Löpning Kläder, Skor & Prylar 710 inlägg 48833 visningar

Suunto Ambit

Petter Bogren
1967 • Danderyd
#1
21 maj 2012 - 21:31
Gilla
Är det någon som skaffat en Suunto Ambit och testat den ordentligt och kan jämföra den med andra vanliga löpklockor typ Polar med fotpod, Garmin etc?

Den ser ruskigt bra/lovande ut tycker jag.
Här kan man köpa den: http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=SUUNTOAMBITHRBLACK
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Martin Lind
1980 • Uppsala
#41
11 september 2012 kl 15:51 Redigerad 11 september 2012 kl 15:53
Gilla
Några svar (har haft den sen Juni). Tidigare klocka var Garmin 310.

Storlek/vikt: känns som, och uppfattas av omgivningen som en stor metallklocka. Kan utan problem ha den till vardaglig klädsel (dock ej till dressat...). Garminen såg ut som en Gadget och användes enbart till träning... Sitter bra på handleden och glider fint in under tröjärmar utan att knappar aktiveras.

Höjdmätare: fungerar mkt bra om man är medveten om att 1) kalibrera den innan man sticker ut (använd ex appen Elevation till iPhone för att få din höjd om du startar på ny lokal), samt 2) att klockan beräknar höjd genom att mäta förändring i lufttryck. Det innebär att för att höjden ska stämma exakt så skall lufttrycket (vädret) vara helt stabilt. Det är det ju aldrig, så att man är några meter högre/lägre när man kommer i mål än när man startar får man räkna med. Grymt kul att kolla på höjdkurvan är det dock när man springer, och när man fjällvandrar så är det tom ett navigationshjälpmedel, iom att du då ser vilken höjdkurva på kartan du befinner dig på.

Distans.
Ambit har samma GPS-chip som nyare Garmins, men beräknar distans något annorlunda i klockan, tydligen (enligt något forum, hitatr ej länk) så måste den nya positionen vara 2*GPS-osäkerheten för att en förflyttning skall registreras, vilket kan innebära en underskattning av distansen, ffa i områden med dålig mottagning (skog) och långsam fart. Min Garmin överskattade istället distansen under sådana förhållanden. Läses spåret in i program med andra sätt att beräkna distansen (ex Rubitrack eller Garmin Connect) så får man längre distanser (men olika mkt längre beroende på vilket program och deras algoritmer för att beräkna distans). Huruvida Suunto kommer förändra algoritmen för att inte underskatta distansen (men samtidigt riskera större osäkerhet i punkterna och överskattad distans, som det känns som om min 310 gör) vet ingen mer än de själva, men de är ju duktiga med firmwareuppdateringar.

Jag är mkt nöjd med min Ambit, jag skrev när jag fick den att den känns som en kvalitetsklocka med GPS-funktion, medan 310 var en fullmatad plast-GPS med klockarmband. Tycker fortfarande att det stämmer bra. Jag gillar även Suuntoklockans logik: default är det en klocka (tidvisning, batteriet håller iflera veckor i det läget), och när man vill köra ett pass trycker man på Start och väljer sedan ett av alla förprogramerade utseenden med olika skärmar (jag har olika för orientering, löpning, terränglöpning, dagsvandringar och flerdagarsvandringar, kajak och gymmande). Jag kom inte överrens med Garmins logik, men det kan ju lika gärna vara mitt eget fel :-)

Negativt med Ambit?
Ja, det finns också. Pipljudet varje kilometer är svårare att notera än vad Garmins vibrationssignal var, men eftersom momentanhastigheten är bättre så uppväger det problemet till viss del. Sen är det lite knäckande för självförtroendet att gå från en klocka som gav glädjedistanser (Garmin) till en som är konservativ i distansuppskattningen (Ambit).
Just nu så kan alla Garminklockorna mer än vad Ambit kan (intervallpass, rutter osv), men med de planerade firmwareuppdateringarna så verkar det jämnas ut.
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#42
11 september 2012 kl 17:31
Gilla
Tack, då vet jag att det inte är nge galet med den... läste om väderomslag (lufttryck) i instruktionen + lite annat som påverkar ev felvärden, men trodde väl i min fantasi att klockan var smartare bara :) Jobbigt när man sprungit 46km & höjden verkar stämma (felvisning på 3m på Sörmlands högsta punkt, tyckte jag var väldigt bra) för att sen springa brant nedför eller kana snarare från 70m till havsnivå samtidigt som vädret slår om från mulet till strålande sol & man hamnar 30m under havsytan... sabba ju min fina höjdkurva med 3km kvar=) Med är väl ett I-landsproblem...
1977 • Eskilstuna
#43
11 september 2012 kl 18:55
Gilla
Enda sättet att kontinuerligt kalibrera en barometrisk höjdmätare är att ständigt veta lufttrycket på en närliggande plats med fastställd höjd.
Men duger det åt flyget så duger det väl åt oss löpare ;-)
Det är ju trots allt bara vid kraftiga väder/tryckomslag som det blir sådana fel på en runda om man kalibrerar innan.
1977 • Eskilstuna
#44
11 september 2012 kl 19:36
Gilla
Jag gissar att barometern är mer exakt trots förändringar i lufttrycket än vad en GPS någonsin är. GPS'en kan ju diffa mellan två mätpunkter på ett sätt som lufttrycket aldrig göra.
Och att ta ett medelvärde över tid funkar ju inte heller, man kan ju lätt förflytta sig nedåt ett tiotal meter på bara ett tiotal sekunder.

