Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 6025 visningar

Naprapat?! Nja, vad finns annars?

Corben Dallas
1978 • Göteborg
#1
17 april 2012 - 19:36
Gilla
Ja som rubriken säger så är jag något skeptisk till naprapati, homeopati, kiroprakti kristallhealing osv.

Vissa här och på många andra siter verkar helt bortse från att det inte är en medicinsk vetenskap direkt, och talar om det som om det vore lika normalt och fungerande som bekräftat fungerande medicinska behandlingar?

Trots väldigt lyckad "konvertering" till framfotalöpning så har jag dragit på mig en smärta i foten/fotleden
Så jag har ont, inget verkar hjälpa mer än för stunden.
Jag tvivlar något på en sleten vårdcentral med, och dessutom behöva ge sig in i den svängen med besök efter besök efter besök hos nån allmänläkare.

Så vad gör man, ger "hokuspokuspati" ett försök? Har jag kanske fel, är det kanske inget konstigt med naprapat, och gör dom kanske mer nytta än en vad en "spikmatta" gjorde för söndriga ryggar?
Eller kan man få tag på en idrottsläkare med en gång?
Eller vad?

Jag finns i Göteborgs omnejd, någon som har tips på en läkare eller motsvarande som kan hjälpa mig med skumt häl/fot/sena-problem?

Tacksam för lite hjälp!
Mattias
1974 • Borås
#2
17 april 2012 kl 19:48
Gilla
Tja, jag är rätt skeptisk till healing och andra hokus-pokus-metoder, men tycker inte att du ska se likadant på naprapater och idrottsläkare. Hade problem med baksida lår och vilade och stretchade och masserade på egen hand. Men det hjälpte föga.

Tillslut bokade jag tid hos en klinik med expertis på idrottskador och rehab. På fem minuter konstaterade han att jag hade en kramp/låsning i muskeln, drog till den så att det släppte, gav mig akupunktur och ett par strectchövningar att utföra dagligen. Det blev genast bättre och efter en vecka var jag helt smärtfri.

Jag besökte Rehab direkt i Borås: www.rehabdirekt.se Anders Rydenholm hette han som behandlade mig. Det bör väl finnas liknande ställen i Göteborg?
Erik E
1978 • Piteå
#3
17 april 2012 kl 19:56
Gilla
Man bör ju göra skillnad på kiropraktorer och kiropraktorer. Det finns häxmästare som utgår från att alla krämpor från förkylning till ljumskbråck beror på snedställningar i ryggraden, och det finns vettiga människor som konstaterar att leder som hamnat i olag gör ont och att man kan göra det bättre genom att justera dem.

Naprapater hamnar i den senare kategorin.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#4
17 april 2012 kl 20:24
Gilla
I andra delar av Europa är väl dessa yrken mer accepterade, och i många fall kopplade till ländernas motsvarighet till Försäkringskassan (dvs de är finansierade på samma sätt som sjukvården).

Själv har jag bara positiva erfarenheter. Jag hade problem med en ljumske under ett par månader när jag spelade fotboll. Två olika läkare sa till mig att vila i ett par månader var enda lösningen. En granne som är naprapat sa att han kunde fixa det. Två behandlingar senare, på en vecka, var ljmsken som ny, och jag har aldrig haft problem med den efter det.

Vad du än gör, lycka till!
1961 • Skövde
#5
17 april 2012 kl 20:26
Gilla
Många Kiropraktorer och Naprapater är legitimerade. Sjukgymnaster är alltid legitimerade......
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
17 april 2012 kl 21:16
Gilla
@Mattias
Det är ju just det med att "dra till något" så löser det sig som jag är något skeptisk till.
Men det lät ju annars bra, skall kolla in den i Borås. Tack för tipset!

@ Engberg
Samma här, "justera" till sneda ryggar, ojämna ben eller motsvarande ser jag som lite humbug. Men visst det kanske finns vissa saker som funkar.Grejen är ju bara att mycket inte verkar ha någon riktig verklighetsförankring.
Och ja, naprapater verkar vara det mer "seriösa" alternativet mellan det två.

@Bobby ljung.
Det säger mig iofs bara att det är mer humbug om det i lägre stående kulturer är mer accepterat. ;)
Men det du upplevt borde ju inte vara påhittat kan man tycka. om en skada fanns, och du sen aldrig har besvär mer.

@ Ekmark
Ja det är just det.. :)


