Löpning Skador & Rehab 37 inlägg 3051 visningar

löparknä igen :(

1979 • örebro
#1
6 februari 2008 - 16:17
Gilla
Jag vet att det finns tidigare trådar som handlar om löparknä men jag har inte hittat svaret på min fråga. Jag har tidigare haft lite lite känningar på utsidan knät men aldrig har det gjort ont. Igår kom det plötsligt och det värkade ganska mycket direkt. Jag trodde att jag kunde "springa bort" det men icke. Sista kilometern fick jag promenera. Jag satt och läste artiklar och trådar om löparknä och försökte hitta några bra stretchövningar.
Jag har försökt att stretcha men det gör väldigt ont. En del säger att det är bra att stretcha till det ger sig medan andra skriver att det är vila i flera månader som gäller. Ska jag stretcha fast det gör ont? Ska jag ta typ Ipren?
Jag har tänkt att minska på löpandet framöver. Det blir 3 pass/v istället för 4-5. Det blir istället ett cykelpass och en styrketräningspass.
Jag vet inte riktigt om skadan är pga överbelastning eller behov av ilägg.
< < < 1 2 > > >
1981 • Linköping
#21
10 februari 2008 kl 17:54 Redigerad 10 februari 2008 kl 17:59
Gilla
Hej!
Jag har oxå varit drabbad av löparknä och svarat i så många trådar om detta att ni säkert läst allt. Det som slår mig i denna tråd är dock att så många springer (dessutom långt) trots smärtor och problem.

Enligt vad jag läst mig till samt diskuterat med min naprapat så när man drabbas av löparknä är det strech och vila som gäller. När smärtan gått HELT över så kan man börja springa KORTARE sträckor. Jag började med 3km men kunde snabbt öka till 5km. Sedan ville jag springa en mil, men då sa knät ifrån liiite efter 7km. Detta gjorde att jag genast avbröt. Jag slapp träningsuppehåll, knät var helt bra dagen efter. Sedan sprang jag bara 5-7km rundor i typ 1månad innan jag började med 10km. Nu springer jag 15km obehindrat och har inte haft några känningar sen den milrundan som jag avbröt efter 7km. Kan även springa intervaller och annat ansträngande.

Summa summarum: vila bort smärta HELT, strecha varje dag - ofta! Börja spring kortare sträckor och sluta när du får ont. Att kolla skor och rygg (det kan ofta ha sitt urspring i ryggen) är även det självklart!

Som ytterligare hjälp använder jag numer en kneestrap.

Hoppas att ni alla bir bra!
1967 • Helsingborg
#22
10 februari 2008 kl 18:14
Gilla
Jag är inne på 3:e löpfria veckan och har ändå ont. Bör man misstänka att den ändå kan vara "menisken" som doktorn sa?
Mikael Hedström
1969 • Hägersten
#23
10 februari 2008 kl 18:42
Gilla
Vill inte avskräcka dig, men mitt löparknä krävde tre mån av vila och stretch. Det var riktigt illa. Var dum och sprang en tävling fast det gjorde ont. Löparknä är inte att leka med!
1979 • örebro
#24
10 februari 2008 kl 19:11
Gilla
Jag var ute och tänkte springa en kort runda ( 6km) efter 5 löpfria dagar med stretching och vila och lite styrketräning. När jag fick avbryta pga löparknä i början på denna vecka var det mitt högraknä som värkte. När jag gav mig ut idag var det mitt vänstra knä som kändes lite. Efter 3 km stannade jag och stretchade lite. Sen fortsatte jag men bara en km efter det så kom smärtan tillbaka, men gissa, det var mitt högra knä igen.
Det gjorde inte jätteont men jag kände att det var lycka bra att avbryta. Nu blir det vila ett par dagar med stretching och kanske lite cykel och styrka så försöker jag igen någon gång i slutet på nästa vecka. Jag tänker inte ge mig.
Ge inte upp alla joggare med löparknä!!!!!!!!!
1981 • Linköping
#25
10 februari 2008 kl 19:12
Gilla
Vill flika in gällande hur länge det sitter i:

Jag har haft löparknä både på vänster & höger. Först fick jag på vänster, detta kom efter en löptur. Jag gick direkt till en naprapat, fick instruktioner och vilade i 14dgr. Sedan kändes allt helt bra och jag började springa kortare sträckor, har aldrig haft några problem med detta knä igen.

