Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 2854 visningar

Pronerande framfotslöpare - skor

PB
1987 • Stockholm
#1
31 januari 2013 - 15:58 (Redigerad 31 januari 2013 - 15:58)
Gilla
Jag har precis varit och köpt ett par icebugs Pytho 2 (neutral sko)eftersom de kändes mycket bättre på foten och mycket mer som en riktig löparsko än vad deras sko med pronationsstöd gjorde (heros?). Pytho 2 saknar proneringsstöd. Jag pronerar och har ett par mizuno wave inspire 8 som standardsko. Jag löper dock främst på framfoten och hälen mer touchar marken när jag springer eller det är i alla fall så jag uppfattar det. Jag har ännu inte använt mina Icebugs och kan därför lämna tillbaka dem.

Borde jag lämna tillbaka dem eller kommer de funka för mig? om inte, hur bra funkar det att lägga in en pronationssula i skon?

Jag förstår att frågorna kan vara svåra att svara på och att det egentligen bara är jag som kan "veta" svaret men om någon kunde ge lite vägledning så vore det super.
1981 • Linköping
#2
31 januari 2013 kl 16:09
Gilla
Min åsikt: nästan alla människor pronerar (över eller under). Det är ditt naturliga steg. Varför åtgärda? Har du haft problem? VET du att de har med pronation att göra? Tror vi att en plastbit i sulan ändrar ditt steg? (och är detta i så fall särskilt bra?)

Jag skulle ha behållt, men som du ser ovan tror jag inte så mycket på (att åtgärda) pronation. Men särskilt skor med broddar (och det underlag du då springer på) ändrar ditt steg så pass mkt iaf. En plastbit i sulan spelar mindre roll..
HR
1972 • Stockholm
#3
31 januari 2013 kl 16:11 Redigerad 31 januari 2013 kl 16:15
Gilla
I princip alla människor pronerar.

Det är en del av den naturliga stötdämpningsfunktionen i kroppen och du har gått hela livet med fötterna intrimmade mot benen/höfterna, leder och muskulatur i "neutral" position mot underlaget med den pronation som du har naturligt.

Jag tycker det låter som att du har valt rätt. :)

Spring avslappnat och naturligt så går det nog prima. Blir du lite trött i fötterna eller i benen så förväxla inte gammal hederlig träningsvärk med att det är något fel någonstans.

PS
I likhet med Karin tror jag inte på att rätta till en pronation.
Risken med det är att man skjuter vidare problemet uppåt i kedjan till knän/höfter och slutresultatet _kan_ bli värre.

Dina menisker är ju t ex vana att till vardags jobba med din "felställning". Därför kan du mycket väl FÅ problem av pronationsstöd. :(

Det finns säkert tillfällen då pronationsstöd kan vara befogat men känns de neutrala skorna bra under löpträningen och inte ger besvär under/efter = då är skorna bra.
PB
1987 • Stockholm
#4
31 januari 2013 kl 16:13
Gilla
@ Karin: nej det var ju ett intressant sätt att se på det, jag har alltid sprungit i skor med pronationsstöd (eftersom det är vad man blivit tillsagd att göra) och har naturligtvis ändå varit skadad. om jag hade varit skadad mer eller mindre går givetvis inte att svara på.
1972 • Täby
#5
31 januari 2013 kl 19:08
Gilla
Nu vill jag inte raljera men frågeställningen i denna fråga kändes väldigt 2005.... ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.