Löpning Kost & Näring 53 inlägg 6980 visningar

Müsli

1973 • Motala
#1
18 februari 2013 - 16:11
Gilla
Tänkte äta lite nyttigare på morgonen, och tänkte äta müsli. Men problemet är att jag inte gillar varken fil eller yoghurt. Mjölk känns väl lite konstigt att ha till?? Vad har ni till müslin? :) Riskvikk tänkte jag kanske funkar? Men det är väl rätt mycket socker i?
< < < 1 2 3 > > >
1972 • Norsholm
#41
19 februari 2013 kl 19:54
Gilla
Reta upp sig låter konstigt tycker jag...
Undrar om det är för att ni tänker er ett liv utan socker....och blir livrädda ???
Per....ett ägg är bättre nyttighetsmässigt än musli.
Långt bättre...
Det var det jag ville säga när Daniel berättade att han ville äta nyttigare och därför börja med musli.
Antagligen så åt han kexchoklad innan.
HR
1972 • Stockholm
#42
19 februari 2013 kl 20:35
Gilla
Fredrik O #36:
Det är helt ok, det finns utrymme för alla åsikter så länge man inte ska pränta in dem i andra. Jag är glad att det fungerar för dig och tycker det är positivt att du framför något som fungerar för dig - iallafall så länge som du framhåller du ur ditt eget perspektiv. :-)

Vad som är nyttigt är ju lika subjektivt och jag som är en lågfettsmänniska mår ju direkt illa av högfettsdieter.

För mig känns müsli och fil godare och nyttigare än ägg och pannkakor till frukost. Nu äter jag ju varken eller men under delar av min träningsfria period så åt jag müsli med Onakafil till frukost på somrarna. Gick inte upp i vikt och kände mig pigg och glad i hågen och klarade mig bra till lunch då jag mest stod på jobbet då och inte rörde på mig så mycket.
Under två somrar åt jag mest mackor och drack Latte och juice till lunch. Varje dag. Sorgligt men sant. Men - jag höll vikten och formen trots det. Jag fick faktiskt ofta kommentarer om att jag hade "snygga armar" och "måste träna jättemycket" (mestadels ifrån killar, tyvärr) men sanningen var ju att jag inte tränade alls under de två åren heller. Men jag tycker själv det är en kosthållning som inte är att rekommendera.

Jag tycker det är konstigt att man inte tänker på alla svenska au pair flickor som åker ifrån Sverige och efter ett par månader med amerikansk frukost med ägg/köttbullar och eller pannkakor och UTAN bröd, müsli eller cornflakes kommer hem feta, eller ja, iallafall med ett par kilo trivsel på kort tid. Trots att de tränar och inte ens dricker läsk. Nu har jag inget statistisk underlag för detta men de fyra-fem som jag känner personligen har alla skyllt på frukostarna. Det som de åt på dagarna kunde de ju oftast kontrollera och de flesta gillade "vanlig mat" förutom en, hon åt allt och det syntes ju tyvärr också. (Innan någon tycker jag är taskig så tänk på att jag inte nämnt namn och att detta är "preskriberat")

Jag kan ju äta feta saker och en del saker är helt enkelt inte goda utan fett - men jag nöjer mig med ganska lite.
HR
1972 • Stockholm
#43
19 februari 2013 kl 20:39 Redigerad 19 februari 2013 kl 20:41
Gilla
Fredrik #41:
Nä, nu tycker jag du gör dig själv larvig: nu förutsätter du ju att personen åt riktigt onyttigt till frukost och kexchokladen är ju DITT påhitt.

Han kanske drack kaffe och rökte cigarett?
Han kanske åt wienerlängd med vaniljsås?
Han kanske åt ÄGG till frukost innan - det vet vi ju inte. ;)

Då kan jag kontra med att "LCHF:are ofta uppvisar tecken på lågt blodsocker: de är lättretliga, gör dumma antaganden och i sina barnsliga påståenden förvandlar de subjektivt till objektivt och tvärtom och diskussionen hamnar snabbt på förskolenivå."

