Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 16791 visningar

Kan det vara Peroneal Tendonitis?

Martin
1976 • Östersund
#1
13 maj 2013 - 15:30
Gilla
Hej,

Efter ett pass i allt för hög fart för tre veckor sedan har jag haft problem med ena foten. Först trodde jag att det var hälsenan eller en hälsporre men nu har jag hittat något som heter Peroneal Tendonitis och funderar på om det kan röra sig om det.

Jag har lite problem att lokalisera ömheten men om jag ställer mig på ett ben och böjer knät så ömmar det på utsidan fotknölen (och ev upp på hälen). Jag har inga problem med att gå men när jag provar att ta några löpsteg så ömmar det i själva fotisättningen.

Tror ni att det kan röra sig om Peroneal Tendonitis?
Finns det något enklare svenskt namn på åkomman så man kan läsa mer?
1965 • Uddevalla
#2
13 maj 2013 kl 16:14
Gilla
Ja, det kanske det kan vara. Fast jag vet inte om man direkt behöver kalla det tendonitis. Då har du konstaterat en inflammation och det du har kanske bara kan räknas som överansträngning? Hur som helst, jag tror alla har en hel del att tjäna på att massera underbenets muskler för att slippa ömhet i fötterna. Just peroneus är ju möjlig att komma åt själv. Du verkar ju ha sökt en del på nätet. Om du tittar på peroneus longus och brevis så kommer de "uppifrån knät". Försök massera muskeln redan från under knät och nedåt. Gå på ordentligt och se om du inte har några ömma punkter som du kan trycka på. Jag har ingen koll på bra stretch för dessa muskler men känner själv att massage lättar på diverse fotsmärtor. Samma massage kan med fördel göras på insidan av vadbenet, har glömt vad muskeln/senan heter. Kombinera gärna med massage av fotsulan, gnugga undersidan av foten med en golf/bandyboll.
1971 • Sala
#3
13 maj 2013 kl 18:29
Gilla
De problem jag råkat ut för som resulterat i inflamation i senorna (eller troligtvis snarare senskidor/slemsäckar) bakom fotknölen på in och utsida av foten, har i samtliga fall kommit efter en längre period med överansträngda vader. Eller som senast i samband med att jag fick en lätt muskelbristning i soleus som inte uppmärksammade förren jag började få värk och lätt svullnad bakom fotknölen på insidan av hälen.

Personligen skulle jag börja med att gå på vadmusklerna med lite brutalmassage för att se att det inte är något bakomligande problem där som ger ökad belastning på senan i fråga.
1969 • Björkholmen
#4
13 maj 2013 kl 19:29
Gilla
Peroneus tendinit.
1981 • Örebro
#5
14 maj 2013 kl 08:29
Gilla
Av din beskrivning så låter det som om peroneus kan vara orsaken. Mitt tips är att ta det på allvar då sådana besvär ibland kan vara lite sega att bli av med annars. Har själv gått igenom det för något år sedan.
2006 • Alingsås
#6
14 maj 2013 kl 16:08
Gilla
"Mitt tips är att ta det på allvar då sådana besvär ibland kan vara lite sega att bli av med annars. Har själv gått igenom det för något år sedan."


Har du lust att berätta mer om dina erfarenheter?

Tack.
1981 • Örebro
#7
14 maj 2013 kl 16:17
Gilla
Fick själv ont på just utsidan av fotknölen då jag inte sprang så ofta, men rätt hårt då jag väl gjorde det. Ignorerade det initialt vilket gjorde att det, såklart, blev mycket värre. Efter ett pass hade fotknölen svullnat upp ungefär som när man kraftigt stukar den.

Sedan tog det säkert upp mot 1,5-2 veckor innan svullnaden la sig. Under den tiden kunde jag knappt gå pga smärta. Detta följdes av en period med mycket rehab för att få igång rörligheten igen och få smärtan att släppa.

Gissningsvis hade jag fått en liten ruptur i muskeln, som ibland kan gå längs med den. Detta kan göra att läkningen tar längre tid.

Mitt tips är att hitta någon terapaut som kan undersöka det och ge ett bättre förslag på en diagnos, samt hjälpa till med behandling och omhändertagande.
Martin
1976 • Östersund
#8
15 maj 2013 kl 06:33
Gilla
Tack för all svar.

#3 "Personligen skulle jag börja med att gå på vadmusklerna med lite brutalmassage...."

Brutalmassage var ordet sa Bull.
Igår tog jag fram brödkaveln och körde först på höger vad utan problem, vänster vad gick bra tills jag kom på utsidan. Sambon trodde först att jag satt och ojade mig åt Sveriges spel mot Danmark.
I morgon bitti har jag tid hos naprapaten i ett annat ärende och då ska jag se om han kan trycka lite på vaden också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.