Mitt högra löparknä kom när jag bestämt mig för en långtur och fick ont mitt i rundan. Jag ignorerade smärtan och fortsatte. Efter ett tag satt jag ned i skogen och grät av smärta och tog mig ingenstans. Detta tog MYCKET längre tid att läka ut. Även idag kan jag känna av det när det är kallt & rått ute.
Margit S
1961 • Luleå
#26
11 februari 2008 kl 15:48
Gilla
Har någon provat TNS??
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#27
11 februari 2008 kl 20:01
Gilla
Tips för den som vill läsa lite om skadefri löpning (och inte har problem med att läsa engelska) läs kapitel 3 i "Running fast and injury free" av Gordon Pirie http://www.scribd.com/doc/13695/Gordon-Piries-Running-Fast-and-Injury-Free

"If you want to know how to run naturally, potentially for a century or more, without your body disintegrating from injuries, then look at the design of the human body, particularly the foot. Forget about the way shoes are designed. Most modern running shoes aren´t made for running naturally without injury. They are designed with the mistaken concept that we are supposed to land on our heels." /Ken Saxton
1960 • MALMÖ
#28
12 februari 2008 kl 08:50
Gilla
Ja, jag undrar liksom Marit. Funkar TNS och kan det vara nånting för löparknä? Och hur vet man i så fall vilken apparat man ska skaffa, så att det är riktiga grejer och inte " TV-shop-nys."
1967 • Helsingborg
#29
12 februari 2008 kl 10:41
Gilla
Jag tror att vårdcentralens sjukgymnast kan svara OCH låna ut om hon tror att det funkar.
1960 • MALMÖ
#30
12 februari 2008 kl 11:34
Gilla
Tack Maria, jag har läst på lite nu och det verkar som TENS mest handlar om smärtstillande och inte läkande.
Får ge mig till tåls till min löpanalys hos IMC, skulle gjort det redan idag men deras kamera hade pajjat :-(( , hoppas eventuella inlägg gör susen :-)
Margit S
1961 • Luleå
#31
20 mars 2008 kl 17:58
Gilla
Det är ingen idé att försöka lura mig längre. Jag har lite småont hela tiden lateralt på knäskålen och lite upp mot låret. Blir värre efter både skidor och spinning och även de kortaste sträckor på löpband trots framfotslöpning. Det är bara inse tror jag att jag måste vila från all löpning tills jag är bra. Det känns att det kommer att ta några månader. Har av sjukgymnast fått ett program i gymmet att träna försiktigt upp runt knäet och så sa han att jag bara ska träna Power-Yoga och Body-balance, dvs mycket stretchande. Body Pump får jag också men utan utfallsteg och annat som drabbar benen. Jag har idag fått en TNS som jag ska använda på lågfrekvent 6 timmar om dagen för att öka cirkulationen och såmed påskynda läkningen. Mitt sista hopp efter alla knäskydd, sulor mmm
Trist, men allt det träning som jag nämnde ovan får man ju inte riktigt upp flåset som är så skönt. Och så blir det inga påskgodis heller när jag inte kan röra mig så mycket. Att gå upp i vikt skulle säkert inte göra saken bättre!
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#32
21 mars 2008 kl 13:37 Redigerad 22 mars 2008 kl 13:12
Gilla
dras åxå med ett löparknä igen, skall ut och springa lite nu. Har ökat träningsmängden för mycket på för kort tid, sjukt att man aldrig lär sig av sina misstag. Stretcha på!

kanske inte är löparknä trots allt, men ngt skumt med knät är det, mer bakom knät. ngn som vet?
1981 • Linköping
#33
21 mars 2008 kl 20:34
Gilla
Jag har i princip inte kännt av mina löparknän sedan i höstas, men idag när jag sprang ett långpass i snö, blåst, kyla och lite halka så kände jag av det. Inge farligt, men smärtan fanns där. Jag tror att det var kylan som gjorde det. känns bra nu!
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#34
22 mars 2008 kl 13:37
Gilla
När underlaget är sådär eländigt är det väldigt slitigt för knäna, kylan gör det ju inte bättre heller. Du är nog pågång igen såfort vintern gett upp detta tillfälliga besök!
Emelie Nyström
1989 • Färlöv
#35
23 mars 2008 kl 12:57
Gilla
Ja det är ett skydd med hål för själva knäskålen. Där är två kardborreband, ett ovanför och ett nedanför knäskålen som håller det på plats.
1964 • Malmö
#36
23 mars 2008 kl 19:21
Gilla
Jag kommer med en helt ny lösning på löparknät som min kiroprakter fixade. Han bad mig egentligen söka hos en massör för att mina muskler i benen var stela.
Jag fick mitt löparknä för 3-4 veckor sedan och han behandlade genom att jag låg på magen på britsen och så satte han tummen mycket hårt på olika ställen runt sena ovan knät på utsiadan av låret. D.v.s på muskeln alldeles intill. Behandlingen gick ut på att han ordentligt tryckte till på muskeln i 30 sekunder på lite olika ställen där. Det strålade ut i tårna och jag kallsvettades men resultatet var att smärtan släppte omedelbart efter hans behandling. PERFEKT!
Jag har kutat direkt efter det utan besvär men fått känningar efter 8 km passet. Med lite enkla egna tumgrepp så försvinner smärtan.
Han menade på att muskeln var försatt i kramp och därför inte kunde supporta knäleden och därav smärtan.
1981 • Mjölby
#37
16 maj 2008 kl 07:09
Gilla
Själv var jag på akupunktur igår för mitt löparknä/ischias och känner omedelbar förbättring!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.