Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 8049 visningar

Så var det dags igen..

1988 • Uppsala
#1
16 april 2012 - 23:00
Gilla
Köpte ett par Nike Atlas och sprang mitt första löparår/maraton i dem. Skorna var nog inte alls speciellt lämpade för mina fötter eftersom skorna är så breda och mina fötter ganska smala. Fick löparknä på båda knäna efter ett tag vilket jag delvis tror beror på att foten for runt där inne, det blev bättre när Löplabbet lärde mig snöra skorna med ögla längst upp för att dra ihop skon.

I alla fall, köpte i höstas ett par Adidas Adizero Boston. Tyckte de var fantastiskt sköna för foten och dessutom är de lite lättare vilket gjorde att man nästan flög fram. Mindre dämpning då förstås, vilket ledde till envisa benhinneinflammationer.

Har nu precis börjat springa igen och fick känningar av Adidasskorna igen, varför jag bytte till Nikeskorna, och då fungerar det bättre benhinnemässigt. Nu är de skorna ganska slitna, vilket leder fram till det jag vill fråga om råd om:

Jag gillar Adidas, eftersom de sitter som en smäck på mina fötter, men uppenbarligen klarar jag inte av att springa med lite mindre dämpning vilket jag hade önskat att jag kunde.

Har ni några bra skotips? :)
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
17 april 2012 kl 09:51
Gilla
Titta inte på dina skor...titta på ditt löpsteg. :-)
Landar du tungt på hälen kostar det på benhinnor och leder.
Försök landa mittfot och ta kanske lite kortare steg, så fixar du dina Adidas skor utan problem.
1988 • Uppsala
#3
17 april 2012 kl 09:54
Gilla
Jag försökte faktiskt i samband med de nya skorna lägga om löpsteget till mittfotslöpning, kanske gav mig på det för snabbt men det var det i kombination med skorna som gjorde att problemet började, glömde nämna det.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
17 april 2012 kl 09:58
Gilla
Håller med Anders, försök att under lång sikt lära dig springa på ett skonsammare sätt.
Sen undrar jag vad du springer på för underlag.
Då jag haft problem med t.ex. ömmande trampdynor så har jag försökt lägga merparten av min träning på mjukt underlag typ motionsspår och liknande.
Jag kan springa på asfalt också men om jag försöker hålla ner den andelen så går det bättre.
1982 • U
#5
17 april 2012 kl 10:08
Gilla
Mitt tips..

1. Åk till löplabbet
2. Prata med dem ordentligt, förklara din historik och vad du är ute efter. Stressa inte.
3. Provspring olika skor på band.
4. Välj sko - köp den du trivs med.

Spring sedan så mycket du känner för på det sätt du vill. Börja med att springa på det sätt som känns naturligt för dig personligen, kanske är det att springa på framfoten, kanske med hälen först. Ju mer du springer ett desto optimalare löpsteg för din egen anatomi kommer du att uppnå. (Jag har svårt att se att framfotsisättning är det bästa för alla i alla hastigheter). Ingen blir markant snabbare/mer skadefri genom att springa på framfoten, man blir snabbare genom att öva och därigenom stärka muskulatur och psyke.

Så, då har jag sagt det. Pajkastningen kan börja ifrån alla som har oerhörda framgångshistorier ifrån byte till framfotsisättning. Och ja just det, kom ihåg att kasta lite paj på mig också för att jag rekommenderade Malin att köpa skor i butik i Sverige, som ju är så oerhört överprissatt.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#6
17 april 2012 kl 10:37
Gilla
:-)
@Martin, inte kastar vi paj här inte :-)

Jag tycker som du, att Malin skall springa i de skor som känns bra.
Prova många olika, alla har vui ju inte likadana fötter.

Jag förespråkar inte framfotaisättning av religösa skäl men däremot tror jag vi alla kan vara överens om att sätta i hälen först är rent mekaniskt förkastligt. Man får en uppbromsning i steget (rita en streckgubbe så ser ni hur jag menar) Att sedan mittfot/framfot för _de flesta_ löpare ger skonsammare upplevelse för knän och leder är en bonus.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#7
17 april 2012 kl 12:21
Gilla
Spring varannan gång i Nike & varannan i Adidas samtidigt som du provar att varierar löpsteget för att känna av för och nackdelar skor/löpsteg.

Är övertygad om att variation är nyckeln till skadefrihet och löparglädje :-)

Därmed inte sagt att utprovning/inköp av nya skor inte kan hjälpa det med, om inte annat får du ju ett tredje par att variera din löpning med.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#8
17 april 2012 kl 12:32
Gilla
Något man ofta glömmer i sammanhanget är att man bör försiktigt och gradvis byta skor om man vill gå till mindre dämpade skor. Att helt plötsligt kasta sina väldämpade skor är kanske inte den bästa strategin.

