Löpning Kost & Näring 72 inlägg 4268 visningar

Synpunkter på frukost?

1981 • Luleå
#1
4 september 2012 - 07:42
Gilla
Hej. Är 167cm lång och väger 66kg och vill minska detta ner under 60kg till nästa vår. Skall försöka äta runt 2000kcal ett tag och se om jag minskar på det, sen justera när jag stannar av i nedgång.
Läste att 25% av intag ska ligga vid frukost så för min del 500kcal samt att dagsintaget för en löpare skall fördelas 50 kolhydrat, 25protein, 25 fett.

Så här ser min frukost ut nu

30g branflakes + 30g müsli + 2.5dl lättmjölk

Det ger bara 303 kcal och 50g kolhydrat, 15 protein och 2g fett

Vad bör jag lägga till i min frukost, bör väl få i mig mera fett? Eller är det bra att hålla nere frukostintaget till 300kcal??

< < < 1 2 3 4 > > >
1967 • www.sapiens.se
#21
4 september 2012 kl 11:13
Gilla
När det gäller sakfrågan tycker jag att det funkar utmärkt att äta den frukost jag är sugen på och helst efter en morgonjogg. Det smakar aldrig så bra som då!

Och nu ska jag ut på lunchträningen efter att ha i morse ätit en frukost bestående av havregrynsgröt med hemgjord äppelmos och rödmjölk samt två ostmackor. Sen blir det pasta till lunch och jag tror att jag står mig till dagens andra träningspass.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#22
4 september 2012 kl 12:00
Gilla
Studenternas matsida för löpare, författad av Lorenzo Nesi, tycker jag är klockren: http://www.studenterna.nu/Others/Allpages.asp?PageIdentifier=FOOD

"Gå inte på trendiga kurer. Till exempel är GI-metoden ett hjälpmedel för diabetiker, inte för löpare. Vi behöver livsmedel med såväl höga som låga GI-värden."
1976 • Sollentuna
#23
4 september 2012 kl 12:21
Gilla
Men snälla människor... Vi har enväldigt specifik fråga från TS. Det rör sig om frukost. TS vill gå ned i vikt och stå sig ett tag på frukosten. Mitt tips är att addera mer fett och ta bort flingorna. Müslin tycker jag kan vara kvar om det inte är för mycket spannmål i den.

Försök vara lite nyanserade och inte som en j*vla kvällstidning...
2006 • Alingsås
#24
4 september 2012 kl 12:55
Gilla
Hej Christer!

Jag tycker att man står sig bättre på ett hårdkokt ägg än på en tallrik fil och flingor eller müsli eller havregröt. Och ett hårdkokt ägg ger väldigt lite kcal i jämförelse. Faktiskt så att man kan mula i sig två hårdkokta ägg till samma kcal-mängd som en rostmacka med ost typ om man är riktigt morgonhungrig.
Man känner sig kanske inte så mätt först men låt det landa i tjugo minuter så sitter det som en smäck sen och man står sig till lunch utan problem.

Och detta sagt helt utan att lägga mig i den där kolhydrats- eller bostavsdietdebatten. Jag vet bara att till frukost står jag mig bättre och längre på ett hårdkokt ägg än på en tallrik gröt, fil eller något annat. Och till ett hyfsat lågt energivärde.

I övrigt äter jag väl som folk gör mest. Dvs jag kan välja vad som helst när jag går på restaurang och undviker inte aktivt några hyllor i matbutiken.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#25
4 september 2012 kl 12:59 Redigerad 4 september 2012 kl 12:59
Gilla
Du skulle kunna käka två hårdkokta ägg till din nuvarande frukost och land kring din tänkta energimängd.. Ägg tillför både bra protein och mättar bra.

