Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 1723 visningar

löparknä+spinning

Margit S
1961 • Luleå
#1
17 mars 2008 - 10:15
Gilla
Jag undrar om det skadar att gå på spinning. Jag har inte ont medans jag spinner men dagen efter känns det ont på utsidan av låret+knäet. Jag känner tidligt att det är tractus iliotibialis som ömmar. Jag har hört att man ska sätta ner sadeln lite så man inte sträckar ut i knäna och det har jag gjort. Det kändes absolut bra medan jag spinnade annars hade jag avbrytit direkt men det onda kom när jag var på väg hem. Jag känner mig ömt hela tiden egentligen, värst på morgonen innan jag kommer igång. Jag har även provat med lite framfotslöpning och inte kännt ngt medans jag sprang men efteråt. Vad göra? Jag har provat vila helt veckovis men snarare blivit sämre.
1967 • Helsingborg
#2
17 mars 2008 kl 13:20
Gilla
Jag har spunnit hela tiden. Ett par tre ggr/v. Började känna av löparknä i dec. men kan nu säga att jag från att ha tagit T. Diklofenak 50 mg x 3 inte behöver dem längre (med början nedtrappning för ca 3 veckor sedan) - har alltså inte ont alls. Har inte sprungit en meter dock.
Så det har funkat för mig. Så frågan om det är skadar....... inte vad jag kan se/känna iaf.
1984 • Vejbystrand
#3
14 maj 2008 kl 07:41
Gilla
Spinning är en form av träning som är väldigt skonsam mot såväl knän som andra leder. Därför rekommenderas ofta löpare att komplettera sin träning med spinning eftersom effekterna som uppnås är önskvärde inte bara för cyklare, utan även för löpare. Löpning är en slitsam form av träning och kan inte utföras i den mån många skulle önska, utan att få problem. Med rätt teknik är alltså spinning kanon.
Att sänka sadeln är inte ett speciellt bra råd om du nu hade en bra inställning tidigare. Att ha sadeln så högt att man undviker ett nedre läge med alltför mycket vinkel i knäna medför att man minskar belastningen på just knäna. Iställer finns det några andra grejor man kan tänka på. Dels att se till att alltid ha belastning på hjulen så att man känner att man får anstränga sig lite för att få runt pedalerna. Vid för lätt belastning slår en hög kadens ofta direkt på knäna. Andra saker man kan tänka på är att knäna alltid ska vara riktade framåt. Ofta har ovana cyklare (även vana med för den delen) en tendens att vinkla in knäna när det börjar bli jobbigt. Likaså finns det typexempel på när knäna börjar leta sig i en vinkel utåt när det börjar bli tungt. Medvetenhet om att knäna hela tiden ska vara rakt fram är ett bra steg mot rätt spinningteknik. :)
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#4
14 maj 2008 kl 10:36
Gilla
Kört samma koncept som Maria tidigare: Spinning + Diklofenak/Voltaren...
no problem!
Margit S
1961 • Luleå
#5
14 maj 2008 kl 12:50
Gilla
Hur länge Voltaren och vilken dos tog ni?
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#6
14 maj 2008 kl 13:58
Gilla
Jag hade recept på både Voltaren och Diklofenak sedan lång tid tillbaka (pga annan sorts värk) så jag tog av dem och behandlade mig själv:-) en tablett två gånger dagligen eller tre. Hysteriskt och impulsivt men hade ju burkar hemma. Rekommenderas nog ej:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.