Löpning Övrigt 241 inlägg 11057 visningar

Mona Masri: Löptrenden är falsk

Magnus Bodin
1967 • Lund
#1
13 augusti 2012 - 11:58
Gilla
Lite bitskare än artikeln i DN (http://www.dn.se/livsstil/trend/sekundstatus-mer-an-en-trend)

kom idag Mona "Danmark är ett riktigt pissland" Masri:s "analys" från dagens Sydsvenskan:

Löptrenden som statusmarkör
Den sociala stegen klättras smidigast med löparskorna på. http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/loptrenden-som-statusmarkor
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
16 augusti 2012 kl 18:31 Redigerad 16 augusti 2012 kl 18:31
Gilla
Re Mårten

Å f-n jag som trodde jag var mer hemma i den gamla "vanliga" löparvärlden som sprang små lopp på några hundratal deltagare än dagens breda massrörelse till löparvärld där både kreti och pleti springer för att vara trendiga ;-)
Magnus
Stockholm
16 augusti 2012 kl 19:15
Gilla
Bland elitlöpare kan jag direkt komma på två herrar, som båda haft landslagsuppdrag, där den ene öppet anser sig vara kommunist och den andre anser sig höra till "rödvinsvänstern". vad han nu menar med det :)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
16 augusti 2012 kl 19:18
Gilla
Re Magnus

Ja även vi (eller f d) elitlöpare har våra brister och fel :-)
Johan
1978 • Stockholm
16 augusti 2012 kl 19:31 Redigerad 16 augusti 2012 kl 19:42
Gilla
Ledsen Hans att jag är så obegåvad att jag inte visste att du har tolkningsföreträde hur andra upplever och tolkar saker och ting.
Denna tråd är för mig näthat där det börjar med några få sakliga inlägg för att sedan snabbt gå över till att håna och förlöjliga författaren på ett sätt som ingen skulle våga göra face-to-face.

Edit: Efter ha läst tråden igen så överdriver jag. Ytterst få förlöjligar henne faktiskt. My mistake.
Magnus
Stockholm
16 augusti 2012 kl 19:41
Gilla
Bo: så länge man drivs av en personlig övertygelse, ser jag inga fel i det, även om jag inte håller med :)
1969 • Göteborg
16 augusti 2012 kl 19:42 Redigerad 16 augusti 2012 kl 19:42
Gilla
Var någonstans i tråden förekommer hat?
1972 • Lomma
16 augusti 2012 kl 19:49
Gilla
Är man mån om sin hälsa ökar chanserna till att vara frisk.

Är man mån om sina studier ökar chanserna att få en bra utbildning.

Är man mån om sitt arbete ökar chanserna att få hög lön.

Är man mån om sina vänner/familj ökar chanserna att få ett rikt socialt liv.

År man mån om sin kost och är rökfri så ökar chanserna att förbli frisk.

Är man mån om att träna ökar chanserna till att man blir starkare fysiskt/psykiskt.

Detta visar att de personer som planerar och investerar tid på rätt saker utvecklas framåt. Varför skulle det vara så svårt att förstå att personer som är kreativa och flitiga tjänar mer och mår bättre? På samma sätt med de som inte sköter sin hälsa/utbildning etc tjänar mindre? Det är för mig ingen slump att låginkomsttagare röker mer än hög/medel inkomsttagare eller löptränar mindre (om nu masri har rätt i detta), det handlar om att ta rätt beslut för framtiden.

Men det är bara i Sverige man skall skämmas för att vara flitig......

Grunden framåt är inte att vänsterfolk hatar högerfolk, utan de som inte kan ta bra beslut skall ha stöd och information att ta det (om de vill själva såklart), men då lär det väl inte bli många sossar kvar.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
16 augusti 2012 kl 19:50
Gilla
Re Magnus

Fast ibland drivs övertygelser för långt kanske pga bristande logik och/eller faktaunderlag :-)

1969 • Sala
16 augusti 2012 kl 20:21
Gilla
Äh, att ha en uppfattning är inte detsamma som anse sig ha tolkningsföreträde. Många av oss, inklusive jag, anser sig i stundens hetta ha hela sanningen. Det är svårt att ha flera nyanserade uppfattningar i huvudet samtidigt, och argumentation innehåller ju även passion, och när man skriver passionerat blir det nog ganska ensidigt. Lyssna bara på Martin Luther Kings tal. Han sa inte "I have a dream today, but other people have other dreams which are pretty good too". Han dundrade snarare på med sina övertygelser. Det tycker jag att man ska göra när man argumenterar. Det är upp till de andra att lyfta fram vad de anser. Det bör inte finnas något krav på den som argumenterar att lyfta fram att alla andra har lika rätt. Hur ska det då kunna bli en diskussion?

1969 • Sala
16 augusti 2012 kl 20:28
Gilla
Jag springer inte för att vara trendig. Jag springer faktiskt inte ens för att få bättre hälsa, och absolut inte för att gå ner i vikt (vilket jag dock behöver). Jag springer för att det är kul! Att vara trendig är inte ett mål för mig, utan snarare något som jag har ganska svårt för. Jag ryser av tanken på att vara "som folk är mest". Men jag tänker nu inte sluta springa bara för att det är trendigt. Jag bryr mig helt enkelt inte om trender.