Edit: Pucktvåa. Antalet ägg beror ju såklart även på storlekt etc.
1976 • Göteborg
#26
4 september 2012 kl 13:59
Gilla
Min frukost består av :
1½ dl havregryn (fiberberikade)
½ dl pumpakärnor (bra fett och himla goda)
1 msk Gojibär (antioxidanter och annat bra, sen är dom goda också)
1 msk Linfrö
½ - 1 tsk salt
1 msk socker (för jag tycker det är gott)

sen vanlig röd mjölk till det

Hade gärna haft i chia frön också men utbudet i enköping är inget vidare..

Om jag tar en macka så blir det gott bröd med kalkon, keso och lite vällagrad greve ost.


Står mig bra på det, kan träna på lunchen och ta en enkel sallad till lunch.
Robin
2008 • Götet
#27
4 september 2012 kl 17:19 Redigerad 4 september 2012 kl 17:19
Gilla
"Just det Robin, för vetenskapen är ju enig på kostområdet."
Japp.

Men däremot är det väldigt många som är dåliga på att tolka vetenskap som kommer med helt galna påståenden. Blaskmedia är experter på att tolka vetenskap felaktigt och tyvärr använder sig många av blaskmedia för att forma sina åsikter :(

Och lägg där till ett väldigt anti-intellektuellt debattklimat i samhället med stark groupthink där folk verkar tro att n=1 säger något, att multipel linjär regression inte behövs och att man kan vinna debatter på att vara intellektuellt oärlig. Lägg där till att det är svårt att argumentera med folk som inte förstår koncepten ovan hehe.
HR
1972 • Stockholm
#28
4 september 2012 kl 17:31
Gilla
Robin; ber om ursäkt om jag missuppfattat din diet, semi strikt Paleo är noterat. Mitt misstycke med ditt första inlägg kvarstår.

Om vi lämnar bokstavskombinationerna så kan vi ju fråga Christer hur han är som morgonmänniska.

Vaknar du sällan hungrig? Är du inte en frukostperson? Då kan du gladeligen bortse ifrån frukostråden nedan och äta ganska lite. Att inte äta alls kan jag inte avgöra om det är bra eller inte, det är otänkbart för mig men en del vill ju inte ha något innan lunch.

Vaknar du hungrig? Då räcker inte två ägg särskilt långt. Det är inte tillräckligt för en vuxen karl att träna på och ingen tillräcklig bas för en viktnedgång. Min tvärhand höga sambo äter gröt till frukost och henne har jag kunnat bicepscurla. Två reps bara, men iallafall ;).

Rickards förslag ovan gjorde mig sugen direkt, gott och bra. Du ska tänka på att kroppen ska vara igång hela dagen, oavsett om du ska gå ner i vikt och träna eller bara gå ner i vikt.

Äter du en sund frukost enligt förslagen tidigare i tråden så får du det mycket lättare att fungera under dagen och du kan du hålla igen på lunchen och följande måltider. Det blir lättare att hålla koll på maten om du har frukost i magen och anpassar resten av maten efter dagen.

Kvällsmålen kan du göra lite snålare, men helst inte om du tränat "hårt", då bör du belöna kroppen, gärna med mindre kolhydrater på kvällen. Den tiden på dygnet kan du om du inte är särskilt hungrig skippa kolhydraterna helt, eller nöja dig med en rågsmörgås. Den kommer inte göra dig tjock.

Hur du äter på dagen är ju jättesvårt att råda om då man inte vet hur du rör på dig eller jobbar, men rent allmänt är det ju lättast att kontrollera maten du får i dig hemma; dvs frukost och kvällsmål. Då kan du bolla lite med maten på dagtid och undvika kalorifällorna.

Bort med läsk, fikabröd och feta såser i maten. Även om den feta såsen "kan vara nyttig" så vill du ju minska kaloriintaget i stort och ett par matskedar fet sås kan du avvara likväl som du kan avvara en trafikkon med pasta.

Jag tillhör skaran som inte tvingar i mig lagad mat på kvällarna för att "man ska äta middag" utan äter om och när jag är hungrig.

