Löpning Kom igång 27 inlägg 11572 visningar

Hur mycket är lagom???

1974 • Västerås
#1
5 september 2012 - 20:55
Gilla
Jag har tränat friskis och svettis medelpass tidigare men sedan 1 1/2 mån sedan så joggar jag. Började med 5km, ökade till 6km efter 2 veckor och ytterligare till en 1mil efter 3-4 veckor. Springer 1mil ca 3 ggr/v och många vill gärna skrämma mig och säga ooohhh kolla att du håller.....det kanske känns bra nu men sen????? Ja och hur i hela friden ska jag veta vad som är lagom för mig? Ska väl lägga till att jag är 38 år och kvinna =)
< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#21
7 september 2012 kl 14:31
Gilla
"10%-regeln" har lite olika tolkningar men klart är att den ofta missuppfattas. Vad jag hört är att det är ett riktmärke för hur mycket eliten kan öka per år - tills de slår i taket. Används också om hur mycket man kan öka efter ett uppehåll efter säsongsvila (för dem som tar det) eller lite långvarigare skada/sjukdom. I det fallet är det ju mycket fråga om var man startar, 10% av noll är ju ingenting.

I övrigt håller jag med. En veckas dubbling går ofta bra, en snabb ökning under 3-4 veckor också. Inte alltid, men ofta. Men sedan behöver kroppen rejält med återhämtning annars är en skada nästan given. (Jag "brukar" bli sjuk i stället och det är ju rätt praktiskt;-)

Många skador kommer smygande, jag har t o m fått en smygande muskelbristning en gång!

Tror att "pulsering" av träningen, att man tar det klart lugnare var 3:e eller var 4:e vecka, är mycket bra för att minska skaderisken. Man bryter träningsnarkomanin så att man får lättare att känna om något inte är bra, kroppen får tillfälle att bygga upp lite mer. Sedan tar man nästa vecka lite mindre träning än veckan före återhämtningsveckan, man ökar mängden som en sågtandskurva, två steg framåt och ett tillbaka.
Acke5
1959 • Göteborg
#22
7 september 2012 kl 14:32
Gilla
För egen del har jag emellanåt gjort stora volymförandringar, och det har gått bra. Nu har jag fått problem och det dök upp i samband med att jag försökte öka farten.

Min erfarenhet är, att det inte är så petigt med distansen; man känner rätt väl av om det blir för slitigt men att man inte alls får samma signaler vid tempoökning.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#23
8 september 2012 kl 00:15
Gilla
Var försiktig, öka inte träningsmängden mer just nu, vila någon dag extra om något gör ont. Vill man tvunget träna mer, gå i så fall, kroppen behöver tid att vänja sig.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#24
8 september 2012 kl 08:52
Gilla
Kört 4-5 pass/v på friskis sedan 2004. Jympa, spinning, styrka, iw mm. började löpträna för tre år sedan, 2 lugnare distanspass i veckan första året (2 mil/ vecka). Började med kortare runder till o från träning innan, för attvänja kroppen vid löpning. Efter 1 år bytte jag ut ett distanspass till tuffare intervallpass. De senaste två åren har jag sedan ökat successivt i både distanser o intervaller o antalet löppass. Idag ligger jag på 3-4 löppass/veckan o 3-5 mil i sträcka. Lite olika beroende på kommande lopp mm;). Har dock under perioden haft en fotskada utan löpning i 6 månader som visade sig efter 1:a löpåret. Blev för mycket med jympa o löpning - men efter omtag o omtänk har det nu fungerat sista 1,5 åren utan större blesyrer. Skynda långsamt, o förståndigt o lycka till med löpningen!
Stefan
1977 • Skåne
#25
8 september 2012 kl 20:33
Gilla
Det var inte så längesen som jag var i samma sits som TS och allt kändes bra och jag ville bara öka öka öka hela tiden. (körde tom jogg som uppvärmning till gympass eftersom "enbart 2km" inte kan räknas som löppass tänkte jag i min iver/dumhet)

Som ett brev på posten kom då en knäkänning när jag egentligen kände mig som starkast, och jag kan inte påstå att jag såg det komma (nu syftar jag på kroppsliga känningar, för varningar via detta forum och dylikt fanns/finns det massor av när det kommer till nybörjarens iver vs skador).

Skall dock tillägga detta som jag upptäckte så sent som idag, och det är musikens påverkan för mig. Sen dag 1 har jag haft musik i lurarna när jag springer. Ingen tanke bakom musiken i form av bpm etc, utan bara musik som jag gillar eftersom det ger mig bäst mental avslappning.
Testade dock att springa utan musik sista halvtimmen idag och då uppmärksammade jag min kropp betydligt mer än innan - vilket väckte tanken i mig att kroppen högst troligt varnade mig även innan skadan, men musiken i mina öron låg likt voltaren och dämpade mina signaler från kroppen.

Så efter detta allt för långa inlägg är mitt råd till trådskaparen en förlängning av det klassiska "lyssna på kroppen" - nämligen se till att du ger dig själv rätt förutsättningar så att kroppen inte behöver skrika när den vill kontakta dig.
1974 • Västerås
#26
8 september 2012 kl 20:41
Gilla
Vaaaaaaaa ;)
1974 • Västerås
#27
8 september 2012 kl 20:45
Gilla
Tar självklart till mig av era råd, tror minsann att det blir intervaller under mitt 5 km pass imorgon :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.