Jag skojar. Men bara lite. ;-)
1972 • Norsholm
#44
19 februari 2013 kl 20:44
Gilla
Ska försöka att sluta präntandet Henrik...:-)
Nu har jag ju i och för sig lust att prata lite om au-pairflickorna, men jag låter bli.
Idag började en av mina elever prata om kombinationen lakrits och choklad och för första gången på evigheter så blev jag faktiskt sugen.
Ska bli spännande om jag klarar mig utan kolhydrater på UI på lördag.
Jag lovar att jag själv är den första att skratta åt mig själv om jag ger upp efter en mil.
Du står väl redo vid midnatt på fredag, Henrik ??
1980 • Stockholm
#45
20 februari 2013 kl 12:50
Gilla
Fantastiskt svårt att inte lägga sig i sakfrågan. Men jag tror inte att jag har så mycket att tillföra. Möjligtvis att om man läser alla inlägg som om dom började med "Jag tror" och "För mig" så blir dom inte lika vassa. Det är självklart att ingen kan ge en generell sanning baserat på begreppet "nyttigt".

SNR, som jag tycker är en vettig grundstomme att bygga sin "diet" på, är ju uttalat framtagen för den nordiska befolkningen i stort och aldrig för den enskilda individen..

På individnivå måste man ju utröna syfte och förutsättningar för personen i fråga innan man kan ge ett råd. Därefter är uppföljning och korrigeringar enda sättet att nå önskat resultat.

Allt annat är gissningar på löpsedelsnivå.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#46
20 februari 2013 kl 12:59 Redigerad 20 februari 2013 kl 13:18
Gilla
Fel tråd. Censurerat.
1978 • Älmhult
#47
20 februari 2013 kl 14:08
Gilla
Så klart finns det olika sorters frukost som passar olika individer. Jag funderar dock på hur en egengjord müsli beståendes av havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, cashewnötter, paranötter, hasselnötter, valnötter etc kan vara onyttig? Som sagt, förstår att man står sig olika på olika kost, men denna typ av müsli utan tillsatt socker, måste väl ändå anses som relativt nyttig?
Peter
1985 • Luleå
#48
20 februari 2013 kl 14:35 Redigerad 20 februari 2013 kl 15:13
Gilla
Müsli är ju som sagt ganska vitt begrepp. Det du tar upp, Filip, är såklart inte riktigt jämförbart med "Havregryn, socker, vegetabilisk olja, sirap, veteflingor, vetegroddar, glukossirap, vetekli, salt, vaniljarom" som är i Start. Inte mycket man kan ha invändingar på i din blandning.

Coop överväger ju att bara kalla sin Start-variant för bara Crunch - utan müsli - just för att det livt ett nog så vitt begrepp.

Kört på en liknande blandning själv, inte lika viktad åt nötter kanske, som då även fungerar som grötbas. Sen kanel och kardemumma, frukt/russin/torkad frukt/honung utefter vad man är sugen på. Två löskokta ägg och starkt kaffe på det, breakfast for champoions.
1972 • Norsholm
#49
20 februari 2013 kl 15:26
Gilla
Filip....sant.
Hoppla, bor vi på samma ställe i världen...
1978 • Älmhult
#50
20 februari 2013 kl 15:31
Gilla
Fredrik: Jag såg det, världen är liten, eller i alla fall Norsholm... ;)
HR
1972 • Stockholm
#51
20 februari 2013 kl 16:51
Gilla
Filip A/Peter: jepp, müsli blir liksom vad man gör det till: sockerfälla eller nyttogodis. Därför känns det fel att avfärda müsli rakt av. Lika fel som att påstå att all müsli är nyttig.

Själv föredrar jag osockrad müsli och det enda i frukt/bärväg ska vara färskt. Utöver det får det gärna vara lite av varje.

Jag önskar vi hade samma utbud som i t ex Kanada, där finns det massor med nyttiga varianter som är goda och varje gång jag är där så blir det müslifrukost. Förhoppningsvis blir det trailrunning nästa gång och då smakar det förstås extra bra. Även om man sorterar bort sextiotre varianter så har man fortfarande ett tiotal fina varianter - i det avseendet är Sverige ett u-land, eller ü-land.



HR
1972 • Stockholm
#52
20 februari 2013 kl 16:57
Gilla
Fredrik O:
Jag håller tummarna för dig på UI. Självklart skrattar jag inte åt dig om du inte fullföljer men jag hoppas du pallar minst tre stycken. Kör på bara! Blir du riktigt jäkla desperat kan du alltid trycka i dig lite müsli.

För mig funkar det inte riktigt den här årstiden med UI men jag får försöka mig på en egen variant framåt sommaren. Jag tycker det är starkt av alla som ger sig på det under vintern. Jag kör kanske ett sympatilångpass på lördag.
1987 • Råcksta
#53
20 februari 2013 kl 19:15
Gilla
Jag äter AXA Blåbärsmüsli med vanlig röd mjölk, mycket smarrigt och en del av en god start på dagen. Sen hur nyttigt det är, låter jag andra tycka och tänka om. (:

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.