Idag var det risk för regn vid utomhusjobb så efter frukost 07:30 så blev det INGEN mat förrän nyss. Jag drack lite vatten under dagen, fick en liten dipp runt halv två men bet ihop och hungern försvann vid halv tre. Kvart i fyra satt jag i bilen på väg hem och fick min lunch/middag för en halvtimme sedan. Jag tror inte på att äta ikapp, förutom om man tränat hårt och ska bygga lite muskler. Jag åt inte mer än ett vanligt eftermiddagsmål. Lite spak efter en heldag på frukost, och inget jag rekommenderar till vardags, men hanterbart.



Jouni Holopainen
1965 • Handen
#29
4 september 2012 kl 17:38
Gilla
Jag skulle föreslå lite pajkastning till frukost.
Precis som på tråden.
Jag äter aldrig frukost, lunchar kl 11, äter middag efter träning.
Tappat 4 kg på 4 veckor..
Skit detsamma vad man äter för diet, bara man kan stå ut med den periodiska fastan.
Fråga gärna med privata meddelanden om det intresserar, vill ogärna bli pajkastad för då blir jag bara sugen på det.
HR
1972 • Stockholm
#30
4 september 2012 kl 17:40
Gilla
Robin; vi kanske ska släppa pseudodebatten kring "alternativa" kosthållningar som slentrianmässigt framförs av dig.

Fortfarande kommer det inte ett pip ifrån dig om din träning, ditt träningsupplägg och hur ditt ätande främjar den och hur Christer kan vara hjälpt av den. Du ger inga personliga träningserfarenheter som gör att man kan förstå ditt tänk. Det man blir serverad är länkar med ibland mer fantastiska påståenden än vad du beskyller "etablerad" vetenskap för, och framhåller det som en orubblig sanning.

Jag håller dock med dig om att en del gamla sanningar och myter om mat är otidsenliga. Däremot så anser jag att många av dem har överlevt alla "nymodigheter" av en anledning bland oss som TRÄNAR. "De andra" kan jag inte riktigt relatera till annat än att man kan konstatera att man inte kan äta kakan utan att ibland ha den kvar. ;)

Jag har ju genomlevt (och ibland blivit utsatt för) sååå många "så-här-ska-det-vara" dieter och såhär i efterhand har man insett att jag varit friskare, starkare och sundare i min relativt normala kosthållning än alla de som trumpetat ut dem under åren. Tro mig, jag har en del personliga historier på lager om allt ifrån strikt vegankost till Herbalife.
HR
1972 • Stockholm
#31
4 september 2012 kl 17:41
Gilla
Jouni; jag är ledsen att jag glömde lägga in ett pajrecept i mitt förförra inlägg.

Periodisk fasta är jag med på, ibland ofrivilligt, precis som det jag skrev om i förrförra inlägget. ;)
Jouni Holopainen
1965 • Handen
#32
4 september 2012 kl 17:54
Gilla
Henrik: Ha ha. Skulle tillägga att du har ganska bra inlägg.
Även om jag inte håller med om allt, så är din erfarenhet mer värt än tyck o tänk.
1981 • Luleå
#33
4 september 2012 kl 18:53
Gilla
Tack för alla synpunkter. Som jag skrev i första inlägget så skrevs det på runners world att man skulle gärna ha ett intag av 50% kolhydrat, 25% protein och 25% fett och det jag försöker följa. Behöver givetvis inte vara rätt för att det står i RW men energifördelningen verkade vettig.

Nu behöver ju inte frukosten vara exakt så utan bara dagsintaget.

Den frukosten jag äter nu stoppar jag på från 07 till 12-13 ungefär trots att jag morgontränar på tom mage innan frukost nästan alltid.

Mitt problem för viktnedgången är snabbmatsluncher, pizza, alkohol, läsk tror jag. Men försöker skärpa mig där med matlåda så ofta som möjligt men lyckas inte alltid.

