och dessutom kollar stället den satt en tid efteråt så att det inte blir inflammerat.
Jonas, det var ju bra att man kom till rätt diagnos med dina symptom. Hur det utvecklas och hur mycket restsymptom man får varierar mycket. Du beskriver att det går åt rätt håll och jag gissar att det mesta av stymptomen kommer klinga av, men att det tar tid.
Sedan kan fästingarna bära på virus som ger hjärninflammation och även andra bakterier.
1965 • Sundbyberg
#4
21 mars 2012 kl 10:20
Gilla
Börjar först nu känna mig bättre, inte riktigt 100% dock men på god väg. Går hos sjukgymnast för att skynda på läkning i höften men jag kan i alla fall springa utan att börja halta vilket är oerhört skönt. Lömska små rackare de där fästingarna. Nån som vet vad de tillför vår fauna? För mig verkare de fullständigt värdelösa.
1977 • Eskilstuna
#5
21 mars 2012 kl 11:31
Gilla
Jag har tyvärr inte så mycket att komma med då min erfarenhet av borrelia var helt utan att "bli sjuk".
Plockade bort en fästing, Fick den typiska "ringen" runt bettstället efter några dagar. Självdiagnostiserade mig och besökte läkare som också sa borrelia efter en snabb titt, fick penicillin.
Fick inga andra symtom förutom "ringen", varken då, eller senare.
1952 • Varberg
#6
21 mars 2012 kl 17:10
Gilla
Det är därför det är så viktigt att plocka bort fästingen så fort som möjligt och ha koll på att det inte blir en inflammation som växer runt stället där den suttit. Med behandling direkt så slipper man de senare otäckheterna. Precis Jonas - de är fullständigt värdelösa.
Gunnar
1973 • göteborg
#7
21 mars 2012 kl 17:24
Gilla
Ajdå. Tyvärr gjorde sannolikt din doktor fel. På din beskrivning med utstrålande smärtor kan man kanske misstänka Borrelia( hamnar dock med din beskrivning ganska långt ner på listan över tänkbara diagnoser...) Så då skall man ta en lumbalpunktion(stick i ryggen) om man bara tagit ett blodprov i armen mäter man endast att du ( i likhet med nästan hälften av befolkningen) har antikroppar mot borrelia. Det där blodprovet är helt värdelöst( jo för ovanligare manifestationer av borrelia har det en plats) men för neuroborrelios samt hud borrelia saknar det helt värde. MVH
Victoria
1970 • Mölndal
#8
21 mars 2012 kl 22:43
Gilla
Kristoffer: får man inte både IgG och IgM, menar du?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.