Löpning Kom igång 14 inlägg 4351 visningar

Tappat suget!

1974 • Klagshamn
#1
23 augusti 2012 - 23:52
Gilla
Hej,

Jag tränar sedan i feb för London Marathon i april 2013. Jag springer olika distanser mellan 8k och 17k. Det har känts bra och jag har varit flitigt och sprungit varannan dag i princip cirka 30k till 40k i veckan helt skadefri.

För två veckor sedan provade jag att springa Malmö Halvmarathon och kom i mål på 2h1m jag var helt knäckt och det kändes som att jag inte skulle kunna springa en meter till, speciellt inte lika långt till.

Jag känner nu att jag tappat tron på hela projektet och tvivlar lite på min kapacitet. Saknar också en plan och upplägg.

Vad ska jag göra?

Carl-Fredrik
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
24 augusti 2012 kl 00:14
Gilla
Förläng dina långpass sakta men säkert är min spontana tanke. Såklart upplever du en halvmara som långt om du inte brukar springa längre än 17km.

Är även rätt länge till april, så du har gott om tid att vänja kroppen vid längre distanser. Låt dig inte slås ner av känslan efter Malmö, tänk hellre att du tränar för att få slippa den. Och tänk att det är tur att det inte var då du skulle springa dubbelt så långt :)
Fredrik Stertman
1987 • Sollentuna
#3
24 augusti 2012 kl 00:40
Gilla
inför min maradebut i sommar så gick jag in i ett mind set där 21km var mitt vanliga pass. 10km va kortpass och skulle gå fort. efter ett antal 21kmare så vänjer man sig både vid tiden man är ute och ansträngningen.

Förra vintern tyckte jag fortfarande att 10km kändes rätt långt att springa men efter 5 månader så kändes det kort om jag inte sprang minst 2 mil. Sen klämde jag ibland till med pass på 25+km ända upp till 33km som längst på träning.
I början var jag helt död efter en halvmara och låg på marken utanför lägenheten och sa att den där maran får jag nog skippa. numera kan jag ut och springa halvmaran i 5.45-6 min tempo och fortfarande ha massor av kraft kvar efteråt..

en vecka hade jag 4 pass på över 20km samt 1 pass på 10km och detta funkade fint för mig och jag klarade mig undan skador.

så försök att göra långpassen till vardagsmat.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#4
24 augusti 2012 kl 07:04
Gilla
Ser inget konstigt i att du upplevde halvmaran som en extremt ansträngande distans då ditt vanligaste pass varit typ 8-10km.

Du behöver mängd, mängd och mer mängd.

Prova följande upplägg ett par månader, 3 pass i veckan.

Pass 1: Distans 8-12km , ska kännas bekvämt.
Pass 2: Intervaller eller fartlek, kanske 5*1000 eller 5*2000 i ungefärlig marafart. ( passet kan varieras med de olika kvalitetstyperna men inga sprinthastigheter )
Pass 3: Långpass minst 2h (distans blir ju beroende på fart då det viktiga är att vara ute i minst 2h för att lära kroppen jobba längre tid)

Lägg den extra vilodagen efter veckans långpass.

Vill du ha ännu bättre träning för just maran, och kan stå ut med att det blir lite tråkigt, byt då ut pass 2 mot ett snabbdistanspass på runt 8-15km.

Öka succesivt längden på veckans långpass och lyssna till kroppen efter tecken på överträning m.m

Lycka till! , med tanke på hur du presterade på halvmaran är det inga som helst problem att klara ett marathon, med rätt fokus i träningen förståss :)

Anders Näslund
1961 • Stockholm
#5
24 augusti 2012 kl 08:49
Gilla
Instämmer med Micke ovan. Vi klarade bägge Sthlm maraton på liknande upplägg :-)

Dessutom tror jag att det är mycket mentalt.
Om jag ger mig ut på ett 20km pass är jag tokslut när jag är hemma igen. Om jag ger mig ut på ett 30km pass så passerar jag 20km med lätthet men är tokslut när jag är hemma efter 30km :-)
På Maran var det inga problem att passera 35km (vilket var vad jag max sprungit innan) men jag var ....tokslut när jag nådde 42km.

Jag tror också på mängd, mängd och mängd. Se till att få minst ett pass i veckan med mer än 2 timmars löpning. Kroppen vänjer sig snabbt.
Therese
1977 • Stockholm
#6
24 augusti 2012 kl 10:10
Gilla
Jag tränar också för min första mara. Jag kommer att följa Asics gratisprogram från oktober (maran är i april), och där kan man välja mellan 3 eller 4 pass i veckan. Man kör dock alltid ett långpass i veckan som ökas på efter hand.

Redan nu har jag börjat att träna efter deras princip och springer 4 pass i veckan, två medel (runt milen), ett kort (5-6 km) och ett långpass. Jag gör ingen intervallträning, men det går säkert bra att byta ut ett pass mot det om man vill.

Lycka till!
www.http://www.asics.eu/myasics.php
2006 • Alingsås
#7
24 augusti 2012 kl 10:34
Gilla
Kors i jösse namn, det är ju ett halvår kvar till start. Att tappa sugen redan nu känns ju alldeles för tidigt. För de flesta som går från milen till att springa sin första mara så börjar väl den målinriktade träningen inför den ungefär ett halvår innan startskottet eller något sånt. Nyårslöftet som ska infrias i juni t.ex.

Så istället för att tänka att du sprang en halvmara och inte skulle orka en meter till så bör du naturligtvis tänka "Härligt, jag sprang en halvmara redan nu och har ett helt halvår på mig!".

