Löpning Tävlingar & Motionslopp 178 inlägg 18851 visningar

Löparens vett och etikett.

1980 • Stockholm
#1
15 oktober 2012 - 22:08
Gilla
Fyll gärna på med förslag.

Jag har en sak jag vill ta upp. Försök att inte va i vägen för varandra vid start! Fundera lite vart i startfållan du bör stå. Om du har 30 kilos övervikt kanske du inte behöver stå längst fram och trängas med seedade löpare.

Om du märker att du blir passerad av 10 löpare i sekunden så innebär det att du är i vägen för folk. Visa hänsyn tack!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#41
16 oktober 2012 kl 16:31
Gilla
@ Mona:

Du ska absolut delta i lopp. Det är verkligen en folkfest och oroa dig inte så mycket. Jag tror du kommer förstå hur du ska bete dig när du väl är där...

Jag har själv sprungit 2 lopp. Det första var Hellasloppet och då ställde jag mig längst bak och det gick väldigt långsamt och var trångt i början men det brydde jag mig inte om. Efter någon kilometer löstes det upp ändå. Folk hejade på varandra i spåret och det var fantastiskt bra stämning. Vi ropade efter varje km-passering. Tjohooo nu har vi klarat 1/10, nu har vi klarat 1/5 osv. Alla peppade varandra! När jag började gå i en backe vid 8km var det en kille som sprang om mig som tog tag i min arm och sa kom igen nu, det är bara 2km kvar. Jag blev superglad och ändå kände jag inte den här människan. Sprang i mål precis under timmen, skit nöjd!

I startfållan i sista startgruppen på Hässelbyloppet i söndags var stämningen helt otrolig. Alla hoppade, dansade och folk var så taggade. Det var superkul! Jag upplevde inget av trängsel i den startgruppen alls faktiskt. Inte på någon del av loppet. Det är alltså inte så att det kryllar av folk som skriker åt andra. Inget jag hört i alla fall. Så ställ upp du Mona och ha kul med alla andra som vet hur man har roligt under loppet.

Som sagt känslan att passera mållinjen är oslagbar och det borde du uppleva, lycka till!
Pekka
1976 • Sundsvall
#42
16 oktober 2012 kl 16:39
Gilla
Jag har aldrig varit med om att någon skrikit irriterat efter någon annan. Däremot får man ofta höra att man ser pigg ut trots att man lider av smärta och benen är stela som pinnar.
Har man ambitioner på LL bör man nog seeda in sig i startgrupp 1. Längre bak är det alltför blandat. När jag sprang SM oseedad tänkte jag inte så mycket på var jag ställde mig, förrän folk runt omkring diskuterade sluttider som var timmen efter vad jag hade planerat. Då började jag tränga mig fram i startfållan tills jag hittade splitshorts. Det brukar vara ett tecken på att det kommer gå undan.

En annan sak jag tänkt på är att folk som är ute o tränar inte längre hälsar. När jag började träna för många år sedan hälsade nästan alla. Idag är det bara äldre löpare som gör det. När jag cyklar hälsar fortfarande alla med landsvägscykel.
Mona M
1971 • Östersund
#43
16 oktober 2012 kl 16:41
Gilla
@Jenny det var verkligen ett peppande inlägg, tack :-)

Ja jag ska absolut ställa upp i några lopp till sommaren.
Jag har i alla fall tänkt försöka springa St olavsloppet sen får jag se vad det blir.

Tur att jag har hela vintern på mig att få upp farten så jag slipper skämmas ;-)
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#44
16 oktober 2012 kl 16:47
Gilla
@Mona

farten spelar inte så stor roll. Du kan själv se vilka tider jag höll i mina lopp. Skämdes inte ett dugg =)
1971 • Stokke
#45
16 oktober 2012 kl 16:47
Gilla
..hmm ikke akkurat et smultronställe, disse løpene i Sverige...
1956 • Lund
#46
16 oktober 2012 kl 16:53
Gilla
Större lopp och lopp med trånga passager vid starten kan vara ett bekymmer om självseedningen inte har sin bästa dag. Förstår hur du tänker, Tobias. Ibland får man göra en egen bedömning och placera sig rimligt långt fram.