I en smart telefon skulle man däremot (med hjälp av internetförbindelse) kunna använda närmaste flygplats QNH som referens i realtid.
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#45
11 september 2012 kl 21:47
Gilla
Martin - som jag förstått det så innehåller Ambit en accelerationscensor, som i en fotpod, vars information den väger in i beräkning av distansen. Det lär ju skilja ut den från alla andra klockor med samma chip men utan acc-sensorn mer än något annat.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#46
12 september 2012 kl 11:31 Redigerad 12 september 2012 kl 11:31
Gilla
Ok, jag förstog aldrig att acc-sensorn var inblandad i distansmätningen utan trodde den enbart användes i tempomätningen (och enbart under löpning, där man har en pendelrörelse). Man kalibrerar den ju aldrig för en steglängd som jag tycker man borde göra om den används för distans.

I så fall borde distansberäkningen skilja sig åt beroende på vilket sport-mode man har klockan i? (eftersom accelerometern ex inte används i cykel- och vandringsmode där man inte har en pendelrörelse)?
Martin Lind
1980 • Uppsala
#47
12 september 2012 kl 11:49
Gilla
Jag hittade länken om distansmätningen i Ambit, intressant och teknisk läsning om hur man kan filtrera ett GPS-spår.
http://forums.watchuseek.com/f233/about-ambit-distance-calculation-720824-2.html

Min slutsats efter att ha läst det är att Ambit spelar "safe" och slänger bort fler positioner än andra algoritmer gör när mottagningen är dålig. Genom att behålla fler positioner får man en längre distans (ganska självklart) men också en större osäkerhet, då positionerna kanske inte motsvarar äkta förflyttningar utan enbart mätfel.

Min Ambit mäter lite kortare än min gamla Garmin (någon procent). Å andra sidan överskattade alltid min Garmin distansen när jag sprang kontrollmätta lopp, eller mätte distansen på kartan. Vem mäter rätt? Borde Suunto kopiera Garmins algoritm så att den visar samma som Garminklockorna, eller köra på med en egen algoritm, som de (lika mycket som Garmin tycker) anser visa en bra representation av den verkliga distansen?

Laddar man in ett Ambitspår i Garmins mjukvara (Garmin Connect) så räknar Garmin om distansen så den blir längre (på spår med dålig mottagning, dvs i skogen), så GPS-positionerna finns ju där, lagrade i Ambits GPS-fil, men olika algoritmer tolkar dem på olika sätt.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#48
12 september 2012 kl 15:30 Redigerad 12 september 2012 kl 15:43
Gilla
Som exempel på olika algoritmer så tar vi dagens pass, ett skogspass som medför "dålig" mottagning. Alla program använder originaldatat från klockan.

Ambit: 9.37 km
rubiTrack: 9.52 km (Macs motsvarighet till Sports Tracker)
Garmin Connect: 9.48 km (importerad fil från Rubitracks export)
Jogg.se: 9.48km (importerad fil från Rubitracks export)
Verklig distans: ???
1983 • Borlänge
#49
12 september 2012 kl 16:42
Gilla
Jag gissar på 9.50 km ;)
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#50
13 september 2012 kl 22:49
Gilla
Spring med en välkalibrerad polar med fotpod så får du svaret ;-)
1980 • Åby
#51
14 september 2012 kl 13:53
Gilla
eller mäthjul? :)
1977 • Eskilstuna
#52
14 september 2012 kl 14:00
Gilla
@Martin, Jag tror 9.37km är närmast sanningen, Verkar som om man har försökt kompensera för det faktum att en GPS-mätt distans alltid blir längre än verkligheten.
Hur denna kompensation är gjord vet jag ju iofs inte. Men oftast räcker nog x0.99 för att man ska komma närmare verkligheten.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#53
14 september 2012 kl 14:28
Gilla
Ja, min poäng är att filtreringen av ett GPS-spår, dvs tolkningen av datat är en viktig komponent som man lätt glömmer bort när man diskuterar GPS-mätta distanser.

Distansen vi får av våra klockor och program är en tolkning av GPS-datan, som i sin tur har ett visst mätfel. Målet är alltid att presentera den "riktiga" distansen (som ju alltid är okänd för klockan/programmet) samtidigt som man vill hålla mätfelet under kontroll, och beroende på algoritmen samt mätfelet som är associerat med varje mätpunkt i originaldatat så får man olika resultat, som är olika nära det riktiga resultatet beroende på mätfelet (som aldrig kan bli noll).

