Löpning Kost & Näring 40 inlägg 5368 visningar

LCHF och Ultra

1970 • Fagersta
#1
17 oktober 2013 - 15:25
1 Gilla
Är det någon ultralöpare som även äter enligt LCHF? Jag är anmäld till Ultravasan och vill helst klara av de nio milen utan att äta en massa skräp.
Tips och råd mottages tacksamt!

Till er som känner att ni måste häckla LCHF finner säkert andra intressantare trådar.
< < < 1 2 > > >
1961 • Brunflo
#21
20 oktober 2013 kl 18:42
Gilla
Ja, det är en variant av Runes kakor faktiskt. Det skrivs lite om olika nötter också vilket är mycket bra kombinerat med russin tycker jag personligen.
Ytterligare en MYCKET fin "injektion" (för mig) är en sked med vanlig hederlig honung, direkt ur burken. Raketbränsle!
/Claes :-)
1961 • Brunflo
#22
20 oktober 2013 kl 18:46
Gilla
Vill inte ta udden av en mycket intressant tråd genom att skriva om hur jag brukar göra, vilket nog inte har så mycket med LCHF att göra.
Har en dotter som springer och tränar en del och kör just LCHF och det verkar funka bra för henne.
Även jag läser inläggen och lär mig en hel del :-)
/Claes
HR
1972 • Stockholm
#23
21 oktober 2013 kl 09:26 Redigerad 21 oktober 2013 kl 09:29
Gilla
Claes: då jag sällan springer över 30km så brukar jag inte bemöda mig med speciellt med extra energi och har klarat det hyfsat ändå.

Kaloribomben Runekakan är ju värd att lägga på minnet eftersom man kan portionsförpacka den enkelt.

På slutet av riktigt lååååånga lopp så tror jag att dextrosol/cola/sportdryck/honung eller något annat sockrigt kan vara en räddningsplanka oavsett vilket kostläger man tillhör. Jag är ju en sockerråtta mellan varven men jag gillar för den skull inte alls att hälla i mig socker på löppass. Enda vintermaran jag sprungit (riktigt ruskväder) så blev det 1/3 mugg kaffe och 1/3 Cola vid 30km (inget innan dess) och sedan Päron-Mer vid ca 38-39km. Hade behövt något däremellan (och tidigare) och hade då säkert hittat motivation att fortsätta till 50km.

Ett fåtal gånger efter längre intervallpass eller något mastodontpass har det hänt att jag haft med något knaperbart men annars är det vatten, eller ingenting alls. Nu under senhöst/vinter så flyttas tröskeln fram så 25km känn inte som ett problem utan medhavd vätska/energi men längre än så tror jag att en liten klunk och en handfull nötter/nötcreme eller en vad-som-helst ger en bättre löpkvalitet mot slutet av passet. :-)

Ultralöpare är ju ett speciellt släkte och jag ser fram emot att fler dyker in i tråden och talar om hur de gör. :-)
Kinsei
1974 • Malmö
#24
21 oktober 2013 kl 09:45
4 Gilla
Allvarligt, kan någon föklara hur nöt-creme i påse (socker, vegetabiliskt fett, hasselnötter 20%, jordnötter, kakaopulver, aromämne) med mandelmjölk (Vatten, socker, rostad mandel (2%), fettreducerat kakaopulver (1,5%), maltodextrin, trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), naturlig kakao arom med andra naturliga aromer, emulgeringsmedel (solroslecitin), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2) skulle vara bättre (alltså inte bara godare) än att tugga i sig en snickersbar och svälja ner den med sportdryck?
Pär M
1969 • Umeå
#25
21 oktober 2013 kl 11:25
Gilla
Kinsei din "sågning" av nöt-creme är underbar..

har tidigare testat Geisha och Twix..

men nu slopat dom vid "långpass" till förmån för nöt-Cream (iaf tills jag lrt mig baka runekakor)

//ej så rutinerad ultra löpare.....(än)
1980 • Åby
#26
21 oktober 2013 kl 15:55
Gilla
Kinsei, snickers är ju ett helsicke att få i sig efter ett par mil, dessutom tar de mer plats per kalori om jag inte missminner mig :)
1968 • Kållered
#27
21 oktober 2013 kl 16:38
1 Gilla
Kinsei>> Personligen kan jag inte vara utan trikalciumfosfat om jag springer längre än 7,7 km.
HR
1972 • Stockholm
#28
21 oktober 2013 kl 16:58
Gilla
Kinsei: jag föredrar en Snickers alla dar i veckan men i vissa väderlekar så är den svårtuggad och i andra väderlekar så är den kladdig och smält :-). Bortsett ifrån det så är Snickers en favorit.

