Löpning Träning 3 inlägg 900 visningar

Hjälp

1994 • Strängnäs
#1
8 augusti 2012 - 19:20
Gilla
Hej, nu är jag här inne och virrar igen.

Jag är 18år och har just nu tränat löpning i 3veckor med en bra grundkondition. Och med min förra tråd så har flera påstått att jag kanske har en talang, vilket jag själv kanske kan hålla med om. Om man har en talang så kan man inte bara lojja runt utan man måste även träna för att nå en 15minuter tid på 5km. Och i nuläget vet jag inte hur jag ska lägga upp det ultimata träningsprogrammet för mig och nu kör jag lite olika träningar. Allt från cykling , backträning, intervall-träning och löp-rundor runt 5kilometer märket, men jag är inte helt säkert att det är den mest effektiva träningen och behöver nu hjälp utav er mer erfarna löpare

TId på 5km i dagsläget : 17,11min
Tid på 3km i dagsläget: 10,15min
HR
1972 • Stockholm
#2
8 augusti 2012 kl 20:52
Gilla
Hårdare intervaller. Backträning? Nja, kanske lite, men inte för 5km - en ganska kort sträcka - utan sikta på lite fler fartintervaller, lite längre än vanligt och efter ett tag knyter du ihop dem och kör dubbla intervaller på raken.

Dessutom ska du nog passa på att försöka springa runt åtminstone 7km med fart. Blir du snabb på 7km (och längre) kan du tjäna en hel del på 5km. Springer du mest runt 5km så vänjer du ju inte kroppen att hålla ut vid belastning utan slår av vid ungefär samma sträcka hela tiden.

Kommer du igång och kan trycka milen hyfsat snabbt - vilket jag tror du kan redan nu - så blir du nästan automatiskt snabbare på 5km, uthålligare "i fart".

Dessutom känns ju 5km mycket kort när du vant dig vid något längre sträckor.

Ett av mina första försök på 5km när jag var 17 år var 17:05, jag kom ganska lätt ner till några sekunder över 16 minuter vid 18 års ålder men under det blev det för jobbigt (en kompis som friidrottade försökte få mig att kräkas på banan och lyckades nästan) så efter det sprang jag längre istället. Allt för att slippa springa på bana med honom. ;)

Din 3km tid är mycket fin! Tror du behöver lite mer mängd i kroppen och börja köra lite hårdare intervaller som sagt. Parkera cykeln. Jag cyklade rätt mycket men tycker inte att det gagnade min löpning. Du kan prova att springa kuperat, t ex någon banad terrängslinga på 3 till 5 km och springa på i backarna och stå på utför, då blir du löpstark.

Kommer nog fler bra råd snart. Det enklaste är:
träna mer på det som du är sämst på. Snabb är du. Men, är du uthållig?
HR
1972 • Stockholm
#3
8 augusti 2012 kl 20:55
Gilla
Tycker absolut att du är en talang. :-)

Det är mycket bra tider oavsett om man är nybörjare eller inte. De flesta blir inte så snabba ens med mycket träning, så slarva inte bort det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.