Historien om Arne Borg och konjaken som inte räckte, väcker frågan hur det var med vett och etikett på 30-talet.
Mona M
1971 • Östersund
#47
16 oktober 2012 kl 17:45
Gilla
Jenny, allt under 6:00 tempo är bra i min värld. Milen under 60 min har alltid varit mitt stora mål så det kommer jag vara toknöjd med :-)
T Springsson
1970 • Skotrampa
#48
16 oktober 2012 kl 18:23
Gilla
Jag tror att blivande förstgångstävlande skräms onödigt mycket av denna tråd. Så himla illa är det inte.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#49
16 oktober 2012 kl 18:42
Gilla
Nää, skrämd ska man inte bli! Jag har ingen jätteerfarenhet heller, har sprungit några blodomlopp, ett par mindre lopp och nu senast sthlm halmvaraton, men jag har aldrig hört någon skrika åt någon, eller egentligen vara arg. Möjligtvis ett litet muttrande. Däremot har jag hört många glada tillrop och peppningar både från publik och medtävlare. Den gemenskap som finns i loppen är en stor del av charmen med att springa lopp!
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#50
16 oktober 2012 kl 18:51
Gilla
Förresten vill jag lägga till att när jag skulle till Hässelbyloppet i söndags så åkte jag själv. Men hela tunnelbanan var full av löpare som skulle springa loppet. Lärde känna halva vagnen innan loppet. Så nej folk är allt annat än otrevliga inför tävling, enligt min erfarenhet i alla fall =)
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#51
16 oktober 2012 kl 18:56
Gilla
Håller med! Inget att oroa sig för. Jag är nybörjare och har bara sprungit tre lopp. Alla i år. Enda lilla "incidenten" var på Midnattsloppet när en kille kom rusande som en antilop bakifrån och knuffade sig förbi på HÖGERsidan, trots att jag höll så långt till höger jag kunde... Lyckligtvis är inte 90 kg Larsson så lättknuffad ;)
Jag har förresten bestämt mig för att just Midnattsloppet bara är party för mig. Tider får man göra någon annanstans, för just det loppet är faktiskt trångt, men jag tänker inte reta mig på det.
Lena Öhagen-Sandin
1960 • Trångsund
#52
16 oktober 2012 kl 19:28
Gilla
Visa lite sunt förnuft, är man inte lika snabb så kan man ju hålla ut lite om det finns plats. Jag tycker mig också höra tendenser av "ur spår" och liknande i längdspåren; men tänk också på att de lite långsamma kanske inte är lika duktiga åkare/löpare och då kan den som är duktig hålla ut/byta spår, det orkar man ju oftast, eller hur? Eller varför inte heja-rop och uppmuntranden istället?
1980 • Stockholm
#53
16 oktober 2012 kl 19:31
Gilla
Det som gör denna trängsel extra besynnerlig är att det finns både brutto och netto tidtagning. Där har vi kanske svaret! Jag borde helt enkelt vänta ut hela startfältet :)

De som skulle lösa allt är om arrangörerna skulle ha tydliga startgrupper där man måste kvalificera sig. Som i Stockholm maraton, där har jag aldrig upplevt några problem.

Dom som inte skickat in sina tider för att stå i lämplig starfålla får starta sist helt enkelt.

