Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 1959 visningar

Hur klä sig lagom varmt?

1977 • Hässleholm
#1
27 januari 2020 - 12:28
1 Gilla 
Jag kämpar å testar mig fram med klädval o för ett 50km-lopp, Tjörnarparen som mest troligt blir några plusgrader med inslag av regn.
Hur ska man klä sig ang ovandel?
Jag har nu merinoull undertröja och fleece över.
Regnar det så har jag en tunn Goretex-jacka istället. Men oavsett så blir resultatet att jag svettas så tröjan blir blöt å kall som en sur Wettextrasa och Goretexen testade jag på en regnig 3milsrunda med resultat att jag var plaskblöt efter en mil..
Mindre kläder fungerar ju inte heller, om jag behöver gå en stund blir det alltför kallt, särskilt när det blåser..
1969 • Kiruna
#2
27 januari 2020 - 14:17
2 Gilla 
Svettas du mycket så försök minska på kläder. Ullundertröja och fleece vid plusgrader låter mycket i mina öron. Tror nog att man fryser mer om man är helt blöt än om man har lite mindre kläder på sig och håller sig lite torrare. Har du någon jacka som är vindtät och kanske tål lite regn? Kanske ett bättre alternativ, förutsatt att inte arrangören har en helt vattentät jacka som obligatorisk utrustning.
Ante
1970 • Stockholm
#3
27 januari 2020 - 15:58
1 Gilla 
Ingen lätt ekvation, allt blir blött vid regn. En riktigt tajt underställströja och tunn/lätt jacka i goretext, gärna huva som du kan ta över mössan eller pannband när du blir kall. Utvärdera om merino verkligen är bästa understället. Jag har en mängd olika och föredrar syntet vid blöta och riktigt svettiga pass. När träningskläderna kommer ur tvättmaskin så känner man tydligt att merino-plagg är blötare och tyngre än liknande syntet. Jag tänker att ju mindre vatten ett plagg binder, desto bättre vid riktigt blöta förhållanden.
All lycka på loppet!
1973 • Byn
#4
27 januari 2020 - 18:22
1 Gilla 
För mig funkar nätbrynja närmast kroppen bäst,blir små luftfickor som hjälper till o hålla värmen. Sen får jag inte den blöta känslan direkt mot kroppen. Som andra lager väljer jag efter tempratur och på de en tunn vindjacka. Lycka till med löpet.
Helena Nee
1968 • Åkersberga
#5
27 januari 2020 - 19:05
2 Gilla 
Jag svettas mycket när jag springer och försöker springa med väst så mycket som möjligt så kroppens värme smiter ut genom ärmarna och det blir ett lättare sätt att reglera temperaturen. Gissar att en väst också kan funka bra vid längre lopp. Kanske klippa söner en gammal hyfsat vattentät jacka om det regna då de vanliga västarna är mest vindavvisande. Problemet med väst är att de inte har ärmar så du kan knyta den runt midjan vid behov men det brukar fungera bra att bara ha den vid öppen och fladdra.
Lycka till!
1969 • Kiruna
#6
27 januari 2020 - 19:06
3 Gilla 
I yngre dagar svettades jag extremt mycket och använde oftast de allra tunnaste syntetunderställen (Craft extreme) för att hålla mig så torr som möjligt. Frös gjorde jag oftast bara om jag klätt mig för mycket och blev genomblöt av svett.
Med stigande ålder, samt hjärt/kärlsjukdomar, har svettningen minskat avsevärt och jag blivit blivit ganska frusen av mig. Numera funkar det bra med tunna ullunderställ och nät/brynje-underställ av ull även vid lite mildare väder.
Så prova ett tunt syntetunderställ och en betydligt tunnare tröja för att se skillnaden.
Fryser man de första 10 minuterna av löpturen brukar det vara lagom sedan man blivit varm.
Känns det behagligt i början är man oftast alltför varmt klädd och blir onödigt våt av svett, vilket leder till att man blir riktigt kall när man inte orkar hålla tempot längre fram.
1977 • Hässleholm
#7
27 januari 2020 - 19:24
Gilla 
Jag tackar för alla uppmuntrande förslag.
Ska prova nästa löprunda med en tunn funktionströja, sedan löpvästen och kan ha en någerlunda regntålig vindjacka över.
Ser lite puckelryggat ut men blir kanske bra med en luftspalt, dessutom kan jag ta av å knyta jackan runt höften vid behov.
Håller med ang merinoull, suger verkligen vatten å passar kanske bättre för raska promenader..
Jag har provat oxå med en stickad tröja som är något fisknätsliknande och kanske kan fungera som ett ventilerade extralager.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
28 januari 2020 - 00:30
1 Gilla 
Jag tycker att nätundetröja i ull funkar suveränt, ventilerar bra om jag svettas. Sen fyller jag fickorna i jackan med varma vantar en ylle-beanie och en buff (för halsen) och just nu springer jag ofta med "lösärmar" ett par överblivna vadskydd som jag trär på underärmarna, innanför jackan. Men det beror på att jag upptäckt att jag ofta blir kall just där efter några timmar, använder ju inte de musklerna särskilt mycket.
1984 • Göteborg
#9
28 januari 2020 - 22:39
Gilla 
Jag fick tips från en skidåkare att alltid ha något under ulltröjan som leder bort svetten. Har man ullen närmast absorberar den svetten och man får ett blött lager närmast kroppen. Har dock inte testat detta själv då det inte varit så kallt för mig än i år, men tänker jag ska prova om det kommer någon köldknäpp i Göteborg i år.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.