Som föregående redan har skrivit så är det mängd du behöver. Nu vet du ju att du kan springa två mil så börja med att lägga in ett tvåmilspass en gång i veckan. Och så kör du det ett par veckor och sen ökar du helt enkelt längden på det där långpasset vecka för vecka. Piece of cake, du är ju redan halvvägs där.

Efter ett tag kommer du antagligen att märka att det börjar kännas lite fjuttigt att "bara" springa en åttakilometersrunda eller så. Att man liksom inte får riktig valuta för ombyte och dusch och annat om man bara är ute en kortis liksom. Och då går det av sig självt.
1956 • PARTILLE
#8
24 augusti 2012 kl 18:41
Gilla
Att tappa sugen ingår i leveransen. Fördelen med att tappa sugen är att man då tränar den mentala biten. Precis som under maran kommer Du att få Din dipp och Du kommer att komma ur den också.
Men jag kan lova Dig att detta är bara tillfälligt.
Att Du springer en halvmara på 2:01 kan ju vara en sak. Mitt förslag är att Du ger Dig ut på ett långpass och springer en halvmara igen men Du skall ha inriktningen att springa distansen på exempelvis 2:20. Sedan skall vi se när otåligheten slår till och Du står inte ut och ökar farten. Då kommer 2:01 framstå som ganska OK. Det är ändå 5:46 tempo. Du måste också vara på det klara med att Du kan inte hålla samma tempo på en halvmara/mara som Du gör på en milrunda.
Jag tror det sitter i skallen på Dig och jag tror också att Du behöver lägga in längre pass som andra är inne på. Peta in 25 - 30 km i ett långsammare tempo. That will do the trick.... :-)
Mikael C
1972 • Älvsjö
#9
25 augusti 2012 kl 07:09
Gilla
Nu är jag ingen xpert men mitt trick för att öka distansern har varit att ha örnkoll på hastigheten i början av passen. För min del har jag väldigt lätt att hamna i samma tempo när jag tänkt springa 20 km som när jag springer 10... Och då går jag självklart in i väggen vid...10 :)

När jag kör längre pass så är det viktigt för mig att jag låter dem ta tid. Jag sätter målet att antingen vara ute 2,5 timmar eller kör säg 20-25km oavsett sluttid. Nu börjar kroppen vänja sig vid att springa under en längre tid och då ökar hastigheten lite, då ökar jag distansen.

För min del handla det mycket om den mentala biten, att lära sig koppla bort tidspress, det blir nästan lite meditativt att springa.

Jag tränar inte till nåt lopp utan vill mest se hur långa distanser jag egentligen kan klara.

Du kommer att greja det om du ökar distansen successivt och tillåter dig att ha tråkigt :)

Hanna Berg
1987 • Nacka
#10
25 augusti 2012 kl 13:50
Gilla
Glöm inte att klappa dig själv på ryggen! En halvmara är bra oavsett, och din klart ökande löpmängd är också värd en applåd! Ta två veckor och bara gå på spinning istället.

Och se till och få ihop en minimiplan som du kan gå till när du inte orkar något annat =)

Lycka till!
Linda P
1984 • Knästorp
#11
25 augusti 2012 kl 21:08
Gilla
Det kommer. Du kanske har fått lite postlopps-depp. Ut och spring lite terräng eller testat något nytt.Dra ihop polarna och ta lite gemensamma buspass. Naturen är fantastisk nu när hösten börjar komma. Vad det beträffar maran har du inget att frukta över. Du kommer fixa det galant.
1974 • Klagshamn
#12
25 augusti 2012 kl 23:30
Gilla
Tack för alla fantastiska svar!
Jag känner lite sug efter att komma ut och springa långt och lågintensivt.

Tänkte ta bussen iväg och springa hem.

Behöver en sorts ryggsäck att ha vatten och något snack på mitten.

10k har fram till nu varit mitt långpass och jag gillar iden att bestämma att det är mitt kortpass och 20k är mitt långpass.

Uppskattar alla bra svar stort TACK!!
2006 • Alingsås
#13
25 augusti 2012 kl 23:41 Redigerad 25 augusti 2012 kl 23:51
Gilla
Härligt Carl-Fredrik, det är helt rätt inställning. Milen är anständighetsminimum eller teknikpass och 2 mil är normal/långpass. Helt rätt!

Upp till två timmar behöver man egentligen ingen vätska om det inte är snuskigt varmt eller om man laddar på ordentligt. Men kör man två timmar i sitt lugna distanstempo duger det bra att dricka innan och efter. Så ett tvåtimmarspass i lugnt tempo inne i stan kräver egentligen inte någon extrautrustning.

Men jag tycker ändå att det känns bra att ha med vätska, något snack och lite annnat i de fall man springer någonstans där man kanske är lite mer utsatt. Helt själv i skogen t.ex. Då är det ju bra att ha med prylar för att vara säker på att kunna ta sig hem för egen maskin även om man skulle bli ute betydligt längre än planerat. Eller om man skulle få lite feeling och vilja stå på någon timme till bara för att det känns gött.

Så jag kör med en sån här vid såna tillfällen: http://www.wiggle.co.uk/camelbak-octane-lr-2-litre-hydration-system-2012/

Den rymmer ett par liter vätska, en vindjacka, mobil och nycklar, en halv toarulle och några snickers. Men sen är den full.
Sitter som ett frimärke på ryggen. Grymt nöjd och kan varmt rekommendera den.
Thomas
1962 • Lindesberg
#14
26 augusti 2012 kl 10:29
Gilla
Många bra tips som du får. Ge dig inte! Lusten att springa kommer tillbaka. Varit i din situation själv!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.