Några andra bra tips på bra lunchalternativ - ute eller att köpa från affär då jag har det 2min från arbetet?
1991 • Kristianstad
#34
4 september 2012 kl 18:58
Gilla
+1 Henrik, Magnus och Marcus (finns kanske dubletter utav namnen, inte mitt problem :))
------

Förslag till Christer (TS):
* Öka mängden något (45g + 45g)
* Lägg till en grov macka med grovt pålägg
* Koka ett ägg eller två

Min frukost, som jag står mig på i 3-5 timmar är följande:
* 1dl müsli (olika sorter hela tiden, men oftast med frukt/ nötter I) samt "tillräckligt" med mellanfilmjölk. Ofta slinker en tesked kakao i.
* En grov (mörk) macka med Wästgöta ost (31% protein, 10% fett), kokt skinka och eventuellt paprika/ gurka på det.
Till det serveras kaffe/ te :)

Misstänker runt 450-550 kcal. Jag tycker det är väldigt gott, mättande, känns nyttigt och kostar inte speciellt mycket. Men som kommit fram i tråden, alla är ju helt olika med hur man äter (gå gott och väldigt ont).

Det bästa tipset är nog att testa fram lite olika kombinationer för att "pricka rätt". Det gjorde jag med müsli + macka.

En annan variant är ju bananpannkakorna; mixa 1 banan med 2-5 ägg, stek. Lägg till frukt/ kesella eller annat tillbehör. Ger väl runt 100 + 200-500 kcal ungefär.
1991 • Kristianstad
#35
4 september 2012 kl 19:04
Gilla
Lunchtips:

Matlåda är nog överlägset bäst, billigaste och även godast. "Allt" funkar ju att värma upp igen, om man inte är överdrivet kräsen.

Jag handlar mat ute 2-3 gånger om året, resten lagar själv.
Min middag är ofta kött/ fisk/ kyckling + fullkornspasta, med grönsaker och/ eller wook till. Passar utmärkt för mig. "Trots" (=tack vare) stor mängd pasta går min vikt stadigt neråt :)

Om man inte är så kräsen tycker jag en tonfiskburk (Ica) är väldigt gott. Kostar ~ 15 kronor och ger ca 150 gram tonfisk. Dock mer mellanmål än måltid. Även om färdigmat är nyttigt tycker jag det kostar svinmycket. Kanske för att jag är student :)

Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#36
4 september 2012 kl 19:07
Gilla
Citerar en film från tidigt 90 tal: Why can´t we all just get along!
1967 • www.sapiens.se
#37
4 september 2012 kl 19:18
Gilla
Om du äter mycket snabbmat och dricker mycket läsk och alkohol är det mer effektivt att jobba där än att hitta den optimala frukosten. Matlådor är ett ypperligt alternativ eftersom du då kan ha koll på vad du får i dig.

För övrigt är jag imponerad av hur effektivt Robin undviker att svara på frågan om hur han tränar. Jag har min aningar om hur ofta och hårt det sker.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#38
4 september 2012 kl 19:28 Redigerad 4 september 2012 kl 19:33
Gilla
Angående Christers vilja till under 60 kg, så är det i enlighet med en sannolik långlöpotimerande vikt dvs högst ca BMI 21 för relativt korta löpare.

Jag var 3 cm kortare och vägde t o m 17-18 kg ( än Christer NU)mindre i min forna relativa glans dagar :-)
1981 • Luleå
#39
4 september 2012 kl 19:30
Gilla
Mycket och mycket men säkert minst 4-5 starköl i månaden. Räknade lite snabbt att om jag inte druckit dessa hade jag minskat dryga 2kg per år bara för alkoholen. Sen säkert en hel del till i form av dagen efter mat :/ får sluta med det helt enkelt, vilket eg. bara vore bra :)
1995 • Sala
#40
4 september 2012 kl 19:36
Gilla
Jag äter jämt och ständigt, blir hungrig efter 2 timmar vad jag än äter!
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.