Hur lång min runda egentligen är? Tja, tillräckligt för att bli ett bra snabbdistanspass :-)
Martin Lind
1980 • Uppsala
#54
14 september 2012 kl 14:31
Gilla
@ Jan: Ser att Suunto i novemberuppdateringen skall införa funktionen "...förmåga att hämta funktioner som skapats av andra användare och som gör att klockan kan anpassas ytterligare" http://www.suunto.com/se/sv/om-suunto/nyheter/nyheter-fran-foretaget/gor-dig-redo-suunto-ambit-ar-pa-vag-att-bli-annu-battre

Det kan ju betyda vad som helst, men önskedrömmen är ju att det är en slags primitiv app-store för Ambit, där man plockar ner funktioner som kan påverka klockan på djupet! Bara att vänta och se...
1977 • Eskilstuna
#55
14 september 2012 kl 14:44
Gilla
Hm, ni lägger för mycket "tilltro" till diverse algoritmer.
Det finns ett antal sätt att estimera avståendet mellan två positioner på jordklotet, vilka alla är just estimeringar.
En variant är att estimera att gjorden är en perfekt svär, en är att anta att jorden är platt mellan mättpunkterna, en annan att jorden är en ellipsoid etc.
Gemensamt för alla dessa metoder är dock att man räknar på avståndet mellan respektive punkter.
Ambit'ens resultat är det första jag sett som skiljer sig så mycket från dom andra (som alla är för långa pga GPS'ens mätfel) att man kan hoppas att dom inte bara har en omräkningsfaktor lik x0,99%
All cred åt Suunto om dom faktiskt gör något mer sofistikerat än att bara ha olika sätt att räkna avstånd från punkt till punkt.

Martin Lind
1980 • Uppsala
#56
14 september 2012 kl 15:03
Gilla
@Henrik: Jag måste uttryckt mig klantigt, hela min poäng är att det finns så många osäkerheter i en gps-position, som dessutom ställer till det när man skall bygga ihop massa mer eller mindre osäkra positioner till en rutt (på en sfärisk planet), att man måste ha en algoritm som tar hänsyn till bla mätfelet.

Jag säger inte att Suunto gör fel eller rätt, men eftersom vi vet hur de har valt att göra när de tar hänsyn till mätfelet så går det att diskutera.

Min andemening var inte "min Ambit mäter inte samma som min Garmin-vad är felet?" utan snarare "jag får olika resultat beroende på vilken algoritm jag använder - kul, det säger något om att det finns en mängd olika sätt att beräkna en distans från ett gps-spår, vad har de olika tillverkarna gjort för val i filtreringen?"

Den "verkliga" distansen går inte att mäta med en gps-klocka, eftersom mätfelet aldrig kan gå ner till absolut noll, men det är intressant att se att olika tillverkare gjort olika val för att uppskatta den "verkliga" distansen. Eftersom de alla kommer att ge olika resultat beroende på mätfelet (jag gissar att det är i behandlingen av mätfelet som de skiljer sig åt), och mätfelet i sin tur beror på GPS-mottagningen, så tror jag inte att det finns en "perfekt" algoritm.
1977 • Eskilstuna
#57
14 september 2012 kl 15:25
Gilla
Det verkar ju onekligen som om Suunto är dom som ändå försökt få ett resultat närmare verkligheten än att "bara" mäta avstånd mellan spårets olika punkter.
Att Suunto sen verkar vara bra på att uppdatera firmware gör ju att det säkert kan bli ännu bättre framöver.

Vad jag skulle vilja se är att man tar hänsyn till punkternas mätfel och faktiskt beräknar den troliga rutten istället för avståndet mellan varje punkt.
Här kan man ju ta hjälp av DOP (Dilution of precision) som man faktiskt vet för varje punkt (så länge vi snackar RAW-data iaf)
Högre DOP ger mindre sannolikhet att man faktiskt var precis på den punkten, troligtvis befann man sig närmare föregående och efterföljande punkt, etc.

Ja, nu är inte jag matematiker, men jag ser ju helt klart förbättringspotential i hur ALLA kommersiella GPS'er (och webbtjänster) beräknar totalsträckan för en rutt.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#58
14 september 2012 kl 15:42
Gilla
Håller med, och om nu Ambits novemberuppdatering innebär att man själv kan programmera den (vilket framtiden får utvisa) så finns ju alla förutsättningar för externa programmerare att testa förändringar av algoritmerna.
2009 • Klippan
#59
14 september 2012 kl 23:53
Gilla
Hur modifierar man tidsintervallet mellan GPS-mätningarna?
Martin Lind
1980 • Uppsala
#60
15 september 2012 kl 17:38
Gilla
Du ändrar i Movescount, under Gear->Customization->Edit (på den aktivitet du vill ändra)->Advanced, finns 1 sek eller 60 sek att välja på.

60s använder jag enbart på fjällvandring (dvs när jag inte tycker att 15h batteritid räcker, det ger den 50 timmar batteritid med GPS på).

För enkelhets skull så har jag skapat två vandringsprofiler, en som heter Dagstur som tar position varje sekund, och en som heter långtur och som då tar position var 60e sekund.

Möjligheten att skapa massa olika aktiviteter med olika utseende på skärmarna är en fördel med Ambit som jag gillar skarpt!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.