Sedan får vi ju inte glömma att problem med benhinnor och knän faktiskt fanns innan man började med stötdämpning. Det var ju anledningen till den utvecklingen. Alla är vi olika, vissa kommer alltid att behöva dämpning och stöd.
Martin
1979 • Stockholm
#9
17 april 2012 kl 14:25
Gilla
Björn: Enligt många "förståsigpåare" var löparknä i princip en okänd åkomma innan stötdämpande skor uppfanns. Om det stämmer vet jag inte men det påstås på flera håll...
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#10
17 april 2012 kl 18:55 Redigerad 17 april 2012 kl 18:56
Gilla
Kan det vara så att dessa förståsigpåare är för unga för att komma ihåg tiden före dämpskorna? Eller vill de driva sin tes?

Jag tillåter mig lite anekdotisk bevisföring: Då jag som ung löpare nötte kolstybben på 70 talet var knäproblem ett känt fenomen. Berättelserna om legender som slutat sina lovande karriärer på grund av krånglande knän var många.
När sedan stöddämpade skor kom var det en stor revolution. De hyllades som räddare för just löpares knän. Nu var de gamla odämpade skorna olämpliga ja rentav farliga. ALLA skulle ha de nya skorna. Nu har pendeln svängt, nu framställs odämpade skor som räddningen. Dämpade skor är olämpliga, ja rentav farliga. ALLA skall ha de nya skorna.

Vi tenderar att se allt i svart eller vitt. En lite mer nyanserad syn är önskvärd. Våra behov och förutsättningar skiljer sig åt. Att ALLA skall använda samma sorts skor är inte vettigt.
Annelie
1971 • Skövde
#11
17 april 2012 kl 19:02
Gilla
Kanske lite svenskt LAGOM är på sin plats. Samt "Pick and Mix" mellan olika sorters skor för olika tillfällen. Genom att köpa sina skor från tex Wiggle har man ju faktiskt råd att ha mer än ett par skor (eller 20 par...).
1988 • Uppsala
#12
17 april 2012 kl 19:07
Gilla
Oj vilken diskussion det blev! ;) Jag kommer köpa ett par skor som är mer dämpade än Bostonskorna, så jag kan variera mig mellan dämpade och lite mindre dämpade, för att successivt vänja mig med lite lättare skor.

Någon som har koll på skillnader i vikt och dämpning mellan de olika Adidas-modellerna?
Annelie
1971 • Skövde
#13
17 april 2012 kl 19:13
Gilla
Malin; när man startar en tråd så vet man aldrig var den tar vägen...

Jag har ingen större erfarenhet av Adidas. Har ett par Adidas Tempo, men har inte sprungit så mycket i dem. De skorna som ja har i min "flotta" som är mest dämpade är ett par Puma faas500. Fantastiskt lätta och bra driv i dem. Och mjuka att springa med, och bra passform. Tillräckligt rymliga i tåboxen. Favorit på längre sträckor. Har en hatkärlek till dessa för jag tycker att de ser ganska klumpiga och fula ut, men mina fötter älskar dem.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#14
17 april 2012 kl 22:02
Gilla
Väldigt förtjust i Brooks PureFlow och Saucony Kinvara
Bra skor men lätta och med hyfsad dämpning
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
17 april 2012 kl 22:15 Redigerad 17 april 2012 kl 22:15
Gilla
För att hitta vikt och mycket annat på de flesta märken går man in på www.runningwarehouse.com
Att prova lite barfotalöpning på mjukt underlag när det blir lite varmare är ett standartips jag har. Då får man variation, lite mer känsla för löpsteget och träning för fötterna. Dessutom är det väldigt skönt! Men börja med en pyttebit, ett varv eller två runt fotbollsplanen räcker.

Martin när du är så kategorisk att du säger att INGEN blir markant mer skadefri genom att springa på framfoten ber du ju om en smäll på käften, det är klart att det finns somliga som blir! Liksom somliga blir av med hälseneproblem ( i alla fall tillfälligt ) genom att byta till tjockskor.
Vi är alla olika men ingen är GJORD för att landa på hälen, då skulle vi haft mer stötdämpning i knäleden/hälen eftersom det inte växer ut skor på fötterna på oss. Däremot har många gått och sprungit i skor i decennier så inte kan man byta tvärt och det är inte säkert att ett byte hinner löna sig under (resten av) ens löparkarriär. Förmodligen är dämpade hälar t o m det bästa för somliga. Men inte för de flesta.
1962 • Laholm
#16
17 april 2012 kl 22:23
Gilla
Strävar efter mitt/framfotisättning och kort steg med högre frekvens. Det är säkert rätt. Är det nån mer än jag som tappar teknik när tröttheten kommer ? Då, när muskler och leder är lagom mosiga kanske en viss dämpning kan fylla en funktion, åtminstone för en halvdan motionär som jag själv.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#17
17 april 2012 kl 23:32
Gilla
Per: Det är där träningsmomentet kommer in, ju mer du tränar, desto mer orkar du.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.