Löpning Kost & Näring 5 inlägg 170 visningar

Kostvanor?

1978 • Luleå
#1
17 juli 2008 - 09:59
Gilla
MIn mor har alltid sagt att jag nog har binnikemask eftersom jag äter så mycket. Ändå har jag alltid varit smal och ofta rätt spinkig.

Nu, då jag försöker träna rätt hårt, så har jag ämnesomsättningen från helvetet (eller himlen, beror ju på hur man ser det). Låt mig exemplifiera:

I tisdags blev det tidig middag, kring halv sex, eftersom vi hade besök. Men klockan åtta var jag desperat hungrig igen. Trots att vi åt fullkornspasta, kassler, spenat och grönsaker.

Oftast äter vi middag mellan 20 och 21 eftersom vi tränar några gånger i veckan och har gjort det till en vana. Men då kan jag klockan 22.30-23 vara rejält sugen och hungrig igen. Och jag vill återigen poängtera att vi äter bra mat.

I dag gick jag upp 06 eftersom jag skulle ta tåget till Göteborg klockan 07. Frukosten halv sju var "borta" halv nio och jag var rejält hungrig. Nu 1,5h senare, efter en bistromacka, ett päron, en "Frosh" så börjar jag känna suget igen.

Det är fan rätt sjukt. På ett sätt är jag ju tacksam för att jag har en sjukt sanbb ämnesomsättning, för jag skulle nog vara rejält ledsen om det var tvärtom. Men det är rätt frustrerande att så ofta vara hungrig.

Dela gärna med er av era matvanor :)
1976 • Enskede
#2
17 juli 2008 kl 10:58
Gilla
Intressant. Det där med ämnesomsättning har helt klart en betydelse för vikten, jag tycker det är lite synd att det sällan nämns i olika dieter. En del får slita hårdare än andra.

Min bror är väldigt smal och verkar ha extremt hög ämnesomsättning eftersom han äter en hel del. Själv har jag nog inte så väldigt annorlunda kostvanor än honom, men är ändå lite smårund, detsamma med hans partner som är, eller har varit lite smårund.

Så livet är lite orättvist helt enkelt :)

Men även om man har hög ämnesomsättning så ska man vara på sin vakt mot mättat fett t.ex, som kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Har för mig att personer med hög ämnesomsättning faktiskt är mer i riskzonen att drabbas för sånt än feta människor.

Nu har jag inte delat med mig av mina kostvanor, men de är, eller har varit, väldigt oregelbundna och det är nog inte bra :/
Michael
1982 • Haninge
#3
17 juli 2008 kl 12:33
Gilla
Henrik: Min ämnesomsättning är väldigt snarlik din. Jag har alltid varit smal, och alla syskon har också alltid varit smala oavsett vad vi har ätit eller hur mycket.

Nu för tiden äter jag oftast stor frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, mellanmål, middag, kvällsmacka.

Visserligen känns det ganska sunt eftersom jag oftast varken hetsäter eller blir särskilt sötsugen...så egentligen klagar jag inte. Gillar inte att matkontot rusar iväg så lätt bara. :p
1978 • Luleå
#4
17 juli 2008 kl 21:49
Gilla
Michael

:)

Tack, ja man får väl vara tacksam för hög omsättning, även om det kräver planering för att man inte ska behöva köpa dyra mackor på tåg...
1960 • Skåne
#5
17 juli 2008 kl 22:15
Gilla
Henrik; Kanske skulle du testa fetare mat, det ger betydligt längre mättnadskänsla. Släng in en handfull kokta ägg med lite äkta majonnäs och testa om du håller hungern väck.

Det kan vara nog så irriterande att vara konstant hungrig. Själv vräker jag i mig stora mängder fet och därmed långsam mat om jag behöver lång mättnad. Ägg är suveränt, billigt dessutom.

Du räknar upp en massa mat som går rätt så snabbt igenom, kassler, fullkornspasta, spenat är ingen långsam mat jämfört med fettrik mat.

Inte heller är frukt - tvärtom - frukt går rasande fort genom systemet. Oavsett fibrerna. Samma sak med mackor och annat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.