Tack alla för era svar, och jag läser gärna om om fler tips och idéer!
Pär M
1969 • Umeå
#7
17 april 2012 kl 21:23
Gilla
Corben
har du nån kompis som spelar fottboll??
Dom brukar ha "bra" kontakt med nån sjukgymnast....
så sen smiter du dit på deras träning...
wow
där står han och håller i vatten flaskor och är utbildad på "alla" skadadespelare.
då är det bara att börja fråga/ säga vad man har för krämpor...
(det här har jag hört från en komips kompis)(((så jag har ALDRIG gjort så)))
1962 • Laholm
#8
17 april 2012 kl 21:30
Gilla
Jag har sökt och fått riktigt bra hjälp hos idrottsinriktad sjukgymnast när jag haft löparknä och gubbvad. http://www.sjukgymnastgruppenhalmstad.se
Mattias
1974 • Borås
#9
17 april 2012 kl 21:34
Gilla
@Corben:
"Dra till" var väl en förenkling av vad som gjordes. Mer i detalj: Vid något tillfälle hade musklerna på baksidan av låret krampat och låst sig, vilket resulterat att musklerna i höften försökt kompensera genom att rotera höftleden. Detta fick till följd att det högra benet blev kortare än det vänstra på grund av muskelsammandragningen. Efter det att jag fick ligga på mage och snubben lyfte benet uppåt och nästan bröt av det ( så kändes det i alla fall) släppte krampen och benen blev lika långa igen. Efter tio dagar blev det återbesök och allt såg bra ut.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#10
17 april 2012 kl 21:37 Redigerad 17 april 2012 kl 21:42
Gilla
@ Pär
Nej tyvärr :) Men bra idé!
@Per
Skall kolla in det med.
Tack för tipset!
@Mattias
Jo då det hänger jag med på :)
Men det är en då korrigeringen i stort som jag tycker mig läst mig till en skepsis till. Många hävdar att det inte kan finnas sådana problem med kroppen som går att "knäcka tillbaks".

Men. Jag säger varken bu eller bä förens jag provat. för vem är jag att bedöma rätt eller fel, sant eller falskt :)

(Sen finns ytterligare en definition, när har det funkat? När någon säger att dom är bra, eller när problemet botats rent medicinskt, eller hur man nu skall säga, det finns nog en stor skillnad här i vad man får höra om "botade" )
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#11
17 april 2012 kl 22:21 Redigerad 17 april 2012 kl 22:21
Gilla
Naprapater kan du snudd på få remiss till av din husläkare.
Dom är sedan 1994 erkända i Sverige precis som i övriga Europa och inga kvacksalvare utan av Socialstyrelsen legitimerade.
Du får bara kalla dig Naprapat om du genomgått utbildningen och tagit dina examen på korrekt sätt.

Tror du kan lita på att en legitimerad Naprapat vet vad han gör.
Erik E
1978 • Piteå
#12
17 april 2012 kl 22:47
Gilla
"Samma här, "justera" till sneda ryggar, ojämna ben eller motsvarande ser jag som lite humbug. Men visst det kanske finns vissa saker som funkar.Grejen är ju bara att mycket inte verkar ha någon riktig verklighetsförankring."

Ledproblem är väl egentligen inte några konstiga saker. En arm som hoppar ur led måste dras på plats. Ett upphakat revben kan göra ont som bara den och ge andningssvårigheter. Ett snabbt ryck och det blir bra. Fullt rimliga ingrepp enligt mig.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
17 april 2012 kl 22:58
Gilla
En (legitimerad) naprapat har fem års utbildning med fokus på muskler, leder osv, det är mer än vad sjukgymnaster har och mer specifikt än idrottsläkare. Men det viktigaste är att du får tag på någon som är specialiserad på idrottsskador, jag vet att det finns något "idrottsskadecentrum" eller liknade i Göteborg.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#14
18 april 2012 kl 12:21
Gilla
@näslund
Det låter tryggt faktiskt.
@engberg
Nej det har du säkert rätt i, jag får kanske tänka om.
@oldboy
Ja ok, skall kolla in detta.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#15
18 april 2012 kl 13:19
Gilla
Mycket underligt att jämföra naprapati med homeopati och kristallhealing.
Magnus
Stockholm
#16
18 april 2012 kl 13:33
Gilla
Min erfarenhet är att när det gäller mjukdelsskador är naprapater bra mycket vassare än läkare, även idrottsläkare. Har du en fraktur är läkare att rekommendera, av naturliga skäl.
1970 • Lerum
#17
19 april 2012 kl 13:24
Gilla
Var själv skeptisk till liknande innan jag läste denna artikel, http://wwwc.aftonbladet.se/halsa/9812/12/erica.html. Eftersom denna Osteopat verkar i samma kommun som jag bor gjorde jag ett besök när jag hade problem med mina höfter, och nu går jag dit minst en gång om året för att räta ut rygg och kotor. Efter en behandling där är men en ny människa..
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#18
19 april 2012 kl 19:33
Gilla
Länken funkar ej..
1970 • Lerum
#19
19 april 2012 kl 20:14
Gilla
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#20
25 april 2012 kl 19:22
Gilla
Jag gick till sportrehab i Göteborg, fick hjälp av en kille som var sjukgymnast, väldigt trevligt bemötande, och väldigt kunnig.
Han klämde och kände och ställde massa frågor, och gav mig en orsak.
Möjligtvis lite benhinneinflammation, men framförallt en ordentlig seninflammation. Han målade upp ett scenario som stämde på pricken med hur senaste veckorna sett ut i träning, skobyten osv osv.
Så trots min ganska tunga skepsis inledningsvis till detta var jag väldigt nöjd med svaren och "undersökningen" jag fick.

Domen?
Annan träning som ökar cirkulationen, men inte stressar senan, tåhävningar, och balansboll. Sen försiktig löpning kortare sträckor där jag försiktigt känner efter.

Kanske kan jag komma tillbaka i full blom lagom till Lerum terräng :)
Tack för tipsen alla!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.