Löpning Övrigt 6 inlägg 3642 visningar

Borreliaattacker, finns det??

1973 • Etuna
#1
4 juni 2012 - 20:11
Gilla
Hej,
jag är så frustrerad, så jag måste ställa frågan här på forumet, för hos VC får jag inget vettigt svar....
I höstas hade jag borrelia, och ett IgG på 188. Inga roliga symptom, jag var riktigt dålig med huvudvärk, ryggvärk, magont osv...allt man kan ha kändes det som...jag fick pencillin doxyferm, som jag åt dubbel dos i 10 dagar, och blev väl frisk....väl, säger jag för häromveckan fick jag samma symptom igen, plus bihåle, trumhinne och öronflammation (om man nu kan ha det, men det var vad de sa att jag hade på VC) Jag bad då om ett nytt borreliatest (då jag läst mig till på detta forum, att ett IgG över 45 bör behandlas)....vilket de under protest också tog, idag fick jag svar - ett IgG på 80 och ett IgM på 120 - är det någon som kan hjälpa mig att tolka detta?!?
Kan tillägga att jag tidigare sprang mina behaglighetspass på ca 5:25, nu ligger jag på ca 6:00 och hittar aldrig riktigt behaglighetskänslan...tempopassen går inte heller, kommer knappt under 5 :(
Kommentarer någon?!
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#2
4 juni 2012 kl 21:01
Gilla
Hej Anette! Besvären du har nu låter mer som någon annan typ av luftvägsinfektion som satt sig i öron och bihålor och inte som borrelia

Eftersom du redan behandlats för borrelia är det mkt osannolikt att du skulle få det igen. För du har väl inte haft nån fästing i vinter?

Serologi i form av blodprov är inte alltid rättvisande för borrelia. Många har förhöjda nivåer utan infektion. IgG kvarstår förhöjt efter genomgången infektion. Misstänker man borrelia i nervsystemet ska man därför ta prov på cerebrospinalvätskan (lumbalpunktion) som är mkt säkrare.

Här är ett citat från internetmedicin "Ospecifika förhöjda antikroppshalter i serum förekommer i ökad frekvens med stigande ålder i normalpopulationen. Förhöjda IgM-koncentrationer hos vuxna är ofta falskt positiva. Isolerad IgM-stegring och normalt IgG-värde hos patienter med lång anamnes tyder ej på borreliainfektion. Vid tveksamma fall kan en lumbalpunktion behöva utföras för att få säkrare diagnos."

Man skriver även: "Många veckors/månaders behandling som praktiseras i en del länder, t ex Tyskland, Norge mot s k kronisk borrelios har ingen vetenskapligt dokumenterad effekt. I de flesta fall är diagnosen fel eller också orsakas symtomen av kvarstående neurologiska skador utan aktiv infektion."


Hoppas detta hjälpte något. Krya på dig!
1973 • Etuna
#3
4 juni 2012 kl 21:23
Gilla
Tack för ditt svar!
Tyvärr var nog mitt inlägg lite missvisande, det var bara i samma veva jag hade bihåleinflammationen, det var inte det jag trodde var borrelia...efter att jag fått penicillin mot bihåle och öroninflammationen, gick det över, men jag har ff ett "burr" i huvudet liksom, huvudvärk (har aldrig huvudvärk annars) frossa, fryser fast det är vamt...det var DE symptomen jag syftade på, när jag undrar om borrelian kan komma och gå...vad är normalt IgG värde?? Jag har sett riktlinjer på ca 20...
1965 • Sundbyberg
#4
4 juni 2012 kl 21:51
Gilla
Hej!

Fick själv borrelia i höstas och har väl först nu återhämtad mig något sånär även om jag tycker formen borde vara lite bättre. Kan inte uttala mig om IgG värden men kan intyga att det kan ta lång tid att bli helt bra. Sprang Hässelby loppet i oktober med 4.47 tempo och under vintern/våren när jag var som sämts kunde jag knappt komma upp i 7 minuters tempo på en 5 km runda men börjar nu komma tillbaka till höstens form så det tar helt klart tid.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#5
4 juni 2012 kl 22:37
Gilla
Hej igen! Nej, borrelia brukar inte komma och gå på det viset. "Normalt IgG" har man inte om man haft en borreliainfektion. Det kan då kvarstå på förhöjda nivåer.

Om du fått penicillin (Kåvepenin??) för bihålor och öron är det ännu mer osannolikt att du skulla ha borrelia, då Kåvepenin även tar borreliabakterier.
1973 • Etuna
#6
5 juni 2012 kl 16:56
Gilla
OK, och vad är då en godtagbar förhöjd nivå? Kan den vara hur hög som helst?

Tja, då vette 17 vad det kan vara som spökar då, hoppas verkligen att du har rätt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.