Löpning Övrigt 13 inlägg 6501 visningar

Tappat ork och lust

1973 • Skogås
#1
16 juni 2015 - 20:18
Gilla 
Efter Marathon har det hänt något både med min kondition och lust. Klarar knappt 3 km utan att jag måste ta en paus. Benen känns tunga och klumpiga och andningen tung.Har sprungit 5 gånger sedan Marathon den 30 maj.Känns som att konditionen är helt väck. Känner av samma sak då jag cycklar.kan det vara pollen som spökar?Har även haft en dipp mentalt efter loppet, nästan lite deppig.Har ni några tips! Hur ska jag få tillbaka lusten.
1972 • Ljungby (Älmhult)
#2
16 juni 2015 - 20:56
Gilla 
Jag gissar övertränad. Du behöver antagligen mer vila innan du sätter igång att träna. Ju större ansträng att genomföra ett lopp destu längre vila efter. Nu vet jag ju inte hur mycket du tränat innan, men gissar att du skulle behövt 2-4 veckors vila innan du börjat med lätt träning igen.
Kristina Blanking
1973 • Färlöv
#3
16 juni 2015 - 20:58
Gilla 
Hej Magda,
Har inte sprungit nåt Marathon, och är ingen expert på ngt sätt. Men har du koll på din ämnesomsättning??
Eller går du på nån typ LCHF?? KAN ge liknande symptom som de du räknar upp....
Eller talar kroppen om att du ska hejda dig ett slag?!.......

Lycka till,
Hoppas det vänder:)!
1973 • Skogås
#4
16 juni 2015 - 21:15
Gilla 
Går inte på någon diet eller så. Har däremot haft extrem hunger veckan efter loppet. Äter ganska fritt vad jag känner för. Har dock B 12 brist och tar injektioner regelbundet. Vet inte om loppet körde slut på blodvärden.Har även haft en del förkylningar vilket är ovanligt för mig, så det kan mycket möjligt vara så att kroppen är för trött och behöver mer vila. Är bara rädd att all träning och fysiken går förlorad om jag vilar för länge och att jag blir för tung
1971 • Nykvarn
#5
16 juni 2015 - 21:23
Gilla 
Du kommer ti llbaka, jag brukar behöva ganska lång återhämtning fysiskt och mentalt efter en mara, det kan dröja ett par månader innan jag känner för något annat än att bara jogga lite. Mitt bästa tips är att ta några väldigt lugna rundor i skogen bara under en period så kommer lusten till löpning så småningom tillbaka.
1966 • Trosa
#6
16 juni 2015 - 21:50
Gilla 
Körde mitt första riktiga pass efter Sthlm M idag och har haft samma känsla som dig, ingen lust alls att gå ut och springa. Ätit precis allt som jag känt för och provat soffan rejält, men idag blev det 8 km runt trosa och vilan på 2 veckor var behövlig. Idag kändes det återigen helt ok.
Kristina Blanking
1973 • Färlöv
#7
16 juni 2015 - 21:54
Gilla 
Ät, vila, gör nåt annat än spring ett par veckor.... Byt ut löpningen mot nåt skonsammare för kroppen.....Det tradiga är väl att man i annat fall riskerar att få ytterligare en " käftsmäll " / bakslag i sin träning OCH i sitt mående. Tror ändå du tjänar på det i nuläget, med tanke på vad du skrivit.
1985 • Varberg
#8
16 juni 2015 - 21:59
Gilla 
sprang mitt första mara i mars i år. Kände precis som du efteråt, vilade kanske bara 2-3 dagar och skulle sedan köra på som vanligt...
Fattade inte alls vad som hände klarade inte av att hålla 5:00 tempo i 5 km, och jag som just klarat 42km i samma tempo!