P.S. Jag kommer aldrig att skutta till hurtig uppvärmningsmusik i startfållor heller. D.S.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
16 augusti 2012 kl 20:41
Gilla
Själva artikeln som jag inte själv kommenterat (men andra gjort redan) är med lite distans rätt ointressant, felaktig och bitvis kanske något mer träffande i något avseende utan att veta säkert.

"Men löptrenden är falsk. Den är omgiven av klyschor om att springa för ”hälsans” skull, möjligtvis för att hålla kroppen ”i trim”, men få nämner det uppenbara: att löpning är bland det mest kaloriförbrännande man kan ägna sig åt."

Det är ingen motsägelse att löpning är "kaloriförbrännande" så stycket är av typen goddag yxskaft.

" De gånger man springer med andra, till exempel vid lopp, håller man fysiskt avstånd – klassiskt borgerligt manér – till skillnad från arbetarklassporter, som brottning, med mycket kroppskontakt."

Ren idiotobservation :-)
Kramas i loppen gjorde väl vi på det röda 70-talet ?? ha ha
1983 • Göteborg
16 augusti 2012 kl 20:41
Gilla
Mårten: Jag tittade i din träningsdagbok och måste fråga: är du kommunist eller? ;)

Nej, skämt åsido, tycker faktiskt det är trist att det pratas politik på det här forumet. Det kan man ju göra på massa andra ställen. Här tycker jag vi ska peppa varandra vad gäller löpning och bråka om barfotaskor, istället för vem som är höger och vem som är vänster. Nu handlar ju fortfarande 99/100 trådar här om löpningsnörderi, men jag tycker det är tråkigt att en sån här politiktråd får så mycket uppmärksamhet.

Dessutom är stämningen i tråden väldigt tråkig tycker jag. Från början handlade den ju lite om löpning, men det försvann i nån slags politisk glåpordstävling för många inlägg sedan.

Jag uppmanar alla att sjunga "we shall overcome" och hänge åt oss ge varandra goda råd, peppa varandra och diskutera enbart löpning i framtiden här på jogg!
1969 • Sala
16 augusti 2012 kl 20:58 Redigerad 16 augusti 2012 kl 21:02
Gilla
Kommunist? Nej, jag är bara otrendig ;) Men kolla förra våren! Då var jag en riktig moderat! :D

Jag förstår nog inte din iver över vad andra borde skriva om och inte skriva om. Vi har väl olika behov och intressen? Vi är ju olika, trots det som förenar oss. Var glad istället över att det finns så många trådar att välja bland. Denna tråd intresserar mig, liksom tråden om öl som återhämtningsdryck och trådar om intervaller. Däremot skyr jag trådar om löpning som bantningsmetod, eller trådar om vilka löparkläder som är snyggast (om det ens finns en sådan), men jag skriver inte i dessa trådar att det som skrivs där inte borde skrivas.
Dana
1965 • Helsingborg
16 augusti 2012 kl 21:43
Gilla
@pär,
vem slår omkrigng sig och sitter i ett glashus måste vara (för)berädd att ta emot också.
tolkar du det som personangrep, så får du göra det, det är din egen tolkning.
själv svarade jag på hans angrep,inget mer och inget mindre än det.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
16 augusti 2012 kl 21:51 Redigerad 16 augusti 2012 kl 21:53
Gilla
Johan: Edit: Efter ha läst tråden igen så överdriver jag. Ytterst få förlöjligar henne faktiskt. My mistake.

En internetdebattör som erkänner ett misstag, det tycker jag var riktigt stort, och det säger jag inte ironisikt, utan jag tycker på fullt allvar att diskussionen blir bättre om man kan erkänna sina misstag (för sådana gör vi alla) , och ändra sin åsikt om/när nya fakta kommer in i diskussionen.
Johan, tack!

Mårten, du inser hur ditt tal om personligt ansvar mm placerar dig i den nyliberala fållan, eller hur. Det räcker nästan att nämna orden 'personligt ansvar' för att klassas som en första klassens dödsknarknazist från Flashback...
Själv trivs jag ju där (inte som dödsknarknazist, men som nyliberal) men just därför inser jag att kanske inte alla gör det...;)

Fö blev Mona Masri först känd för att i radio kalla Danmark för 'ett pissland', vilket tydligen var nyskapande journalistik med den fräschör som unga kvinnor har, eller nåt, medan all kritk mot henne, denna tråd inkluderad, verkar vara näthat.
Hennes följande reportage verkar ha gått i liknande banor...
Varför ska man vara immun mot kritik bara för att man är högljudd och inte påläst? Ska det räcka att man är ung kvinna med 'rätt' åsikter?
1969 • Göteborg
16 augusti 2012 kl 22:09
Gilla
Giv akt på genusmaffians försök till språkliga glidningar, exemplifierade i tråden ovan genom omdefinieringar av följande känslomässigt svulstiga ord:

