Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 2717 visningar

Ont under fot- hur langt traningsuppehall?

Susannna Jansson
1984 • Stockholm
#1
18 april 2013 - 23:36
Gilla
Efter att ha dragits med benhinneinflammation samt inflammerade senor pa baksida kna kommer nu det senaste tillskottet i raden av skador- ont under foten i vad som formodas vara en inflammation dvs plantarfasciit.
Nu till mitt dilemma- hade tankt att springa Lidingo Ultra den 4 e maj (50km terrang) och vill verkligen inte missa detta lopp!!
Dock vill jag heller inte orska varre skador och fa annu langre rehabiliteringstid. Kan det racka med ca 2 veckors total vila och sedan tejpa upp foten, satta pa en bra sko med stod och eventuellt ta en kortison spruta vid behov och sedan tuta och kora?
Tacksam for tips!
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#2
19 april 2013 kl 09:18 Redigerad 19 april 2013 kl 09:22
Gilla
Nja, kortisonspruta tror jag nog du ska undvika så långt det går... Skor med stöd tror jag egentligen inte heller hjälper så mycket mot detta. Eventuellt kan det väl med rätt stöd avlasta senan och hjälpa i det här skedet, men det ska man nog se som en tillfällig lösning.

Men försök stretcha senan som går under foten ett par gånger om dagen. Typ så här: http://www.youtube.com/watch?v=qR6GN7nT8R0
Tycker själv att det blir klart bättre om man kör detta. Nu vet jag inte hur pass ont du har, men förhoppningsvis kan du hinna med någon träningsrunda/test av foten innan loppet också.

Massage och lite styrkeövningar för foten bör också hjälpa. Ta gärna en boll, en sån taggig massageboll fungerar om du har det. Annars vad du har hemma, kanske golfboll eller något större? Sätt foten (hålfoten) på bollen och kör fram och tillbaka, ger massage av senan. För att träna musklerna kan man t.ex. försöka plocka upp saker med tårna.
1981 • Örebro
#3
19 april 2013 kl 09:40
Gilla
Håller med om kortison, är ingen bra idé, i synnerhet då du ska springa och belasta senan.

Man är fortfarande osäker på vad som orsakar plantarfasciit, men att inflammationen ska vara orsaken till smärtan är ytterst tveksamt. Därför brukar det sällan hjälpa med Voltaren och liknande.

Därför är det svårt att säga vad som är den bästa behandlingen. Personligen har jag aldrig tyckt att stretching ger något alls, men alla verkar ändå köra det. Stötvåg har en del stöd i forskningen, så det skulle kunna vara värt att testa. Även att tejpa foten för att avlasta, dels under en ev stötvågsbehandling och dels under loppet.

Alternativ träning är inte bara bra för att bibehålla konditionen utan även för att stimulera läkning i senan.

Hur ont har du? När kommer smärtan? Hur länge har du haft det?
Rikhard Allander
1985 • Eskilstuna
#4
19 april 2013 kl 10:09
Gilla
Titta denna video. Lite annorlunda metoder jämfört med de konventionella. Han menar på att smärta i foten egentligen kommer från vaden.

Jag har haft irritation/smärta under hålfotens insida från mitten av hålfoten mot hälen. Gjorde enligt denna video och hittade några triggerpunkter på insidan av smalbenet som var RIKTIGT ömma. Masserade de punkterna och smärtan i hålfoten försvann. Nu hade inte jag jätteont, mest en irritation men skönt att det är borta nu iaf. Var orolig för att bli skadad. Har provat stretch innan men det hjälpte inte.
http://www.youtube.com/watch?v=HejnlGCcIOA

Det kanske inte känns som att det här borde fungera men det skadar inte att testa! Lycka till! Jag ska också springa LU :)
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#5
19 april 2013 kl 10:25 Redigerad 19 april 2013 kl 10:27
Gilla
Johnny: "Alla" kanske verkar köra stretching just för att det upplevs göra skillnad. ;)
Stötvåg har jag själv blivit tveksam till just för att det inte hjälpt mig någonting, har fått behandling både mot just plantar fasciit men även hopparknä. Men jag vet att det sägs vara ganska hög andel som blir hjälpta av detta...
Susannna Jansson
1984 • Stockholm
#6
19 april 2013 kl 13:41
Gilla
TAck för tipsen!
Var hos min sjukgymnast imorse och hon sa mycket riktigt att kortison inte funkar bra mot just detta (till skillnad från senorna i knäna där jag ska få spruta)
Hon tejpade foten riktigt ordentligt efter konstens alla regler för att undvika att belasta den på de inflammerade området. I bästa fall plantarfasciit och i värsta fall stressfraktur var utlåtandet...
Om stressfraktur är det totalt springförbud i 6 veckor....
Hon tipsade också om övning med massageboll under foten, men jag är lite trött på alla dessa sjukgymnastik övningar och besök hos kiropraktorn (laser och massage) som har visat sig ha dåliga resultat på mina senor i knäna samt benhinnorna. Ska prova övningarna ändå som ni tipsade om- värt ett försök!
Jaja, jag vilar från löpning och ska simma (usch) och cykla för att få köra lite kondition iaf sen provar jag nog att springa LU trots allt...
Det får bära eller brista!
1968 • OXELÖSUND
#7
19 april 2013 kl 16:45
Gilla
För mig fungerade inlägg (hälsporrekilar) som jag köpte på apoteket. Ett halvår sen problemen nu kör jag utan igen, men vid ev. känning stoppar jag i dem igen och kör på ...
1981 • Örebro
#8
19 april 2013 kl 22:09
Gilla
Mattias: Du har såklart rätt. Samtidigt träffar jag alltid de som har fortsatta besvär trots stretching och andra åtgärder, så från min synvinkel ser det annorlunda ut :-)
1968 • OXELÖSUND
#9
20 april 2013 kl 12:19
Gilla
För mig är plantar facilit ett "icke-problem" bara man fixar ilägg med hål där det "gäller".
Dvs på utsidan på "bakre trampdynan" längst fram ... är ett läkarutlåtande till en ung innebandyspelare jag bygger detta på =) (dvs inte jag)

Sätt i kilar ... keep running!
1981 • Örebro
#10
20 april 2013 kl 12:30
Gilla
Martin: Samma problem där som med andra behandlingsalternativ, det fungerar toppen för vissa, inte alls för andra. Men det är helt klart ett bra alternativ att testa!
1979 • Växjö
#11
20 april 2013 kl 18:21
Gilla
Jaha, så hur långt uppehåll ska man ha då? Jag fick skitont på typiska plantarfasciit-stället för en månad sedan. Först massage och voltaren, sedan tejpning och ilägg med avlastning (spevcialgjutna) och nu är det så dags att springa igång foten igen. Men jag känner fortfarande av eländet. Får bli bättre på att massera och stretcha (har slarvat under tejpningsveckan), men vad tror ni? Admit defeat och skita i Gbg och Sthlm eller vad? Lite lätt uppgiven känner jag mig..
1968 • OXELÖSUND
#12
21 april 2013 kl 05:22
Gilla
Johnny: ok! Trist att det inte funkar för alla :/
Men om det gör det är det bara att tuta och köra!
Efter vad jag förstår är det inte farligt utan mest smärta ...
1979 • Växjö
#13
21 april 2013 kl 20:36 Redigerad 21 april 2013 kl 20:37
Gilla
xx
1979 • Växjö
#14
21 april 2013 kl 20:37
Gilla
Nu tutar jag och kör så får vi se vad som händer. Jag har iaf ilägg. Dessutom en sprillans MTB om det skiter sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.