Jan S: ajdå - det är ju en faktor som man kanske inte räknar med normalt. Nötallergi är inte att leka med!
Kinsei
1974 • Malmö
#29
21 oktober 2013 kl 20:40
Gilla
@ Henrik mfl: Aha, jag som trodde att svaren relaterade till TS fråga om vad som skulle vara bättre (ur lchf-synvinkel) att äta/dricka än det som brukar serveras (="skräpet") ;-)
Daniel Fägerstrand.
1976 • Torslanda
#30
21 oktober 2013 kl 20:47
Gilla
Låt fantasin flöda,var inte rädd att prova allt möjligt på längre pass (träning) så vet ni vad som funkar bäst för just er LCHF eller ej :)
Ett tips som funkar för mig är att dricka 5 dl grädde innan ett längre pass....
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#31
22 oktober 2013 kl 06:33
Gilla
5 dl grädde ala 2000 kalorier. Hardcore Daniel!
1965 • Kungsholmen
#32
22 oktober 2013 kl 16:51
Gilla
Men frågan är om inte det bara är de 15 g kolhydrater som gör någon nytta i grädden på löppasset. Det har visats att intaget fett inte gör nytta alls under träning, man klarar sig lika bra på det inlagrade fettet.
Men mår man bra av det så varför inte ;-)
1965 • Kungsholmen
#33
22 oktober 2013 kl 21:41
Gilla
Jan. Jo det var nog definitivt sub-ultra längd på dessa pass och visst är det möjligt att intag av fett kan göra nytta på riktigt långa pass men då räcker det nog att vänta med detta intag till dess. Det man intar innan passet är redan upptaget och inlagrat i fettdepåerna innan de behövs.
Daniel Fägerstrand.
1976 • Torslanda
#34
22 oktober 2013 kl 21:56
Gilla
Som jag skrev"innan längre pass".håller med om att svepa en 5:a grädde innan ett 10 km träningspass är lite överdrivet men innan längre pass fungerar det ypperligt som en "grund" av energi,sen får man ju fylla på med energi under passet.
1965 • Kungsholmen
#35
22 oktober 2013 kl 21:59
Gilla
Fast Daniel, innan passet hunnit bli längre så behöver du inte fettet som du ätit. Bättre halsa grädden efter ett par timmar i så fall om det öht gör nytta.
Men som sagt, tycker du det gör nytta så gör det väl det. Ändra inget som fungerar.
#36
22 oktober 2013 kl 22:00
Detta inlägg har raderats
Daniel Fägerstrand.
1976 • Torslanda
#37
22 oktober 2013 kl 22:06
Gilla
Som sagt var inte rädd att prova :)
Kanske sant som du säger, jag skall prova på nästa längre pass och vänta med grädden tills ungefär halva sträckan/tiden kanske får det oväntade effekter :)
Tom
1968 • Oslo
#38
22 oktober 2013 kl 23:09
2 Gilla
Du kan ju prova kokosnötolja. Det består av medellångt kedjat fett som delvis tags direkte upp i leveren, i motsetnad till långkedjat fett som först måste lagras.

Det är det som är da shit nu! Alla dom hottaste och hippaste brukar kokosnötolja varje dag nu.

Det hjälper ochså mot cancer, rynkor, sexuell förmåga och pengeproblemer. Du måste bara vara hipp nog. Själv kände jag tyvärr ingen skillnad. :-(
1972 • Svenstavik
#39
23 oktober 2013 kl 13:48
Gilla
Frågan är om man vill maximera prestationen eller hålla strikt på kosten. Jag har diabetes typ 2 och åt strikt LCHF tills kvällen innan Lidingöloppet, då jag åt en kebabtallrik med extra ris. Under loppet drack jag sportdryck och åt bananer i rejäla mängder, utan att må dåligt av det.

Den extrema rädslan för kolhydrater även i ganska liten mängd hos många LCHF:are är ofta obefogad om man tränar mycket. Det viktiga är att trimma fettförbränningen för att få bra uthållighet. Att inta kolhydrater i samband med tävlingstillfället påverkar inte denna förmåga, om man äter lågkolhydratkost under träningsperioderna.
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#40
24 oktober 2013 kl 08:24
Gilla
Huruvida fettintaget i måltiden innan påverkar prestation bör också bero på hur mycket kolhydrater, och speciellt snabba sådana, måltiden innehöll i övrigt. Detta p.g.a. insulinet. Men jag kan ha fel.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.