Löpning Kost & Näring 66 inlägg 7115 visningar

Snabbaste sättet att gå ner 4 kg?

Henrik Eklund
1976 • Stockholm
#1
18 juli 2012 - 19:16
Gilla
Ska springa Lidingöloppet och skulle behöva gå ner ca 4 kg tills dess, väger idag 82 Kg men önskar gå ner till 78 Kg. Jag springer 4,5 mil i veckan och cyklar MTB 1 dag i veckan.
Äter ok men kan bli extremt mycket bättre.

Behöver tips på sätt att klara mitt mål !
< < < 1 2 3 4 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
18 juli 2012 kl 19:24 Redigerad 18 juli 2012 kl 19:54
Gilla
Min modell vid bra mängdträning är att reducera fettintaget och i första hand ersätta de förbrukade kolhydraterna varje dag så att träningen kan upprätthållas på helt normal nivå. Kolhydrater ger ju mer löpenergi ut per upptagen mängd syre än fett.
En hel del fett förbrukas ju även i vila så det bör inte vara något problem att förbränna t ex 60 gram fett om dagen.

I ditt fall med 4000 gram önskad (antaget fett-) reduktion på ca 10 veckor så är det alltså ca 400 gram i veckan och knappt 60 gram fett om dagen.

Kan du reducera fettintaget så mycket och träna precis lika mycket i tid och anstränging (blir NÅGOT mer i snitt än nu i mil) så borde det fungera åtminstone finns chansen.
Visserligen finns risken att kroppen snålar på energiomsättningen men det är inte så säkert om man samtidigt tränar bra och därför ändå måste äta en hel del så att kroppen borde hålla viloomsättningen uppe..

Detta är inte det snabbaste sättet men ett tillräckligt snabbt och relativt skonsamt.
Om man inte äter drygt 60 gram fett om dagen, mot förmodan, får man knapra lite på de högoktaniga kolhydraterna oxå :-)
En ytterligare aspekt är att ovanstående förslag inte tar hänsyn till att förbrukningen av upplagrat fett ger lite mindre i energi än man brukar räkna med att intaget ger, så det är en viss "säkerhetsmarginal" här i denna modell.

Jag gick ned från ca 53 kg till 48 kg med hård träning och mycket lite fettintag våren 1978 och blev förstås avsevärt bättre på alla långdistanssträckor helt utan "lidande" eftersom jag åt mig mätt jämt och kunde tävla friskt med fulla glykogendepåer när så behövdes.

Johan Lindahl
1977 • Stockholm
#3
18 juli 2012 kl 19:56
Gilla
Det kan du göra ganska enkelt genom att skippa kolhydraterna under ett par veckor. Ät protein och bra fett, och fortsätt förstås att springa.

Kolhydrater är ju bränslet och utan det så bränns reserverna på kroppen. Det låter som om man skulle vara svag och trött, men jag upplever nästan tvärtom... jag känner mig lätt och snabb.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
18 juli 2012 kl 20:00 Redigerad 18 juli 2012 kl 19:59
Gilla
De flesta hyggligt eller hårt tränande förlorar mer i träningskvalitet på att minska kolhydraterna OM det leder till att kolhydraterna i depåerna, dvs glykogenet, töms.

Man måste ha glykogern i musklerna för bra långlöparträning i praktiken med fartpass och tävlingar.

1983 • Halmstad
#5
18 juli 2012 kl 20:01
Gilla
Gå på dagis och dra på dig en rejäl magsjuka.

Alternativt ät mer grönsaker och frukt och mindre av annat på tallriken, så skall det nog gå nedåt. Oftast räcker det med att göra alla mål mat hemma och inte köpa lunchen ute. Lycka till!
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
#6
18 juli 2012 kl 20:21 Redigerad 18 juli 2012 kl 20:33
Gilla
Det beror en del på hur du har tränat tidigare och hur du tränar i dag. Om du inte har löptränat strukturerat så värst länge och om du nu bara kör distanspass med olika längd, fart och underlag kan du få en viss viktminskning om du lägger in ett eller två krävande intervallpass i veckan. Exempelvis 4 min nästan max med 3 min joggvila och 4-5 upprepningar.

Att mixtra med LCHF är mest för folk som inte tränar. Ät som vanligt! (Edit)
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#7
18 juli 2012 kl 20:24
Gilla
BO Engvall: Om man äter grönsaker o frukt så har man tillräckligt med "kolhydratbränsle i kroppen" Min bror förbättrade sig 20 min på maran efter att ätit LCHF.

Skippa kolhydrater i form av bröd, pasta, ris, potatis och ät endast i form av grönsaker. Ät bra fett och protein.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
18 juli 2012 kl 20:52 Redigerad 18 juli 2012 kl 20:54
Gilla
Re Bertil

Det säger föga vad din bror gjort om det inte var från t ex 2.40 till 2.20 på maran

Man MÅSTE ha fulla glykogendepåer på marathonlopp och hyfsade annars för optimalt resultat. Klarar man det med LCHF så bra för då äter man tydligen tillräckligt mycket kolhydrater inför loppet åtminstone och förhoppningsvisannars tränar mycket long slow distance så att fettet förbrukas och vikten hålls låg.

