16 juli 2012 kl 09:13
Redigerad 16 juli 2012 kl 09:23
Re Gustaf
"Bo och ni andra, är det skillnad mellan en elitlöpare som håller 3:30-tempo och då endast i 2-2,5 timmar jämfört med oss motionärer som maler på i 5-6 minuterstempo i 3:30 eller mer?
Jag menar kosten som behövs.
Det borde väl gå åt mer energi ju längre man håller på, eller?"
Givet samma löpekonomi (som mäts i syreförbrukning - inte energi) går det åt ungefär samma mängd kolhydrater och fett för t ex ett marathon. Åtgången per tidsenhet minskar ju kraftigt vid kraftigt sänkt hastighet.
Så egentligen ska det inte vara någon principiell skillnad. Men i genomsnitt är nog flertimmarslöparna onödigt tunga och tyngre än elitlöparna så där uppstår oftast en nackdel så att de förra torde kräva en större kostuppladdning. Dessutom är löpekonomin troligen lite sämre i snitt hos de långsamma.
Världselitlöpare i marathon är väl dessutom så tränade att marathondistansen i sig är inget ovanligt och att därför de troligen har så effektiv fettförbränning att kostuppladdning av den anledningen blir något mindre viktig än för 3-5-timmarslöpare med måttlig mängdträning bakom sig.