Löpning Avancerad träning 13 inlägg 2091 visningar

Att överträna sig?

1995 • Sala
#1
21 september 2012 - 11:21
Gilla
Tjenatjenatjena!

Skapar denna tråd för att få mer information om just överträning!
Tränar 5 ggr i veckan runt 90-120 minuter per pass, är det för mycket? Passen är väldigt intensiva så jag är ingen glidare direkt!
Så vad säger ni är det lätt att överträna sig om man tränar så mycket? Har ni några erfarenheter om detta?

Tacksam för svar!
Johanna Linde
1987 • Essunga
#2
21 september 2012 kl 11:30
Gilla
Antar att det beror mycket på vad man gör när man inte tränar. Arbetar man fysiskt så kanske 5 pass/vecka kan vara mycket men går man t ex i skolan eller har ett stillasittande arbete så är väl nån typ av träning varje dag inte fel. Det kan ju vara endast promenad en dag t ex. Det som går att läsa i din träningsdagbok är ju inte särskilt överdrivet som jag ser det.
Viktigast är väl att lyssna på kroppen och inte öka träningsdosen för fort samt att träna varierat.
1978 • Västra Frölunda
#3
21 september 2012 kl 11:31
Gilla
Om du har en heltidssysselsättning som studier eller jobb är det i praktiken nästan omöjligt att träna för mycket. Däremot går det att öka träningsdosen för fort eller på andra sätt träna fel.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#4
21 september 2012 kl 11:31
Gilla
5 dagar i veckan är inga problem i din ålder.
Sprid ut vilodagarna bara så dom inte är efter varandra.
Du skulle nog klara 6 dagar i veckan också om träningen är varierad, dvs inte samma typ av pass hela veckan.
1995 • Sala
#5
21 september 2012 kl 11:33
Gilla
Jo, har lyckats springa på mig benhinneinflammation nu så jag är blivit mer försiktig om min kropp!

Men samtidigt vill jag träna, är helt beroende av det och tänker börja med friidrott inom en snar framtid!
Annelie
1971 • Skövde
#6
21 september 2012 kl 11:39
Gilla
Som alltid handlar det om att lyssna på kroppen. Man kan nog överträna sig på 3 pass iveckan, eller så funkar det alldeles utmärkt att träna varje dag.

Men när varje träningspass känns tungt och du känner dig dyster och trött även mellan träningarna så kan det vara dags att lägga in lite extra vila för att ge kroppen chansen att komma tillbaka på banan. Riskerna med överträning är ju inte bara att resultaten blir sämre utan att man lättare drar på sig sjukdom, och att kroppen kan börja gå sönder eftersom den inte får tid att återhämta.

För drygt en vecka sedan sa min kropp stopp; då orkade jag knappt hålla styrtempo när jag sprang, och en fotskada blev värre än någonsin tidigare. Några dagars vila och lite förändringar i träningsupplägget så är jag nu på banan igen.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#7
21 september 2012 kl 11:47
Gilla
@ Anton, det där stämmer knappast,hur många skulle klara av att kombinera en elitsatsning med ett heltidsjobb?

@Anneli, håller med dig till fullo!
1978 • Västra Frölunda
#8
21 september 2012 kl 11:59
Gilla
@Mikael, hur får du mitt inlägg till det?
Johanna Linde
1987 • Essunga
#9
21 september 2012 kl 12:10
Gilla
@Mikael: En elitsatsning är väl ett heltidsjobb och något som de flesta inte gör "vid sidan om" ett vanligt jobb??
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#10
21 september 2012 kl 13:48
Gilla
Okej jag medger att liknelsen och jämförelsen var något dålig så här i efterhand, men jag vidhåller ändå att det är relativt enkelt att träna för mycket vid sidan om ett heltidsjobb eller heltidsstudier.
HR
1972 • Stockholm
#11
21 september 2012 kl 15:39
Gilla
Det går absolut att träna för mycket på få pass om man tränar "fel".

Däremot så är man i Edvins fall i den lyckliga åldern där kroppen kan ta oerhört mycket stryk innan den går sönder så det tar tid att fixa. Benhinneinflammationerna är ju en varningsklocka men även en typ av besvär man kan dra på sig i initialfasen.

Dessutom så är det ju oerhört viktigt att du fullbordar "liksidiga triangeln", Träna>Äta>Vila. Tränar du mer så äter du mer och måste vila mer. Annars blir det snabbt slitage istället för uppbyggnad.

Du skulle säkert kunna träna MER, men det är inte säkert att du ens kommer kunna tillgodogöra dig träningen. Jag vet inte i vilken mån du gör det nu. Du springer säkert redan fort och vill bli ännu snabbare. Kanske når du inom kort en tröskel som du kommer få svårt att ta dig över och efter den kanske det tar tvärstopp och i värsta fall börjar du tappa fart.

Den tröskeln kommer innebära att du kanske måste lägga om träningen och träna mer mängd på samma antal pass i veckan och kanske ta någon vecka där du till och med tränar mindre och låter kroppen komma ikapp.

Har du ett konstant stort effektuttag ur kroppen så hamnar du kanske till slut på marginalen och springer fortfarande bra men har ingen reserv i kroppen till att förbättra resultaten utan fortsätter prestera på ren vilja. Det är som att bränna ett ljus i bägge ändar.

Har man en extra tuff träningsvecka med lopp och långpass och allt annat som tar tid som inte är träningsrelaterat så kan man snabbt dra på sig en krämpa och då är man ju "ute ur leken" allt ifrån ett par dagar till ett par veckor, bara för att man går ut för hårt just den veckan och sedan inte ger sig tid att komma ikapp rent fysiskt.

Gör man något som liknar en elitsatsning så får man ju dels se vad målet skall vara rent praktiskt och hur man ska få in någon slags formtopp och viloperiod. Att springa riktigt hårt året runt och inte ha återhämtningsperioder med "underhåll" kan straffa sig på ett flertal sätt. Det fungerar upp till en viss nivå men sällan över tid.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#12
21 september 2012 kl 15:45
Gilla
Det finns rätt många elitlöpare, om man pratar långdistans, som har heltidsjobb. Eller rättare sagt, de flesta verkar ha heltidsjobb. Fredrik Uhrbom, Patrick Engström, Emil Lerdahl, Jonas Buud osv. På herrsidan är det väl nästan bara Musse och David Nilsson som inte jobbar. På damsidan är det väl bara Isabellah som inte har ett vanligt jobb?
HR
1972 • Stockholm
#13
21 september 2012 kl 16:21
Gilla
Ja, och trots det, snarare än tack vare det så är de elit. Tänk om de haft friare dagar att lägga upp träningen på?

Ett shout out till alla vardagshjältar där ute. Whoop whoop!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.