"deprimerad":
från
som känner svår nedstämdhet
till
reaktion från genusmedveten vänster-hen som inte gillar att bli emotsagd

"hat":
från
ytterst djupt känd motvilja mot något som uppfattas som ett hot
till
ifrågasättande av åsikt från genusmedveten vänster-hen som inte gillar att bli emotsagd

"kränkning":
från
det att vanhedra någon
till
det att säga något som en genusmdveten vänster-hen inte håller med om

Ursprungsdefinitionerna är hämtade från Norstedts stora svenska ordbok.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
16 augusti 2012 kl 22:11
Gilla
Danmark är ett fantastiskt land. Förra året sprang jag på västra Jyllands stränder. Det var magiskt. Och danskarna är fantastiskt mysiga och trevliga.

Norrmän däremot... idag åkte jag på rådäng av en norrman när vi körde 800-ingar på Lidingövallen. Han var säkert 20 meter före på varje intervall. Jävla Norge.
1969 • Sala
16 augusti 2012 kl 22:40
Gilla
Hans, det där var riktigt välformulerat! Du får fram det på ett klart och tydligt sätt.

Vi kan fylla på med: rädd, som efter den språkliga glidningen kommer att betyda "av annan åsikt".

"Varför är du så rädd för att höja ersättningen från a-kassan?". Det kan vara mycket effektivt att svartmåla sin meningsmotståndare och stämpla hen som rädd, för vem kan hålla med en som går omkring och är rädd? Sanningen är däremot ointressant för den som vill stämpla sin meningsmotståndare med ofördelaktiga egenskaper. Den som stämplar sin meningsmotståndare som rädd vet mycket väl att det inte är av rädsla som hen vill ha låg a-kassa, utan för att hen tycker att det är bra för arbetsmoralen om skillnaden mellan att arbeta och att inte arbeta är stor. Men om man lyckas få motståndaren att framstå som rädd för hög a-kassa har man vunnit halva kampen. Effektiv, men ohederligt.

Ni långdistansare, varför är ni så rädda för intervaller? :)

Mikael, ja visst är det tragiskt att man ska kallas nyliberal för att man menar att personligt ansvar, vilket är en nödvändig förmåga i löpning, ska klassas som nyliberalt.

Nej, jag är personligen inte nyliberal, och är faktiskt lika tveksam mot nyliberalism som mot flummiga idéer om att andra ska skapa mitt välstånd medan jag ligger i hängmattan. Nyliberalism är visserligen en ideologi som präglas av strävsamhet, men den är ofta väldigt ytlig och kortsiktig. Jag ser exempelvis i mitt jobb som lärare vad friskolereformen har gjort mot skolan. Idag sitter lärare och planerar hur de ska marknadsföra skolan med argument som säljer. Det är rätt kul och så, men jag önskar att vi inte behövde göra det. För att kunna konkurrera mot friskolorna ger man elever egna datorer, trots att det inte finns någon forskning som visar att elever lär sig mer om de har egen dator. Så är det ofta med nyliberalism. Det som säljer och har en fin yta är viktigare än det som är bra. För en nyliberal är fjantiga serier på TV3 och TV5 lika god kultur och Bergmans "Det sjunde inseglet". Det som folk vill ha är det som ska erbjudas. Om folk vill tillåta doping kan man införa det, eftersom en nyliberal inte vill lägga in några åsikter om rätt och fel. Låt folk behålla nästan hela sin lön själv och bestämma själva vad de ska lägga sina pengar på, tycker nyliberalen, eftersom valfrihet är viktigare än värden. Men så är det inte för mig. För mig finns det högre stående värden som samhället bör bevara, även om det innebär att man lägger pengar på sånt som folk inte vill ha.
Erik
1963 • Landskrona
16 augusti 2012 kl 22:50
Gilla
Låt mig först säga att jag är övertygad om att att alla vi som är aktiva på jogg.se av olika skäl uppriktigt älskar löpning.
Med detta sagt måste jag ändå medge att MM på det hela taget har helt rätt: löpning och olika kraftprov har för många blivit en oundgänglig accessoar i det lyckade Instagramlivet. Inte en km löpning är för obetydlig för att delas på sociala medier eller under projektmöten på jobbet.
Det bör sägas högt: den som hinner hålla sig i form för att konstant springa maror har INTE ett krävande jobb. Möjligtvis en självutplånande fru.
1969 • Göteborg
16 augusti 2012 kl 22:55
Gilla
Jag ogillar den typ av debattteknik där man pådyvlar motståndare åsikter denne inte torgfört och när man tänjer på vedertagna begrepp. (med reservation för att jag själv säkert ibland faller i fällan).

Som, också jag, lärare, anser jag (om aldrig så liberal) att friskolor är det största hotet mot en bra och jämlik skola.

Och dessutom anser jag att Mona Masri skriver kassa artiklar (för att inte tala om all skit hon propagerat via radio)

Vilket skulle bevisas, höll jag på att säga, men det har hon ju redan gjort själv.
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.