Löpning Träning 35 inlägg 7294 visningar

Kan jag cykla om jag kan springa?

1974 • Åhus
#1
17 augusti 2012 - 22:46
Gilla
Jag springer regelbundet, ca 3-4 ggr i veckan. Varierar relativt långa rundor med intervaller. Känner mig för tillfället i bra form och längtar till varje löppass. En av mina löparkompisar håller även på en del med cykel och har gjort en hel del Vätternrundor.
Han frågade om jag ville hänga med på ett lopp om några veckor. Han hade en extra cykel och utrustning jag kunde låna. Har alltid varit lite nyfiken på tävlingscykling och tänker nog hänga på och testa. Loppet är på 10 mil på mindre landsvägar. Mina funderingar kretsar en del kring hur pass väl kommer man att kunna hänga på? Jag är aningen starkare i löpning än honom, men har ingen erfarenhet alls av tävlingscykling. Den enda cykel jag kör är en damcykel med barnsadel till och från dagis. Men samtidigt cykla kan jag och det borde ju vara hyfsat samma muskler samt hjärta, lungor som får jobba som i löpningen? Förmodar att jag får lägga mig på "rulle" så mycket som möjligt.
Men vad tror ni?
< < < 1 2 > > >
1976 • Mullsjö
#21
18 augusti 2012 kl 15:00
Gilla
Hej!
Hoppas det går bra!
När jag körde Vätterrundan hade jag iofs några cykelmil i benen men jag gjorde tabben att byta från mina korta incyklade cykelbyxor till ett par långa och då glömde jag att kolla så att blöjan var fållad ordentligt. Hade ont i 17 mil och skapliga blåsor i ändan i form av blöjan.

Så mitt råd utöver det som andra säger är att du kollar över så att alla sömmar som är mellan kropp och sadel är fina och inte skaver.

Lycka till!!
//Putte
1974 • Åhus
#22
18 augusti 2012 kl 17:26
Gilla
Jag är oerhört glad att jag skapade min första egna tråd här på jogg.se.
Tack för alla tips. Väldigt bra input och information. Jag suger åt mig som en svamp. Allt från rundtramp till vaselin och inställningar av cykel.
Ska låna hojen redan nästa vecka och testköra lite.
Återkommer kring resultat. =)
1974 • Åhus
#23
6 september 2012 kl 09:18
Gilla
Hej igen,

Här kommer en kort uppdatering kring mitt "cykelprojekt".
Loppet jag skulle köra blev aldrig av. Dels för att jag inte fick tag på skor i min storlek och dels för att min kompis fick förhinder.
Istället bestämde jag mig för att köpa en cykel och utrustning själv.
Hittade en Scott Speedster s20 på Blocket, inhandlade hjälm, brallor och skor. Så igårkväll var det dags för första försöket. Efter vaselin i grenen samt några tappra och komiska försök att "klicka" i pedalerna var jag strax iväg. Kändes ganska ok, om även lite ovant i sittställning och hantering av växlar.
Det svåra nu var att veta hur långt jag bör cykla, men tänkte ca 50km borde ge mig tillfälle att få känna på det på riktigt.
Härligt, tyst, surrande ljud när jag rullade ut på de mindre landsvägarna hemifrån. "Rundtrampa, rundtrampa, rundtrampa" ekade i mina tankar, och det var klart det svåraste i början att till skillnad från min vanliga cykel trampa runt. Lyckades i perioder, men tappade tekniken då och då.
Väldigt hård vind i byarna som till en början låg på från sidan, men när jag svängde österut och fick vinden i ryggen var känslan fantastisk när jag i ca 45km/h for fram med åkrar och sädesfält som utsikt. På vägen tillbaka var samma sträcka mindre rolig, och vinden hade tilltagit än mer och man fick nästan känslan av att stå stilla emellanåt. När jag rullade in på uppfarten igen hade jag kört 51,4km på 1:42, vilket ger ett snitt på strax över 30km/h.
Ingen aning om detta är snabbt eller långsamt, men jämfört med löpning under samma tid kändes ansträngningen mindre. Framförallt kanske för att jag inte fick upp någon puls/andning direkt, men däremot så kändes det mer i låren och framförallt i grenen och baken. Även nacken var aningen stel.
Ser fram emot nästa runda och hoppas hitta någon eller några partners som kan hjälpa mig bryta vinden då och då. =)
Jenny Hellenberg
1983 • Älvsjö
#24
6 september 2012 kl 09:34
Gilla
Jag ska göra som du hade tänkt, cyklar mitt första lopp på söndag (90 km) med bara 1 timme på cykeln (då utan cykelskor).
Har gått på spinning tidigare och vet att det är helt andra muskler i benen, så jag räknar med att bli trött i låren, få ont i ryggen och nacken.
Men jag är glad ändå och räknar med att komma i mål utan problem, sen får vi se på tiden :)
1967 • Linköping
#25
6 september 2012 kl 09:55
Gilla
Jag körde Vätternrundan med biltemas cykelbrallor och ingen insmörjning. Inga problem alls. Är högst tveksam till om man ska smörja in sig överhuvudtaget. Det är mer en teknik och inställningsfråga. Ha inte sadeln för högt så att du sitter och gnider baken när du trampar så behöver du inte vara orolig för baken. Se till att träna så att du blir van vid stel rygg och nacke. Ta med energikakor(finn billiga på Lidl) eller mandelmassa som energireserv.