Fram tills dess får jag fortsätta att skippa lopp jag gärna hade sprungit. Det är mig det mest synd om, Jag är kränkt först :)



Jenny Duse
1977 • Ekudden
#54
16 oktober 2012 kl 19:40
Gilla
@Tobias

jag startade i startgrupp 3 i söndags och ställde mig faktiskt längst fram eftersom jag tänkte att bland sista gruppen borde jag ju ändå vara en av de snabbare med mål att hamna under timmen? Helst runt 55 min. Det var lätt att hamna längst fram för jag ställde mig bara bakom herrarna som startade 10 minuter innan och då kunde jag gå längst fram. Drog iväg i 5:15 tempo (lite för snabbt för mig) men det var hur lugnt som helst med trängseln. Men å andra sidan så har jag ingen aning om hur det såg ut bakom mig. Folk kanske trampade på varandra där, det vet jag inte... Hur som så hade jag kunnat springa på en sjukt bra tid och göra mitt eget lopp om jag bara hade varit snabbare, starkare och allt det där. Så att starta i en senare grupp är kanske inte så jädra dumt ändå. Om man nu lyckas ta sig långt fram och det var inte så svårt. Hade däremot aldrig ställt mig långt fram i en tidigare startgrupp
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#55
16 oktober 2012 kl 19:51 Redigerad 16 oktober 2012 kl 19:51
Gilla
Om jag får konjak när jag går i mål i Göteborgsvarvet, får folk gärna vara ivägen för mig under loppet.
1980 • Stockholm
#56
16 oktober 2012 kl 20:04
Gilla
Bra där Jenny!

Det är det som är så underbart med löptävlingar. I ett riktigt bra arrangemang kan i princip alla mellan 3-100 år delta efter sina ambitioner och förutsättningar.

Fram tills dess kommer gnällspikar som jag att hålla mig borta.

1977 • Örebro
#57
16 oktober 2012 kl 20:07
Gilla
Det blev en intressant diskussion av det här! TS skriver "vett och etikett" i rubriken. Men istället är andemeningen;
-"Försök att inte va i vägen...

Om du märker att du blir passerad [...] du är i vägen för folk. Visa hänsyn tack!"

Och senare;

–"Fram tills dess får jag fortsätta att skippa lopp jag gärna hade sprungit."

Men som tur är har de flesta här på Jogg.se en glad och positiv attityd samt en ödmjuk förståelse för att alla är olika vana att delta i tävlingar.
1955 • Enköping
#58
16 oktober 2012 kl 20:13 Redigerad 16 oktober 2012 kl 20:23
Gilla
Tycker det är självklart att hålla till höger i spåret - det ska tametusan inte behövas skrikas håll höger - är inte detta sunt förnuft ????

Hävdar att det inte finns försvar mot något annat, spelar ingen roll hur fort jag springer, eller om det är första tävlingen - så är det bara punkt slut tycker inte det är något att tjabbla om och därmed basta!!

Såg filmen från LIdingöloppet där killen hade kameran på huvudet och filmade hela loppet - var ju tydliga bevis för att så många inte fattade hur man beter sig i löpspåret/tävlingen - i synnerhet när det var så smalt som det var på många håll!!!

Har lagt märke till att hemma i motionsspåren så kan skolklasser med ledare, elller likande gruppsammankomster helt och hållet ockupera
hela löpspåret trots att de ser och hör att vi är en hel del motionärer på spåret som tvingas springa vid sidan av spåret - så djävla dåligt och nonchalant!!!

Hade jag varit ledare: så hade jag skrikit håll höger ungar det kommer löpare så får de också plats, heja heja!!!
Det vore trevligt att få uppleva....nån gång ibland i alla fall...funkar lika dåligt på cykelbanor har jag erfarit....
1980 • Stockholm
#59
16 oktober 2012 kl 20:17
Gilla
Jag skrev vett och etikett för att jag tänkte att det eventuellt kunde finnas annat värt att luftas.

Att skippa lopp är väl ungefär så ödmjukt det kan bli?! "det här passar inte mig, därför är inte jag med"

Förövrigt är jag en jävligt trevlig och positiv typ! Sådetså!
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#60
16 oktober 2012 kl 20:18
Gilla
@Tobias

det jag ville säga var att du gott hade kunnat starta med oss. Det var någon kille som gjorde det. Han stod bredvid mig i startfållan och drog iväg i 3:30 tempo eller något liknande. Gick jädra snabbt i alla fall. Försvann ur mitt sikte redan efter 20-30 sekunder... Han kunde nog springa hela sitt lopp utan att behöva trängas.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.