Kan bara säga att det blir bättre :) men det va sjukt frustrerande :(
1973 • Skogås
#9
16 juni 2015 - 22:11
Gilla 
Ok tack för tipsen! Ska försöka "coola" ner mig och vila från löpningen helt. Trodde inte en mara kunde ställa till det så pass både fysiskt och mentalt.Man lär sig dock så länge man lever:-)
1967 • Torslanda
#10
17 juni 2015 - 02:04
3 Gilla 
Post Marathon Blues/Syndrome.

Fysiskt är det kroppens sätt att säga till dig att den behöver tid att läka/bygga upp sig igen. Mentalt är det saknade av nya mål och rutinerna du haft som tränande inför målet. Som barn såg man fram till julafton med extrem förväntan och när den var över insåg man att det var ett helt år till nästa vilket gav en rejäl dipp. Du har tränat så länge och så hårt och så är det över. Har du inga nya mål och kan fortsätta det schema du hade innan loppet så dippar du mentalt rejält. När jag bara körde typ ett lopp om året så kände jag detta rejält men nu försöker jag få till ett mål i månaden och då är den mentala delen inga problem men fysiskt tar det ett par dagar att komma tillbaka till en acceptabel nivå igen. Läste någonstans ett roligt citat "You have worked so hard to feel this bad". Visst är det lite så. Faktum är att jag numer gillar den känslan efter ett lopp men jag vill ha nya mål direkt så jag kan fortsätta träningen strukturerat. Se inte loppet som målet utan hela träningsresan. Loppen är bara pit stops. Jag har ett orealistiskt mål att komma under 3 timmar på maran innan jag är 50. Loppen är bara pit stops på den vägen som kollar av statusen och ger härliga minnen. Det tar inte slut med ett lopp. Målet måste inte vara tid eller ett visst lopp, det kan vara vad som helst som får dig att forsätta kämpa för att vilja dit. För min del spelar det ingen roll om jag skulle komma dit, då sätter jag bara ett nytt orealistiskt mål att kämpa mot. Just nu är jag i en period där tiderna inte har spelat någon roll utan kör lopp som är roliga som upplevelse. Hong-kong, Tokyo, Nord Korea, Australien. Har inte haft något problem att ladda om mellan loppen trots att det varit en mara i månaden detta år. Efter Hong-Kong tog jag ett långpass dagen efter maran och kände ruggig glädje men då hade jag Tokyo att se fram emot bara ett par veckor senare. Försök komma tillbaka till dina "gamla" rutiner så fort som möjligt och sätta nya mål i närtid för dig själv. Bara du själv kan sätta mål som passar just dig. Vid det här laget är du utvilad så fysiskt skall det inte vara något problem så det är främst den mentala sidan att hantera. Lycka till att hitta tillbaka till glädjen i träningen/resan.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#11
17 juni 2015 - 10:55
Gilla 
Har inte känt så mycket fysiskt men mentalt är det lite blandade känslor efter genomförd mara. Nån slags tomhetskänsla infinner sig.. Jag blir väldigt sugen på att springa maran igen, verkligen längtar efter nästa tillfälle samtidigt som det känns väldigt segt att komma igång med vardagslöpningen.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#12
17 juni 2015 - 14:42
Gilla 
Lite samma känsla efter varvet, "väggade" vid 15-16 km och fick sen slita mig i mål så det var väldigt tufft både fysiskt och mentalt.

Efter varvet, som lär vara betydligt mindre tufft än din mara, kände jag precis som du. Matt och orkeslös och löprundorna var slitsamma trots medioker hastighet.

Men, helt plötsligt släppte det och formen var bättre än innan varvet! Då kom motivationen också.

Så fortsätt köra lugna rundor och ge dig lite extra vila (och kanske mat) så ordnar det förhoppningsvis upp sig.

Lycka till!
1973 • Skogås
#13
17 juni 2015 - 17:40
Gilla 
Skönt och veta att jag inte är ett "unikum".känner mig genast lite gladare av alla upmuntrande kommentarer:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.