Lycka till
1974 • Åhus
#26
6 september 2012 kl 10:29
Gilla
Lycka till Jenny!
Rehan Mirza
1970 • Jakobsberg
#27
6 september 2012 kl 22:31
Gilla
Det är inte samma sak, räkna med att du kommer att få lida ordentligt. Det kommer att göra ont lite överallt, dina ben kommer att stumma totalt samt spruta mjölksyra ur öronen om du försöker hänga på din kompis, antar att han är en van cyklist.

Lycka till!
Lars-Olof Lovén
1972 • Balsby
#28
6 september 2012 kl 23:26
Gilla
Pungen Micke, pungen !! Kände du den överhuvudtaget efter några mil ? Det var mitt största problem när jag började cykla förra sommaren. Mitt tips är annars bra byxor och bra skor.
Över 30km/h i snitt är kanon !
PS; Tar gärna en runda vid tillfälle, cykeln har tyvärr blivit stående denna sommar till förmån för löpning.
1974 • Åhus
#29
8 september 2012 kl 09:16
Gilla
Hej Lasse!
Är nog inte så "storpungad" som dig. ;=)
Men har tyvärr lyckats få tag på skor i en storlek för små. Stortån domnade efter ett tag...
Jag tar gärna en runda! Vi ses på Råbelövssjön runt om inte förr.
1974 • Göteborg
#30
8 september 2012 kl 21:01
Gilla
Så roligt att läsa denna tråden, då jag själv precis upptäckt hur kul det är med cykeln :) har alltid älskat att springa, har dock sprungit halvmara som längst... Men i år gjorde jag min första Vätternrunda 30 mil :) Och vet ni, vilken upplevelse, så häftigt!! Men jag hade säkert 70 mil av träning i benen, bra cykelbyxor och en massa smörj ;) det ända jag saknade var styrka i rygg och mage, så det kan jag rekomendera att träna noggrant innan ett långlopp..För ryggen gjorde ont efteråt! Annars tycker jag att cykling är mycket lättare fysiskt, men det krävs en hel del mer mental styrka av dig än när du springer! Lycka till!
Hanna Berg
1987 • Nacka
#31
12 september 2012 kl 12:41
Gilla
I början (eller varje vintersäsong när man börjar om det spinningen) kan mer eller mindre hela foten domna bort. Skorna är inte för små (om det inte skaver förstås) men däremot beror det på den hårda sulan som racerskorna har :) Ta lite kortare rundor oftare så kommer det försvinna, och anpassa hur du spänner skon över foten :)
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#32
12 september 2012 kl 13:33
Gilla
För att lindra mjölksyran i benen försök cykla på en hög kadens så mer blod pumpas runt i musklerna och rensar bort skit. Dessutom används de uthålliga muskelfibrerna i större utsträckning vid hög kadens än de starka och du håller längre även på det viset.

1974 • Åhus
#33
16 september 2012 kl 17:17
Gilla
Tack för tipset Jonas. Har märkt som du säger att det är betydligt behagligare och skonsammare både mot knä och muskler att ligga på hög kadens. Känns nu efter en 5-6 rundor att man börjar "växa ihop" med cykeln. Vad gäller skorna är de definitivt för små, och stortån ligger emot, men har nya på väg in. =)
Har kört 23-24 mil bara denna veckan och har verkligen blivit biten. Riktigt skönt att kombinera med löpning också.
Idag tog jag cykeln till det ställe där vi kör löpning varje söndag istället för bilen som jag normalt brukar göra. Så det blev 3,5 mil cykel, 1 mil löpning och 3,5 mil cykel hem. Man riktigt känner hur mycket cyklingen förbränner.
1974 • Åhus
#34
16 september 2012 kl 17:19
Gilla
Förresten där jag haft mest känning förutom i fötterna då, så har det varit i "sidan" på axlarna. Förmodar att det kan vara en inställningsgrej vad gäller avstånd styre-sadel? Några tips?
Hanna Berg
1987 • Nacka
#35
16 september 2012 kl 17:47
Gilla
Prova att tänka på att hålla in armbågarna kanske?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.