En måttligt tränande motionär med rimligt balanserad kost kanske klara hyggligt med allmän minskning rakt av de olika energikällorna, men det är säkrast att minska på fettet om man vill vara säker på oförändrat bra glykogenstatus.

Varje upptagen syremolekyl ger lite mer mekanisk löpenergi om glykogen förbränns än om fett i form av fria fettsyror förbränns.

2006 • Alingsås
#9
18 juli 2012 kl 20:55 Redigerad 18 juli 2012 kl 20:57
Gilla
Varsågod, Henrik, här får du mitt tips...

När jag gick ned i vikt (från 70 till 63 kg, 183cm) åt jag helt enkelt bara lite mindre, och det innefattade alla energislag: kolhydrater, fett, protein.

När jag låg i sängen på kvällen kände jag ofta ett lätt sötmasug och lite småhunger. Det kändes gött för då visste jag att hade rätt energi(o)balans för viktnedgång.
Och så gick jag ned de rekommenderade 2-3 kg/mån också, ganska lätt var det faktiskt.

Jag hade ungefär samma träningsmängd som du.

Alltså: ät mindre tills du blir småsugen...då är du på rätt väg. Krångligare än så är det inte...
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#10
18 juli 2012 kl 20:59
Gilla
Bo Engvall: Jonas colting, Björn Ferry.kolla hur dom äter..........

Min bror gick ner från 4.04 till 3.42 inom två månader.
1983 • Umeå
#11
18 juli 2012 kl 21:01
Gilla
Det absolut snabbaste sättet borde väl vara att yxa bort en arm eller annan icke-livsnödvändig kroppsdel.

Men kanske inte värt det i längden.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#12
18 juli 2012 kl 21:05 Redigerad 18 juli 2012 kl 21:08
Gilla
Re Bertil igen

Att några enstaka är framgångsrika på elitnivå på med sådan kost säger LITE mer, men de är en liten minoritet bland världselit i långlöpning.

Hur många på 100-bästa-listan på marathon i världen äter inte normal löparkost med rikligt med kolhydrater ? Jag gissar färre än 10 %.

Dessutom har det ju visat sig att en så enormt hårdtränande dvs mängdtränande som Jonas Colting faktiskt får i sig mängder av kolhydrater eftersom han äter och förbrukar så mycket energi (eller omvandlar).

Det går nog inte att "trolla" bort att kolhydrater ger nästan 10 % mer i löpenergi per upptaget syre. Uthållighetsträning kan nog förbättra fettförbränningens effektivitet lite grand men alla marathonlöpare borde vilja ha glykogen kvar sista milen.

Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#13
18 juli 2012 kl 21:07
Gilla
Snabbaste sättet att gå ner 4 kilo torde vara att skippa kolhydrater och öka fett o protein.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
18 juli 2012 kl 21:09
Gilla
...om man vill bli en sämre löpare under tiden.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#15
18 juli 2012 kl 21:11
Gilla
Har du provat?
1979 • VESSIGEBRO
#16
18 juli 2012 kl 21:21
Gilla
Jag ska oxå ner dessa 4 kg...testar just nu LCHF men är helt slut! Orkar knappt springa eller cykla...men bara kört det i över en vecka nu...ska det vara så?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#17
18 juli 2012 kl 21:22 Redigerad 18 juli 2012 kl 21:46
Gilla
Det finns ju inget vetenskapligt stöd för att kraftigt reducera det högoktaniga glykogenet för marathonträning och i synnerhet tävling.

Däremot har jag ju tömningstränat ett drygt dygn, oftast 4-5 mil i 2 pass en dag och sedan 10-20 km dagen efter under vilken tid jag har reducerat kolhydraterna till omkring 50 gram för blodsocker och tömningen i syfte att skapa extra glykogensug i musklerna inför marathonlopp ett par dagar därefter.

Tömningen och förstås misslyckade marors slut är gånger då jag upplevt hur det är att springa utan nämnvärda glykogenmängder. Det går inte fort då :-)

Någon längre tid skulle jag inte vilja träna med sinande glykogendepåer.


-------------------

Om man väger för mycket och äter extremt kolhydratrik mat då tycker jag oxå att man måste minska dem, men det lär ju inte vara något problem med glykogendepåerna i det fallet så träningen och ev tävlingar blir inte lidande.

Givetvis tvivlar jag inte på att t ex energisnål(dvs med energiunderskott) LCHF-kost kan fungera som snabb viktreduktion - det går dessutom snabbt i början eftersom tömmande av glykogen ger dessutom ca 2.7 ggr i vattenviktminskning så att 100 gram förlorade glykogendepåer ger ca 370 gram viktminskning, dock temporär om man vill spring fort på långdistans och därför måste äta upp sig kolhydratmässigt.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#18
18 juli 2012 kl 21:32
Gilla
Alexandra: Det tar 3-4 veckor för kroppen att vänja sig.
1979 • VESSIGEBRO
#19
18 juli 2012 kl 21:35
Gilla
Då är det bara att bita ihop? Bertil kör du själv på det nu?.....
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#20
18 juli 2012 kl 21:36
Gilla
Kört i 2 veckor, går tungt men min bror sa att det lossnade för honom efter en månad, andra säger 2 månader.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.